ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Her Güçbirliği Platformu toplantısında taleplerde bulunan Van kamuoyu ve önde gelenleri son Güçbirliği Platformu toplantısında yine Van adına Çevre Yolu gibi önemli konularda destek istedi. Herkesin gözünü çevirdiği o toplantıda birbirinden önemli talepler sıralanırken 3 önemli talep toplantıya damga vurdu.

 

Van Güçbirliği Platformu 8’inci kez toplandı. Van’ın ulaşım sorunu için toplanan platformun önemli bir katılımcısı da oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı toplantı da Van’ın ulaşım sorunları konuşuldu, eksiklikler anlatıldı ve her zaman olduğu gibi taleplerde bulunuldu. Gazeteniz Şehrivan’ın gelenek hale getirdiği talepleri duyurma haberini de yine okuyucularımız ile paylaşıyor. Van’a gelen Bakan Arslan’dan ve Güçbirliği’nden kim ne talep etti? İşte merakla beklenen o toplantının detayları

 

REKTÖRDEN 6 MADDE’LİK İSTEK

İlk olarak taleplerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 6 maddelik taleplerini şöyle sıraladı:

 

 

1- Deprem döneminde uçak seferleri ile ilgili bir yazı yazmıştık. Buradan gidişi sabah 6 ve dönüşte saat 21’den sonra dönüş olursa bu bize yarar sağlayacaktır. Vanlı hemşerilerimiz gün için gidip gelebilecek. Şehrin dışında bizi getirdiğimiz öğretim görevlileri de üniversitemize ciddi kakı sunacaktır. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.

2- Bizim üniversitemiz Erciş yolu üzerinde bulunuyor. Burada bir kavşağımız var. Bununla ilgili ilgili yazışmayı yaptık. Orası için bir köprülü kavşak projesi yapıldı. Bu kavşak için hızlı bir çalışma yapılırsa çok memnunun oluruz. Çünkü orada ciddi kazalar meydana geliyor.

 

 

3- Sayın valimizin de bilgisinin olduğu ve biz her zaman desteklerini sürdürdüğü bin 500 kişilik bir öğrenci yurdumuz yapıldı. Kampüsün olduğu yerde bir üst geçit ihtiyacı var. Orada bir üst geçit var ancak bu biraz uzak kalıyor. Orada belki yeni bir üst geçide ihtiyaç yoktur ancak onun taşınması konusunda vereceğiniz talimatlar önemli bizim için. Bu konuda da desteğinizi bekliyoruz.

4- Projesi devam eden bir marinamız var. O marinamızda da teknelerimiz yer alıyor. Oranın uygula projesini bu yıl içerisinde hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

5- Bakanlık olarak yapmış olduğunuz asfalt çalışmasını hepimiz çok iyi biliyoruz. Yaptığınız bu yolların zekatının cüzi bir miktarına talibiz. Teknokettin 2,5 kilometrelik bir yolu var. Belediyemiz bunun altyapı çalışmasını yaptı. Bu yolları da bizim için yaparsanız çok memnun oluruz.

6- Hafif raylı sistemle ilgili belki daha çok konuşacak ama şunu söylemek isterim. Sayın Başbakanımız, bakan olduğu dönemde fahri doktora programıyla kendilerine doktorlarını takdim etmiştik. O dönemde hafif raylı sistem için o dönemde taleplerimizi iletmiştik. Sayın Başbakanımız da bu anlamda bize olumlu desteği olmuştu. İnşallah bundan sonra sizin vereceğiz desteklerle bu raylı sistemin Van’da olacağını düşünüyorum.

 

 

MELEN, BABAMIN HAVALİMANI VAR DEDİ VE EKLEDİ...

Güçbirliği Platformu’nun önemli bir platform olduğuna değinen Ferit Melen yapılan toplantıların şehir için önemli olduğu vurgusu yaptı. Melen, “Aramızda kimsenin babasının havaalanı yok ama benim var. Bu benim için büyük bir şans. Bu anlamda sizlere de minnettarım bu havaalanıyla ilgilendiğiniz için. Yalnız bunun daha fazla genişlemesi gerekiyor. Uluslararası alana ulaşmak o kadar kolay değil bunu biliyorum ama yeni bir terminalle mutlaka ihtiyacımız var.” Şeklinde konuştu.

 

MELEN: İRANLILAR ÇOK HASSAS

İranlılarla ilgili yaşanan karayolu sorununa da değinen Melen şöyle devam etti: “İranlılar çok hassas. Son yapılan bir İranlılar toplantısında yine bunu açık bir şekilde gördüm. Bu yıl Van’a 500 bin İranlı geldi ama basında yapılan ufak bir yayınla hemen yurt dışına çıkma konusunda yasak ve cezalar koydular. Bu yüzden İran konusunu çok fazla konuşmamamız gerekiyor. Biz İran’a dayalı altyapımızı geliştiremeyiz. Türkiye için bizim gelişim kaydetmemiz gerekiyor.”

 

 

“METROYU DA YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Kuzey Demiryolu hattının önemli olduğu vurgusu yapan Melen daha önce feribot daha iyi olacağını düşündüklerini söyledi. Melen, “Ancak artık şimdi bu olur mu buna bakmak gerek. Biz bu bölgenin insanı olarak istemeye çok alışıyoruz ve çok isteriz. Hükümetimiz son yıllarda yaptığı elbette ki küçümsenecek şeylerde değil. Ancak biz yine istiyoruz. Ben mesela başka bir şey isteyeceğim. Hafif raylı sistemi ve yeterli bulmuyorum. Madem bu işe başlıyoruz metroyu da yapmamız gerekiyor. Bundan 5 yıl önce Van’ın trafiğinin bu hale geleceğini kimse tahmin edemezdi ama şimdi bir akşam dışarıya çıkın trafik tıkanıyor. Medeniyet budur aslında elbette ki trafik sıkışıklığı olacak ancak bunun için çözümler bulmamız gerekiyor.” Dedi.

 

TAKVA: SADECE VAN DOĞRU DEĞİL

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Bakan Arslan’ın üst düzey bürokrasi ile Van’a gelmesinden dolayı teşekkür etti. Takva, “Bizleri sıcak asfalt ile tanıştıran bir hükümetin üyesi olan sizlere şükranlarımızı arz ediyorum. Çünkü biz Van’da sıcak asfaltı çok yakın zamanda görmüş olduk. Van’ın ihtiyacından çok Türkiye’nin ihtiyacı olarak gördüğümüz bir konu var. Bu da Van havaalanında yeni yeni iniş pistine Türkiye için ihtiyaç var. Bunu sadece Van’ın ihtiyacı olduğunu görmeyi ben doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“RADİKAL BİR KARAR VERİLMELİ”

Van-Şırnak karayolu Karadeniz’i güneye bağlan bir geçiş olduğuna işaret eden Takva şöyle devam etti: “Dolayısıyla Rize-Şırnak Karayoluna ihtiyaç var. Bunun hızlandırılması gerekiyor. Çevreyolunu yaklaşık 10 yıldır konuşulan ve hepimizi yoran bir sürece dönüştü. Bunun tek çözümü kamulaştırma ile yapılmasıdır. Ben bu haliyle bizi daha çok yoran bir sürece everileceğini düşünüyorum. Bunu çok radikal bir kararla yapılacak bir anlayışa ihtiyaç var. Burada anlatıldı. Ben bu şekilde değil de bizi yormayacak bir şekilde yapılması gerekiyor. Bizi sıcak asfalt ile tanıştıran hükümetin buna da çözüm bulması gerekiyor. Türkiye’de çevreyolu olmayan Malatya ile Van var. Bu konuda radikal bir karar verilmeli.”

 

 

DÜNYANIN NERESİNDE BÖYLE BİR ŞEY VAR?

Demiryolu konusuna da değinen Takva talepleri şöyle sıraladı: “Demiryolu konusunda bir çıkmazımız var. Feribot ile taşımacılığın olmayacağını hepimiz görüyoruz. Hem maliyet hem de zaman kaybına neden oluyor. Bizim ülke olarak rekabetimiz olacağı yer doğudur, batı değil. Rekabet üstünlüğünü sağlamamız adına Doğu Anadolu’yu ve özellikle Van’ı güçlü hale getirmemiz gerekiyor. Van’ın bu anlamda merkezi bir ildir. Bu yüzden de Kuzey demiryolu hattının yapılması ve hızlandırılması gerekiyor. Van-Tebriz taşımacılığı diyoruz. Ancak Tebriz’den gelen yolcuların Van’da inmesi gibi bir durum yok. Bizim Van’da bir gümrük altyapısına ihtiyacımız var. Demiryolu ile Van’a gelen İranlıların Van’da inmesi gerekiyor. Vangölü Ekspressi bizim için çok önemli. Bu anlam da seferlerin artırılması gerekiyor. Çünkü demiryolu ile Van’a gelen insanlar Tatvan’da inmek zorunda kalıyor. Bu konuda İranlılar bize şöyle diyor. Dünyanın neresi de feribot ile taşıma olur şeklinde bir yaklaşım gösteriyor. Havaalanının bulduğu alanda kamulaştırılması gerekiyor. Orada mağduriyet yaşayan insanlar var. Bu insanların mağduriyeti giderilmeli.”

 

 

ARAS: UÇUŞ FİYATLARI YÜKSEK

Toplantıda konuşan ve talepleri dile getiren Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Abdullah Aras, Van’a kazandırılan çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Aras, “Van’daki uçuşlar noktasında bir sorunumuz var. Uçuş fiyatlarımız çok yüksek. Bugünlerde bile 300-320 liraya uçabiliyorsunuz. Fiyatların yanı sıra uçuşların da artırılması gerekiyor. Şırnak-Van Karayolu var. Bu konuya çok değildi. Bunun dışında Van basınına konu olan bir haber var. Gevaş üzerinden Bahçesaray’a iletişim sağlanması adına Artos Dağı altından bir tünelin açılışından bahsediliyor. Bu doğru mudur bunun da bilgisini almak istiyorum.” Dedi.

 

“BİZİM GÖRÜŞMELERİNİZ MUTLAKA DİNLEYİN”

Karayollarının yeni ve eski yeri hakkında da konuşan Aras şöyle devam etti: “Van kamuoyunda konuşulan ve tartışılan bir konu daha var. O da daha önce merkezde bulunan Karayolları hizmet binasının Edremit’e götürülmesinden sonra merkezdeki yerin emniyette tahsis edilmesi konusu çok tartışıldı. Elbette ki Emniyet Müdürlüğü en iyi yere layıktır. Ancak Emniyet burada olması hem endişelere hem de tepkilere neden oldu. Ayrıca Edremit’te taşınan karayolları binası için çok fazla eleştiriler oldu. Artık yapılacak bir şey yoktu. Mekânsal planlama konusunda Van STK’sının görüşlerinin dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Belki dediklerimiz olmaz ancak bizi dinlemenizi dileriz. Ayrıca yapılan Güçbirliği Platformunun sadece bir bakanla değil daha yoğun katılımcı ve ayda bir yapılması gerektiğini arz ediyoruz. Kuskunkıran’da çok güzel bir tünel yaptınız. Ancak bu bir tüptür bu tüpün ikinci yapılmasını talep ediyoruz.”

 

 

TURĞUL: BİR OTOGARIMIZ YOK AMA...

Taleplerini dile getiren odalardan bir diğer ise Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul oldu. Tuğrul şöyle konuştu: “Sayın Mithat hocamız az önce ‘Benim babamın havaalanı var’ dedi. Ancak bizim de otogarımız yok. Şehirlerarası bir otogara ihtiyacımız var. Sayın valimiz geldiği günden bu yana bu konuda çalışmalar yapıyor kendilerine teşekkür ediyorum. Bu anlamda sayın bakanımızdan da destek bekliyoruz. Bakanımızdan üniversitenin bulunduğu alanda, bölge hastanesi alanında ve bir de şu anda otogar kavşağı dediğimiz alanda battı-çıktı yapılmasını talep ediyoruz. Bu trafiği en azından yüzde 30 azaltacaktır. Çevreyolu bizim can damarımızdır herkes konuştu zaten bunu. Ben ayrıca bir de şehir stadyumu talebinde bulunuyorum.”

 

 

GÜLER: KAPIKÖY-HOY YOLU BİTİRİLMELİ

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler de, “Kapıköy-Hoy arasında yıllardır bitmeyen bir yol var. Ben sayın bakanımızda bu konuda gerek İran’daki mevkidaşı gerekse de diğer görüşmeler ile bu konuya bir çözüm bulursa çok anlamlı olur. Çünkü Kapıköy bittikten sonra bizim İran’la çok farklı ve yüksek ihracat hedeflerimiz var. Bu anlamda yolun bitilmesi önemlidir. Bunu destekleyici olarak Kuzey Demiryolu hattı da bitirilmeli. Bizim İran ve diğer Ortadoğu ülkeleriyle yüksek ihracat hedeflerimiz varsa biz denizden ulaşım ile buna zor ulaşırız. Bu yüzden Kuzey demiryolu hattının tamamlanması gerekiyor. Bunun dışında İran ile uçak seferleri başlattık. Van’dan İran’ın belli kentlerine uçaklı ulaşım oldu. Bunun da yeniden hayata geçirilmesini talep ediyoruz.” Dedi.

 

 

KANDAŞOĞLU: DENİZ OTOBÜSLERİNE İHTİYAÇ VAR

Vanlı işadamı Zahir Kandaşoğlu’da toplantıda konuştu. Van için hedeflerinin olduğunu söyleyen Kandaşoğlu şöyle konuştu: “Van’ın vizyon anlamında önemli yollar alıyor. Valimizin gelişinden sonra hem belediyelerimiz hem de diğer kurumlarımızda önemli işler yapılıyor. Biz iş dünyası olarak bazı taleplerde bulunuyoruz. Bizim Van’a merkezler kurarak, Van’a renk katmamız gerekiyor. Bursa ve İstanbul’da boşta bekleyen deniz otobüsleri var. Van’a gelen ciddi bir turist var. Bu turistlerin Van’da daha fazla kalması için bu deniz otobüslerini Van-Akdamar Adası, Van-Ahlat ve Van-YYÜ arasında seferler yapabili. Bu otobüsleri sizden talep ediyoruz.”

 

“ÇEVREYOLU GELİŞİMİMİZİ ENGELLİYOR”

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek 2010 yılından bu yana çevreyoluyla ilgili sorunlar yaşadıklarını söyledi. Özdek şöyle konuştu: “Çevreyolunun olmaması bölgemizin ve ilimizin geri kalmasına neden oluyor. O bölgenin gelişmemesi, istihdam yapılmaması ve yatırım yapılmamasına neden oluyor. Bölgede çevre olmamasından dolayı imar konusunda da ciddi sorunlar meydana geliyor. Bu nedenle bu toplantıların ciddi toplantılar olduğunu ve verim alınabileceğini düşünüyoruz. Sizlerin burada olması kazanımdır. Bizde bunu kazanıma çevirmek istiyoruz. Bu yüzden de çevreyolunun ivedi bir şekilde bitmesi gerekiyor. Bu şehrin genişlemesine de büyük olanak sağlayacaktır.”

 

 

ÖZDEK: VAN İÇİN UYGUN İMAR ŞART

İmar konusunda yaşanan sorunlarında olduğuna işaret eden Özdek, “İl olarak imar konusunda sorunlarımız var. Van için 15 hektarlık bir imar planı düşünülmüştür. Ne yazık ki bu 15 hektarlık alan Van’a kar yerine zarar vermiştir. Çünkü imarda yer alan sosyal donatılar ve rahat trafik yok. Bu yüzdende yatırım yapacak olan yatırımcılar için istenilen alanlar yok. Bu yüzden imar konusunda Van için iyi bir çalışma yapılması gerekiyor. Van için uygun olan imarın hayata geçirilmesi önemlidir. Bugüne kadar yapılan yatırımlar için teşekkür ederiz. Ancak Van her zaman yatırıma ihtiyaç var. Bu yüzden de Van’da bulunan imar sorunu ve çevreyolu sorunu için bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Uçak seferleri konusunda Antep, Trabzon ve diğer önemli illere uçak seferlerinin olması gerekiyor.”

 

 

Toplantıda ayrıca katılımcılar tarafından çevreyolunun yanı sıra sahil yolunun da yapılması gerektiği vurgusu yaptı. Bu vurgulardan bir tanesi de Karayolları-Otogar kavşağının birlikte ele alınması gerektiği belirtildi.

 

Bakanın katıldığı toplantıdan Van’a ne çıktı?

Editör: TE Bilisim