ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ - FETÖ ihanet çetesinin 2016 yılının 15 Temmuz’undaki kanlı darbe girişiminin 1’inci yılında Van’da Demokrasi ve Milli Birlik kutlamaları sahne oldu. Aynı meydanda ihaneti unutmamak için ve yazılan destanı hatırlamak için buluşan Vanlılar sabah namazına kadar nöbet tuttu. Van Büyükşehir Belediyesi’nin tamamını organize ettiği ve müthiş bir program hazırladığı Beşyol meydanında darbenin kahramanları sabaha kadar anıldı. Çeşitli etkinliklerin, programların, konuşmaların gerçekleştiği tören binlerce insanın katılımıyla gerçekleşirken Beşyol adeta kırmızıya büründü. Bayraklarla meydana gelen vatandaşlara kurulan stantlarda sabaha kadar ikramlarda bulunuldu. Programda protokol için hazırlanan alana koltuk konulmaması dikkat çekerken Vali Murat Zorluoğlu ve beraberindeki isimler sabah namazına kadar vatandaş ile birlikte ayakta bekledi. 20. Dönem Milletvekili Şevki Yılmaz’ın geceye damga vuran konuşması katılımcıları mest ederken programda Vali başta olmak üzere katılımcılar konuşma yaptı. Program sabah namazı ile sun bulurken Erdoğan’ın talimatı ile nöbet dün gece 24.00’e kadar yeniden uzatıldı.

 

Van 15 Temmuz gecesini unutmadı, 1 yıl aradan sonra yeniden Beşyol Meydanı’nda toplandı. Beşyol’da bir araya gelen Vanlılar darbeye bir kez daha “Van Mınute” dedi. Van'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Beşyol Meydanı'nda program düzenlendi. Van'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen etkinlik kapsamında, Beşyol Meydanı'na kurulan alanda Büyükşehir Belediyesi ekipleri çeşitli gösteriler sundu. İlde yapılan şiir, resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından, mehteran takımı, ilahi gurupları, semazen ve halk oyunları gösterileri sunuldu.

 

 

“15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE SELAM OLSUN”

Yapılan gösterilerin ardından gece saatlerinde protokol konuşmaları yapıldı. İlk olarak kürsiye çıkan ve bir konuşma yapan Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, 15 Temmuz’da meydanlara inenlere teşekkür etti. İlhan şunları söyledi: “Bu 15 Temmuz gecesinde bizleri bu meydanda buluşturan Cenabı Allah’a şükürler olsun. 15 Temmuz gecesi evlerine dönmemek üzere evlerinden ayrılan ve o gece şehit düşen 250 kardeşimize selam olsun. 2 binin üzerinde evinden ayrılıp hastanelere ya da evlerine yaralı bir şekilde dönmek zorunda kalan gazilerimize selam olsun. 15 Temmuz gecesi evini, barkını, çoluğunu çocuğunu bir kenara bırakıp yiğitçe ülkenin dört bir yanında meydanlara giden bu ülkenin aziz evlatlarına selam olsun. Bu girişiminin yıldönümünde yine ülkenin dört bir yanında meydanlara dökülen ve bil hassa Van’da, meydanı dolduran annelerimize, bacılarımıza, ağabeylerimize, kardeşlerimize selam olsun.”

 

İLHAN: MİLLET İŞGAL GİRİŞİMİNİ PÜSKÜRTTÜ

1 yıl önce Türkiye’nin işgal girişimi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen İlhan, “Bundan 1 yıl önce ülkemiz bir darbe adı altında işgal girişimi ile karşı karşıya kaldı. Siyonist İsrail’in emrindeki emperyalist ABD’nin, AB’nin ve içimizdeki uzantıları olan işbirlikçiliğiyle İslam ümmetinin son kalesi olan Türkiye’ yıkılmak istendi. Ancak bu millet bir kez daha içinde iman ateşinin sönmediği göstererek Türkiye’nin dört bir yanında meydanlara döküldü ve işgal girişimi püskürttü. Bu püskürtme elbette ki Allah’ın meridir. Fakat bu milletin içine iman ateşi de ortaya çıkmıştır.” Dedi.

 

 

“AKDENİZ’DE BOĞULMALARI ANI GELMİŞTİR”

“İncirlik üssünün kapatılması zamanı gelmiştir” diyen İlhan şu çağrıda bulundu: “Dün Malazgirt’te, Sakarya’da, Çanakkale’de, Dumlupınar’da nasıl bir duruş sergilenmişse, yine 15 Temmuz’da bu millet o duruşu sergilemiştir. 15 Temmuz’dan bugüne birçok maşa ile ülkemizle uğraşılmıştır. Artık piyonlar ve maşalar ile uğraşma derdi bitmiştir. Darbenin merkez üssü olan İncirlik’in kapatılması vakti gelmiştir. Darbenin planlandığı ve o gece her türlü aracın giriş çıkış yaptığı İncirlik’in inşallah kapatılma vakti gelmiştir. Bugün İsrail’in yıkılma vakti gelmiştir. Ve Siyonistlerin Akdeniz’de boğulma anı gelmiştir. İnşallah bugün İslam Birliği’nin kurulma vakti de gelmiştir.”

 

İLHAN: HERKES ŞEHADET İÇİN MEYDANDA

Bugüne kadar şehit olanlara rahmet dileyen İlhan son olarak, “Dün Filistin, Kudüs’ten 3 kardeşimiz şehit oldu. Gerek 15 Temmuz’da gerek Tendürek’te, Gabar’da, Cudi’de, Dağlıca’da bu ülkenin bölünmez bütünlüğü için, bayrağımızın inmemesi ve ezanımızın dinmemesi için şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Allah bütün şehitlerimize layık olmayı bizlere de nasip etsin. İnşallah bizlere de şehadet nasip etsin. Ben bütün gazilerimize de sağlık diliyorum. Bu meydanlara dökülen kadın erkek herkesin şehadet arzusu için meydanlara döküldüğünü biliyorum. Rabbim hepimize şehit olmayı nasip etsin.” İfadelerine yer verdi.

 

 

GÜNGÖRALP: TERÖR ÖRGÜTLERİNE SESLENİYORUM...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Van İl Başkanı Salih Güngöralp ise yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Kahraman yiğit Vanlı kardeşlerim. 1 yıl önce Türkiye’de darbe girişimi oldu. Hepiniz bu darbe girişimi için alanlara indiniz ve FETÖ terör örgütüne darbe yapmaya izin vermediniz. Bugün de aynı coşku ile buradasınız. Hepinizden Allah razı olsun. Darbe girişiminin ilk dakikalarından itibaren sayın genel başkanımız Devlet Bahçeli hükümetin yanında yer aldığını ifade etmiş ve halende yanında yer almaktadır. FETÖ ve PKK terör örgütüne sesleniyorum. Bu halk burada oldukça bu ülkeye diz çöktüremeyeceksiniz. Kahrolsun FETÖ, kahrolsun PKK ve kahrolsun DAEŞ terör örgütleri.”

 

SOĞANDA: VAN NÖBETE YENİDEN HAZIR

Güngöralp’in ardından konuşan Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Okçular Tepesine dönerek “Yoruldunuz mu?” diye seslendi. Soğanda, “Sizin yorulmadığınızı iyi biliyorum. Çünkü geçen sene sizler burada 1 ay boyunca terör örgütlerini lanetlediniz. Terör örgütlerine karşı dimdik durdunuz. Reis yanında yer aldınız ve reis yeter demeyinceye kadar sizler burada hazır bulundunuz. Yeniden burada nöbet tutmaya hazır mısınız? Evet, Van hazır, okçular tepesi yeniden hazır.” Dedi.

 

 

“TÜRKİYE TÜM MAZLUMUN UMUDUDUR”

Türkiye’nin tüm mazlum ve Müslüman âleminin umudu olduğunu söyleyen Soğanda son olarak şunları söyledi: “Sizde bu iman gücü olduğu sürece Allah’ın izniyle Türkiye üzerinde emelleri olan hiç kimse amacına ulaşamayacaktır. Yüzyıl önce ülkemiz üzerinde emelleri olanlar Van’ımızı yakıp yıktılar. Ortadoğu’yu yakıp yıktılar. Şu anda Türkiye üzerinde yine oyunlar oynanıyor. Geçen sene bu oyunla ve işgal başladı. Allah’a şükür, Türkiye buna izin vermedi. Reisin çağrısı üzerine sizler buna izin vermediniz. Sizler Türkiye’nin umudusunuz. Siz sadece Türkiye’nin değil dünyanın dört bit yanında bulunan tüm mazlum ve Müslümanların umudusunuz. İşte bundan dolayıdır ki Türkiye sadece 80 milyon ibaret değildir. Türkiye, Türkiye’den büyüktür. Sizlerle beraber yolumuza devam edeceğiz ve mazlumun sesi olmaya devam edeceğiz. Allah sizin bu yolculuğunuzu mübarek kılsın. Allah ülkemiz üzerinde emelleri olanlara fırsat vermesin. Reisimiz üzerinde oyunlar kurmaya çalışıyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz. 80 milyon, İslam âlemi ve mazlumlar ile birlikte bu oyunlara izin vermeyeceğiz.”

 

BATTAL: DARBELER ARTIK TARİHE GÖMÜLDÜ

Bir konuşma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 1 yıl önce olduğu gibi yine meydan da olduklarını söyledi. Battal, “Darbe girişiminin ilk dakikalarından itibaren sabah kadar buradaydık. Bir şeyi engellemek için buradaydık. Batının uşaklığını yapan terör örgütlerinin kalkışmasına engel olmak için buradaydık. Bugün yine terör örgütünün emellerine karşı çıkmak için hep birlikte buradayız. 1 yıl önce olduğu gibi bugün yine sabah namazına kadar burada olacağız. Bunun için hepiniz söz veriyor musunuz? Ben söz veriyorum. Terör örgütlerinin emellerine ulaşmaması için bu meydanlarda olacak ve geleceğimiz için nöbet tutmaya devam edeceğiz. Teröre hayır dedik bundan sonra da diyeceğiz. Şehit kardeşlerimiz gibi sizlerin bu direnişi oldukça darbeler tarihe gömüldü mü? Evet, gömüldü. Sizin bu cesaretiniz oldukça kimse bundan sonra hiçbir kalkışmaya kalkışmayacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

 

İNANÇ: TÜRKİYE MAZLUMLARIN ÜMİDİDİR

Başbakan Başdanışmanı Adnan İnanç konuşmasında ilk olarak şunları söyledi: “Başbakanımızın selamını sizlere getirdim. Ben Suriyeli bir yaralı ile hastanede bir araya geldim. ‘Siz ülkenizi terk ederken, başka bir ülkeye göç ettiniz mi? Siz vatansızlığın ne olduğunu bilmiyorsunuz. Suriye benim vatanım ben vatanımı kaybettim. Ama Türkiye’de benim vatanım ve ben Türkiye’yi kapatmak istemiyorum.’ Dedi. Türkiye mazlumların ağıtlarını topluyor. Mazluma ve Müslümanlara sahip çıkıyor. Türkiye tüm dünyanın en büyük ümididir. İşte bu yüzden de Türkiye’ye sahip çıkılması gerekiyor. Sizlerde indiğiniz sokaklarda hem Türkiye’ye hem dünyadaki tüm mazlumlara sahip çıktınız.”

 

ORHAN: 15 TEMMUZ DESTANI UNUTULMAYACAK

Meydan da bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise, “Bu gece 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Gecesi. Yine meydanlar tıklım tıklım dolu. Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Van Beşyol Meydanı yine tıklım tıklım dolu. Bu meydanlar birlik ve beraberlik ruhu ile yine doldu. Hepiniz hoş geldiniz. 15 Temmuz destanı asla unutulmayacak. Bu destan insanlık var oldukça bu destan var olacak ve var etmeye devam edeceğiz. Bu 15 Temmuz yıllar boyunca ilmek ilmek FETÖ tarafından düşünülen bir girişimdi. Ancak 24 saat geçmeden bu girişim püskürtüldü. O gece şehit olan 250 insanımızı rahmetle anıyoruz.” Dedi.

 

 

“FETÖ 3 ŞEYİ HESABA KATMADI”

Orhan konuşmasının devamında FETÖ’nün 3 şeyi hesaba katmadığını söyledi. Orhan şöyle konuştu: “Karanlık bir aklın peşinden kendi benliğini ve vicdanını satan terör örgütü hain bir saldırı gerçekleştirildi. Evet, akıllarını sattılar. Ancak yeni Türkiye’de hesap etmedikleri 3 şey vardı. Birincisi yeni Türkiye’de bir lider vardı. Bu lider Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dı. Bu terör örgütü Sayın Cumhurbaşkanımızı hesap etmediler. O lider ki asla taşın arkasına saklanmadı. O lider ki ya olacağız ya da öleceğiz dedi. İkinci hesap etmedikleri şey halkın gücüydü. Lider bu halkın gücü üzerinde hiç bir güç tanımıyorum dediği anda o liderinin peşinde bir sanayi düşünmeden meydanlara kolan bir halk, bir millet vardır. Üçüncü hesap etmedikleri şey ise yüce Allah’ın gücüydü. Saldırıyı yapanlar adaletli ol diyen yüce Allah’ı hesaba katmadılar. Bu destanı hiçbir zaman unutturmayacağız. Bu yüzden de buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz.”

 

ÇİFTCİ: MİLLET SOKAĞA ÇIKIP DUR DEDİ

Van'ın bayraklarla süslenmiş olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci de Allah'tan bir daha 15 Temmuz gibi alçak darbe girişimlerine fırsat vermemesi dileğinde bulundu. Yaklaşık 50 yıldır ülkenin her noktasına, devletin her yerine ülkenin evlatlarını kandırarak yuvalanan FETÖ'nün başlattığı darbe girişimini hatırlatan Çiftçi, şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bu aziz millet darbeye 'dur' dedi. FETÖ'cüler o akşam sokağa çıktıklarında uluslararası güçler bu işin tamamlanacağını ve Türkiye'yi teslim alacaklarını sanıyorlardı. Allah'a şükür bu millet sokaklara çıkıp bu işe 'dur' dedi. O akşam Ankara, İstanbul ve ülkenin her noktasında nasıl sokaklara çıkıldıysa Allah'a hamd olsun ki Van meydanları bu gün olduğu gibi yüz binlerce hemşehrimiz sokağa çıkıp, kendi geleceğine, demokrasisine sahip çıktı. FETÖ'cülere, alçaklara ve onların ağa babalarına, uluslararası güçlere ülkenin her noktasında 'dur' dedi.”

 

 

“MİLLET O GECE O FETÖ’CÜLERE TOKAT ATTI”

Çiftci konuşmasında, “Bugünde hamdolsun ki ülkemizin her noktasında aynı heyecan ve aynı ruhla bu işe dur diyen asil bir millet var. Bu millet öyle bir millet ki yıllarca yıl birlikte yaşamış ve İslam milleti bilici ile yaşayan bir millettir. Cumhurbaşkanımız çağrısı ile meydanlara çıkan insanlar tanklara imanları ile cephe oldular. Uçaklara ve silahlara göğüsleri ile karşı koydular. O gece o FETÖ’cülere öyle bir tokat atıldı ki o FETÖ’cü ve diğer ağababalarının bu ülkeye bir daha el uzatamayacağı tozlu raflarda yerini aldı. İnşallah darbe kelimesi ve darbeciler bir daha bu ülkede anılmayacaklar. O gece 250 şehit verdik. Ben tüm şehitleri rahmetle anıyorum. Allah onlardan razı olsun.” İfadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİ: UNUTTUKLARI BİR ŞEY VARDI

“Darbe girişiminde unuttukları bir şey vardı” diyen Çiftci son olarak şunları söyledi: “Bu asil millet tarihin hiçbir döneminde, boyun eğlemiştir ve köleliğe izin vermemiştir. Uluslararası güçler Türkiye’yi bir oyunun içine getirip yönetmeyi hedefliyordu. Ancak bu millet buna izin vermedi. Ben bu millete ve Vanlılara çok teşekkür ediyorum. Siz Vanlılar bugün yine buradasınız. Ben bugün burada olduğunuz için, İslam’ın son kalesi, Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sahip çıktınız için hepinize çok teşekkür ediyorum.”

 

 

ZORLUOĞLU: VANLILAR DARBEYE KARŞI ÇIKTI

Programda konuşmasını yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, geçen yıl tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da insanların vatanı, bayrağı, geleceği ve özgürlüğü için darbecilere karşı Vanlıların da meydanlara çıkarak karşı çıktığını aktardı. Tankların, zırhlı araçların, askeri kamyonların önüne geçen, ölüm kusan helikopterler ve bomba yağdıran uçaklara aldırmadan direnen halka teşekkür eden Zorluoğlu, "Gerek Van’da gerekse de dışarda olan Vanlılar bu büyük destana destek verildi. Şehit olan Vanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. 15 Temmuz alçak darbe girişimini gerçekleştirenler ve onların fikir babaları uzun yıllar bugün için hazırlandılar. Çok ince hesaplar, çok sinsi planlar yaptılar. Ama en önemli hesabı, yüce Allah'ın hesabını unuttular. Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır. Bu alçak, faşist ve gerici darbe girişimi yüce Allah'ın yardımı, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükümetimiz, siyaset kurumunun dik duruşu ve milletimizin ferasetiyle çok şükür bertaraf edildi." Diye konuştu.

 

“HER ŞEYİ AFFEDEBİLİRİZ AMA VATANA İHANETİ ASLA!”

250 insanı şehit edenler, binlerce insanı yaralayanlar, darbecilerle irtibatta olanlar için adalet önünde hesap verme vaktinin geldiğini kaydeden Zorluoğlu, şöyle konuştu: "Mağduriyet algısı oluşturanlara aman dikkat. Bu hain FETÖ terör örgütü tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılana kadar, tüm yapı çözülüp bu işin arkasında olanlar bulunup hak ettiği cezayı alıncaya kadar bu mücadele devam edecek. Her şeyi affedebiliriz. Ama vatana ihaneti asla, bu gece Van meydanını hınca hınç dolduran, milletimizin birlik ve beraberliğine samimiyet, coşku ve ihlasla katkı yapan, destek veren Vanlı kardeşlerime en kalbi duygularımla şahsım ve devletim adına teşekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberlik ruhu, dayanışma ruhu, Çanakkale ruhu devam ettiği sürece, hiçbir güç bizi hak yolundan ayıramayacak, gelişmekten, ilerlemekten, bir dünya gücü olmaktan alıkoyamayacaktır.”

 

Konuşmaların ardından program, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan etkinliklerin sunulmasıyla devam etti. Sabah namazı ve duaların edilmesinin ardından son bulan programa, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Başbakan Başdanışmanı Adnan İnanç, Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Van İl Başkanı Salih Güngöralp, ilçe kaymakam ve belediye başkan vekilleri, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, meslek odaları ve vatandaşlar katıldı.

 

Editör: TE Bilisim