Güçbirliği Platformu toplantısının 4’üncüsü olan “Van Kültür ve Turizm Komisyonu Durumu Analizi ve Öneriler” toplantısı yapıldı. Toplantıda Van turizminin tüm sorunları detayları ile masaya yatırılırken Kültür ve Turizm komisyonu Van turizmi adına ortaya konulan kısa, orta ve uzun vadeli turizm konularını masaya yatırdı. Kentin turizmine dair STK’ların, kurum-kuruluş temsilcilerinin, odaların ve diğer mütevelli heyet üyelerinin önemli konuları dile getirdiği toplantıda Van adına acil adımları atacak bir turizm konseyi oluşturulması kararı alındı.

 

 

ATALAY: TOPLANTIYI GECİKMELİ YAPTIK

Toplantı ilk olarak Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Bizim Eller Van Türkleri’nin sunumu yapıldı. Yapılan sunumun ardından konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay toplantının programı hakkında bilgiler verdi. Atalay ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Bugün aslında Van’da önemli bir turizm faaliyetimiz olacaktı. Turizm Fuarımız açılacaktı. Bizde bu toplantımızın özel konusu turizm ve tanıtma olduğu için aynı gün yapalım diye karar verdik. Sabah fuarı açıp ardından toplantımızı yapacaktık. Turizm Bakanımızda katılmış olacaktı. Ancak fuar ertelenmiş oldu. Valimiz bunun için bir açıklama yapılacaktır. Biz Güçbirliği Platformu’nun toplantısını ertelemedik. Zaten bu toplantımızı biraz gecikmeli yaptık.”

 

 

“HER TOPLANTIYA ÖZEL BİR GÜNDEM”

Yapılan toplantılar hakkında bilgiler veren Atalay, “Bildiğiniz gibi her toplantıda bir konuyu gündemimize alıyoruz. Özel bir gündemimiz oluyor. Burada aldığımız kararlarda oluyor. Bunun takibini yönetim kurulumuz yapıyor. Bizler de bunları paylaşıyoruz. Sadece gündeme aldığımız konuyu değil toplantımızın ikinci kısmı da gündemdeki ve gündeme getirilebilecek diğer konuları, heyetimizin gündeme getireceği diğer konuları getiriyoruz. Ya da Van’la ilgili konuşmamız gereken diğer konular gündeme getiriliyor. Neticede bu toplantıda bir bilgilendirme yapmış oluyor. Yeni gelişmeler olduğu zaman bunları sizlerle paylaşıyoruz. Ayrıca şehrimizle ilgili her konuyu paylaşmış oluyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ATALAY: SORUNLARI TARTIŞACAĞIZ

Toplantının genel içeriği hakkında bilgiler veren Atalay şöyle devam etti: “İlk olarak sayın valimiz yönetim kurulunun çalışmaları ile ilgili bir bilgilendirme yapacak. Ardından kültür, turizm, sanatsal kurulu başkanı bugün ana konumuzla ilgili iyi bir rapor hazırladı. Bu raporun sunumu yapılacak. Bunları tartışacağız. Hepimizin bu konuda söyleyecekleri var. İlimizin inşallah bu toplantı ile tanıtma atağını başlatabilir miyiz? Burada turizmciler, sektörün paydaşları, otel temsilcileri, bu konuyu yürüten arkadaşlarımız bugün buradalar. Bugün bu güzel ilimizin daha iyi tanıtımı, pazarlanması ve turizminin artırılması anlamında neler yapılabilir. Bu konuda konuşacak ve bazı kararlar alabileceğiz. Yapılan çalışmalar var bunların da bilgilendirilmesi yapılacak. Bu bittikten sonra diğer konularımızı görüşeceğiz.”

 

 

TAŞYAPAN: TOPLANTIYA ÖNCÜLÜK EDİYORUZ

Ardından konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan Güçbirliği Platformu hakkında bilgiler verdi. Taşyapan, “Van’ımızda birlik ve beraberliğin geliştirilmesi, ortak aklın işletilmesi ve daha yaşanabilir bir şehrin oluşturulması ve bunun altyapının görüşülmesi ve ilimizin sorunlarını ve önceliklerini bir arada belirleme ve bunları hayata geçirme, istişare ortamı için oluşturduğumuz Güçbirliği nihayet 4Eüncü toplantısını yapar hale geldi. Toplantıların aksamdan gitmesi de sevindiricidir. Valiliğimizin moderatörlüğünde yapılıyor ancak belirleyicilik değil, sadece ön açıcı, burada bütün paydaşları ve il için söz hakkın alan kişileri bir araya getirme amacı taşıyor. Valiliğimiz burada sadece öncelik yapıyor. Bizde bunun mütevelli heyet başkanlığını yapıyoruz.” Dedi.

 

 

“TOPLANTILARI GÖRÜŞÜYOR VE DEĞERLENDİRİYORUZ”

Kurulan komisyonlar ve toplantılar hakkında konuşan Taşayapan şunları söyledi: “Bunula ilgili 8 komisyon kurmuştuk. Burada 85 arkadaşımız görev yapıyor. Bu komisyonlar şu ana kadar 12 defa toplandı. Bu konuda sunumlar ve raporlar hazırlıyorlar. Benim başkanlığımda da biz yönetim olarak 8 defa bir araya geldik. Her dönemde 2’şer defa bir araya gelerek toplantılar yapıyoruz. Yapılan çalışmaları bu şekilde değerlendiriyoruz. Bildiğiniz gibi ilk toplantımızı 22 Ocak’ta yapmıştık. İlk toplantı tanışma ve nasıl yol izleneceğiydi. Bundan sonra ki toplantımızı da Van’da yatırım ortamlarının iyileştirilmesi adına 15 Mart’ta gerçekleştirdik.”

 

 

TAŞYAPAN: BÜYÜK ANA HEDEFLER KOYDUK

Gerçekleştirilen toplantılarda ana başlıklar oluşturduklarını söyleyen Taşyapan, “Bu toplantıdaki ana başlıkta yer alan 5 ana hedef belirlemiştik. Bunlardan bir tanesi olan Kapıköy konusunu hep birlikte bakanımızın katılımıyla temelini attık. Bu ilimiz açısından çok önemliydi. Bu ilimiz açısında hepimizi sevindirdi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Diğer konularında yönetim kurulu görevlendirerek takiplerini yapmaya devam ediyoruz. Çevre yolumuz ve diğer işlerimiz var. Bunlarda çalışmalarla devam ettiriyoruz. Bir diğer toplantımızı biz 17 Haziran’da yaptık. Onunda konusu ilimizin en önemli konularından bir tanesi olan eğitim ve spordu. Orada da çok güzel kararlar alındı. Çalışmalar bizimde aramızda çizdiğimiz yol haritası ile devam ediyor. Yapılacak olan etkinlikler, semt sahaları, ilimize güzel bir stadyum yapılması ve şehir kütüphanesi gibi önümüze büyük ana hedefler koyduk. Kurumlar ile yapılacak işbirliği ile takiplerine devam ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

FUAR ERTELENDİ, TOPLANTI YAPILDI

İptal olan fuar ve turizm toplantısı hakkında da bilgiler veren Taşyapan şu ifadeleri kullandı: “Bu toplantı kültür, turizm ve tanıtım olarak belirledik. İlimizde bugün itibariyle bir fuar olacaktı. Hem fuar içinde bir etkinlik olarak hem de fuar katılımcılarının da katılacağı ve orada fikir beyan edeceği bir toplantımız olacaktı. Sayın Bakanımız da bu toplantıya katılacaktı. Maalesef ilimizde meydana gelen olaylardan dolayı bu fuar ertelendi. Ancak biz güçbirliği toplantımızı ertelemem kararı aldık. Burada turizm fuarımız her ne kadar ertelense de biz turizm konulu Güçbiliği Platformu toplantımızı belirlenen zamanda gerçekleştiriyoruz.”

 

“2 BÜYÜK PATLAMA YAŞADIK”

Van’da meydana gelene patlamalarla ilgili konuşan Taşyapan, “İlimizde son toplantımızdan bugüne kadar 2 büyük patlama yaşadık. Bir tanesi 17 Temmuz’da diğeri ise Kurban Bayramının birinci günü meydana geldi. Burada çok sayıda iş yerimiz zarar gördü. Birincisinde 4 şehidimiz 71 yararlımız oldu. İkincisinde ise 53 kişi. Bunların 6’sı polis, 6’sı İranlı turistimizdi. Böyle acı olaylar yaşadık. Çok şükür çapı çok büyük olmasına rağmen ucuz atlattığımız patlatmalar meydana geldi. Tabi ki ilimizde ve ülkemizde terörle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam ediyor. Bunları iç politikaya plan ve projelerimize etkileri devam ediyor. Bunun dışında ülkemiz 15 Temmuz’da büyük bir kalkışma yaşadı. Cumhuriyet tarihimizde eşi benzeri görülmeyen bir kalkışmaydı. Bunu da çok şükür milletimizin bir araya gelmesi ve olaya el koymasıyla bunu da püskütmüş olduk.” Dedi.

 

 

TAŞYAPAN: DAHA İYİ ÇALIŞMALIYIZ

Türkiye’de ve bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili de konuşan Taşyapan şöyle devam etti: “Bunun ekonomimize sosyal hayatımıza büyük etkisi oldu. Ülkemizde bir olağan üstü hal (OHAL) ilanı oldu. Bu OHAL geçmişteki sevimsiz haliyle değil. Çok şükür toplum hayatını etkilemeden bu olaya sebebiyet veren ve terörle mücadele konusunda tedbirlerle yürütülmektedir. Tüm bunların arasında normal hayat devam ediyor. Bizler üzerimize düşeni daha iyi yapmalıyız ki bunları olumlu hale çevirelim. Suriye’de de bir askeri hareketliliğimiz devam ediyor. Biz ekonomi, turizm ve diğer tüm sektörümüz ile daha iyi çalışarak bunları götürmek adına hayatı daha iyiye götürmemiz gerekiyor. Bu vesileyle bu tür olumsuzlukları getiren olumsuzlukları olumlu hale getirmek adına çalışmak vazifemizdir.”

 

 

“TURİZM ÖNEMLİ BİR SEKTÖRÜMÜZDÜR”

Taşyapan son olarak gerçekleştirilen turizm toplantısıyla ilgili konuştu. Taşyapan, “Güçbiliği henüz bir yılını tamamlamadı. Toplantılar, konuşulanlar ve sonuçları toplumumuz daha iyi takip etmek adına bekliyor. İnşallah bu yapı daha kurumsal hale gelerek sorunları daha fazla konuşulması adına devam etmesini bekliyoruz. Turizm bizim önemli bir taşımız ve sektörümüz. Bütün turizm her alanın etkinliklerine sahibiz. Bunları hem tanıta bilirsek ve insanların buraları görmesi ve gezmesi ve ekonomiyle katkısını sağlayabilirsek inşallah gelecekteki en parlak sektörlerimizden olacaktır. İnanç turizmden yayla ve doğa turizmine kadar tüm yapılarımız ve değerlerimiz bakımından çok önemli eserlere sahibiz. Bunların daha zenginleştirilmesi adına önemli bir yere sahip olacaktır. Bu mevcutlarımız adına neler yapabilir bunlar adına çalışmalar yapıyoruz. En mükemmel değiliz. Sizin de buraya katkıları olacaktır. Bunların hepsinin toplanması ile birlikte önemli bir çalışma ortaya çıkacaktır.” İfadelerine yer verdi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim