VAN’IN İLACI ÖĞRETMEN...

Son zamanlarda yaşanan olaylarla birlikte Türkiye genelinde gelişmişlik rakamlarının açıklanmasıyla iyice moralleri bozulan Van eğitimde alanında da sıkıntılı zamanlar yaşama devam ediyor. Bir çok alanda olduğu gibi eğitimde de Türkiye’de son 10’da yer alan Van, yapılan yatırım ve atamalara rağmen henüz beklentilerin oldukça altında yer alıyor. Hem üniversite, hem lise sınavlarında da alt sıralarda yer alan Van’ın bu durumu için her defasında ‘acil eylem’ çağrıları yapılsa da başarısızlık aralıksız sürüyor... Son öğretmen atamalarının ardından Şehrivan’a konuşan Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Van’ın her yıl eğitim öğretim dönemlerine eksik ve geç başladığını belirterek Van’ın başarısızlığının altında bu durumun da yattığını belirtti. Sağlıktaki memnuniyetsizliğin doktor eksikliği ile doğru orantılı olması gibi Van’daki eğitim sıkıntısında öğretmen eksikliği olduğuna dikkat çeken Yıldız: “Birinci dönem bitti. İkinci döneme de aynı aksamalar ile başlıyoruz. Birinci dönemde 2 bin 800’e yakına öğretmen açılığıyla başladığımız eğitim öğretimin ikinci döneminde Şubat tatili yani karne tatilinden sonra 600 yakın birçok sebepten dolayı Van’da tayinleri çıkıp gitti. 3 bin öğretmen açığıyla eğitim öğretime başladık. Yani bundan daha büyük bir felaket olabilir mi Van’ın eğitimi için? Lisede Fizik öğretmeni yok, bir başka okulda Kimya, Matematik, sınıf öğretmeni gibi öğretmenler yok. O zaman siz bu öğrencileri nasıl okutacaksınız. Bu şekilde eğitimde başarı elde etmenin imkânı yok.”

 


ŞEHRİVAN EĞİTİM: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 

Öğretmen adaylarının merakla beklediği Şubat ataması gerçekleşti. Türkiye genelinde 30 bin öğretmen ataması yapılırken Van’ın payına da bin 500 öğretmen düştü. Türkiye’ye ayrılan kadroya rağmen bin 500 atama Van için olumlu olarak yankılansa da eğitim uzmanları Van’ın eğitimdeki makus talihinin yenilmesi açısından bunu yeterli bulmuyor. Özellikle son zamanlarda sermaye, beyin göçünün yaşandığı bölgede çalışanlar da ilk fırsatta Van’a terkediyor... Öğretmenlerin de 1’i Van’a gelirken 3’ü de gidiyor...

 

Van kent olarak son yıllarda hemen hemen tüm alanlarda son sırada yer alıyor. Gerek ekonomik gerekse de diğer alanların hemen hepsinde 75’inci sırada yer alan Van, eğitimde de önemli yatırımlara rağmen bu sıralamadan eğitim alanında da bir türlü kurtulamıyor... Lise ve üniversiteye giriş için yapılan sınavların hemen hepsinde Van son sıralarda yer almaya devam ediyor. 2015-2016 Eğitim öğretim yılının ilk dönemin ardından Van TEOG’da son sıralarda yer alınca, eğitimciler ‘Yeter Artık’ demeye başladı. Yeni yeni okullara, modern binalara rağmen Van eğitimde istediğini alamazken, son yapılan atamadan nispeten iyi bir atamadan payına düşeni alsa da sıkıntılar devam ediyor... Eğitimdeki bu gerilemeyi ve yaşanan sorunların çözümü için formülü Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız verdi. Eğitim sıralamasındaki en büyük sorunun öğretmen yetersizliğinden kaynaklandığını söyleyen Yıldız, her yıl Van il olarak eğitime eksik ve aksama ile başlandığını dile getirdi. Yıldız Van’a her atamada binlerce öğretmen gelirken bunun iki, üç katı öğretmenin de gittiğini söylüyor... Bu öğretmen eksikliği de başarının mümkün olmadığı belirtiliyor...

 

YILDIZ: HER YIL AKSAMALAR OLUYOR

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Malum olduğu üzere Eylül ayından başlanan eğitim öğretim yılı bu yıl Kurban Bayramı’ndan dolayı biraz gecikmeli başladı. İlk olarak burada bir aksama meydana geldi. Diğer yandan birçok okulumuzun henüz eğitim ve öğretime hazır olmamasından dolayı aksamalar meydana geldi. Tüm bunların yanında her yıl olduğu gibi bu yılda öğretmen atamaları geç yapıldı. Tüm bunlar bir araya geldiği zaman eğitim-öğretim yılının ilk başlama günü 1 Eylül’de olsa 30 Eylül’de olsa bu tarih hiç fark etmeksizin aksamalar ile eğitim ve öğretime başlıyoruz. Bu uzun yıllardan beridir süregelen, bir alışkanlık bir gelenek gibi devam ediyor. Bizlerde artık buna aymazlık diyoruz. İlla ki eksik, aksamalar ve öğretmensizlikle başlayacağız. Tüm bunlar bir araya geldiği zaman nasıl bir kalite elde edebilirsiniz? Ne yazık ki tüm bunlar kalitemizi düşürmektedir.”

 

“OKUL VAR ÖĞRETMEN YOK, ÖĞRETMEN VAR OKUL YOK”

Öğretmen atamalarının zamanında yapılması gerektiğine vurgu yapan Yıldız, “Yaz ayında okullar 2,5-3 aya yakın bir zaman tatil ediliyor. Bu tatil döneminde okulların tamiratı, boya badanası ne eksiği varsa bunların hepsi yapılmalıdır. Esas olması gereken budur. Bunun yanında öğretmen atamaları yaz ayında yapılması gerekiliyor. Hangi öğretmen nerede görev yapacağını bilecek. Göreve gittiği yere önceden gidecek, okulunu görecek, evini kiralayacak, eşyalarını alacak ve buna benzer tüm işlerini halledecek. Eğitim-öğretim 1 Eylül’de mi başlıyor, 30 Eylül’de mi başlar artık ne zaman başlıyorsa öğretmen o gün sınıfına girecek ve ders başı yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı da kitaplarını okullara dağıtacak ve bu kitaplar öğrencinin geldiği gün masasının üstünde olacak. Çocuk okula geliyor; kitap var öğretmen yok, öğretmen var kitap yok, kitap ve öğretmen var ama okulda tamirat ve boya var, okulun müdür var, yardımcısı yok gibi birçok sorun yaşanıyor. Sizin anlayacağınız nereden tutmak isterseniz o tuttuğunuz yer elinizde kalıyor.” Dedi.

 

YILDIZ: V’DEN DOLAYI MI SONDAYIZ?

Van’ın ilk döneminde yapılan TEOG sınavında yine son sıralarında olduğuna değinene Yıldız, bunun Van’ın kaderi olmaması gerektiğini söyledi. Yıldız şu şekilde konuştu: “Bu durum arasında 2015-2016 Eğitim Öğretim yılına başlamış olduk. Bu dönemi aksamalar ile tamamladık. Bu dönemde Türkiye genelinde olduğu gibi bizim ilimizde de TEOG sınavları yapıldı. Bu sınavın sonuçlarına baktığımız zaman maalesef Van 75’inci sırada yer alıyor. Bu Van’ın kaderi mi, yoksa alfabetik sıra sıkıntısından mı kaynaklanıyor? Yani V harfi son sıralarda diye Van eğitimde son sırada olmak zorunda mı? Bakın TEOG’da Tunceli birinci sırada yer aldı. Biz Tunceli’yi beğenmiyoruz ama Tunceli böyle bir başarı gösterdi. Biz Tunceli eğitim camiasını ve kadrosunu tebrik etmekten başka bir şansımız yok. Demek bunlar çok iyi bir çalışma temposu yakalamışlar. Bu çok güzel bir şey. Van neden böyle olmasın. Van’ın kaderi değil 75. Sırada yer alması.”

 

“EKSİKLİKLER OLURSA EĞİTİM OLMAZ!”

Eksiklikler olduğu zaman eğitim olamayacağını dile getiren Yıldız eksiklikler ve eğitimdeki sıralama için herkesin kendini muhasebeye çekmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, “Tüm bunları üst üste koyduğunuz zaman biz kent olarak eksiler ile devam ediyoruz ne yazık ki. Eksiklikler olduğu zaman eğitim olmaz. Bu eksikliklerin giderilmesi ve tedbirlerin alınması gerekiyor. Tüm bu yaşananlardan dolayı birinci dönemi başarısızlık ile geçirdiğimizi iyi bir şekilde görmüş olduk. Birinci dönemi bu şekilde tamamladık. Hadi bir okul bir ilçede çıkıp desin ki biz eğitim de başarılıyız. Hadi bunu söylediler diyelim. Peki, kente katkıları ne oldu? Matematikte yüzde 40, Türkçede yüzde 30 Fizikte yüzde 35’ler başarı mıdır? Bence değil. Söylüyorlar işte, falan okulumuz TEOG’da Van birincisi oldu. Türkiye’de kaçıncı olmuş. Ne yazık ki sondan birinci olmuş. Van’da birinci olmanız bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan Türkiye genelinde nerede olduğumuzdur. Bu anlamda herkesin kendini muhasebeye çekmesi gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

YILDIZ: ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR! BÖYLE BAŞARI OLMAZ…

2015-2016 yılının ilk döneminde 2 bin 800 öğretmen açığının olduğunu ifade eden Yıldız ikinci dönemde bu sayının arttığına dikkat çekti. Yıldız son olarak şekilde konuştu: “Birinci dönem bitti. İkinci döneme de aynı aksamalar ile başlıyoruz. Birinci dönemde 2 bin 800’e yakına öğretmen açılığıyla başladığımız eğitim öğretimin ikinci döneminde Şubat tatili yani karne tatilinden sonra 600 yakın birçok sebepten dolayı Van’da tayinleri çıkıp gitti. Bu şekilde öğretmen açığı 3 binin üzerine çıktı mı? 3 bin öğretmen açığıyla eğitim öğretime başladık. Yani bundan daha büyük bir felaket olabilir mi Van’ın eğitimi için. Bu eksikliklerle eğitime başlıyorsunuz. Bu şekilde başarı elde edebilir misiniz, kaliteyi nasıl yakalamayı düşünüyorsunuz? Lisede Fizik öğretmeni yok, bir başka okulda Kimya, Matematik, sınıf öğretmeni gibi öğretmenler yok. O zaman siz bu öğrencileri nasıl okutacaksınız. Bu şekilde eğitimde başarı elde etmenin imkânı yok.”

Editör: TE Bilisim