ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Vali Murat Zorluoğlu, Ramazan Bayramı öncesi yaptığı toplantıda Vanlılara çok sayıda müjde verdi. Toplu taşımadan stadyuma, İskele Caddesi’nin çift yön olmasında alınacak tedbirlere kadar çok sayıda müjde veren Zorluoğlu, huzurlu bir bayram geçirileceğini aktardı.

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Ramazan Bayram’ında alınacak önemler ve verilecek hizmetlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Valilik Ali Paşa Toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Zorluoğlu, ilk olarak ramazan ayı boyunca Büyükşehir Belediyesi ve ilçe beledileri tarafında düzenlenen ramazan etkinliklerine değindi. Ardından Ramazan Bayramında alınacak tedbirleri açıklayan Zorluoğlu, trafikten asayişe, toplu taşımadan daha birçok konuya kadar önemli açıklamalar yaptı. Toplantıda çok sayıda müjde de veren Vali Zorluoğlu, 65 yaş üstü vatandaşlar, engeliler ve gazilere ulaşım müjdesinin yanı sıra şehir stadyumu içinde son dakika gelişmesi ve müjde verdi. Zorluoğlu bu toplantıda yine daha önce açıklanan İskele Caddesi projesini de anlattı ve yüklenici firma ile sözleşme imzaladı.

 

ZORLUOĞLU: VAN TARİHİNDE RASTLANMAYAN YENİLİKLER OLDU

 

Zorluoğlu toplantıda ilk olarak şunları söyledi: “Van’da benim ilk ramazan ayımdı. İtiraf etmek gerekir ki, Van’daki Ramazan’dan çok etkilendim. Burada Ramazan ayı gerçekten kendi anlamına, manasına uygun idrak ediliyor. Çok huzurlu bir Ramazan geçirdik, huzuru bozan hiçbir hadise yaşanmadı. Tabi güvenlik kuvvetlerimizin, polisimizin, jandarmamızın aldığı tedbirler huzur ortamının sağlanması konusunda gerçekten çok etkili oldu. Yine bu sene Van tarihinde belki bir süreden beri rastlamadığımız bir yenilik oldu. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz vatandaşlarımıza oldukça özel ve farklı bir Ramazan yaşattı.”

 

YAPILAN ETKİNLİKLERİ TEK TEK ANLATTI

 

Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin Ramazan ayındaki etkinliklerini anlatan Zorluoğlu, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak İpekyolu Belediyemizle birlikte Kent Meydanı yapacağımız alanda büyük bir iftar çadırı kurduk ve birinci iftardan itibaren orada her gün binlerce vatandaşlarımızla birlikte iftar yaptık. Ortalama her akşam 4 bin vatandaşımızla iftarda bir araya geldik. Orada Ramazan’ın ruhuna uygun iftarlar gerçekleşti. Yine hemen iftar çadırın altında bulunan alanda Ramazan etkinlikleri gerçekleşti ve orada da Ramazan’ın ruhuna uygun etkinlikler yapılarak, vatandaşlarımıza eski Ramazanları hatırlattık.”

 

TÜM İLÇELERDE HALKLA İFTAR AÇTI

 

“İlçe belediyelerimizde daha küçük ölçekte ama benzer faaliyetler Ramazan ayında gerçekleştirdi. Edremit, Tuşba, İpekyolu, Erciş, Özalp, Saray, Çaldıran, Gevaş, Bahçesaray, Saray gibi bütün ilçelerimizde kayyum belediyelerimiz vatandaşlarımızla iftar sofralarında, kardeşlik sofralarında bir araya geldiler. Van’daki bütün vatandaşlarımıza farklı bir Ramazan yaşatmaya çalıştık ve aldığımız geri dönüşlerde vatandaşlarımız bunlardan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ettiler. Ben de Ramazan ayı boyunca bütün ilçelerimizde vatandaşlarımızla bir araya gelerek, iftar açtım.” Dedi.

 

20 BİN AİLE RAMAZAN KOLİSİ YARDIMI

 

“Biz belediyeler olarak Ramazan ayında 180 bin vatandaşımıza iftar verdik” diyerek sözünü devam ettiren Zorluoğlu şunları söyledi: “Yine Kent Meydanı alanında bulunan Ramazan Sokağında 175 farklı etkinlik düzenledik. Ramazan ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ilimizi ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız ilimize teşrif etti. En son olarak da Diyanet İşleri Başkanı buradaydı. Kendisiyle çok güzel etkinlik gerçekleştirdik. Dolayısıyla çok hareketli, çok keyifli bir Ramazan ayı yaşadık. Tabi Ramazan ayı sosyal yardımlaşma ayı, dayanışma ayı, fakirin fukaranın gözetildiği, korunduğu bir aydır. Bu çerçevede sadece Büyükşehir Belediyesi olarak ekonomik anlamda yoksun olan 20 bin ailemize ramazan kolisi yardımı yaptık. Yine kaymakamlıklarımızın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla zor durumda olan vatandaşlarımıza nakdi yardımlar, giyecek yardımları yaptık. Dolayısıyla bu ayı devlet olarak hakikaten anlamına uygun yaşamaya ve vatandaşlarımıza yaşatmaya çalıştık.”

 

“44 TANE İLAVE TRAFİK EKİBİ OLUŞTURDUK”

 

Vali Zorluoğlu ardından Ramazan Bayramında alınacak tedbirler hakkında konuştu. Zorluoğlu, “Bizler devlet, valilik ve belediyeler olarak Ramazan Bayramını vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde geçirebilmeleri, alışverişlerini yapabilmeleri, mezarlık ziyaretlerini yapabilmeleri, komşu ve akraba ziyaretlerini yapabilmeleri için bir dizi tedbir planladık. Ramazan Bayramı nedeniyle il merkezide ve emniyet bölgelerinde Van Emniyet Müdürlüğümüz, İl merkezi ve ilçe merkezleri dışındaki jandarma bölgelerinde de Van İl Jandarma Komutanlığımız tarafından tedbir planlaması yapıldı. Oluşabilecek yoğunluklar hesaplanarak, ilave tedbirler alındı.”

 

RAMAZAN BOYUNCA HUZUR VARDI

 

“Bu çerçevede Van İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından 28 tanesi il merkezinde, 16 tanesi de il merkezi dışındaki yerlerde olmak üzere toplam 44 tane ilave trafik ekibi oluşturduk. Çünkü bayramlarda trafik kazalarında artış oluyor ve millet olarak bunlardan çok büyük üzüntü duyuyoruz. İlimizde geçtiğimiz dönemde de aldığımız tedbirler neticesinde çok şükür ölümlü trafik kazalarında önemli oranda azalışlar var. Ben Emniyet Müdürlüğümüzü, Jandarma Komutanlığımızı ve trafik ekiplerimizi tebrik ediyorum. Bu sene de bayram öncesi, bayramda ve bayram sonrasında trafik kazaların olmaması veya minimum düzeyde olması için çok ayrıntılı tedbirler planlandı. 100 civarında ilave ek personelle inşallah Ramazan Bayramı boyunca hem şehir merkezinde, hem de şehirlerarası yollarda alacağımız tedbirlerle görülür vaziyette olacağız. Dolayısıyla aldığımız bu trafik tedbirleriyle hem şehir içerisindeki trafiği rahatlatacağız.”

 

İŞTE ALINACAK ASAYİŞ TEDBİRLERİ

 

Bayram süresince alınacak olan asayiş tedbirleriyle ilgili de bilgiler veren Zorluoğlu şöyle konuştu: “Bir diğer önemli konusu ise trafiğin dışında genel asayişle alakalı olarak ilave tedbirler alıyoruz. Çok miktarda insanımız cadde ve sokaklarda oluyor. Bir takım hadiselerin yaşanmaması adına gerek yaya devriyelerimiz gerekse de diğer tedbirlerimiz yoğun bir şekilde planlandı. Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma olarak bu süreç içerisinde vatandaşlarımız için 7/24 hazır halde olacağız. İnşallah huzur içerisinde bir bayram geçirmeyi sağlayacağız.”

 

“HUZURLU BİR BAYRAM GEÇİRECEĞİZ”

 

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bayram öncesi alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgi verildiğini aktaran Zorluoğlu, “Emniyet tedbirleri dışında diğer kurumlarında Ramazan Bayramı öncesi, sırası ve sonrasında alması gereken ilave tedbirler var. Bu konuda da tüm kurumlarımızı talimatlandırdık. Büyükşehir Belediye başkanlığımız başta olmak üzere Karayolları, Sağlık Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, AFAD Müdürlüğü, TEİAŞ Müdürlüğü, Türk Telekom Müdürlüğü, ilçe belediye başkanlıkları ve kaymakamlıklarımız alması gereken hususlar noktasında tarafımdan talimatlandırıldı. Oralarda da benzer tedbirler alınıyor. İnşallah tüm kurumlarımız bayramda 7/24 çalışacağız ve 1 milyon 106 bin Vanlı kardeşimizin çok güzel, özel ve çok huzurlu bir bayram idrak etmesini sağlayacağız.” İfadelerini kullandı.

 

OTOBÜSLER ÜCRETSİZ OLACAK

 

95 belediye otobüsünün bayram boyunca ücretsiz olacağına değinen Zorluoğlu şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyemize ait otobüslerin arife gününden itibaren başlayarak bayramın son günü saat 24:00’a kadar ücretsiz olacağını duyurmak isterim. Bütün vatandaşlarımıza 13 ilçemizde, kent merkezinde toplamda 95 otobüsümüz ulaşım hizmetini sağlayacaktır. Ramazan Bayramı nedeniyle bu hizmetimize arife günü sabah 06:00’dan itibaren başlayarak, bayramın 3’üncü günü saat 24:00’a kadar tüm vatandaşlarımıza bu hizmet sunulacaktır.”

 

ZORLUOĞLU: KÜLTÜRÜMÜZE YAKIŞMIYOR

 

Yaşlılara yönelik halk otobüslerindeki tutum hakkında da konuşan Zorluoğlu, “Birkaç gün önce Büyükşehir Belediyemizin meclisinde görüştüğümüz bir konuyu kamuoyu ile paylaşmak isterim. O da toplu ulaşımda gerek belediye otobüslerinde gerekse de halk otobüslerinde 65 yaş üstü vatandaşımız, engelli vatandaşımız, gazilerimiz uygun kartları olması durumunda toplu taşımadan ücretsiz olarak faydalanıyor. Bizim ilimizde olmadı ama ülkemizin diğer illerinde bazen ücretsiz bir şekilde toplu taşıma hizmetinden yararlanan büyüklerimiz bir takım sorunla karşılaşabiliyorlar. Otobüsler bazen bu insanları otobüse almıyor ve bu yüzden de otobüs şoförleriyle sorunlar yaşanabiliyor. Bu da bizim kültürümüze yakışmıyor.” Dedi.

 

YAŞLILARA BAYRAM MÜJDESİ VERDİ

 

Zorluoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son olarak belediye kanunun da yapılan bir değişiklikle bu şekilde ücretsiz ulaşım imkanı sağlanan vatandaşlarımıZIn, ücretinin belediyeler tarafından halk otobüsleri sahiplerine ödeme yapılması konusunda olanak sağlandı. Böyle bir imkan getirildi. Daha önce ise Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız aylık belli maktul bir parayı belediyemize gönderiyordu bizde halk otobüslerine bunu veriyorduk. Şimdi artık Büyükşehir Belediyelerinin de ilave bir katkı halk otobüslerine yapmaları konusunda hukuki olanak sağlandı. Biz de meclis toplantımız da bunu görüştük. Halk otobüslerini de mağdur olmaması adına bilet fiyatlarını bizler karşılayacağız. Paraları bizler ödeyeceğiz ve bundan sonra bu tür sorunlar olmayacak. 65 yaş üstü büyüklerimize, engellilerimize ve gazilerimize bayram öncesinde bir müjde veriyoruz.”

 

SON DAKİKA STADYUM GELİŞMESİ!

 

Vali Zorluoğlu toplantıda bayramda alınacak tedbirlerin yanı sıra kamuoyunu meşgul eden gündemlerle ilgili de konuştu. Zorluoğlu yeni stadyumla ilgili bir son dakika gelişmesi vererek, “Şehir stadyumu hep kamuoyunun gündeminde olan, sürekli gazetelerde tartışılan ve konuşulan bir konudur. Bu konuda bir son dakika gelişmesini de sizlerle paylaşmak isterim. Biraz önce Spor Genel Müdürlüğümüzün stadyumlarla ilgili Genel Müdür Yardımcısı ziyaretimize gelmişti. Bizde Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz ve belediye yetkililerimizle birlikte oturduk ve faydalı bir toplantı yaptık. Ardından Sayın Spor Bakanımızla görüştüm. Şöyle bir gelişme var. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığımızla mevcut stadyumun bulunduğu alanın, millet bahçesi olarak vatandaşın kullanımına açacağız. Yine Edremit ilçemizdeki hemen Galericiler Sitemizin yanında belediyemize ait arsa üzerinde 15-20 bin kapasiteli yeni bir stadyumun yapılması konusunda karşılıklı anlaştık. Bakanlığımız bu konuyu devletimizin yatırım planları arasına alınması adına Kalkınma Bakanlığımıza yazıyı yazdı.” Diye konuştu.

 

ZORLUOĞLU: ESKİ TRİBÜNLER YENİLECEK

 

Şu anki stadyumda yer alan tribünlerin yenileceği müjdesini de veren Zorluoğlu şöyle devam etti: “Şu anki stadyumumuzun depremden sonra ağır hasar olduğu için kullanılmaz hale gelen şeref tribünün de içinde yer aldığı kapalı tribünü önümüzdeki hafta içinde yıkacağız. Aynı şekilde içinde yer alan eski spor salonunu da yıkacağız. Orayı temizleyeceğiz. Yeni stadyum yapılıncaya kadar o yıktığımız tribünün yerine Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüz süratli bir şekilde kaynak gönderecek ve orada portatif ve çok donanımlı bir yeni tribün inşa edeceğiz. O tribünün altında soyunma odaları ve kabinleri de olacak. Yeni stadyum için 2 yıllık bir süre ön görüyoruz. Yeni stadyum yapılıncaya kadar da mevcut stadyumumuzu Vanspor’un maçları için kullanacağız. Daha güzel bir tribünle bunu yapacağız. Van şehir stadyumu için önemli bir adımı attığımız ve iyi bir seviyeye geldiğimizi düşünüyorum. Van’ımız için hayırlı uğurlu olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız Van’a son gelişinde bu müjdeyi vermişti.”

 

İSKELE CADDESİ PROJESİ NETLEŞTİ

 

İskele Caddesinin projesi hakkında açıklamalar yapan Zorluoğlu, “Geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıklamasını yaptığımız önemli bir projemizde de geldiğimiz aşamayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl İki Nisan Caddemizde bir düzenleme yaparak, bu caddemizi Van’ın 100. Kurtuluş yılında bambaşka bir havaya kavuşturduk. Gerçekten asfaltıyla, kaldırımıyla çiçeklendirilmesiyle, ağaçlandırmasıyla ve ışıklandırmasıyla Van’da İki Nisan Caddemiz gündem oluşturmuştu. Orası bir prestij caddesi olarak yeni lüks mekanlara kavuşmaya başladı ve bu süreç devam ediyor. Bundan sonra İskele Caddemizle ilgili bir talep geldi. İskele Caddesi Van’ımızın ve Türkiye’nin en uzun ve en düz caddelerinden bir tanesidir. Ama mevcut haliyle atıl bir vaziyette duruyor. Vatandaşlarımızdan ve oradaki esnaftan gelen talepleri de dikkate alarak bir çalışma yaptık. Bu kapsamda İskele Caddemizin tek yön olan kısmını çift yöne açıyoruz. Bu esnaf ve ekonomi bakımından çok daha faydalı olur ve büyük bir hareketlenme olur diye değerlendiriyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

3 MİLYON LİRALIK YATIRIM BEDELİ

 

“Bu proje ilen ben de bizzat yakından ilgilendim” diyen Zorluoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada çok güzel dokunuşlar yapacağız. Orta refüj konulacak biraz kaldırımları daraltıyoruz. Ancak yay trafiğini olumsuz etkileyecek derecede değil. Orayı yeniden asfaltlıyoruz. Kaldırımlar bütünüyle yeniliyoruz. Ağaçları söküyoruz. Ama başka bir yerde değindireceğiz. İnşallah yol boyu yeni ağaçlar dikeceğiz. Buraya farklı bir ışıklandırma konsepti getiriyoruz. Proje bedeli daha yüksekti ama ihalesi 3 Milyon liraya aşağı yukarı gerçekleşti. Büyükşehir Belediyemize 4-4.5 milyonu bulacak bir maliyeti olacak. Ama Van’ımıza oradaki esnafımıza çok daha iyi bir getiri sağlayacağına inanıyoruz. Bugün de İskele Caddemizin ihalesi neticelendi. Hemen bayramın akabinde inşallah başlıyoruz bugün de işin ihalesini alan yüklenici firma ile bir sözleşmeyi imzalamış olacağız. Akabinde de yer teslimini yapıp çalışmalarımız başlattık kısa süre içerisinde de orayı tamamlamak istiyoruz.”

 

SÖZLEŞME İMZALANDI

 

İşi yapacak olan yüklenici firma ile toplantıda sözleşme imzalandı. İmza sonrasında da konuşan Zorluoğlu, “Değerli arkadaşlar Zibek Yapı İnşaat yapıtımız ihalede en uygun teklifi vererek, bu işi üslendi. Kendilerine teşekkür ediyoruz. İnşallah şehrimize sizlerin vasıtasıyla çok güzel bir prestij caddesi kazandırıyoruz. Burada güzel bir işçilik istiyoruz. Belediyenin yüklenici firmaya her türlü desteği sağlayacaktır. İşin yağışlar başlamadan tamamlanmasını istiyoruz. Ben bu vesileyle 1 milyon 106 bin Vanlı Kardeşim başta olmak üzere milletimin ve tüm İslam aleminin mübarek ramazan bayramını yürekten tebrik ediyorum. Bayramın ilimize bölgemize ve ülkemize ayrıca tüm İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum.” İfade etti.

Editör: TE Bilisim