Ömer Aytaç AYKAÇ – Şehrivan ÖZEL


Sahip olduğu güzelliklere rağmen turizmde halen istediği yere gelemeyen Van’da geçtiğimiz hafta yaşanan turist yoğunluğu gelecek adına umut verdi. Son yıllarda özellikle çevre ülkelerdeki turistlerin Van’a gelmesi anlamında yapılan çalışmalar olumlu etki yaparken, yaşanan turist yoğunluğu Vanlı esnafın da yüzünü güldürdü. Bayramda Van’da tüm oteller yüzde 100 doluluk oranını yakalarken bölgede turizm adına büyük çabalar sarfeden Van Denizi Turizm Derneği şimdi bu yoğunluğu daha kalıcı hale getirmenin çabası içerisinde.

Kurulduğu günden bu yana Van’ın turizminin istenilen seviyeye gelmesi adına önemli temaslar yapan Van Denizi Derneği’nin yaptığı görüşmeler meyvelerini vermeye başladı. Yönetim Kurulu Başkanlığını Umut Akay’ın yaptığı Van Denizi Turizm Derneği Duhok, Erbil’de yürüttüğü bir dizi çalışmaların ardından Ramazan ayında beklenen otel doluluğunu yakaladıklarını belirtti. Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay, yaptığı bir açıklama ile Ramazan Bayramı’nda Van’da yaşanan turist yoğunluğunu değerlendirdi. Bir dizi çalışmalarla Van’ın turizmde özellikle çevre illerin destinasyon merkezi olması için çabalayan Akay, Van Denizi Turizm Derneği ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile birlikte önemli girişimlerde bulunmuştu. Bu durumun meyvesini aldıklarını söyleyen Akay, bayramda ciddi bir yoğunluk yaşadıklarını bunun da çalışmaların getirileri olduğunu belirtti.

RAMAZAN BAYRAMINDA VAN DA TÜM OTELLER DOLDU

Umut Akay, Erbil ve Dahok’ta yaptıkları Van turizmi tanıtım çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını belirterek Van’ın bundan sonra da aynı yoğunluğu yaşaması için çalışmaların sürmesi gerektiğini belirtti. Çalışmasını sürdürdükleri Erbil-Van uçuşlarının başlaması gibi birçok girişimin de neticelenmesiyle birlikte doluluğun daha da artacağını belirten Akay; dernek olarak yaptıkları çalışmaların yanında TÜRSAB Van Başkanlığı’nın da bölgede yaptıkları çalışmaların da çok etkili olduğunu belirtti. Akay, özellikle Kürdistan Turizm Bakanlığı’nda ki temaslararının ciddi katkılar sağladığını, Van’ın Bölgeden Ramazan bayramın da çok yoğun bir ilgi gördüğünü belirtti.

VAN, TV REKLAMLARI İLE BÖLGEYE AÇILACAK

Bölgedeki TV kanallarında yapılacak Van tanıtım reklamları ile desteklemek istedikleri turizm tanıtım çalışmaları ile hız kesmeden devam etmek istediklerini söyleyen AKAY, Eylül ayında Erbil de yapılacak turizm fuarına da katılacaklarını belirtti. Akay ayrıca; “Kürdistan halkına çok iyi anlatmamız gerekiyor Van o bölgede yaşayan insanlar için çok rahat ve güzel bir tatil geçirebilecekleri bir kent. Dillerin örflerin gelenek ve göreneklerin aynı olduğu bu coğrafya da yapılacak doğru işler Van’ın hak ettiği turizm destinasyonu olma yolunda en büyük yapı taşı olacaktır. Biz bunu bayramda sağladık. Bundan sonra da devam ettirmemiz gerekiyor. Bakınız bayramda Türkiye’de en çok ziyaret edilen 4’üncü il olduk. Bu önemli bir gelişme. Bunun istikrarını sağlamak ve yapılan çalışmaların meyvesini alarak turizmi kentte büyük bir sektör yapmak için çalışmaları aralıksız sürdüreceğiz.” Dedi.

VAN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN İLLERDEN BİRİ OLMUŞTU

Bayramda özellikle İranlı turistlerin ziyaret ettiği Van, Türkiye genelinden yapılan ziyaretlerle de bayramda en çok ziyaret edilen 4’üncü il olurken bu yoğunluk esnafın da yüzünü güldürmüştü. Daha çok İranlı turistlerin rağbet gösterdiği Van’da yoğunluk herkesi şaşırtırken bu yoğunluğu devam etmesi için şimdi yeni çalışmaların hazırlığı yapılıyor. İranla birlikte Van’a özellikle Irak Kürdistan bölgesinden de turist çekmek isteyen Van Denizi Turizm Derneği’nin konu ile ilgili önemli çalışmaları gerçekleştirilirken, bunun devam etmesi için de programları devam ediyor. Özellikle uçak seferleri ile Van’ı Kürdistan bölgesinin de tatil bölgesi yapmaya çalışan derneğin hedefinde gözlerin iyice Van’a çevrilmesi var.

Editör: TE Bilisim