Bitlis'in Tatvan ilçesindeki tersanede inşa edilen Türkiye'nin en büyük feribotunun, 15 Ocak'ta Van Gölü'nde seferlerine başlaması planlanıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Nursoy Tersanesi'nde 2010'da yapımına başlanan 135 metre uzunluğunda, 3 bin ton ağırlığında ve 3 bin 500 ton yük taşıma kapasitesine sahip feribot, Tatvan-Van arasını 3 ila 3,5 saatte kat edecek. 

İran ile ticaretin gelişmesine ve Van Gölü'nde turizmin canlanmasına katkı sunacak feribotta, restoran, kafeterya ve hasta yolcular için 10 yataklı oda bulunuyor.

Sefere hazır hale getirilen ve manevra kabiliyeti çok yüksek olan feribot, Tatvan Feribot İşletme Müdürlüğündeki mevcut feribotlardan daha tasarruflu, hızlı ve daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip.

Tersanedeki havuzda çelik inşası tamamlanan ve iç donanımına başlanan ikiz feribotun ise gelecek yıl nisanda sefere başlaması hedefleniyor.

 

 

350 YOLCU KAPASİTELİ

Tersane Müdürü Mete Özcan, feribotun 15 Ocak'ta sefere başlamasının planlandığını söyledi.

Deneme seferleri ve seyir tecrübeleri yapılan feribotun yükleme testinden de geçirileceğini ifade eden Özcan, "Feribotun Van-Tatvan seferlerine başlaması hedefleniyor. Şu anda Türkiye'de yapılmış en büyük feribot. Eski feribotlara göre biraz daha yüksek. Yük taşıma kapasitesi fazla. Yaktığı yakıt miktarında çok büyük avantaj sağlıyor. Diğer gemilerin 6 seferde taşıdığı yükü, bu feribotlar tek seferde taşıyor. Yaktığı yakıt da 6 geminin yaktığı yakıtın yarısından daha az. 350 yolcu taşıma kapasitesi var." dedi. 

Özcan, feribotun 100 tonluk uzun vagonlardan 35, orta büyüklükteki vagonlardan ise 50 tane alabileceğini anlattı.

 

 

İRAN İLE TİCARETİ GELİŞTİRECEK

Her iki taraftan yükleme ve boşlatma yapılabilen feribotun, iki yönde de hareket edebildiğini dile getiren Özcan, şunları kaydetti:

"Yükleme yapıldıktan sonra geminin manevra yaparak dönmesiyle ilgili vakit kaybı olmayacak. İskeleden kalktığı yönde hareket edip aynı şekilde yanaşacak. Dönerken de aynı şekilde olacak. Çünkü feribotta çift kaptan köşkü olduğu için yönünü değiştirmeden hareket edebilecek. Feribotta 4 şotel pervane mevcut. Bu da hareket kabiliyetini artırmakta ve 360 derece kendi etrafında dönmesini sağlamakta."

Özcan, Van'daki rampaların tamamlanmasının ardından geminin sefere başlamasında herhangi problemin kalmayacağını bildirdi.

Van Gölü'nün özelikle İran ile ticari ilişkilerde yoğun kullanılan bir hat olduğunu belirten Özcan, İskenderun Limanı'ndan Tatvan'a tır ve trenle gelen yüklerin, Van Gölü üzerinden taşındığını söyledi.

 

 

Özcan, "Bu feribotların İran ile ticaret açısından çok büyük önemi var. Özellikle İranlı yolcular bu hattı kullanıyor. Bu da ekonomiye canlılık kazandıracak." dedi.

Editör: TE Bilisim