Van’daki oda ve Sivil Toplum Kuruluşları toplantı sonrasında KOSGEB’ten beklentilerini dile getirdi. Can TSO Başkanı Necdet Takva KOBİ’lerin destek alması için koyulan 3 yıl önce kurulma şartının ülke özellikle de bölge genelinde sıkıntılar yarattığını söyledi. Toplantıda söz alan Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası temsilcisi ise 47 başvurunun Van için az olduğunu ayrıca desteklerin ve bütçelerin iller bazında yapılması gerektiğini söyledi. Temennide bulunan Van Ticaret Borsası Genel Sekreteri ise bölgenin tarım ve hayvancılık sektöründe iyi bir durumda olduğun KOSGEB’in tarım ve hayvancılığı da desteklemesi gerektiğini dile getirdi.

 

“3 YIL ŞARTI ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI”

Van TSO Başkanı Necdet Takva: “Birinci başlıkta hızlı büyüyen KOBİ’leri 3 yıl önce kurulma şartına bağlamışlar. Dolayısıyla Türkiye’deki işletmeler baz alındığında ortalama KOBİ’ler 5 yıl yaşayabiliyor. Türkiye’de işletmelerin ömürleri çok kısa oluyor. Dünya’daki diğer işletme şirketleri baz aldığımız zaman şirketler ne yazık ki bazı yerlerde destekten mahrum bırakıyor. Bu konu da bu madde ve desteklerle ilgili de bir çalışma yapılabilir.”

 

“İLLER BAZINDA BÜTÇE OLUŞTURULMALI”

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası temsilcisi: “Van büyük bir şehir ben yüzde KOBİGEL’e yapılan 47 başvuruyu çok başarılı bulmuyorum. Sadece 47 başvurunun olması bazı illere göre iyi olabilir ama bize göre düşük bir başvuru sayısıdır. Projelerinizi destekliyoruz. İlimiz sıkıntılı bir bölgede yer alıyor. İnsan aklının rahat olmadığı bir yerde insanlardan proje beklemek çok zor oluyor. İlimizin Türkiye geneli olarak değerlendirilmesi bana göre bu anlamda doğru değil. Proje için yapılan destekler bölgeler bazında değil de iller bazında yapılırsa daha iyi olmaz mı? Açıkçası iller bazında bütçelerin olması daha uygun olur diye düşünüyorum.”

 

“KOSGEB ÖZEL EKİP KURMALI”

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası temsilcisi: “Daha öncede proje kazanmış ancak bunu hayata geçirmemiş insanlarımız var. Bu insanlarımız için KOSGEB tarafından bir ekip kurularak kendilerine gidilmesi çok daha iyi olur diye düşünüyorum. İlimizde bunun yapılması takdirde çok rahat nefes alacağına inanıyorum. İlimiz zor bir süreçten geçiyor. Bu çalışma yapılması takdirde proje kazananların yanında durulursa çok daha iyi olacağına inanıyorum.”

 

“HAYVANCILIK VE TARIM DESTEKLENMELİ”

Van Ticaret Borsası Genel Sekreteri: “Biz ne kadar sanayiden, ticaretten bahsederken bahsedelim bizim bölgemiz 100 yılardır tarım ve hayvancılık ile ayakta duruyor. Sektörler bu şekilde ayakta duruyor. Sadece Van ili değil bu anlamda ilçelerinde ve çevre illerinde ağırlık olarak tarım ve hayvancılık sektörü önem arz ediyor. Bu dönem için değil de bir sonraki dönem için tarım ve hayvancılıkta desteklenebilir.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim