ŞEHRİVAN SEÇİM: ÖNDER ALTINAL - Milyonlarca kişi dün Türkiye için büyük önemese sahip olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi için sandığa gitti.

 

24 Haziran 2018 seçimleri dün tamamlandı. Resmi olamayan rakamlara göre Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin ilk Başkanı (Cumhurbaşkanı) oldu. Yüzde 53’lük oranlar Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan rakiplerine büyük fark attı. En büyük rakibi Muharrem İnce’yi yüzde 20’nin üzerinde bir oranla geçen Erdoğan, Türkiye’nin ilk Başkanı (Cumhurbaşkanı) oldu. Erdoğan’ın diğer rakipleri Selahattin Demirtaş yüzde 8, Meral Akşener ise yüzde 7’lik oranlarlar seçimi tamamladı. Cumhurbaşkanı seçimlerinin yanı sıra milletvekili seçimi de yapıldı. 56 milyon seçmenin bulunduğu Türkiye’de önceki seçime göre milletvekili sayısı da azalma olan Ak Parti Türkiye geneli 293 vekil çıkardı. CHP 146, HDP 66, MHP 49 ve İYİ Parti 46 milletvekili çıkardı. İşte rakamlarla Türkiye’nin seçimi...

 

 

ERDOĞAN TEK BAŞINA FARK ATTI

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan diğer adaylara karşı fark attı. Seçmenin yarısından fazlasının oyunu alan Erdoğan, Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan yüzde 53 bandında aldığı oy ile Cumhurbaşkanı olurken, en büyük rakibi olarak görülen Muharrem İnce ise yüzde 30 oranında bir oy aldı. İnce’nin ardından Demirtaş yüzde 8, Meral Akşener yüzde 7, Temel Karamollaoğlu yüzde 1’e ulaşmazken, Doğu Perinçek ise yüzde 0.2’lik bir oy aldı. Erdoğan bu sonuçlara göre 25 milyon 533 bin 853 kesin olmayan rakamlara göre Cumhurbaşkanı seçildi. İnce 14 milyon 913 bin 647, Demirtaş 3 milyon 921 bin 18, Akşener 3 milyon 597 bin 790, Karamollaoğlu 432 bin 769 ve Perinçek ise 96 bin 204 oy aldı. Kesin sonuçlar yarın YSK tarafından açıklanacak.

 

MİLLETVEKİLLERİNDEN İŞLER DEĞİŞTİ

 

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığında gösterdiği başarıyı, Ak Parti milletvekili seçimlerinde gösteremedi. Ak Parti yüzde 42 bandında bir oy oranı ile 1 Kasım seçimlerine yakın bir oy oranı elde etti. CHP’de Ak Parti gibi bu seçimlerde oy oranında düşüş yaşadı. Ak Parti yüzde 42’lik bir oy oranı elde ederken, CHP yüzde 22, HDP yüzde 11, MHP yüzde 11, İYİ Parti yüzde 10 oranında bir oy aldı. Bu duruma göre Cumhur İtifakı olan Ak Parti ile MHP yüzde 53 oy alırken, CHP, SP, İYİ Partili Millet itifakı ise yüzde 34 oranında oy aldı. Bu duruma göre Ak Parti 20 milyon 621 bin 531, CHP 11 milyon 36 bin 13, HDP 5 milyon 476 bin 487, MHP 5 milyon 4233 bin 832, İYİ Parti 4 milyon 892 bin 340 oy aldı.

 

 

KILIÇDAROĞLU’NUN EN BAŞARISIZ SEÇİMİ

 

CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra 4'üncü seçimine giren Kemal Kılıçdaroğlu, bu seçimde en düşük oy oranını aldı. CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra 4'üncü seçimine giren Kemal Kılıçdaroğlu, bu seçimde en düşük oy oranını aldı. CHP'nin 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkanlığa seçilen Kılıçdaroğlu, bugünkü seçimle birlikte 4 seçim gördü. Kılıçdaroğlu başkanlığında 12 Haziran 2011 seçimlerine giren CHP, bu seçimlerde yüzde 25,98 oy aldı ve 24. Dönem parlamentosunda 135 milletvekiliyle temsil edildi. CHP, 7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimde yüzde 24,95 oy aldı ve TBMM'deki milletvekili sayısı 132 oldu. 1 Kasım 2015 milletvekili genel seçiminde yüzde 25,32 oy alan CHP, 134 milletvekili çıkardı. CHP'nin, şu saat itibariyle açılan sandık sonuçlarına göre bu seçimdeki oy oranı ise yüzde 22,69'da kaldı.

 

ERDOĞAN İLK AÇIKLAMAYI YAPTI

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. "24 Haziran seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum." diyen Erdoğan, "Seçimlerin gayriresmi sonuçları belli oldu. Buna göre milletimiz şahsımıza cumhurbaşkanlığı vazifesini ve yürütme görevini tevdi etti." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sandık güvenliği ve oy kullanma özgürlüğü, Türk demokrasinin gücünün ifadesidir." diyerek, "(Milletimiz) Cumhur İttifakı'na ve AK Parti'ye Meclis çoğunluğunu vermek suretiyle yasama görevi konusunda çok büyük bir sorumluluk yükledi" şeklinde konuştu.

 

 

“ÖNEMLİ BİR MESAJ OLARAK GÖRÜYORUM”

 

"Seçimlerin ülkemizin her yerinde büyük bir olgunlukla tamamlanmış olmasından ayrıca memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullanan Erdoğan, "Türkiye yüzde 90'lara yaklaşan seçimlere katılım oranıyla tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimin 24 Haziran demokrasi zaferini bir kez daha tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı. "Seçimlerin rekor katılma sonuçlanması dünyaya çok önemli bir mesaj"

"Hiç kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sistemine ve sonuçlarına gölge düşürerek ülkemiz demokrasisinin bu büyük gücüne zarar vermeyeceğini ümit ediyorum." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçimlerin rekor katılma sonuçlanmış olmasını milletimizin bize ve dünyaya çok önemli bir mesajı olarak görüyorum." şeklinde konuştu.

 

ERDOĞAN: GÜÇLENDİREREK SÜRDÜRECEĞİZ

 

Erdoğan, "Kendi ülkelerindeki seçimlerde yüzde 50'yi bulmayan katılım oranlarıyla ortaya çıkan sonuçları demokratik kabul edip ülkemize hala şaşı bakanları, bu sonuçları çok iyi okumaya davet ediyorum." dedi. "Artık seçim döneminde yaşanan tartışmaları, gerginlikleri, kırgınlıkları geride bırakıp ülkemizin geleceğine yoğunlaşma zamanıdır." ifadelerini kullanan Erdoğan, "Türkiye'nin her alanda daha da ileriye gitmesi için mücadele vermeyi sürdüreceğiz." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin bu seçimde bir kez daha teyit ettiği mesaja uygun şekilde, tüm kurum ve kurallarıyla, demokrasiye olan bağlılığımızı, hak ve özgürlükleri geliştirme konusundaki kararlılığımızı, önümüzdeki dönemde daha da güçlendirerek sürdüreceğiz." dedi.

 

“ÜLKEMİZİ 2023 HEDEFLERİNE ULAŞTIRMAK"

 

Erdoğan, "Gayemiz bu dönemde ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır." diyerek, "Geçtiğimiz 16 yılda vesayet güçleriyle cuntalarla, darbecilerle siyasi-ekonomik tetikçilerle yaptığımız mücadelelerle ülkemizi demokraside ve ekonomide getirdiğimiz yerden geriye gidiş, asla söz konusu olmayacaktır." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçmişte her ne sebeple olursa olsun ötekileştirilmiş vatandaşlarımız bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak demokrasiden ekonomiye tüm imkanlardan sonuna kadar istifade etmeye devam edecektir." şeklinde konuştu. "Bu ülkede hiç kimsenin kökeninden, inancından, kıyafetinden, hayat biçiminden veya başka herhangi bir farklılığından dolayı horlanmasına, haklarının kısıtlanmasına, özgürlük alanının daraltılmasına asla izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin bize verdiği ülkeyi yönetme emanetini, namusumuz bilip canımızdan önde tutarak mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.

 

“DİNLENMEK, NEFESLENMEK YOK”

 

Erdoğan, "Ülkemizi daha da güçlendirmek, zenginleştirmek ve ortaya çıkan refahı milletimizin tüm fertlerine adil şekilde paylaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanarak, "Vesayetin, darbecilerin, siyasi-ekonomik tetikçilerin, sokak çetelerinin, terör örgütlerinin pençesinden kurtardığımız Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri haline getirmeden bize durmak, dinlenmek nefeslenmek yok." şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir kez daha seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı olmasını Rabbimden diliyorum. Demokrasi bayramımıza oylarıyla, emekleriyle, mücadeleleriyle katkıda bulunan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye'nin aydınlık geleceğine giden yolda milletimizle birlikte yürümeyi sürdüreceğiz. Rabbim ülkemizin ve milletimizin yar ve yardımcısı olsun." açıklamasında bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Huber Köşkü önünde de vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, "Parlamentoda her ne kadar hedefe ulaşamadıysak da inşallah elimizden gelen bütün gayretlerimizle onu da Cumhur İttifakı olarak çözmenin gayreti içerisinde olacağız." dedi.

 

24 Haziran Seçimlerinin tüm detayları yarın Şehrivan’da olacak.

Editör: TE Bilisim