Türkiye’de Mersin’den sonra Yozgat gibi illerde ardı ardına adımları atılan Şehir Hastaneleri projesi devam ediyor. Sağlıkta önemli hamlelerden biri olarak görülen Şehir Hastaneleri konusunda 30 şehirde yatırımlar sürerken Van’da da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile başlayan sağlık yatırımları aralıksız sürüyor. Hastanenin bulunduğu alanda geçtiğimiz yıl da ikincisi açılan devasa hastanelere bir yenisi daha ekleniyor. Şehrivan’a özel değerlendirmelerde bulunan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Heybet Semur, Van’da 450 yataklı yeni bir hastanenin de kısa zamanda yapılacağını söyledi.

 

Şehir hastaneleri projelerinin yanı sıra Van’da 450 yataklı bir hastanenin de Van’a kazandırılacağını ifade eden Opr. Dr. Semur, şehir hastaneleri projesiyle ilgili şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti devleti ülke genelinde yaymak istediği Şehir Hastaneleri projesi var. Bu bir devlet ve hükümet politikasıdır. İlk olarak Mersin’de bu proje hayata geçirildi. Daha sonra Yozgat ve Amasya’da da açıldı. Önümüzdeki yıllarda bu hastane sayılarının 30’ları bulacağını biliyoruz. 30’un üzerinde şehir hastanesi ve beraberinde 40 bin yatak kapasitesiyle çok ciddi bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Sadece İran’dan değil, Irak’tan, Gürcistan’dan, Azerbaycan’dan, Suriye’den, Balkanlar’dan, Orta Doğu’dan ve Asya’nın her tarafından Türkiye’ye sağlık turizmi için gelineceğini hepimiz biliyoruz ve bekliyoruz. Bununla ilgili devletimizin Türkiye’deki bütün şehirlere en az birer tane şehir hastanesi projesi olduğunu biliyoruz. Van’la ilgili de 450 yataklı bir kamu ve özel ortaklığıyla kapalı psikiyatri, adli psikiyatri ve fizik tedaviyle ilgili bir çalışmanın yapıldığını ve hatta ihalesinin de tamamlandığını biliyoruz. Kısa sürede inşaatının başlamasını temenni ediyorum.”

 

VAN ORTALAMANIN ÜSTÜNDE…

Sağlığa erişimin çok önemli olduğunu aktaran Semur, şöyle konuştu: “Sağlık hizmetlerinde erişim çok önemlidir. Bir sağlık tesisi yapıldığında vatandaşlar rahatlıkla gidip gelebilmelidir. Ulaşım problemi sorunu olmamalı. Bakanlığımız bu konulara da dikkat ediyor. İlimizde hasta başına düşen yatak sayısında oldukça önemli bir noktadayız. 10 bin kişiye düşen yatak sayımıza baktığımızda Van genelindeki hastanelerimizde 27’dir. Yani kişiye düşen yatak sayımız konusunda 10 bin kişiye 27 yatak düşmektedir. Bu da ülke ortalamasının üzerindedir. Başlanan hastanelerimiz de tamamlanırsa bu sayı ülke ortalamasının çok üstüne çıkacaktır. Devletimizin ve bakanlığımızın 2023 vizyon programında 10 bin kişiye 33 yatak gibi bir hedefi var. Biz Van olarak bunu en kısa sürede yakalayacağız.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim