Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van’da bir ilk olan güneş enerjili seralarda incelemelerde bulunarak bilgi aldı.

 

Vali İbrahim Taşyapan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ile birlikte Edremit ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yüzde 50 hibe ile desteklenen ‘Güneş Enerjili Sera Projesi’ yatırımcı ve sebze üreticilerinden Mehmet Gürbüz'e ait seralarda incelemelerde bulundu.

 

Vali Taşyapan, sebze üreticisi Mehmet Gürbüz'den gerçekleştirdikleri üretim hakkında bilgi aldı. Van’da bir ilk olan ve 28 bin metrekare alan üzerine kurulmuş ‘Güneş Enerjili Sera Projesi’ yatırımcısı Gürbüz, bu seraların Van’da bir ilk olduğunu, kırsal kalkınma desteklemeleri ile birlikte yaklaşık 3.2 milyon liraya mal olduğunu söyledi. Sera üretiminin 20 dekarının domates, 7 dekarının salatalık ve 1 dekarının ise bölgeye uyumlu deneme çeşitleri ile oluşturulduğunu ifade eden Gürbüz, serada 6 kişinin sürekli olmak üzere toplam 35 kişinin istihdam edildiğini, bu çalışan kişilerin 32-33’ünün bayanlardan oluştuğunu kaydetti. İstihdam ve ekonomiye katkı sağlandığını dile getiren Gürbüz, kalifiye eleman yetiştirme konusunda bu seraların, özellikle bölgede uzun kış mevsiminde eğitim verme ve çalışanlarının nitelikli meslek sahibi yapma açısından da önemli olduğunu kaydetti. Serada yılın dokuz ayında doğal üretim yaptıklarını, il genelinde sebze üretiminin artması konusunda bundan sonra da çalışmalarının devam edeceğini belirten Gürbüz, üretici sera dışında açık alanda da toplam 570 bin metrekare alan üzerine sebze üretimini yaptığını söyledi.

 

Vali İbrahim Taşyapan ise, üreticiyi yaptıkları çalışmalarından dolayı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. Bu konuda yapılan yatırımların önemli olduğunu, yapılan hibe ödemelerle Van’da bu tür seraların daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini dile getiren Vali Taşyapan, daha sonra beraberindekilerle ekim yapılmış sebze tarlalarını gezdi. 

Editör: TE Bilisim