ŞEHRİVAN İSTANBUL: MERAL YILDIZ - Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği işbirliğinde ‘Medyada Göç ve Mülteciler Konferansının’ kapanış semineri İstanbul’da gerçekleştirildi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği işbirliğinde düzenlenen "Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı” 17 Mart 2018’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansta, Birleşmiş Milletlerden gelen uzmanların moderatörlüğünde duayen gazeteciler, medyada göç konusunun nasıl ele alındığını ve mültecilerin nasıl temsil edildikleri tartışıldı.

 

KAPANIŞ SEMİNERİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mültecilerin görünürlüğünün artmasıyla, günümüzde vatandaş-mülteci çatışması daha çok söz edilir bir hale geldiğinden önümüzdeki dönemde mültecilerin negatif içeriklerle haberlere konu olmalarının toplumsal karışıklıklara yol açma tehlikesi bulunuyor. Konferansta, Türkiye’de vatandaşların mülteci algısı üzerindeki en büyük etkiyi yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle, göç ve göçmen haklarına ilişkin yasal çerçeve hakkında yerel ve ulusal basında farkındalık yaratılması amaçlandı. Kasım-Ekim 2017’de Antalya’da yerel basın mensuplarına yönelik gerçekleştirilen “Basın Mensupları İçin Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Seminerlerinin kapanış etkinliği olan “Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı” T.C. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Mehmet Akarca ve SGDD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gitmez ve SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

 

İŞİN UZMANLARI DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

Konferansın Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK-UNHCR) Dış İlişkiler Sorumlusu ve Basın Sözcüsü Selin Ünal’ın moderatörlüğünde “Göç Konusunda Farkındalığın Oluşturulmasında Medyanın Rolü” başlığıyla başlayacak ilk oturumunda, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, gazeteci Mark Micallef ve Reuters’tan Murad Sezer söz aldı. İkinci oturumda, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek’in moderatörlüğünde “Mültecilerin Toplumsal Kabulü Sürecine Medyanın Etkisi” tartışıldı. Oturumdaki konuşmaları NTV’den Mete Çubukçu, Jiji Press’ten Vehbi Baş ve Al Araby TV’de Adnan Aldaher yaptı.

 

100’E YAKIN GAZETECİ KATILDI

“Göçmenlerin Toplumsal Uyum Sürecinde Medya Nasıl Rol Alabilir?” başlıklı son oturumu Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) Sema Hosta yönetti. Euro Academic EASC Başkanı Mustafa Ulusoy, Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar ve NEW-TR Haber’den Mohammad Abdi konuya ilişkin görüşlerini sundu. Basın Mensupları İçin Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Seminerinde 600’den fazla yerel basın mensubuna ulaşılırken Medyada Göç ve Mülteciler Konferansında yerel ve ulusal basından 100'e yakın gazeteci seminere katıldı.

 

SGDD HAKKINDA

1995’te Ankara merkezli olarak çalışmaya başlayan SGDD, 46 farklı şehirde 72 saha ofisi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Dernek kamu ve sivil toplum düzeyinde; UNHCR, UNICEF, UNFPA, UNWOMEN, WHO, Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası kuruluşlar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine dayalı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

 

SGDD, 20 yılı aşkın deneyimiyle Türkiye’de yaşayan mülteci ve sığınmacılara temel haklar ve sorumluluklar, sosyal destek mekanizmaları ve hizmetlere erişim gibi alanlarda kapsamlı sosyal ve hukuki danışmanlık sağlarken çok yönlü ve kalıcı projelere imza atmaktadır.

Editör: TE Bilisim