ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL – SONER İZGİ - İstanbul’un güzide ilçesi Esenyurt, belediye başkanı Necmi Kadıoğlu’nun Van’a getirdiği hizmetler ile Van’ın bir parçası oldu. Kadıoğlu son iki yılda Van’daki neredeyse tüm ilçelere birbirinden büyük projeler ile destek verip ‘kardeş’ belediyecilik işini ileri boyutlara taşıdı. Adeta Van’da bir belediye başkanı gibi çalışan Kadıoğlu, geçen haftada Van’da iz bıraktı...

 

Hükümetin KHK’ların ardından kayyum atanan ilçe belediyelerine yönelik başlattığı kardeş belediyecilik Van’a yatırım yağmuruna dönüştü. Kardeş belediyeler programı başlamadan çok önce Van’a kardeş olan Esenyurt Belediyesi, başkan Necmi Kadıoğlu ile birlikte adeta Van’a yeni bir belediye kadar hizmet verdi. Geçtiğimiz yıl Gevaş’a modern bir belediye binası kazandırarak Van’da adından söz ettirmeye başlayan Başkan Kadıoğlu, İstanbul’da yaşayan Vanlıların da adeta ikince belediye başkanı oldu. Gevaş ile yetinmeyen Kadıoğlu, Van’a yatırım üstüne yatırım getirdi. Kadıoğlu bir yıl gibi bir sürede Gevaş’ın ardından sırasıyla İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde devasa iki projeyi Van’a getirdi. Geçtiğimiz hafta boyunca Van’da hizmet fırtınası ezdiren Kadıoğlu, temel atma törenlerine de katıldı. Bununla da yetinmeyen Kadıoğlu, önceki gün de soluğu Bahçesaray’da aldı. “Sıra Bahçesaray’da diyen” bu ilçe için de yatırım desteklerinin sinyalini verdi. Günlerdir Van’da çeşitli programlara katılan Kadıoğlu, gönülleri fethederken vatandaşların da yoğun ilgisi ile karşılandı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan Bahçesaray’daki yoğun ilgi için: “İstanbul nere, Bahçesaray nere. İşte gönüllere dokunmak budur. Bu kadar gönüllere dokunmak, bu ismi buraya astırmak herkese nasip olmaz.” Dedi.

 

“Kardeş Belediyecilik Projesi” kapsamında Van’a gelen ve birçok yatırımın temel atma törenine katılan İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu Van’a büyük ilgili gösterdi. İlk olarak İpekyolu’nda kültür ve yaşam merkezi ile parkın temeli atma törenine katıldı. Kadıoğlu bir sonraki gün ise Tuşba’da park ve cadde iyileştirme çalışmalarının temel atma törenine katıldı. Van’da yoğun bir mesai harcayan Kadıoğlu son olarak Bahçesaray ilçesini ziyaret etti. Vatandaşlar ve esnafla yakından ilgilenen Kadıoğlu, ihtiyaç duyulması ve sorunlara bire bir çözmek adına telefon numarasını Bahçesaraylılara verdi.

 

 

MÜTEVAZİ BİR BAŞKAN

Esenyurt Belediye Başkanı Necmettin Kadıoğlu ilk olarak İpekyolu ilçesindeki kültür ve yaşam merkezi ile parkın temel atma programına katıldı. Burada konuşan Kadıoğlu, “Bu projeye benim adımı vermişsiniz, ben istirham etsem Van için daha anlamlı olmasını düşündüğümüz veya düşündüğünüz Van'ın çok kıymetli değerlerinden bir zatın adını ya da bu topraklar için mücadele etmiş, şehit olmuş yine bu toprağın evlatlarından birinin adını versek daha anlamlı olur diye düşünüyorum. Bize şan lazım değil, dua lazım. Nam olsun, şan olsun diye bir şey yapmıyoruz. Kardeşlik, birlik, beraberlik, sevgi olsun diye inancımızın gereğini yapıyoruz. Bu topraklar üzerinde bir medeniyet kurduk onu devam ettirelim.”

 

 

DAYANIŞMA MESAJLARI VERDİ

Tuşba ilçesine yeni yatırımların temel atması için geldi. Park ve cadde iyileştirme çalışmaları için destek verecek olan Kadıoğlu konuşması sırasında yapımı devam eden parkın yanında bulunan minaresiz Toprakkale Camisi'ni görünce, buraya bir minare yapılması talimatını verdi. Kadıoğlu, elinden geldiğince bölgeye desteğini sürdüreceğini ifade ederek, şu görüşlerini paylaştı: “Bu parkları müze olsun diye yapmıyoruz. Bu parklarda çocuklarımız ve özellikle mahallenin hanımlarının faydalanmasını istiyorum. Özellikle bölgedeki insanların çocuklarının ve kendi mekanlarının ne kadar değerli olduğunu anladıklarını biliyorum. Çünkü aynı Vanlı yapı Esenyurt'ta da var. Biz kardeşiz ve kardeşçe yaşamanın yollarını öğrenerek sürekli dayanışma içinde olacağız.”

 

 

“SIRA BAHÇESARAY’DA” DEDİ

Bahçesaray’ın sarp dağlarında yaşamanın zor olduğuna değinen Başkan Kadıoğlu, Bahçesaraylılara yardım eli uzattı. Kadıoğlu burada yaptığı konuşmada, “Burada yaşayan insanların yaşadığı zorlukları görmek için buraya geldik. Mutlak süratle batının imkanlarını doğuda paylaşmamız gerekir. Türkiye’nin belli bölgelerini gezdik, geçtiğimiz yıl Batman’da olduk. Sıra artık Bahçesaray’a geldi. Gevaş’ta işlerimizi biraz çözdük. Ülkenin bütün kaynaklarını kullanmamız gerekiyor. Doğu da ne varsa, batıda ne varsa bunları karıştırarak paylaşmamız lazım. Ülkemizde mağdur ve mazlum kimseyi bırakmamamız lazım. Kardeşliğimizi pekiştirmemiz gerekiyor.” Dedi.

 

 

İHTİYAÇ OLAN HER YERE GİDECEK

Türkiye’de yardım ihtiyacı olan herkese dokunmaya çalıştığını söyleyen Kadıoğlu şunları söyledi: “Balkanlara gittik. Şimdi de sırada Suriye var. Oraya da bir şeyler yapmayı düşünüyoruz. Irak’ta olursa oraya da gitmeyi düşünürüz. Nerede bir Müslüman kardeşimiz varsa oraya gideceğiz, elimizden ne geliyorsa onu yapacağız. Nasıl Türkiye olarak, Afganistan’da, Arakan’da, Uzak Doğudayız, nasıl oradaki mazlum kardeşlerimize yardım ediyorsak ülke olarak aynı şeyi ülkemizde de devam ettireceğiz. Allah imkan verdikçe bu imkanları kullanacağız.”

 

 

KADIOĞLU: SİZİN İÇİN BURADAYIM

“Batı diye diye anamız ağladı. Bizi karıştırdı, perişan etti, bizi bir birimize düşman etti” diyen Kadıoğlu, “Şimdi oradan bakıp bize gülüyorlar. Bizde çile çekiyoruz. Kardeşliğimizi, birliğimiz ve beraberliğimizi artıralım ki rabbimize karşı yarın hesabımız kolay olsun. Bizim burada siz kardeşlerimiz için yapabileceğimiz acil ve önemli işler ne olacak, onları konuşacağız. Varsa yapacağımız bir şey bunları yapmak için çaba göstereceğiz. Zaten bugün bunu yapmak için buraya geldik. Sizlere bir faydamız olması için buradayız.” Şeklinde konuştu.

 

 

ORHAN: İSTANBUL NERE, BAHÇESARAY NERE...

Kadıoğlu ile birlikte Bahçesaray’a gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan burada bir konuşma yaptı. Van’a yaptığı yatırım ve destekler için Kadıoğlu’na teşekkür eden Orhan, “İstanbul nere, Bahçesaray nere. Bu kadar coşku ve sevgi seli nedir diyeceksiniz?” diyerek sözlerine başladı. Orhan, “İşte gönüllere dokunmak budur. Bu kadar gönüllere dokunmak, bu ismi buraya astırmak herkese nasip olmaz. Bu çok büyük bir mutluluktur. Sayın başkanımız İstanbul’da, Bahçesaraylılara kucak açıyor ve onlara evlerinde htiriyor.” dedi.

 

 

“İNŞALLAH GÜZEL MÜJDELER BIRAKACAK”

Orhan konuşmasına şöyle devam etti: “Tam bir Anadolu insanı, kendilerini kutluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın yol arkadaşı olduğu ne kadar da belli oluyor. Memleketimizin böyle insanlara, bizim de onları yüceltmeye ihtiyacımız var. Sayın başkanımız gittiği her yerde olduğu gibi burada da inşallah güzel müjdeler bırakacak. Buraya geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.”

 

 

ÖZCAN: ELİNİ UZATMADIĞI YER KALMAMIŞ

İlçe ve mahallelerindeki tüm vatandaşlara kapılarının açık olduğunu ifade eden Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Özcan, hizmet etmek için Bahçesaray’da olduklarını söyledi. Özcan, “Buranının insanının refahını, hayat kalitesini bir nebze olsun artıra bilmek bizim için mutluluk kaynağı olacaktır. Necmi başkanımız belediyecilik tarihinde dünyaya nam salmış başkanların başından gelen bir isimdir. Cumhurbaşkanımızla beraber İstanbul’da güzel işler yapmış. Daha sonra Esenyurt inşa edildikten sonra Anadolu’da elini uzatmadığı yer kalmamış bir başkanımızdır.” Şeklinde konuştu.

 

 

YAKIN İLGİ GÖSTERDİ, ÇAYDA AYAKLARINI YIKADI

Konuşmaların ardından Kadıoğlu ve beraberindekiler esnafı ziyaret etti. Esnafın sıkıntılarını dinleyen Kadıoğlu, vatandaşa tatlı ikram etti, gençleri dinledi, çocuklara satranç takımı ve çikolata dağıttı. Daha sonra Kaymakam Özcan’ı makamında ziyaret eden Kadıoğlu ilçe için istenen proje dosyalarını aldı. Ziyarette Özcan, Kadıoğlu’na plaket, Bahçesaray balı ve hediyeler taktim etti. Bahçesaray çayının çıkış noktası olan Subaş’ına giden Kadıoğlu burada hatıra fotoğrafı çekti, suda ayaklarını yıkadı. Kadıoğlu ve beraberindekiler öğle yemeğinin ardından ilçeden ayrıldı.

 

 

GEVAŞ’A BELEDİYE BİNASI YAPTIRMIŞTI

Daha önce Gevaş Belediyesi’ne hizmet binası yaptıran Başkan Kadıoğlu, o dönemde birde eleştiri de bulunmuştu. Vizontele filminin yapımcısı olan Yılmaz Erdoğan’ı eleştiren Kadıoğlu, “Artık Gevaştele” var demişti. Kadıoğlu o dönemde şunları söylemişti: “Bir zamanlar Vizontele adında bir film çekildi burada. İstanbul'dan birileri kalkmış ve buraya gelmiş film çekmişler. İstanbul'da ya da başka yerde ilçe yok muydu siz buraya gelip makara şeklinde bir Vizontele filmi çektiniz. Adını da öyle bir şey koymuşlar kimse de anlamıyor. Hamdolsun ki Vizontele bitti. Artık Gevaştele var. Diğer belediyeler de bizden talep ederlerse onlara da bu tür bir eser yapabiliriz.” 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim