Van Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl ‘hayvan pazarı civarında yaşayan insanların mağduriyetine son vereceğiz’ dediği hayvan pazarı taşınmadığı gibi çirkin görüntülere sahne olmaya devam ediyor. Sağlıksız koşullarda yapılan kesimler hem çirkin görüntüler oluşturuyor hem de rahatsızlık veriyor. Vatandaşın serzenişten başka bir şey yapmadığı manzara için Büyükşehir yetkilileri bile dert yanıyor…

 

BÜYÜKŞEHİR DE DERTLİ!

Özalp yolu üzeri Bostaniçi Mahallesi’ndeki Sıhke Gölü’nün yakınlarındaki hayvan pazarında kesilen hayvanlara ait artıkların kötü kokusu ve görüntü kirliliği rezaleti aralıksız sürmeye devam ediyor. Sıhke Gölü’ne dökülen hayvan atıkları ile burada bulunan şehir çöplüğünden özellikle sabah ve akşam saatlerinde çıkan kötü kokulardan rahatsız olan mahalle sakinlerinin durumu ile birlikte sağlıksız alanlarda yapılan kesimler da tepki almaya devam ediyor. Vatandaşın da kentteki kasapların da yetkililerin de istemediği sağlıksız uygulamalar devam ederken civardaki vatandaşlar bir kez daha büyükşehirden yardım istedi. Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın VATBO ile yapılan anlaşma ile Erciş yolu üzerine taşınacağını belirtmesine rağmen henüz bir çalışmanın yapılmadığı alan için Büyükşehir’in adım atmazı beklenirken, yaşanan rezalete Büyükşehir yetkilileri ise; “Oradaki bir grup yüzünden hiçbir müdahalede bulunamıyoruz. Birçok girişimimize rağmen bir sonuca ulaşamadık. Defalarca oraya denetime giden arkadaşlarımız tehdit edildi. Dayak yedi. Et kesiminin yapıldığı yeri kaldırıp kaçak et kesiminin önüne geçmeyi planlıyoruz. 2016 yılı içerisinde hazırlanacak olan projelerle buraya en kısa zamanda el atmayı planlıyoruz.” Dedi.

 

Uzun yıllardır Özalp Yolu üzerinde bulunan Van Çöplüğü’nün sıkıntısını yaşayan civar halkı bir taraftan da hayvan Pazarı’ndan dolayı mağduriyet yaşamaya devam ediyor. Sıhke Gölü kenarında bulunan hayvan pazarı önünde yapılan kesimlerden dolayı oluşan kötü görüntü ile birlikte akşam saatlerinde civarı alan koku ve sağlıksız ortam vatandaşı bölgede duramaz hale getirirken büyükşehirin daha önce sözünü verdiği yeni hayvan pazarına taşınılması için vatandaş gün sayıyor. Büyükşehir yetkililerinin bile mustarip olduğu o uygulamalar için Büyükşehir 2016’ya söz keserken, o çirkin görüntü değişmeden devam ediyor.

 

Sıhke Gölü yakınındaki hayvan pazarının önü sakatatlar ve kan izleri çirkin görüntü oluşturuyor. Buna tepki gösteren vatandaşlar, sağlıkçılar ve kasaplar Büyükşehir Belediyesi’nin bu çirkin görüntüye müdahale etmesini istedi. Geniş bir araziye yayılan sakatatlar ve çevredeki kan izlerine rağmen uzun yıllardır herhangi bir müdahale yapılmaması ise dikkat çekerken Bostaniçi Mahallesi Sıhke Gölü kenarında vatandaşın hem görüntü, hem sağlık kirliliği isyanı sürüyor. Pazarda satılan küçük ve büyükbaş hayvanları hemen orada kesilip piyasadan daha ucuza satılmasından kaynaklanan olumsuzluklar, çevrede yaşayan halkında tepkisine neden oluyor. Kesimlerden sonra sabahtan akşama kadar sakatatların üzerinden ayrılmayan başıboş köpekler ise korsan kasaplar sayesinde karınlarını doyuruyorlar. Yaşanan soruna tepkili olan vatandaşlar ve kasaplar büyükşehirden sorun için adım atılmasını bekliyor. Hayvan pazarının daha önce taşınacağı müjdesini veren Büyükşehir Belediyesi’nden bunun için henüz bir adım atılmış değil. Erciş yolu üzerinde bulanan 100 bin metrekarelik alana taşınması ile ilgili meclis kararının alınması üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen, hayvan pazarı için bir gelişme kaydedilmedi.

 

GÖRÜNTÜLER BÜYÜKŞEHİR’E YAKIŞMIYOR!

Kaçak yapılan kesimlerle ilgili şehir merkezinde bulunan kimi kasaplar, korsan kasapların işlerini etkilediğini ifade ederken, kimi kasaplarda büyükşehir olan bir kentte bu tür manzaraların yakışmadığını dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce buraya gereken müdahaleyi yapmasını beklediklerini vurgulayan kasaplar, “Birçoğumuz bunlar yüzünden iş yapamıyoruz, bazılarımızın işleri ise iyi durumda. Ama tüm bunları geçtik. Büyükşehir olan bu kentte bu görüntü yakışmıyor. Buna artık gerekli düzenlemenin getirilmesi lazım. Beklentimiz ve talebimiz bu yöndedir.” Dedi.

 

KASAP AHMET: HÜJYENİK VE DÜZENLİ BİR PAZAR YAPILMALI

Konuyla ilgili görüştüğümüz kasaplardan Kasap Ahmet ise hayvan pazarı ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Hayvan pazarı bu memlekete yakışmayan bir pazardır. Bölgenin ve Van’ın en büyük faaliyet ve gelirlerinden olan hayvancılık ne yazık ki çok kötü bir durumda yer alıyor. İnsanlar bayramlarda, düğünlerde ve kurban kesmek istedikleri zaman ya rezalet durumda olan hayvan pazarında kesim yapıyorlar ya da her sene olduğu gibi bu bayramda karşılaştığımız gibi kendi imkanları ile yol kenarlarında veyahut diğer alanlarda kesimler yapıyor. Bu durum sağlığı da, bizleri de çok kötü etkiliyor. Kentte doğru düzgün bir hayvan pazarı olursa belki biz kasaplarda buralardan yararlanabiliriz. Ancak hijyen olmayan yerlerde yapılan bu kesimler ve bu düzensizlik hepimizi ciddi anlamda kötü etkiliyor. Özalp yolu üzerinde bulunan hayvan pazarı Van’a yakışmıyor. Bu yüzden belediyenin çok seri bir şekilde adım atarak Van’a hijyenik ve düzenli bir pazar oluşturması gerekiyor.

 

“BİR GURUP YÜZÜNDEN ÇALIŞAMIYORUZ!”

Büyükşehir Belediye yetkililerinden aldığımız bilgiye göre yaşanan olumsuzlukların bilincinde olduklarını belirtti. Konu ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu ifade eden belediye yetkilisi, “Fakat büyük bir sıkıntı var orada. Bir gurup yüzünden hiçbir müdahalede bulunamıyoruz. Birçok girişimimize rağmen bir sonuca ulaşamadık. Defalarca oraya denetime giden arkadaşlarımız tehdit edildi. Dayak yedi. Et kesiminin yapıldığı yeri kaldırıp kaçak et kesiminin önüne geçmeyi planlıyoruz. İşin doğrusu da orası ya tamamen kapatılmalı ya da tadilat edilerek sağlıklı bir ortam oluşturulmalı. 2016 yılı içerisinde hazırlanacak olan projelerle buraya en kısa zamanda el atmayı planlıyoruz. Orada inanılmaz çirkin ve sağlıksız bir ortam var. Kestikleri etlerin sağlıksız olduğu yetmezmiş gibi birde kesimi yaptıktan sonra o pislikleri göle atıyorlar. Çevreye verdikleri zararda cabası.” Dedi.

 

SAĞLIKÇILAR: BİRAN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI

Gazete olarak hayvan pazarı ile ilgili görüştüğümüz sağlık camiası ise durumun içler acısı olduğunu ifade etti. Sağlıkçılar şu ifadelere yer verdi: “Hayvan kesimlerinin yapıldığı yerler kesinlikle hijyenik olmalı. Öyle çadırlarda, açık alanlarda, toprağın ve çamurun üzerinde yapılan kesimler insan hayatını çok olumsuz etkiliyor. Bu yüzden kapalı alanların ve hijyenik yerlerin yapılması gerekiliyor. Özellikle büyükşehir belediyesindeki yetkililer bu alanları devamlı denetlemeli. Yapılan kesimler kesinlikle sağlıklı değil. Biran önce önüne geçilmesi gerekiyor. Yoksa en ufak yaygın bir hastalıkta kentte kaos ortamı oluşur. İnsan hayatı kesilen kurbanlar kadar ucuz değil. Bu yüzden yetkili belediye her ne yapacaksa elini biraz çabuk tutmalı. Herkes için en sağlıklısı budur.”

 

KAYA: MAĞDURİYETE SON VERİYORUZ!

Van Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Aralık ayında meclis toplantısı mevcut hayvan pazarının yerinin taşınması gündeme alınmıştı. Büyükşehir tarafından kararı alınan ve meclise getirilen karar meclisten oy birliği ile onaylanmıştı. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, Ticaret Borsası ile bir protokol yaptıklarını belirtmiş mevcut hayvan pazarında bulanan mezbahanın devam edeceğini ancak hayvan pazarı olarak o alanın artık kullanılmayacağını söylemişti. Kaya o dönem yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti: “Hem hayvan pazarının şehrin merkezinde kalması, hem kaçak kesimin yapılması hem de mevcut alanın yeterli alt yapıya sahip olmamasından kaynaklı olarak burayı taşımak zorundayız. Burada yaşayan halkımız büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Bizler de yeni bir yer arayışına girdik. Belediyemizin kent dışında büyük ve tek bir arazisi olmadığı için Van Ticaret Borsası’nın (VATBO) arazisi üzerinde bir çalışma yaptık. Biz elimizde mevcut 12 ya da 15 bin metrekarelik yeri kendilerine 29 yıllığına tahsis edeceğiz. Ticaret Borsası da 100 bin metrekarelik bir yeri 29 yıllığına bize tahsis edecek. Burada mülkiyet devri söz konusu değildir. Karşılıklı olarak bize tahsis edilen 100 bin metre karelik yeri hayvan pazarı olarak işleteceğiz. Şu an hayvan pazarı olarak kullanılan alanda Ticaret Borsası et entegre tesisi, et borsası şeklinde işletecek. Süreler bittiğinde eğer kurumlar arası bir anlaşma olmazsa herkes diğerinin yerine terk edecek.” 


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim