FETÖ’nün darbe girişimine tepki gösteren vatandaşların Van'daki demokrasi nöbeti devam ediyor.

 

İlk günden itibaren Beşyol Meydanı’nı dolduran Vanlılar, ellerinde Türk bayraklarıyla demokrasi nöbetini sürdürüyor. Darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye karşı sloganlarla tepki gösteren vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı doğrultusunda alanları terk etmiyorlar. Demokrasi nöbetini terk etmeyen arasında yer alan Van AFAD Müdürü Osman Uçar, Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, FETÖ’nün darbe teşebbüsünün sadece hükümete yönelik olmadığını, ülkenin geleceğinin de hedeflendiğini ifade ettiler. Türkiye’nin bu tür çapulcuları çok gördüğünü kaydeden müdürler, "Bundan sonra da olacaktır ama milli iradenin gerçekten var olduğunu ak yürekli insanlar gösterdi. Hükümetimiz, Başkomutan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, dik ve sağlam duruşu ile bu aziz millet onların düşlerini yok etti" diye konuştular.

 

Demokrasi nöbeti sırasında Hz. Ömer Camii avlusunda Osman Nuri Gülaçar, şiir okumasından sonra toplu dua yapıldı. Demokrasi nöbetinde Van Beşyol Meydanı’nda vatandaşlara soda ve kek dağıtımında bulunarak milli iradeye destek oldu. Demokrasi nöbetine 7’den 70’e tüm Vanlılar katılıyor.

 

BEŞYOL’DAN BEŞTEPE’YE SELAM GÖNDERİLDİ

Van’da 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Beşyol Meydanı’ndaki nöbetini sürdüren vatandaşlar, darbe girişiminin 10. gecesinde telefon ışıkları ve Rabia işaretleriyle Beşyol Meydanı’ndan Beştepe Külliyesine selam gönderdi. Telefon ışıklarını yakarak ve Rabia işareti yapan binlerce Vanlı hep bir ağızdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a selam gönderdi. Burada konuşan 24. Dönem Van Milletvekili Mustafa Bilici, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Başkentte olduğunu belirterek, “Allah Bir daha 15 Temmuzları bu millete yaşatmasın” dedi.

 

“FETÖ CANIMIZI ALMADAN BU AZİZ MİLLETE DARBE YAPAMAYACAKTIR”

Bilici Konuşmasında şunları söyledi. “O gün ben de Ankara’daydım halkın üzerine ateş açtılar. İlk başta alçak uçuş yapan F16 uçaklarının sadece korkutma amaçlı olduğunu düşündük. Ama gördük ki gözü dönmüş bu alçaklar, masum halkın üzerine bomba yağdırdılar, helikopterlerle ateş açtılar. Ama o yiğit insanlar, o cengâverler ateşin üzerine yürüdüler ve bu ateşi söndürüverdiler. Allah’a şükürler olsun ki canlarını siper ettiler. Ama o alçaklara, o güzelim insanlar tarafından kurulan devlete darbe yapılmasına izin vermediler. Bizler burada canımızı ortaya koyuyoruz. FETÖ canımızı almadan asla bu aziz millete darbe yapamayacaktır” dedi.

 

“ALGI OPERASYONLARINA DİKKAT EDİN”

Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda yapılan sinsi oyuna dikkat çekerek, “Bakın dikkatinizi çekiyorum bu oyuna gelmeyelim. Birileri şu anda bir algı operasyonu içerisinde şunu söylüyorlar; ‘siz olağanüstü hal ilan ederek linç girişiminde bulunuyorsunuz. Sorgusuz sualsiz yargısız infazlar yapıyorsunuz’ bunlar darbe gecesi yapılan şerefsizlikleri dile getirmiyorlar. Kanunsuzluklarını berataraf etmek için böyle bir oyunun içerisindedirler. Bizler kalleşçe milleti vurmuyoruz. Ancak halk isterse idam da gelir ve bunlar idam da edilirler” şeklinde konuştu.

 

“BU TAVRINIZ İHANET ÇETELERİNİN OTURDUĞU BÜTÜN ÜSLER İNLETMEKTEDİR”

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise Van’ın Beşyol Meydanından Beştepe’ye selam gönderdiklerini belirterek, “Sizin bu tavrınız bu ihanet çetelerinin oturduğu bütün üsler inletmektedir. Reisi cumhurumuz yeter demeyinceye kadar bizler alanları terk etmeyeceğiz. Bizler de Beşyol’dan Beştepeye selam gönderiyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlar ise Demokrasi nöbetinin 10. gününe de çoluk çocuklarıyla geldiklerini ve asla meydanları terk etmeyecekleri mesajını verdi. Demokrasi nöbetine siyasi parti temsilcileri. STK temsilcileri, oda temsilcileri , sendikalarla ve 7'den 70'e tüm vatandaşlar destek veriyor.

 

ERCİŞ’TE DEMOKRASİ NÖBETİ DEVAM EDİYOR

Van’ın Erciş ilçesinde vatandaşlar demokrasi nöbetini tutmaya devam ediyorlar.

Kaymakamlık binası önünde ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişiminin yapıldığı ilk akşamdan itibaren meydanları boş bırakmayan vatandaşlar, demokrasi nöbetini tutmaya aralıksız devam ediyorlar. Vatandaşlar akşam ve yatsı namazını da meydanda kılıyorlar. Hasan Ortakaya isimli hocanın kıldırdığı yatsı namazının ardından, tespih namazı için saf tutan vatandaşlar namaz sonrası ellerini semaya açarak demokrasi şehitleri için dua ettiler. Erkek ve kadınların ayrı ayrı yerlerde kıldığı tespih namazının ardından vatandaşlar geç saatlere kadar demokrasi nöbetini devam ettirdi.

 

DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUTULDU

Van'ın Çatak Kaymakamlığı tarafından demokrasi şehitleri için Mevlid-i Şerif okutulup yemek dağıtıldı.

 

Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesinde bulunan Çatak Kaymakamlığı önünde düzenlenen program Mevlid-i Şerif’in okunmasıyla başladı. Yapılan duaların ardından binlerce kişinin de iştirak ettiği etkinlik, yemek dağıtımıyla devam etti. Yapılan duaların ardından konuşma yapan Kaymakam Hacı Asım Akgül; "15 Temmuz gecesi TSK’nın içinde azınlık olarak bulunan FETÖ’cü darbeci üst düzey subay ve askerler tarafından darbe girişiminde bulunulmuş, özgürlüğümüze demokrasiye el koymaya çalışmışlardır. Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan canlı yayına bağlanarak halka seslenmiş demokrasiye sahip çıkma adına sokağa çıkmamızı istemişti. 7 den 77'ye herkes bu çağrıya ses vermiş sokaklara çıkmış, çıplak elle eli kanlı silahlı askerlere ve tonlarca ağırlıktaki tankların altına yatarak darbeyi geri püskürtmüştür. Halkımızın bu darbe girişiminde ortaya koyduğu tavır takdire şayandır. Bu süreçte canlarını hiçe sayan demokrasi şehitleri için mevlit okuttuk. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor mekanları cennet olsun, tüm gazilere de acil şifalar diliyor yakınlarında sabır diliyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda hareket ederek kendileri ‘her şey bitti millet kazandı evlerinize dönebilirsiniz’ deyinceye kadar meydanlarda olmaya demokrasi nöbeti tutmaya devam edeceğiz" dedi. Programa, AK Parti Çatak İlçe Başkanı Tahsin Babur, Çatak'ta görevli hakim ve savcılar, kamu kurum amirleri, STK'lar ve vatandaş katıldı.

 

KIZILAY'DAN DEMOKRASİ NÖBETÇİLERİNE GIDA DESTEĞİ

Türk Kızılayı Van Şubesi, Demokrasi nöbeti" tutan vatandaşlara simit ve su ikramda bulunuyor. Darbe teşebbüsünü protesto etmek amacıyla Beşyol Meydanı’na toplanan kalabalığa Türk Kızılayı Van Şubesi tarafından simit ve su ikram ediliyor.

 

VAN’DA “15 TEMMUZ ANI DEFTERİ” STANDI KURULDU

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından vatandaşların 15 temmuz gecesi yaşadıkları ve gelinen süreç ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirmeleri için “15 Temmuz Anı Defteri” standı kuruldu.

 

Darbe girişiminin başladığı gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı darbeye karşı sokağa çıkmaya davet etmesi ardından ilk gün yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı Van'daki demokrasi nöbeti bu gece de sürdürüldü. Her gün yatsı namazından sonra yaklaşık 5 bin kişinin nöbet için toplandığı Beşyol Meydanı'na kurulan dev bir ekrandan Cumhurbaşkanı'nın konuşması izletildi.

 

TEPKİLER, ANI DEFTERİNE YAZILDI

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından kurulan “15 Temmuz Anı Defteri” standını ilk olarak Van Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Opr. Dr. Heybet Semur ve Van AFAD Müdürü Osman Uçar ziyaret etti. Besmele yazarak başlayan Semur, anı defterinde şu ifadelere yer verdi. “15 Temmuz 2016, milletin iradesinin gücünün devleti bölmek isteyenleri yerle bir ettiği gün. Milletin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın bir talimatıyla tankların, topların, mermilerin gelmesine rağmen meydanları terk etmediği gün. Demokrasinin millet adına zafer günü hayırlı olsun” ifadeleri kullandı. Daha sonra anı defterine görüşlerini yazan AFAD Müdürü Uçar ise, Cumhuriyet tarihinde çok darbe ve muhtıra gördüklerini, ancak hiçbirinin bu kadar alçakça olmadığını belirterek, "15 Temmuz, Türk demokrasi tarihine bir kara leke olarak geçecektir. Paralel yapı denen alçak yapının ne denli gözünün dönmüş olduğunu vatan, millet gibi dertlerinin olmadığı bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verdi.

Meydanda toplananlar deftere görüşlerini yazmaya başladı. Darbe anı defterinin, defter darbe girişimine halkın gösterdiği tepkinin ifade edildiği tarihi değer olarak saklanacağı bildirildi.

 

ŞEHİTLER İÇİN TEHECCÜD NAMAZI KILINDI

Van’da 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Beşyol Meydanı’ndaki nöbetini sürdüren vatandaşlar, darbe girişiminde hayatını kaybedenler için tehüccüd (gece) namazı kılarak dua etti.

 

Gece saat 02.00 sıralarından Beşyol Meydanı’nda kılınan teheccüd namazına burada nöbet tutan vatandaşlar, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile Tuşba Belediye Başkanı katıldı. Hz. Ömer Camii İmam Hatibi Mehmet Emin Akan, teheccüd namazı öncesinde vatandaşlara gece namazı olarak da bilinen ve nafile namazlardan olan teheccüd namazının kılınışı ve hikmetleriyle ilgili çeşitli bilgiler verdi. Daha sonra saf tutan vatandaşlar ikişer rekât şeklinde 4 rekât teheccüd namazı kıldı. Namazın ardından gecenin bir vakti ellerini semaya kaldıran vatandaşlar, vatanın bütünlüğü, birlik ve beraberlik için hep birlikte dua ettiler. Namazın ardından Beşyol Meydanını terk etmeyen vatandaşlar nöbetlerini sabaha kadar devam ettirdi.

Editör: TE Bilisim