2011 depreminden sonra Van TSO başta olmak üzere SMMMO gibi bir kaç odanın büyük mücadele verdiği vergi terkini Van için bir türlü uygulanmadı. Depremden sonra yapılan sayısız girişime rağmen Van’ın biriken vergi borcu silinmezken, o borçlar geçtiğimiz yıl yapılan yeni bir düzenleme ile 2018’den başlamak üzere 60 ay olacak şekilde 30 taksite bölündü. Bu karar yıllar boyunca vergi borçlarının silinmesini bekleyen esnafta memnuniyet yaratmazken bir çok esnaf hem önceki vergi affından yararlanamadı hem de biriken vergi borçlarını ödeme konusunda büyük bir umutsuzluğa düştü. Bu ay itibariyle büyük borçları ödemesi gereken Vanlı’nın borcu kenti kara kara düşündürürken Van Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirleri Odası (SMMMO) o borcun tamamını açıklayarak sıkıntının büyüklüğünü ortaya koymuş oldu. Van’ın vergi borcu tam olarak 6 milyar 350 milyon TL olarak açıklanırken başkan İbrahim Şahin bu durumun Van’ın kanayan yarası olduğunu vurguladı.

 

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirleri Odası (SMMMO) tarafından ‘Dijital Muhasebe ve Vergide Gündem’ semineri düzenlendi. Odada düzenlenen seminer öncesinde bir konuşma yapan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, TÜRMOB’un ‘Dijital Muhasebe ve Vergide Gündem’ seminerinin 74 odada devam ettiğini belirterek, böyle bir eğitimi düzenledikleri için TÜRMOB’a teşekkür ettiklerini söyledi.

 

BORÇLAR DAĞ OLMUŞ!

Konuşmalarında Van’ın kanayan bir yarası haline gelen mücbir sebeple ilgili sıkıntıların devam ettiğini ifade eden Şahin, “Yapmış olduğumuz bütün çalışmalar sonucu Maliye Bakanımız henüz bu konuda bir adım atmış değil. Fakat Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, konuyu Maliye Bakanına tekrar anlatacağını, konuyu gündemine alacaklarını ve Van’ın sorunlarını çözeceklerini söylediler. Van’ın 2012 yılında 300 milyon TL, 2013’de 373 milyon 375 bin TL, 2014’de 990 milyon 690 TL, 2015’de 360 milyon TL, 2016’da 1 milyar 805 bin TL ve 2017 yılında ise 2 milyar 470 milyon TL olmak üzere yaklaşık 6 milyar 350 milyon TL’lik bir vergi telkini söz konusudur” dedi.

 

ONCA UĞRAŞ SONUÇ VERMEDİ

Maliye Bakanlığının da gelişen teknoloji karşısında değişimden yana olduğunu dile getiren Şahin, “Fakat değiştirirken biz kendilerine defalarca şunu söyledik. Bize mutlaka danışılmasını istiyoruz. Çünkü bu işi yapan mali müşavirlerdir. Bizden habersiz yaparsanız bu sistemin bir ayağı eksik kalır. Bunu Gelir İdaresi Başkanına da söyledim. Siz eğer Van’dan vergi almak istiyorsanız, bizi kesinlikle kale almak zorundasınız. Bu konuda esnafa uyarımız da müşteri ve mükellef dediğimiz kesim eğer mali müşavirlere uğramasa sıkıntılar yaşanacak. İki ayda bir ödemesi gereken vergi tutarının iki taksitini ödemediği zaman bunlar bozulacak ve dolayısıyla gecikme zammı 2011’den bu yana ciddi rakamlarla karşılaşacaklar” ifadelerini kullandı. Daha önce düzenlenen meslek eğitimlerini başarıyla tamamlayanlara sertifikalarının verildiği program, TÜRMOB Eğitmeni Güler Güney tarafından verilen ‘Dijital Muhasebe ve Vergide Gündem’ semineri ve soru cevap ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim