ŞEHRİVAN / İHA - İran'ın Ankara Büyükelçiliği, yeni yıl arifesinde Türkiye'deki güvenlik koşullarını gerekçe göstererek, İran vatandaşlarından gerekli olmadığı takdirde Türkiye'ye seyahat edilmemesi uyarısında bulundu.

 

Van’da İranlı patlama sürerken, dün itibarıyla Büyükelçilik tarafından İran medyasına gönderilen bildiride, "Türkiye'deki olağanüstü halin devamı" ve "Türk güvenlik yetkililerinin uyarıları" gerekçe gösterilerek, yurttaşlardan Türkiye'ye "gereksiz seyahatlerden" kaçınılması istendi. İran hükümeti son dönemlerde ek vergiler ve farklı nedenlerle Türkiye’ye vatandaşını gönderme konusunda engeller ortaya koymasına rağmen İranlılar tam anlamıyla Van’a akın ediyor.

 

İran resmi kaynaklarından her ne kadar seyahat uyarısı yapılsa da İranlı turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkeler başında Türkiye geliyor. Özellikle Van'ı tercih eden turistlerin sayısı her geçen gün artıyor. Zira Van’da huzur ortamının sağlanmasıyla yaşanan turist patlaması Vanlının yüzünü güldürdü. İran başta olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Van’da 2017 yılı beklentilerin üzerinde geçti.   

 

RAKAMLAR PATLADI!

Bu yıl Van’da yakalanan huzur ve güven ortamı kentin turizmine de yansıdı. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan çatışmalı süreçte kentin tüm kesimleri yara alırken, yakalanan huzur ve güven ortamıyla Vanlının yüzü güldü. 2017 yılı turizm açısından patlama yılı olurken, Van büyük bir sıçrama yakalayarak yarım milyon turisti ağırladı. Yaşanan turist yoğunluğu kentte her kesimin yüzünü güldürürken, turizmciler son 100 yılın turist patlaması yaşandığını söyledi.

 

2017 BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GEÇTİ

Geçmiş yıllara oranla yerli ve yabancı turist sayısında artış yaşandığını belirten turizm işletmecileri, 2018 yılından daha da umutlu olduklarını söyledi. 2015 ve 2016 yıllarının turizmciler için zorlu geçtiğini ifade eden kentin beş yıldızlı otellerinden Double Tree By Hilton Van Oteli Genel Müdür Yardımcısı Emrah Ünsal, “Bu iki yıllık zorlu periyottan sonra 2017 yılı bizim için toparlanma yılı oldu. 2017 yılını gayet verimli geçirdik. Gerek ülkede gerek bölgede yaşanan stabilite, doğrudan turizm sektörüne yansıdığından dolayı 2017 yılı beklentilerimizin üstünde geçti” dedi.

 

ÜNSAL: HUZUR ORTAMI DEVAM ETMELİ

2018 yılından da beklentilerinin olumlu olduğunu dile getiren Ünsal, “Turizm sektörü ekonomik ve siyasal gelişmelerden çok çabuk etkilenebilen bir sektör. Dolayısıyla 2018 yılına baktığımız zaman pozitif bir çizgi görüyoruz. Bu yıldan biraz daha fazla potansiyel elde edebileceğimiz, daha fazla verim yakalayabileceğimiz gerek yerli, gerek yabancı turist bazında bir yıl planlıyoruz. Ama bunu planlarken de yine umudumuz 2017’de yaşanan huzur ortamının 2018 ve ondan sonraki yıllarda da sürmesidir” ifadelerini kullandı.

 

"2017 YILI TURİZM AÇISINDAN İYİ BİR SEZON OLDU"

Elite World Van Hotel Genel Müdürü Oktay Aksoy ise 2017 yılının turizm açısından iyi bir sezon olarak geçirildiklerini vurgulayarak, “2016 yılına baktığımız zaman 2017’nin getirisinin daha iyi geçmeyeceği kanısındaydık. Fakat bizim en büyük pazarımız olan İran pazarı ile birlikte çok iyi bir şekilde 2017’yi atlattık. Turizmin iyi geçmesinde İran pazarının çok büyük etkisi oldu. Bu olumlu etki sadece Van’ı değil, çevresindeki illeri de kapsadı. Umarım bu 2018’de de en iyi şekilde devam edecektir” dedi.

 

AKSOY: AZERBAYCAN VAN İÇİN ÖNEMLİ

İran pazarının dışında Azerbaycan pazarının da Van’a gelmesi için çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Aksoy, “Özellikle Van Ticaret ve Sanayi Odasının başlattığı çalışmalar ile Azerbaycan ve Iraklı misafirlerin de buraya gelmesi planlanıyor. İnanıyorum ki İran kapısının dışında, Azerbaycan ve Irak kapısının da olması çok iyi olacaktır. Bu 2018 yılını da çok iyi şekilde geçirmemizi sağlayacaktır. 2018 yılının 2017’den daha iyi geçeceği beklentisindeyiz. Bu kapsamda 2018'in ülkemizin en iyi refah düzeyine ulaşmış bir şekilde geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

 

KARAMAN: EN BÜYÜK ETKİ SHOPPİNG FEST

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman da, 2017 yılında turist sayısında yüzde 42’lik bir artışın olduğunu belirterek, “2015’de oda olarak başlattığımız alışveriş festivalinin büyük etkisi oldu. Mart ve nisan aylarında Nevruz Bayramı’na denk gelen zamanda yapılan bu festival kapsamında her yıl turist sayısında artışa neden oldu. 2014 yılında yurt dışından gelen turist sayımız 186 bin iken; 2015 yılında 202 bin, 2016 yılında 276 bin ve 2017 yılında 392 bin kişi ile sezonu kapatmış durumdayız. Bu da ilimizin bir cazibe merkezi olduğunu kanıtlıyor” dedi. Turizmin canlanmasının en büyük sebeplerinden birinin barış ve huzur ortamı olduğunun altını çizen Karaman, “Turisti çekmek için huzur lazım. Bu huzur ortamı da şu anda mevcuttur. Bu yatırımlar ve yaptığımız çalışmalarla bunun da gitgide artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

 

ÖZGÖKÇE: OLUMLU SONUÇLAR ALDIK

2017 yılının Van’ın yüzünü güldüren bir yıl olduğunu söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, “Van’da 2017 yılı yüzümüzü güldüren bir yıl oldu. Son 100 yılın turizm patlamasını yaşadık bu yıl. İran pazarı anlamında çok şanslı il olduğumuzu düşünüyorum. İran pazarı gibi bir Pazar var elimizde. Türkiye’nin turizm konusunda bu yıl yüzü gülmedi. Ancak Van olarak çok olumlu sonuçlar aldık. Bütün otellerimizde yüzde yüz doluluk oranı gerçekleşti. Bu doluluk oranı halen de mevcut. Yani özetle 2017 yılı Van’ın turizm anlamında çok verimli geçti.” Şeklinde konuştu.

 

“2018 YILINDAN DA ÜMİTLİYİZ”

2018 yılından da ümitli olduklarını söyleyen Özgökçe şu ifadelere yer verdi: “Kapıköy Sınır Kapımızın modernizasyonu bir an önce tamamlanmalı ve 24 saat hizmete açılmalıdır. Transit geçişe de açıldığında bölgenin ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacak. İran ile ülkemizin ikili ilişkileri de çok önemli. Hükümetimiz ve devletimiz İran pazarının daha verimli kullanılması için ikili ilişkileri güçlendirmeli. İki ülke arasında pasaportların kaldırılması ve kimlikle geçişlerin sağlanması gerekiyor. Kimlikle geçişler gerçekleşirse turizm anlamında büyük bir patlaması yaşanacaktır. Bunun örnekleri birkaç ülkede uygulanmaktadır. Bu talepler İran için de uygulanmalıdır.”

Editör: TE Bilisim