Freedom House, dünya üzerindeki ülkelerin internet özgürlüğünü Freedom on the Net 2016'da listeledi. 100 ile 0 puan arasında derecelendirme yapan Freedom House, kullanıcıların dünya üzerinde 27'sinin Facebook ve Twitter yüzünden tutuklandığını ve WhatsApp erişim engeli getiren ülkelerin internet özgürlüğüne engel olduğunu ortaya koyuyor.

Yapılan araştırmaya göre; Türkiye'de 78.7 milyon nüfus bulunuyor. Bu nüfusun 54'si aktif olarak internet kullanıyor. Sosyal medyanın engellemesi, politik sosyal içerik engellenmesi, blog engellemesi Türkiye'de oldukça fazla bulunuyor.

 

1479120256_fotn2016internetfreedomvsfotppressfreedom820px.jpg

 

Türkiye'de internet özgürlüğü yok!

Türkiye; erişim engelleri bölümünden 25 üzerinden 13içerik üzerindeki sınırlamalar bölümünden 35 üzerinden 21 ve kullanıcı haklarının ihlaleri bölümünden ise 40 üzerinden 27 puan alarak toplamda 61 puana yükseldi ve "İnternet Özgürlüğü Yok" ülkeler arasında yer aldı.

Araştırma sonuçlarında skor ne kadar düşük olursa özgürlük çarpanı artıyor. 2015 yılında Türkiye'nin puanı 58 idi. Geçen yıl özgür olan internet bu yıl özgür olmayan kategorisinde yer alarak 46. sıraya geriledi.

İnternet özgürlüğü olmayan ülkeler arasında Türkiye'den sonra; Myanmar, Belarus, Mısır, Kazakistan, Sudan, Rusya, Tayland, Gambiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Bahreyn, Suudi Arabistan, Vietnam, Küba, Özbekistan, Etiyopya, Suriye ve Çin yer alıyor.

 


KAYNAK - Teknolojioku

Editör: TE Bilisim