Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklamayla İncirlik Üssü'nün IŞİD'e yönelik hava operasyonlarında koalsiyon uçaklarına açılması konusunda bilgi verdi. Dışişleri, "IŞİD meselesi Türkiye için öncelikli bir ulusal güvenlik tehdididir. Bu tehdidin boyutları giderek büyümektedir" vurgusu yaparken, "ABD’ye ait silahlı insansız hava araçlarının ülkemizde konuşlandırılmasına dair iznin Sayın Dışişleri Bakanımızca geçtiğimiz Haziran ayı sonunda açıklandığı hatırlanacaktır" denildi. Açıklamada şöyle devam edildi:

"Türkiye ve ABD, bu sürecin devamı mahiyetinde, DEAŞ’la (IŞİD) mücadeleye yönelik mevcut işbirliğini daha da derinleştirmeye karar vermişlerdir.  Bu çerçevede, Bakanlar Kurulu, TBMM’den 2 Ekim 2014 tarihinde aldığı yetkiye dayanarak, DEAŞ’a yönelik hava harekatlarına katılan ABD ve tarafımızdan uygun görülecek bazı bölge ülkeleri de dahil diğer Koalisyon ülkelerinin insanlı ve insansız hava unsurlarının ülkemizdeki üslerde konuşlandırılmasına onay vermiştir. Bahsekonu harekatlarda, tabiatıyla, Türk Hava Kuvvetleri unsurları da aynı amaçla görevlendirecektir"

'Koalisyon harekatına fark yaratıcı katkılar'

Sabah IŞİD'e hava operasoynunda atıfta bulunan Dışişleri, "Jetlerimiz BM Şartı’nın 51.  Maddesi uyarınca meşru müdafa hakkımıza dayanarak Suriye içindeki belirli DEAŞ unsurlarını hedef almış bulunmaktadır. DEAŞ’a yönelik Koalisyon harekatına fark yaratıcı katkılar sağlaması beklenen bu yeni işbirliğinin detayları hakkında,  operasyonel nedenlerle, bu aşamada bilgi verilmeyecektir.
Ancak, Türkiye’nin güvenliğinin sağlanmasının yanısıra, Suriye içinde öncelikle DEAŞ’ın kontrolündeki bölgelerde yaşayanların güvenliğinin kalıcı biçimde sağlanarak pekiştirilmesi de, hava unsurlarının artan mevcudiyetiyle birlikte, bu işbirliğinden beklenen doğal sonuçlar arasındadır.  Sözkonusu harekatlar, uluslararası hukuk uyarınca icra edilmektedir. Bu doğrultuda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de gerekli bildirimde bulunulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

Editör: TE Bilisim