Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti’ni (VGC) ziyaret etti. 


Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde bulunan gazeteci cemiyetlerine ziyaretler gerçekleştiren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanlığı’nın Van’daki diğer durağı ise Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) oldu. VGC Başkanı Fatih Sevinç ile yönetim kurulunun yanı sıra Prestij, Bölge, Şehrivan, Vansesi, Olay ve İpekyolu gazetelerinin yazı işleri müdürleri tarafından karşılanan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, gazetecilerin yaşadığı sorun ve sıkıntılar konusunda fikir alışverişinde bulundu. Ziyaret esnasında konfederasyonun yeniden yapılanması ile ilgili bilgiler veren Nuri Kolaylı, 3 gazeteye verilen yüksek rakamlardaki cezalarla ilgili şikayetleri dinledi. Gazeteci mesleğini kötüye kullananların bu piyasada net olarak bilinmesi için sigortası 212’de yatan ve sarı basın kartı başvurusunda bulunmamış olan gazetecilerin mutlaka başvurularını yaparak, bu kartı almalarını isteyen Kolaylı, “Bizler buraları önemsiyoruz. Batıdan buranın görünüşü şu, bu bölgede insanlar yürüyemiyor, bu bölgede insanlar hareket edemiyor. Bu bölgede insanlar Van’dan Hakkari’ye gidemiyor gibi bir algı var. Ama biz gittik hiçbir şey yok. Dünyanın en güvenli havalimanı denilen İstanbul’da bile adamlar patlama gerçekleştirdiler. Terörün en yoğun olduğu dönemlerde de bu bölgelere geldim. Şu anda geldim, ama o zamanda şimdi de en ufak bir olumsuz durumla karşılaşmadık. Biz bu anlamda bölge insanının sorunlarını dinlemek, çözüm üretmek, onların sorunlarını not alıp rapor haline getirmek bizim önce mutluluğumuz sonra görevimizdir. Bu işe sayfa sekreterliğinden başlayarak birçok görevde bulundum” dedi.



“Gazeteciliğin standardı yok”
Basın kartını Avrupa’daki sendikaların verdiğini ve o sendikalara üye olmayanların gazetecilik mesleğini icra edemediklerini anlatan Nuri Kolaylı, “Bizim konfederasyon olarak savunduğumuz konulardan biri şu. Mesleğimizin standardı yok, yoldan geçen herhangi biri gazeteci olabilir. Hiçbir şekilde standardı olmayan bir durum söz konusu. Yoldan geçen bir Suriyeli bulun eline fotoğraf makinesi verin ve kimlik kartı verin, gider valinin haberini yapar. Bunun bir standardının olması lazım. Bunun standardı ne olmalı? Örneğin mali müşavirler odası var. Üniversiteyi bitiriyor gidiyor sınava giriyor, 1 staj yapıyor, 1 yıl sonra stajı onaylanıyor, ondan sonra mali müşavir oluyor. Avukat keza öyle, bizde maalesef hiçbir standart yok. Bizim dediğimiz şey şu; mevcut şu anki gazete basın kartı almış ve gazetecilerin sosyal hakları sabit kalmak kaydıyla, gazetecilerin mutlaka standarda kavuşması gerekiyor. Belli bir eğitimden geçtikten sonra, zaten iletişim mezunu ise stajını yaptıktan sonra kimliğini alması ve kimliği de meslek odalarının vermesi gerekiyor. Baro, tabipler odası gibi meslek odalarımızın olması gerektiğini düşünüyoruz. Şantaj gazetecilere hiçbir şey yapılamıyor, Türkiye genelinde genel görüntü bu. Programlara davet edilirler, en önde otururlar, her yerde tablo bu. Biz de bu tür kişilerin barınmaması için baro, tabipler odası gibi bir odamızın olması ve bir meslek kuruluşumuzun olması gerektiğini düşünüyoruz. Ama basın kartını da bu kuruluşların vermesi gerekiyor. Nasıl ki avukatın barolar, doktorun kartını tabipler odası veriyorsa gazetecinin de meslek odası vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Yapılan ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren VGC Başkanı Fatih Sevinç ise, yerel gazetelere verilen cezalar ve gazetecilerin yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. 


Yerel gazetelerin yazı işleri müdürleri de, Basın İlan Kurumu (BİK) bilgisi doğrultusunda yaptıkları işlemler sonrası verilen yüksek miktarlardaki cezaların adaletli olmadığını, BİK’in kendi mevzuat hakkında bilgi sahibi olmadığını ve tamamen gazeteleri kapatmaya yönelik bir çaba içerisinde olduklarını öne sürdüler.


Sohbet havasında geçen ziyarette Nuri Kolaylı, tüm bu sorunları rapor haline getirerek ilgili makamlara ileteceklerini dile getirdi. 
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir’in de konfederasyonun yapısı ile ilgili bilgiler vermesinin ardından ziyaret sona erdi.

Editör: TE Bilisim