Şehrivan Gazetesi olarak 8 ay boyunca Van’da adım adım gezen gizemli ekiple gezdik ve o gizemi sizler için gün yüzüne çıkardık. İşte 8 ay boyunca Van’ın gezen o ekibin gizemi ve yaptıkları çalışma...

 

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (VASKİ) bağlı 13 kişilik ekip 8 ay önce Van’ın daha sağlıklı su içmesi için yola çıktı. Hiç aralıksız 8 ay boyunca Van’ın parsel parsel dolaşan ekip Van’ın tüm su alt yapısını ortaya çıkardı. Cors adlı cihazla uydudan gelen bilgiler doğrultusunda bu bilgileri toplayan ekip girdikleri mahallelerde önce kroki çiziyor ardından tüm bu bilgileri bilgisayarlı ortamda depoluyor. Tüm verilerin yer aldığı bu çalışma Van’da daha önce hiç yapılmadı. Tüm detayların yer aldığı bu bilgiler bir harita oluşturularak geleceğe yön vermesi için titizlikle hazırlanıyor. Şehrivan Gazetesi olarak bizde bu çalışmayı bire bir gezik, gördük ve sizler için fotoğrafladık.

 

 

VAN’I ADIM ADIM KAYIT ALTINA ALIYORLAR

İlk olarak ekibin sahada yaptığı çalışmaları inceledik. 13 kişilik ekip 3 ayrı gruba ayrılmış durumda. Gruplarda 1 harita mühendisi, 1 usta, 1 araç şoförü ve 1’de taşeron işçisi var. Bostaniçi Mahallesi’nden, Süphan Mahallesine, Şabaniye Mahallesinden Akköprü Mahallesine kadar Van’ın yüzde 90’ının gezen ekipler tüm bilgileri tek tek not ediyor. Şehir merkezi dışındaki tüm alanları bitiren ekipler yakın zamanda şehir merkezini de tamamlayıp çalışmayı sonlandıracak. Adım adım dolaşan ekipler ayrıca çıkmaz sokaklarda birde yürüyerek geri dönüyor. Ekipte çalışanlar başına 8 ayda 700-800 kilometre düşmüş oluyor. Sabah saat 8’de başlayan görev alınan bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması ile son buluyor. İlk olarak alanda alınan bilgiler ve krokiler bilgisayarlı ortama alınıyor. 3 ayrı ekibin hazırladığı bu çalışma ardından tek harita üzerinden birleştiriliyor. Sabah saatlerinde büyük bir arzuyla başlayan çalışma akşam ise tabiri caizse taşların tek tek yerine oturmasıyla son buluyor.

 

 

DEMİRCİ: İLK OLARAK SORUNLARI TESPİT ETTİK

Şehrivan Gazetesi olarak sabah saatlerinde başlayan bu gezimiz Çağlar Demirci bize yapmış olduğu açıklama ile son buluyor. İşte o titizlikle hazırlanan projenin yetkili ağızdan açıklaması. Çağlar Demirci ilk olarak şunları söyledi: “Yaklaşık 8 ay önce bu çalışmaya başladık. Daire Başkanlığımız yeni yapılanınca bizde İçme Suyu Daire Başkanlığı’nda göreve başladık. Sürekli meydana gelen su kesintilerden dolayı halkın şikâyetleri vardı. Bizde bu kesintilerin üzerine gitme kararı aldık. Boruların çok fazla sayıda patlaması ve yolları sürekli deforme olması bizim de hoşumuza giden bir şey değildi. Bizde bu memlekette yaşıyoruz. Sürekli mahallelerde VASKİ arıza ekiplerinin çalıştığını görüyorduk. Bu çalışmalar birlikte yolların sürekli zarar gördüğünü gördük. Tüm bunları göz önünde bulundurduk ve bir çalışma yapma kararı aldık. Yaptığımız çalışmalarda birçok sorun ile karşı karşıya kaldık. Yaşanan su sorunları ve boruların arıza vermesinden dolayı vatandaş ikinci bir hat kazmaya başlıyordu. Buda ayrı bir sorun oluyordu.”

 

 

VAN’IN ARTIK ALT YAPI SAYISALI VAR

Yapılan çalışmayla bir altyapı sayısalının oluşturulduğunu söyleyen Demirci, “Sorunların çözümü için yol çıktığımızda bir sayısal alt yapımızın olmadığını gördük. Sayısal alt yapı olmadığı için bir su arızası olduğu zaman tüm mahallede kesinti meydana geliyordu. Tabi yolların geneli asfalt yapıldığı için kaybolan vanalar olmuştu bizde bu vanaların yerini çok iyi bilen ustalarımız ile çalışmalara başladık. Su kesintilerin olduğu zaman sorunun daha kısa sürede çözümü için bir sayısal alt yapı oluşturma kararı aldık. Hidrolik bir planlama ile şehri bölgelere ayırarak bu bölgelerin tamamında hidrolik debi keşfi yaptık. Bir sorun olduğunda bütün mahallenin suyunu kesmek yerine cadde ve sokakta bulunan vanaları tespit ettik. Bunun yanı sıra VEDAŞ veya Doğalgaz için bir çalışma yapıldığında bizim nerede borumuzun olduğunu bilmeleri adına bu çalışmayı yaptık.” İfadelerine yer verdi.

 

“DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ÇALIŞMA YAPILMADI”

Van’ın kurulmasından bu yana böyle bir çalışmanın yapılmadığını söyleyen Demirci, çalışmanın geç kalınmış bir çalışma olduğunu söyledi. Demirci şöyle konuştu: “Çalışmaya başladığımızda her biri yaklaşık 20 yıldır belediyede sadece su işleri ile çalışan ustalar ile çalışmaya başladık. Bu ustalar Van’da nerede neyin olduğunu çok iyi bilenlerdir. Bizde bu ustalardan faydalanmak istedik. Bu işle uğraşan 4 ustamızı mevcut görevlerinden alıp kendi yanımızda çalıştırmaya başladık. Ölümlü bir hayatımız var. İleri de bu insanların başına bir şey geldiğinde bize bu şehrin şebekelerini gösterecek hiç kimse yok. Bu çalışmada bir yerleşim yeri olduğu günden bu yana ne yazık ki yapılmış değil. Ne yazık ki kadrolaşan bir memur zihniyeti olduğu için bu güne kadar böyle bir çalışma yapılmış değil. Bu bir öz eleştiridir. Bizim bunu daha önce yapmamız gerekiyordu.”

 

 

DEMİRCİ: KAYIP KAÇAK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Gün geçtikçe alt yapı sayısalına daha çok ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Demirci, “Şehrimiz sürekli büyüyen ve ayrıca Van Gölü etrafına yerleşmiş bir şehir olduğu için kod farklı sürekli oluyor. Gün geçtikçe kotun yükseldiği yerlere doğru bir yönelme var. Bizim artık bu yapılaşmaya göre alt yapılar yapmamız gerekiyor. Biz ileri ki bir tarihte belediyemizin imara açtığı yerlerde alt yapımızı yaparız. Orada oturacak insanlar o bölgeye göre yerleşim sağlamış olur. Eskisi gibi vatandaş yüksek yerlere ev yaptıktan sonra bize su getirin diyemeyecek. Bizim imarı açılan yere alt yapımızı yapacağız ve suyumuzu o yerlere götüreceğiz. Vatandaşımız sürekli kaçak su kullanımından şikâyetçi oluyor. Bizim yaptığımız bu çalışma ile birlikte şehrin izole bölgelerinde mahalleye giren su miktarı belli olacak. O mahallenin tahakkukunu ise abone işlemlerinden alabiliyoruz. O mahallede ev ev ne kadar su kullanılmış ve ne kadar su o mahalleye girmiş. Biz bu sistem ile kayıp kaçağı çok iyi bulabileceğiz.” Dedi.

 

 

ALTYAPI YOKSA RUHSATTA YOK!

Altyapının olmadığı yerlere ruhsat verilmemesi için çalışacaklarını vurgulayan Demirci şöyle devam etti: “İnsanların sorun yaşamaması için biz belediye burada alt yapımız var ya da yok diyeceğiz. Belediye de bu şekilde ruhsat verebilecek. Belediye bir yere ruhsat vereceği zaman bize soracak ve alt yapıdan haberdar olacak. Ancak biz buraya daha alt yapı çekmedik sizde buraya ruhsat vermeyin diyeceğiz. Vatandaş ruhsat alsa bile biz altyapı olamadığı için biz iskan ruhsatı vermeyeceği ve karşı çıkabileceğiz. Vatandaşın mağdur olmaması adına belediye ile bu anlamda bir kentleşmemizde söz konusu olacaktır. VASKİ ve belediyenin bu konuda alt yapı konusunda bir iş birliği olacaktır.”

 

 

VAN’IN SUYU ÇOK AMA...

Gürpınar Bejingir bölgesinden gelen suyun Van’a yettiğini ifade eden Demirci, “Bizim şu anki mevcut depolarımız yeri geldiği zaman yerleşim yerlerinin üstüne çıkabiliyor. Biz artık daha yüksek kesimlere depo yapabilir bu çalışamaya göre bunu yapacağız. Bizim şu anda ömrünü yitirmiş borularımız var. 20-30 yıllık borular var. 100 yılı aşacak borular var diyemeyiz. Şehirde ömrünü yitirmiş boruların yanı sıra AÇP borular var. Şu an Gürpınar Bejingir’den Van’ımıza gelen bir suyumuz var. Bu su değil Van’a iki Van’a yetecek kadardır. Fakat biz bu suyu düzenli bir şekilde dağıtamadığımızdan dolayı sorunlar oluşabiliyor. Bu sayısalımız bittikten sonra biz yer yer yeni depolar yapacağız. Bunun yanı sıra eski boruları yenileceğiz. İleri ki süreçte hastalığa neden olan AÇP boru hatlarımızı değiştireceğiz. Kaç kilometre hangi marka borumuz var bunların hepsini iyi bir şekilde tespit edebiliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“ÇALIŞMANIN YÜZDE 90’NI TAMAMLANDI”

Yapılan çalışmanın yüzde 90’nın tamamlandığını ifade eden Demirci şunları söyledi: “Şu ana kadar altyapı çalışmamızda yüzde 90’a ulaşmış durumdayız. Yüzde 10’luk bir alanımız kaldı. Bu alanda şehrin çarşı merkezidir. Beyüzümü’nden Kaleciğe, Şabaniye’den Çevdetpaşa’ya, Şamranaltı, Hisar, Hacıbekir tüm alanlarımız bitmiş durumda. Biz bu altyapı sayısalını bitirdikten sonra daha ileri bir aşamaya geçeceğiz. Biz burada şehrin daha az sıkıntılar ile karşılaşması veya arızların daha hızlı çözülmesi için 185 hattını kendi programımıza adapte edeceğiz. Vatandaş 185’e arız düşürdüğü anda hem bizim sistemimize düşecek hem de diğer tüm yetkiler bu arızayı görebilecek. Arızanın başından sonuna kadar tüm detaylar paylaşılacak ve arıza kısa sürede giderilecek. Bu şekilde sürekli arızanın verildiği yerler tespit edilecek. Sürekli arıza veren yerlerde arıza çok iyi bir şekilde çözülecek.”

 

DEMİRCİ: CBS’YE GEÇECEĞİZ

Yapılan çalışma sonrası CBS sistemine geçileceğini ifade eden Demirci CBS sistemini ise şöyle anlattı: “8 ay boyunca yaz kış, arazi şartların, insanların merak derken 13 kişilik ekip büyük bir ekiple çalıştı. Şu anda işimizin sonuna doğru gelmiş bulunmaktayız. Bu saatten sonra elimizde veri olarak bir Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) dediğimiz sistemi oluşturabiliriz. Kendi şehrimiz dâhil olmak üzere birçok şehir CBS var ancak içinde bilgi yok. Bu yüzden Van’da bir altyapı çalışması olduğu zaman bizim altyapı bilgilerimiz ellerinde olacak ve bizim altyapılarımız zarar göremeyecek. Var olan eksiklikler ve sorunlar çok iyi bir şekilde çözümlenmiş olacak. 300 kilometre değişmesi gereken hatlar için çalışmalar yaparak bu hatları rahatlıkla değiştirebileceğiz.”

 

KİŞİ BAŞINA 800 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER

Ekip hakkında da bilgiler veren Demirci, “Şu anda ekibimizde 4 ustamız, 3 harita teknikeri, 3 dışardan almış olduğumu taşeron ve 3 araç ile birlikte 3 araç şoför arkadaşımız var. 4 ustamız belediyede sürekli su işleri ile uğraşan ve Van’da nerede hangi hattın olduğunu çok iyi bilen ustalarımızdır. Biz bu işe İçme Suyu Daire Başkanlığı olarak başladık. Sağ olsun daire Başkanımız Orhan Özdoğan bize çok destek oldular. Her türlü araç sıkıntımız ve diğer sıkıntılarımızı kendileri bire bir çözdüler. Bu yüzden bizde büyük emekleri var. Ustalarımız yaş olarak bizde büyük olmalarına rağmen bizden daha dinç çalıştılar. İstikrar çok önemlidir. Bizde bunu bu şekilde başardık. Şu an baktığımız zaman bizim bin 200 kilometrelik bir alımımız olmuş. Buna birde çıkma sokaklar ve geri dönüş derken. 3 ekip 7-8 ayda kişi başına 700-800 kilometre yürümesi çok büyük bir emektir. Teknik ekip istediği kadar bilgi sahibi olsun fakat bunu pratiğe dökmediği sürece bana göre boştur. Bilgisayar üzerinde teknik bilgi ortaya çıkmaz. Dışardan her hangi bir destek almadan, İçme Suyu Daire Başkanlığı olarak yaptık.” İfadelerini kullandı.

 

 

“VAN HALKINA BORCUMUZU ÖDÜYORUZ”

Van halkı için bu çalışmayı yaptıklarını ifade eden Demirci son olarak şunları söyledi: “Biz Van’ın çocuklarıyız. Yapmış olduğumuz çalışmaların tamamını Van halkı için yapıyoruz. Bu şekilde yapmış olduğumuz çalışma ile Van’a olan borcumuzu azda olsa ödeyeceğimizi düşünüyoruz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim