Bakan yardımcısı olarak ilk kez Van’a geldi... Çiftci, Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak ilk kez memleketi olan Van’a çıkarma yaptı. Yoğun bir program ile kentte çeşitli ziyaretler gerçekleştiren Çiftci’nin Van TSO ziyaretinde beklentiler tam da bulunduğu bakanlığın Van ile direk ilintili sorunları çözebileceği yönündeydi... Haliyle gündemde yine Kapıköy vardı.

 

BAKAN YARDIMCISI OLARAK İLK ZİYARET

Van’ın önceki dönem milletvekili Fatih Çiftci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak ilk kez memleketi Van’a geldi. Milletvekilliği görevinden sonra bakanlık nezdinde atandığı görevi ile üst düzey bir ağırlama ile Van’da karşılanan Çiftici, kentte yoğun bir ziyaret ve görüşme trafiğine girdi. İki günlük ziyaretinin ilk gününde Van’da çeşitli ziyaretler ve görüşmeler yapan Fatih Çiftci, son zamanlarda bakanlar ve milletvekillerinin uğrak yeri olan Van TSO’da soluğu aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevine atandığı günden bu yana Kapıköy ile ilgili hamleleri merak edilen Çiftci’nin Van ziyaretinde de yine sınır ticareti ve kapılar gündemdeydi.

 

İLK ÖNEMLİ DURAK VAN TSO

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulunmak üzere Van’a geldi. Çiftci Kapıköy için önemli açıklamalarda bulundu. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda, TSO Yönetimi, iş adamları ve oda başkanlarıyla bir araya gelen Çiftci, Kapıköy Sınır Kapısı için önemli açıklamalarda bulundu.

 

TAKVA: İRAN İÇİN YILLARCA ÇABA GÖSTERİLDİ

Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere İran ile olan 285 kilometrelik sınır bandımız bulunmaktadır. İran gibi önemli bir pazara kentimizin erişimi, yıllardır çaba gösterdiği mücadele etti. Sizlerin de hem milletvekili olduğunuz dönemde, hem burada yerel yönetici olduğunuz dönemde, hem de şimdi bakan yardımcısı olmanız hasebiyle ve sizin de hedef alanınızda olması münasebetiyle bu konuya duyduğumuz ihtiyaçtır. Öncelikli sorunumuz İran pazarına erişimimizi sağlamak, bu anlamda kentimizin ve bölgemizin 2023 hedeflerine erişiminde elde edeceğimiz kazanımlar. Bu anlamda elde edeceğimiz katma değerlerle ülke ekonomisinde sağlayacağımız değerdir. Onun ötesinde diğer tüm sorunları, bahsini ettiğim siz bürokraside, politikada ve yerel yönetimde göstermiş olduğunuz çalışmalar esnasında konuya vakıfsınız, bu konuda ayrıca çok fazla zamanınızı da almak istemiyoruz.”

 

“DİPLOMASİDE BÖYLE BİR YAKLAŞIM VAR”

Kapıköy’ün modernizasyonuyla ilgili de konuşan Takva, “Mütekabiliyet önemli, bu sadece bizim sorunumuz değil. İran İslam Cumhuriyeti ile yaptığımız görüşmelerde; İşte siz daha iyisini yaparsanız bizde buna karşılık bir yaklaşım içerisinde olacağız. Takdir edersiniz ki diplomaside böyle bir yaklaşım var. Yani biz onlara bir şey söylüyorsak onlar haklı ya da haksız bize birden fazla şey söylüyorlar. Sayın Hayati Yazıcı Bey bakanımızken burada demiryollarının rehabilitasyon çalışmalarına yönelik çalışmalar yapıldığında siz var mıydınız o heyette bilmiyorum. Biz o çalışmaları başlattığımızda kendisine eşlik edip kapıya gitmiştik. İnanın orada kendi ifadesidir; “Yahu böyle bir kapı olmaz” diye bir cümle kurmuştu. Bizde takdir sizindir sayın bakanım demiştik. Ve o cümleye koyduğumuz cümle şu ana kadar sürdürülebilir oldu ne yazık ki.” Dedi.

 

TAKVA: VAN ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Van’ın İran’a en etkin erişimi sağladığını ifade eden Takva son olarak şunları kaydetti: “Tabi ki ülkemizin seçim süreçleri oldu. Biz 1,5 yılı bir kayıp dönem olarak addediyoruz. Çünkü seçim dönemleri, iki genel seçim, bir cumhurbaşkanlığı seçimi, bir yerel seçim dolayısıyla bu anlamda bir muhattabiyet, bir hükmet boşluğu da yaşadık ama umuyorum bu görüntülerden bizleri kurtarırsınız. Buna olan ihtiyacımızı biliyorsunuz. Çünkü Van 1 Milyon 100 bin nüfusuyla İran’a en etkin erişimi sağlayabilecek önemli bir merkez. Bu konuda en azından İran İslam Cumhuriyeti’yle görüşmelerimizde bizim bir söylediğimize karşılık iki şey söylemesinler istiyoruz. Biz haklı olmak istiyoruz. Biz örnek olmak istiyoruz. Bunu hak ettiğimizi de düşünüyoruz.”

 

“ZARARI BİZE KÂRI ONLARA”

Kapıköy’ün durumu ve önemiyle ilgili sunum yapan Takva, yaptığı sunumda, “Biliyorsunuz gümrük turizm işletmeleri bu konuyla ilgili hükümetimizle yaptığı protokol çerçevesinde çalışmalarını yürütüyor. Bu konuda Kapıkule sınır kapısını, Habur Cilvegözü, Hamzabeyliği, Sardur, Saybin, Çıldır, Dilucu, Halkalı, Esendere tamamlandı neredeyse ve dünyaya örnek olabilecek modernizede bir mekânlar oluşturuldu. Belki de ilkinin Van olması, Kapıköy olması gerekiyordu ama ne yazık ki biz bu konuda kendimizi de eleştirerek, buna duyduğumuz ihtiyacı da size arz etmek istedik. Türkiye bu anlamda dünyaya model olabilecek bir değişim dönüşüm yaşıyor. Biz bu değişim dönüşümün bir parçası olmak istiyoruz. Umuyorum ki 2016 bitmeden bu konudaki beklentimizi karşılarız diye sizlere arz etmek istedik. Biz Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak şunu garanti ediyoruz; Kapıköy’ün Çıldıraktaş’tan daha üstün bir performansla katma değer yaratacağına inanıyoruz. Bunun mutlaka daha fazla maliyetle karlılık göstereceğini, nihayetinde hepimiz de tüccarız. Elbette kârlılık olmalı, elbette refahı arttırıcı politikalar geliştirilmeli. Biz bunun kârını da garanti ediyoruz. Zararı bize kârı onlara diyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

ÇİFTCİ: DAHA KALABALIK GELMEK İSTİYORDUK

Takva’nın ardından konuşan Gümrük Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Bugün Van’a gelme sebeplerimizin başında hem ziyaretlerimizi yapmak, hem de buradaki fotoğrafları değerlendirmek amacıyla aslında daha kalabalık bir heyet ile gelmeyi düşünüyorduk. Ancak uçak seferlerinde çok yoğun bir doluluk olduğu için önceden yer ayırtmadığımız için hepimiz gelemedik.”

 

“HENÜZ İSTEDİĞİMİZ SONUCU ALAMADIK”

Kapıköy’den henüz istenilen düzeyde sonuç almadıklarını ifade eden Çiftci, “Ben şunu ifade edebilirim ki Van bizim için çok önemli bir il. Hükümetimizin de önem verdiği illerin başında gelen bir ildir. Gerçekten Doğu Anadolu Bölgesi’nin lider ili konumundaki bir ildir. Bizim Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’mız bakımından da önemsediğimiz ve bu anlamda geçmişten bugüne kadar önemli yatırımlar yapıyoruz. Ancak sayın başkanında sorusunda ifade ettiği gibi, özellikle Kapıköyle ilgili sorunun çözülmemiş olmasından kaynaklı istediğimiz düzeyde bir ticaret hacminin gerçekleşmemiş olmasıdır. 5 tane kapı birlikte ihale edilmiş, sözleşmeleri imzalanmış bunlar tabi ki TOBB’nin şirketi olan Gümrük Ticaret İşletmeleri şirketine verilmiş. 4 kapı bitmiş. Kapıköy ile ilgili olarak ta henüz istediğimiz düzeyde bir sonuç alamadık.” Şeklinde konuştu.

 

ÇİFTÇİ: VAN’A LAYIK BİR KAPI OLACAK

Bakan yardımcılığına geldikten sonra Van ve sınır kapıları üzerinde durduklarını belirten Çiftci şunları söyledi. “Biz tabi ki buraya atandıktan sonra sayın bakanımız ile birlikte Doğu ve Güneydoğu’da bulunan tüm kapıları ele alıp etken analizlerini yapıp, bölgedeki bu kapıların, bölge ticaretine, sosyokültürel yapısına nasıl bir etki edildiğini, nasıl bir ivme kazandırdığını birebir analizler yaptırarak ortaya koyduk. Ve sonunda Van Kapıköy Sınır Kapısı’nın da mutlaka yapılması gerektiği ve Van Kapıköyü’nün bu ülkenin ticaretine Van’ın ticaretine ve bu ülkeye katacak katma değerin olumlu olduğuna karar verdik. Hakikaten bugün Habur’a alternatif, Gürbulak’a alternatif bir kapı olacağı noktasında bakanlık olarak bir fikir birliğine varmış bulunmaktayız. Bunun için de Kapıköyle ilgili olarak en son Pazartesi günü bir sunumunuzu aldık. Oradaki görsellerle ilgili olarak, oradaki mimari yapıyla ilgili olarak, gerekli talimatları bakanlık olarak verdik. Allah nasip ederse kısa sürede o görsellikler bittikten sonra da inşallah 2017’de bitirmeyi hedefliyoruz. Van’a layık bir kapı olacak ve inşallah bundan sonraki süreçlerde de İran tarafındaki yolun yapılmasıyla birlikte de Gürbulak’tan daha güçlü bir ticaret hacmine sahip olabilecek bir kapı olması için de gayret göstereceğiz.”

 

“VAN’IN POTANSİYELİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

Van’ın potansiyelini çok iyi bildiklerini dile getiren Çiftci, “Bu Van’ın potansiyelinde olan bir şeydir zaten. Bu kapının sınır ticaretine açılmaması ve sağlıklı bir yapıya kavuşmamasından dolayı istediğimiz düzeye ulaşamadık. İnşallah önümüzdeki günlerde burada yapacağımız çalışmalarımızda hem oradaki personellerimiz açısından, sosyal tesislerin, lojmanların yapılmasının ve ardından da oradaki kapının inşaatının başlaması için çalışmalarımızı göstereceğiz. Allah nasip ederse bu yıl içerisinde inşaata başlayıp ve önümüzdeki yıl da orayı tamamlamayı hedefliyoruz. Biz hakikaten Van’ın potansiyelini çok iyi biliyoruz. Bugüne kadar hükümetimizin burada yapmış olduğu çok önemli yatırımlar var. Bu yatırımlarla birlikte yapılması gerekenlerde var. Ve bugün bu vesileyle biz Van’a geldik kendi bakanlığımız açısından gerek ticaret ve gerekse gümrükler açısından yapılabilecek yerleri tespit edip, sektör temsilcileriyle istişare edip ve istişareler sonrasında da notlarımızı alıp bu bağlamda da Ankara’ya dönmeyi hedefliyoruz.” Dedi.

 

TAKVA: SADECE TİCARET YAPMAK İSTEMİYORUZ

Sadece sınır ticareti yapmak istemediklerini söyleyen Takva şu ifadeleri kullandı: “Sayın Bakanım biz ithalat ve ihracat yapmak istiyoruz. İhracatçı yetiştirmek istiyoruz. Ve önümüzdeki hafta da biz özellikle İran’a ambargonun kalkması münasebetiyle bütün işadamlarımıza farsça dil kursu açacağız. Biz sadece sınır ticareti yapmak istemiyoruz.”

 

ÇİFTÇİ: YETER Kİ SİZ TİCARET YAPIN

Takva’nın bu konuşması üzerine Fatih Çiftci ticaretin güvenli ve kolay yapılması için her şeyi yapacaklarını vurguladı. Çitci, “Şunu çok açık ve net bir şekilde ifade edeyim ki sayın bakanımız da bu bölgenin insanı. Bizimde en büyük hedefimiz Doğu ve Güneydoğu’daki tüm kapıları aktif bir şekilde kullanmak. Ticareti güvenli ama kolay bir şekilde yapılmasının önünü açmaktır. Hem güvenli yapacağız yasal ticareti özendireceğiz onla beraber kolaylaştıracağız. Vatandaşın, işadamlarımızın, tüccar ve esnaflarımızın önündeki tüm engelleri de bir bir kaldıracağız. Bunu da zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz. Bu Van içinde tüm bölgedeki kapılarımızda da böyle olacak. Bizim en büyük çalışmalarımız ve projelerimizden birisi de; ticareti kolaylaştırmak için dijital gümrükleri ve tamamıyla güzel otomasyon bir sistemi getirip çeşitli projeleri uygulayıp, özellikle tek durak, tek pencere, E-TIR, konteyner kayıt sistemi gibi. Hakikaten bizi en çok heyecanlandıran tek pencere gibi bir sistemimiz var. Bürokrasi yaklaşık %70 bir azalma gösterecek. Bu şekilde ticaret kolaylaşacak ve yeter ki siz güvenli ticaret yapın. Güvenli ticaretin en iyi şekilde yapılması için elimizden gelen tüm gayreti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ve ben şahsım olarak ta elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” Sözlerini kullandı.

 

Uçakla Van'a gelen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'yi Van Valisi İbrahim Taşyapan ve AK Partililer karşıladı. İlk olarak Van Valisi İbrahim Taşyapan'ı makamında ziyaret eden Çiftçi, daha sonra Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde şehit düşen asker Vedat Dolançay için Van'ın Saray İlçesi'nde yapılan törene katıldı. Buradan sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Bakan Yardımcısı Çiftçi, oda başkanları ve işadamlarıyla bir araya geldi. Ardından Esnafa Sanatkârlar Odası Birliği’ni ziyaret eden Çiftci, sonrasında Ak Parti İl binasında partililerle bir araya geldi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim