Bölgenin sağlık üssü olma yolunda son dönemlerde önemli sağlık yatırımları alan Van’da yaşanan yoğunluk ve şehir merkezindeki hasta yükünü azaltma anlamında şimdi de semt poliklinikleri kuruluyor. İlki Bediüzzaman Said Nursi Külliyesi’nin altında açılacak olan poliklinik Vanlılara rahat bir nefes aldıracak. İçinde 25 polikliniğin bulunduğu semt polikliniği toplamda 4 bin 090 metre kare alana sahip olacak. Bu poliklinik  adeta özelden bıkan hastaların şehir içindeki kurtarıcısı olacak.

 

Son zamanlarda sağlık kuruluşları çokça gündeme gelen Van’da kapanan özel hastaneler, yeni yapılan akıllı hastaneler ile hareketli günlerden geçiliyor. Son olarak Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yeni hastaneleri ile güçlenen devlet hastanesi ile 1 milyonluk nüfusun sağlığına hitap edilmeye çalışılırken Van’da artan nüfusla birlikte deyim yerindeyse hastaneler hasta bakmaya yetişemiyor. Özel hastanelerde yaşanan sıkıntılar vatandaşı devlet hastanelerini tercih etmesine neden olurken YYÜ ile birlikte Van’da hizmet veren dev hastaneler buna rağmen hasta yoğunluğunu kaldırmada sıkıntı yaşıyor. İlçelerdeki bazı hastanelerin de yetersiz ve elverişsiz olmasından ve bölgeye de ciddi bir hasta gelmesinden dolayı halen sağlıkta yatırıma açık olan Van’da en büyük eksiklik ise hiç şüphesiz semt poliklinikleri olarak görülüyor. Bir dönem çok konuşulan İpekyolu Devlet Hastanesi’nin de kapanmasıyla merkez ilçelerde semt polikliniği olmayan bir kent haline gelecek olan Van’da bu anlamda ilk adım şehir merkezinde atılıyor. Kapanan özel hastanenin sıkıntısının bariz bir şekilde yaşandığı kentte Van Kamu Hastaneleri Birliği ilk modern polikliniği Bediüzzaman Said-i Nursi Külliyesi olarak yapılan binanın altında açılıyor.

 

ŞÜKÜR KAVUŞTURANA!

1 milyonu aşkın nüfusun yaşadığı Van’da sağlık anlamında önemli yatırımlar yapılırken Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemen yanında hizmete giren Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Kalp Hastanesinin ardından uzunca süredir konuşulan Semt Polikliniği ihtiyacı için de önemli bir adım atıldı. Kentin önemli ihtiyaçlarından biri olan ve uzunca süredir gündemde olan semt polikliniği konusunda ilk adım atıldı ve ilk hastane 1 ay sonra hizmete açılıyor. Van merkezde bulunan ve daha önce yakılan Bediüzzaman Said Nursi Külliyesi’nin altında hizmet verecek olan poliklinik içerisinde 25 poliklinik barındıracak. Sadece ameliyathane, doğumhane ve acil servisinin içinde yer alamayacağı poliklinik şehir merkezinde oluşu sebebiyle Vanlıların rahat bir nefes almasını sağlayacak.

 

İÇİNDE 25 POLİKLİNİK YER ALACAK

Şehrivan Gazetesi olarak semt polikliniğiyle ilgili görüştüğümüz kamu Hastaneleri Birliği genel Sekreteri Heybet Semur şu ifadelere yer verdi: “Şerefiye Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi vali 1. Sokakta semt polikliniğimi açacağız. Polikliniğimizde ameliyathane, doğumhane ve acilin dışından 25 poliklinik yer alacaktır. 4 bin 090 metre kare kapalı alana sahip olan poliklinik, şehir merkezinde olması sebebiyle ulaşımı da rahat olacaktır. Bodrum katında otoparkı olan alanımızın zemin ve asma katıda bulunmaktadır.”

 

“POLİKLİNİK BİR AYA AÇILACAK”

Semur, hastalar için birçok tekitlerin semt polikliniğinde yapılabileceğini yapılmayanları ise hastane servis aracı ile ana binaya götürüleceğini söyledi. Genel Sekreter Semur, “Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı olarak eksikleri tamamlandıktan sonra polikliniğimizin açılışını yapmayı planlıyoruz. Semt polikliniğimizde röntgen, laboratuvar, ultrasonu grafiği, EKG ve tanı tekitleri yapılabilecektir. Daha ileri tekitler gerektiren hastalarımız için ise hastanemiz tarafından tahsis edilecek olan servis aracıyla hastalar Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülecektir.” Şeklinde konuştu.

 

SEMUR: ÖNEMLİ BİR HİZMET OLACAK

Van için önemli bir hizmet olduğunu ifade eden Semur günlük ortalama 2 bin civarından insanın polikliniğe gideceğini tahmin ettiklerini söyledi. Semur şöyle devam etti: “Faal hale geldikten sonra yani tam anlamıyla hizmet veremeye başlayınca günlük bin 500 - 2 bin civarından hastamızın müracaat etmesini beklemekteyiz. Bu şekilde önemli bir hizmet Van’a kazandıracağız. Vanlılar ve sağlık açısından hayırlı olmasını diliyoruz. Semt polikliniğimiz ayrıca sadece mesai saatleri içinde hizmet verecektir. Poliklinik olması sebebiyle akşam saatlerin hizmet vermeyecektir.”

 

“ŞU AN İÇİN SÖZ KONUSU DEĞİL”

Yeni açılacak olan poliklinik dışında da poliklinik olmasıyla ilgili konuşan Semur, “Şu an için başka bir polikliniği yapılması ya da yapılacak dememiz mümkün değildir. Yeni açacağımız poliklinikte vatandaşın polikliniğe rağbeti olursa ve bu sefer de o poliklinik yetmeyecek duruma gelirse poliklinik için yeniden konuşulabilir. Bunun için elbette ki doktorun da olması gerekiyor. Dahiliye doktorunu rahatlıkla oraya gönderebiliriz, ancak bir göz doktorunu ya da kadın doğum ile çocuk doktoru göndermemiz zor olur. Bu anlamda doktor sayımız arttıkça ve polikliniğe vatandaşı ilgisi arttıkça bizde yeniden bir çalışma yapabiliriz. Ancak şu an için sadece tek poliklinik çalışmamız var. Bu poliklinikte çok güzel olacaktır.” Dedi.


ŞEHRİVAN SAĞLIK: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim