ŞEHRİVAN KÜLTÜR: ÖNDER ALTINAL - Van'da, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2018 yatırım programında yer alan Urartu Gelişim Koridoru Projesi kapsamında geliştirilen “Urartu Kültür Yolu”nun kapanış toplantısı yapıldı.

 

DAP, Van’ın tarihi yolculuğunun başladığı Urartu medeniyetini turizme kazandırmak için kolları sıvadı. Türkiye’nin ve dünyanın önemli medeniyet yollarını turizme açtığı ve destinasyon merkezi haline getirdiği süreçte DAP eliyle Van’daki Urartu Koridoru ile Van’da devasa bir medeniyet yolu turizme kazandırılacak. Avrupa’dan ve dünyadan turistler Van’a gelip Urartu Koridoru ile Van’ın tarihi ve doğal güzelliklerine uzanacak, Şamram kanalı gibi bir çok değer anlam kazanacak. Van’da bir otelde yapılan toplantı da, 2017 yılından bu yana devam eden Urartu Gelişim Koridoru Projesi’yle ilgili yürütülen çalışmalar anlatıldı. Proje kapsamında hazırlanan Slayt gösterimleri ve “Urartu Kültür Yolu” belgeseli izletildi. 

 

 

3 PİLOT GÜZERGAH

 

Mart 2017'de başlayan proje kapsamında, Van Gölü çevresinde, Van ve Bitlis il sınırlarında yapılan kapsamlı saha ve araştırma çalışmaları neticesinde, bölgedeki kültürel mirası içeren 3 adet pilot güzergah belirlendi. İlk güzergah olan Ayanis Yolu (125 km) Çarpanak Adasından Muradiye ye, Menua Yolu (121 km) Yonca Tepe den Gevaş'ta ve Van Gölü'nün batısında kalan Nemrut Yolu (84 km) ise Ahla'an Tatvan'a uzanmaktadır. Oluşturulan bu üç pilot güzergahın, ilerleyen yıllarda geliştirilmesi ve Van Gölü'nün tüm çevresini dolaşan tek bir hat olacak şekilde, bir turizm ürünü olarak yurtiçi ve yurtdışı turizm pazarlarına sunulması planlanıyor.

 

 

GÜRAY: DÜNYAYA TANITILACAK

 

Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Urartu medeniyetini marka haline getirmek ve dünyaya tanıtmak için bu projeyi başlattıklarını söyledi. Güray şu ifadelere yer verdi: “Bu proje alternatif bir turizm projesi olarak tasarlandı. Biz DAKA olarak bu projeyi önemsiyoruz çünkü biz programlamamızı yaparken bir tanesi de tematik turizmdi. Bu çerçevede üniversite ile diğer kurumlarımızla neler yapabiliriz onun çabası içine girdik ve Urartu medeniyetini marka haline getirmek ve dünyaya tanıtmak için bir proje başlatıldı. Proje ile tüm dünyanın dikkatini bölgemize çekmek istiyoruz. Bu projenin tamamlanması sonrasında eğer doğru desteklerle katkı sağlanırsa ilimizin ve bölgemizin turizmine büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum.”

 

YALÇIN: ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ

 

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ise yapılan çalışmanın örnek teşkil ettiğini ifade etti. Yalçın, “Uygulamasını biz yapacağız. Proje tamamlandığı zaman hiç vakit kaybetmeden çalışmaya başlayacağız. Bunun doğa turizmine çok katkı sunacağına inanıyoruz. DAP ile şimdiye kadar birçok proje yaptık, Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.” İfadelerini kullandı.

 

DEMİR: AMAÇ ROTAYI BELİRMEKTİ

 

DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, proje ile amaçlarının Van'a daha fazla turist kazandırmak olduğunu söyledi. Demir şöyle konuştu: “Urartu Gelişim Koridoru Projesi kapanış toplantısı için bir aradayız. Bugünkü proje 2015 yılında yaptığımız ve 36 akademisyenin katıldığı bir toplantının ürünüdür. O toplantıda, Urartuların sosyal hayatını incelemek için 6 çalışma grubu oluşturduk. Şamran Kanalı yürüyüş kolunu başlatalım dedik. Ayanis Kalesi zaten bakanlık tarafından başlatılmıştı, o halen devam ediyor. Bizim buradaki amacımız, kültür rotalarını belirlemekti. Daha sonrasında yaptığımız çalışmalar neticesinde üç yol belirledik. Bunlar Menua Yolu, Ayanıs Yolu ve Nemrut Yolu. Belediyemiz bu işi yapacak. Yönlendirme levhaları konulacak ve diğer düzenlemeler yapılacak. 15-20 gün içinde çalışmalar start alacak. Bunun için de belediye ile protokol imzaladık. Belediyemizin ve üniversitemizin de akademik desteği ile daha da iyi olacağını düşünüyorum, hatırlı ve uğurlu olsun.”

 

 

BATTAL TEPKİ GÖSTERDİ: HER ŞEY VAN İÇİNDİR

 

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise proje için yabancı üniversiteyle çalışma yapılmasına tepki gösterdi. Battal, “Hakikaten Van için önem arz eden bu projenin şimdi kapanış toplantısını yapıyoruz. DAP’ın başlattığı bu çalışma çok iyi bir çalışma. DAP’ın Van’a desteği çok büyük. Üniversiteye de destekleri oluyor. Bu projenin üniversite ile yürütülmesi çok doğru bir karar. Projenin yaratıcısı Kate Clow Hanım Van’ı her yönüyle bilmeyebilir, ama üniversite bunu biliyor. Urartuların burada nasıl yürüdüğünü üniversite biliyor, çünkü buna uygun bir altyapımız var. Bu nedenle proje üniversite ile sürdürülürse çok mantıklı olur. Üniversitemiz dururken bazen gidip dünyadaki bir üniversite ile ya da Türkiye’nin öbür ucundaki üniversite ile iş yapılıyor. Halbuki biz buradayız ve donanımımız da tamdır. Amacımız Van. her şey Van içindir. Bu proje de Van’a çok katkı sağlayacak, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

 

 

Toplantı Urartu Kültür Yolu Fotoğraf Sergisi açılışının ardından verilen iftar yemeği ile sona erdi. Toplantıya; Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Likerya Seyahat yetkilisi Cate Clow ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Editör: TE Bilisim