Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vecihi Sönmez, Türkiye’nin en baştan beri Musul operasyonunda yer alması gerektiğini belirterek, “Ortadoğu'nun şekillenmesinde Türkiye büyük rol üstlenmiştir” dedi.


Musul operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Vecihi Sönmez, “Rabbimiz Kur'an'da bizlere kimlerle dost olabileceğimizi açıklamamıştır. Bizler tarih boyunca Haçlı seferleriyle İslam düşmanlığını zirveye çıkarmış olan kimselerin tasallutu altında İslam ülkelerinin inim inim inlediklerine şahit olmaktayız. Sömürüler bitti derken farklı çağdaş sömürgecilerin farklı mekanizmaları kullanarak bütün İslam devletlerini boyundurukları altına alma çabalarına girdiklerine şahit olmaktayız. Irak'ta yaşananlar da böyle gelişmektedir. Türkiye'nin inşallah Irak politikası bu anlamda olumlu yöndedir. Türkiye son zamanlardaki tecrübeleriyle de sanki ABD ve Avrupa'nın gerçekten de dostluğunu şüphe ile karşılayacak bir konuma geldi diye düşünüyorum” dedi.
 

“Türkiye’nin Ortadoğu’daki varlığı takdirle karşılanmalı”

Türkiye’nin Ortadoğu’daki varlığının Müslüman ülkeler tarafından takdir edilmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, şunları söyledi:
“Türkiye'nin oradaki varlığı, o bölgede bulunan Müslümanlar tarafından takdirle karşılanabilecek pozisyona çıkarılması gerekir. Bunu da sağlamak Türkiye'nin elindedir. Dolayısıyla Türkiye bu iyi niyetini göstermelidir. Bu açıdan olaya bakıldığında doğrusu bölgede çok sıkıntılı günler yaşanmasına rağmen Türkiye’nin de desteği ile inşallah oradaki insanlar huzura kavuşurlar diye temenni ediyoruz.” 



Musul operasyondan sonra ne olacak?

Musul’u kurtarma operasyonundan sonra bölgedeki halkın kendisini yönetmesine müsaade edilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Sönmez, “Buradaki önemli hususlardan biri de operasyondan sonra ne olacağıdır. Buradaki dış müdahalelerin etkisi operasyondan sonra sona ermeli ve Musul kendi yönetimini kendisi ortaya koymalıdır. Burada özellikle kazımak istenen mezhep oyunlarına da mahal verilmemelidir” diye konuştu.


Ortadoğu'nun şekillenmesinde Türkiye’nin büyük rol üstlendiğini dile getiren Doç. Dr. Sönmez, “Ortadoğu'nun şekillenmesinde özellikle emperyalist, Siyonist ve sömürgeci güçlerin bölgeyi despotik amaçları doğrultusunda hareket ettiklerini unutmamak gerekir. Bu güçlerin Suriye'de de, Musul'da da olmaları, aslında bölgenin kontrolünü kendi ellerinde bulundurmak istediklerinin açık göstergesidir. Onun için Türkiye 'bölgede olmak zorundayız' derken, bölgedeki dış güçlerin etkisini ve bağlantılarını kırma amacında olduğunu biliyoruz. Yani Amerika’nın Musul’da ne işi var? Türkiye en başından beri Musul operasyonunun içinde olmalıydı” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim