ŞEHRİVAN ÖZEL: VEYSEL İZGİ-MENDUH ÇALIŞKAN - Son bir yıldır hem ekonomide hem de turizmde önemli aşamalar kat eden Van bölgenin yüzünü döndüğü kent olmaya devam ediyor. Kapıköy’e kadar olan uluslararası kalitede bir yola kavuşan ve Kapıköy’ün bitmesiyle birlikte önemli bir merkez olmayı uman Van’ın gözü bölgedeki jeopolitik konumunu daha da güçlendirecek iki yolda. Birisi Çevre Yolu, diğeri de Van-Şırnak Karayolu.

 

VAN ÇEVRE YOLU VE VAN-ŞIRNAK KARAYOLUNU BEKLİYOR

Son dönemlerde bölgenin ve ülkenin öne çıkan kentlerinden birisi olan ve adından sıkça söz ettiren Van’da hareketli günler yaşanıyor. Önemli isimlerin ziyaret ettiği, bakanlar ve devlet yetkililerinin sık sık geldiği, önemli toplantıların gerçekleştiği kentte, devlet eliyle yapılacak yatırımlarla ilgili beklentiler de sürüyor. Son dönemlerde Tramvay, Arıtma Tesisleri ve benzeri bir çok yatırımla birlikte Van Çevre Yolu bu noktadaki en önemli yatırım taleplerinden birisi olarak öne çıkarken gözler bu yolun tamamlanması ile yakalanacak ivmeye çevrildi. Van’ı gerçek manada büyükşehir yapacak olan Çevre Yolu ile ilgili beklentiler sosyal medyada ve kentte en çok talep edilen konu olarak dururken dün Başbakan Binali Yıldırım’ın da dikkat çektiği Van-Şırnak Karayolu ise kentin Kapıköy’le birlikte aynı zamanda Irak’a da bağlanarak tam bir üs olmasını sağlayacak adımlar için gün sayılıyor. 2010 yılında başlayan Çevre Yolu’nun da bitmesi için artık çalışmaların bitmesini bekleyen Vanlılar, aynı durumda olan Van-Şırnak Karayolu için dün Başbakan’dan müjdeyi aldı. 2013 yılında başlayan fakat bölgedeki olayların kurbanı olan yol için de Binali Yıldırım’dan seneye açılma sözü geldi. Yeni beklenti ise dillerden düşmeyen Van Çevre Yolu...

 

 

AH ÇEVRE YOLU VAH ÇEVRE YOLU!

Van’ın 2010’da gündemine giren ve hala tamamlayan Van Çevre Yolu ile ilgili heyecanlı bekleyiş sürüyor. Başladıktan bir süre sonra yarıda kalan ve 2011 yılındaki depremden bu yana tam anlamıyla arap saçına dönen yol için Vanlılar artık iş makinelerinin çalışacağı günü bekliyor. Depremden sonra kentin Büyükşehir olmasıyla Van Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen, 18. Madde ve benzeri sorunlarla belediyenin tamamlayamadığı ve bakanlar kurulu kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilen yol Van’ın olmazsa olmazı olarak durmaya devam ediyor. Kentin de en önemli gündem maddesi olan ve Van Valisi Murat Zorluoğlu da yol ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söylemiş ve imar planı ve arazi düzenlemesi ile ilgili firmanın çalışmasının sürdüğünü söylemişti. Van vekili Beşir Atalay’ın da sıkça “Sorun yok, çalışmalar devam ediyor” dediği yol, kentin mevcut sıkışıklıktan kurtulması için de önemli bir adım olarak görülüyor.

 

 

HERKES ÇEVRE YOLUNU KONUŞUYOR

Kentteki trafik sorunları, İpekyolu Caddesi’nin trafiği kaldıramaz hale gelmesi ve ağır tonajlı araçların kent merkezindeki sıkışıklıktaki rolü nedeniyle tüm Vanlıların gündemi olan Van Çevre Yolu bir çok tartışmanın da gündemi oluyor. Van ile ilgili tüm toplantıların gündemi olan, her platformda tartışılan ve tüm Vanlıların en çok talep ettiği iş olarak duran Çevre Yolu için bitiş hedefi 2019 olarak belirlense de Vanlılar bu yolun hemen çalışmalarının tamamlanıp açılmasını bekliyor. Zira 2018 başında bitecek olan Kapıköy ile İran’a açılacak en önemli kapı olmaya hazırlanan Van Çevre Yolu’nu da bu noktada önemli bir merkez olarak görüyor.

 

 

VAN’IN İKİNCİ KURTULUŞ YOLU

Van’ın bu noktadaki ikinci önemli yol beklentisini ise Van-Şırnak Karayolu oluşturuyor. 2010’da çalışmaları başlayan Çevre Yolu’ndan 2 yıl sonra 2013’te büyük umutlarla temeli atılan Van-Şırnak Karayolu da kent büyük bir umut olmuştu. Hem Orta Doğu hem de Orta Asya’yı bağlayan ve jeopolitik konumu ile dikkat çeken Van’ın İran ve Irak’ı bağlayacak olan bu kent ile buluşması ciddi heyecan yaratmıştı. O dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olarak yolunu temel atan Başbakan Binali Yıldırım, o törende de bu yol ile ilgili önemli söylemlere yer vermiş ve yolun önemini daha o günlerde de ortaya koymuştu.

 

 

BAŞBAKAN 2013’TE O YOL İÇİN “HASRETLE BEKLENEN YOLDUR” DEMİŞTİ

Binalı Yıldırım o gün temelleri atarken şu sözleri kullanmıştı: “Bu proje Şırnak'ı Van denizine bağlayacak artık bu yola birlikte doğrudan Pervari ve Çatak üzerinden Bestler Dereler Oeresini geçek Van'a gitmek çok daha kalay olacak. 600-700 kilometre yolu dolaşmaktan ise burada 200 kilometre ile Van'a ulaşılmaktır memleketimize ve Şırnak'a hayırlı olsun. Şuanda başlanan ve özelikle Bestler Deresi'ndeki yol miktarı 65 kilometre. Bu ilk ihale yaklaşık 100 trilyon ve buradan 25 kilometrelik bir yol kapsıyor. Aynı şekilde Pervari tarafından da karayollarımız bugünlerde bir ihale başlatacak. Aynı zamanda Şırnak ve Van tarafından yol çalışmaları başlatılarak gelip Bestler Deresi'nde buluşacak. Artık Van'a, Pervari'ye. Siirt, Çatak'a hatta Iran'ı, Irak'ı birleştiren en önemli ticaret yolu olacaktır. Bu yol yıllardır hasretle beklenen yoldur.”

 

 

VE VAN-ŞIRNAK KARAYOLU’NUN BİTİŞ MÜJDESİ GELDİ

Van’ın Kapıköy’de yeni Kapıköy Gümrük Kapısı, İranlılar’ın gelişi, Bölgenin önemli kenti olmasıyla birlikte öne çıktığı bir süreçte Çevre Yolu kadar önemli olan Van-Şırnak Karayolu’nun müjdesi Şırnak’ta bulunan Binali Yıldırım’dan geldi. 4 yıl önce bakan olarak açılışını yaptığı o yıl için 4 yıl sonra bu kez başbakan olarak konuşan Binali Yıldırım yolun bitme sözünü vererek heyecan yarattı. Başbakan Binali Yıldırım, çeşitli açılışlara katılmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere beraberindeki bakanlarla geldiği Şırnak’ta o yol için şu müjdeyi verdi: “Cizre Şırnak yolunu seneye açıyoruz. Daha önemlisi Şırnak’ı Siirt’te, Siirti’de, Van’a bağlayacak Bestler Dereler yolunu da yapıyoruz, bunu da bitireceğiz. Hatırlayın geçtiğimiz aylarda bu yolda çalışan müteahhidin iş makinelerini yaktılar, daha sonra orada yol güvenliğini alan askerlerimizi ve korucularımızı alçakça şehit ettiler. Ama ne yaparlarsa yapsınlar biz onlara rağmen onların bu engellemelerine rağmen bu yolu da yapacağız böylece yolunuzu da bahtınızı da açacağız inşallah” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim