Van'da, Memur-Sen öncülüğünde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 21 ilden, bin 113 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle "Darbe ve Teröre Karşı Birleşelim" mitingi düzenlendi.

 

Van'da, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) öncülüğünde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 21 ilden binin üzerinde sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşın katılımıyla Beşyol Meydanı'nda "Darbe ve teröre karşı birleşelim mitingi" düzenlendi. Mitingde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Van, Elazığ, Bitlis ve Gaziantep'te güvenlik güçleri ile sivillere yönelik saldırılarına tepki gösterildi. "Kardeşlik Nöbeti" sloganıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcilileri ve vatandaşlar terörü lanetledi. Mitingde sivil toplum kuruluşu temsilcilerince hazırlanan bildiriler okunarak, terör örgütlerine karşı birliktelik mesajı verildi.

 

TÜRKÇE, KÜRTÇE, İNGİLİZCE, FARSÇA PANKARTI ASILDI

Beşyol Meydanı'nı trafiğe kapatan ekipler, mitingin yapılacağı alanın çevresine bariyer çekerek arama yaptı. Miting alanına kurulan ve üzerinde Türk bayrakları bulunan platformun arkasına Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Farsça, "Kardeşlik nöbeti, teröre karşı ayaktayız" yazılı pankart asıldı. Mitingde vatandaşların taşıması için Türkçe ve Kürtçe yazılı, "Üst akıl maşaları PKK-PYD-DAİŞ-FETÖ" , "Birlikte diriliş için birlikte direnişteyiz", "Teröre Van Minute", "Müminler ancak kardeştir", "Sen ben yok biz varız", "Birlikte Türkiyeyiz", "Darbeyi yendik terörü de yeneceğiz" dövizleri hazırlandı. Vatandaşların miting alanına güvenli şekilde giriş yapmasını sağlamak amacıyla 4 yerde arama noktası oluşturuldu.

 

“AYRIM YAPMADAN LANETLİYORUZ”

Mitingde, bölge illerindeki bin 113 sivil toplum kuruluşunun imzasıyla hazırlanan Türkçe ve Kürtçe bildiri okundu. Terörün çağın vebası gibi bütün dünyayı kavurduğunun belirtildiği bildiride, "Biz, dünyadaki tüm terör örgütlerini ayrım yapmadan lanetliyor ve bütün terör mağdurlarının acısını paylaşıyoruz. Bütün dünyayı terörle mücadeleye, Batı'yı çifte standardı terk etmeye ve acılarımızı paylaşmaya çağırıyoruz." denildi.

 

"HAK ŞİDDETLE SAVUNULMAZ"

Bildiride, dini, ırkı, dili, meşrebi olmayan terörün en büyük insanlık suçu, kardeşlik ve insan onuruna yönelik tehdit olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: "Nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü terörü lanetliyoruz. PKK, DAİŞ, FETÖ bizim için aynıdır. Kardeşliğimizi korumalı, dirliğimizi kuşanmalıyız. Bize lazım olan fitne, fesat ve terör değil, merhamet ve adalettir. Bu bilinçle kamuoyuna çağrımız şudur: 'Gelin bir olalım. Veda Hutbesi ile yüreklerimizi birleştirelim. Birbirimize rahmet olalım, düşmanlığa sırtımızı çevirelim. 15 Temmuz gecesinin karanlığını aydınlatan direniş ruhuna sahip çıkarak ebedi kardeşlik için 79 milyon birlikte mücadele edelim.' Haklarımızı elbette her zaman ve her platformda savunmalıyız. Ancak hakkı savunmak terör ve şiddetle olmaz. Zira bu terör ve şiddet, sonuçta yine en başta ve en fazla bölge halkına zarar veriyor. Çukur teröründe evleri yıkılan, mağdur olan, iki ateş arasında kalıp hayatını kaybeden yine bölge halkıydı. PKK'nın son eylemlerinde ölen sivillerin de tamamı bölge insanıdır. Terör ve şiddetle hak arayışı kabul edilemez. Türkiye'de hak aramanın bütün siyasi ve barışçıl kanalları açıktır. Terör ve şiddet bilakis haklarımızın verilmesini geciktiren, hayatı başta bölge insanı olmak üzere, bütün bir Türkiye halkına zehir eden bir musibettir."

 

“AİLELERE SABR-I CEMİL DİLİYORUZ”

Türkiye'de artık birliğe, barış ve huzura ihtiyacın olduğunun ifade edildiği bildiride, şöyle denildi: "Terör örgütleri, canice eylemleriyle barışı da huzuru da zehirlemektedir. Meşru ve barışçıl hak arama kanalları açıkken PKK'nın, kirli hedeflerine bizleri alet etmesini kabul etmiyoruz. PKK'nın ideolojisini de eylemlerini de reddediyoruz. Biz 21 ilden bir araya gelen sivil toplum örgütleri olarak, başta PKK olmak üzere bütün terör örgütlerinin eylemlerini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Başta PKK olmak üzere bütün terör örgütlerine, bir an önce bu vahşi ve canice saldırılarından vazgeçme ve ivedilikle silah bırakma çağrısı yapıyoruz. Biz bölge STK’ları, bölge halkı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, herkes için adalet, insan haklarına saygı ve hukuk devleti istiyoruz. Bunlarla bağdaşmayan hiçbir yöntemi, mücadele yöntemi olarak kabul etmiyoruz. Bunlarla bağdaşmayan hiçbir hedefi, ideolojiyi ve hareketi meşru görmüyoruz. Daha fazla ölümlerin olmaması için şiddetin ve terörün karşısında, hak ve adaletin yanında olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bu vesileyle, DAİŞ'in Gaziantep'te, PKK'nın son saldırılarda ve FETÖ'nün darbe girişiminde katlettiği insanlarımıza, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine sabr-ı cemil diliyoruz. Biz 21 ilin sivil toplum örgütü temsilcileri olarak, kardeşliğimizi yok etmeye çalışanlara inat, birlik, beraberlik ve kardeşliği tahkim etmeye, kin, nefret, terör ve şiddete karşı durmaya kararlı olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz."

 

YALÇIN: HAYKIRIŞ İÇİN AYAKTAYIZ

Mitinge katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da yaptığı konuşmada, tarih, medeniyet, ilim ve kardeşlik kenti Van'da, yeni bir diriliş, yeniden büyük bir Türkiye idealini haykırmak için bir araya geldiklerini söyledi. Yalçın, kardeşlik ırmağında, hep birlikte teröre karşı seslerini yükseltmek için ayakta olduklarını ifade ederek, "Vesayetin emir eri ve işgal aracı terör koalisyonu PYD-PKK, FETÖ, DAEŞ terör örgütlerini lanetleyerek, birlikteliğimizi tüm Türkiye'ye, dünyaya haykırmak için buradayız. Analarımızın yüreklerini dağlayan feryatlarını dindirmek için yeni bir tarih yazmak ve safları sıklaştırmak zorundayız. Rabbimiz, 'Müminler ancak kardeştir.' buyurarak, bu sayede ateş çukurundan kurtulacağımızı söylüyor. Ayrılıkçı, mezhepçi yapıları kınıyor, kardeşliğimize hep birlikte sahip çıkıyoruz. Düşmanlara karşı birlikte bir araya gelerek korku salıyoruz. İmana karşı küfrü, kardeşliğe karşı kalleşliği tercih edenlerin başaramayacağını bir kez daha Van'dan bin 113 STK'sıyla haykırıyoruz." diye konuştu.

 

“BU TOPRAKLAR KUPON BİRİKTİRİLEREK ALMADI”

"İngiliz anahtarı ve ABD kumpası olan taşeron terör örgütlerinin kanlı senaryolarını yırtıp atmak, yüreklerimizi bir kez daha birleştirmek için buradayız." diyen Yalçın, şöyle devam etti: "Özü sözü bir olan insanların mekanı Van'dan haykırıyoruz. 15 Temmuz'da başaramadınız. Tanklar, bu ülkenin silahları milletin sinesine değil düşmanın ensesine doğrultulmalıydı. 15 Temmuz'da işgal hareketiyle bize diz çöktürmeye, Türkiye'yi Suriye'ye çevirmeye çalışanlara karşı, o tankların önünde yer aldık ama bugün yanı başımızda sınırımızda terör örgütlerinden bir yapı oluşturmaya çalışan küresel aklın, emperyalist gücün oyunlarını bozmaya çalışan tankların ve oraya yürüyen askerlerin arkasındayız diyoruz. Taşeronlarla sahaya inen ve milletin beraberliğine saldıranlar başarısız oldular. 27 gün meydanlarda milli irade nöbeti tutuk. Bu millet bu toprakları kupon biriktirerek almadı. Meydanları nasıl bırakmadıysa bundan sonra da asla terör örgütüne bırakmayacaktır. Birlikteliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Ektiğiniz fitne tohumlarıyla bu topraklardan sökülüp gideceksiniz diyoruz terör örgütlerine. İman bağıyla birbirine kenetlenen bu millete diz çöktüremeyeceksiniz. Ey haçlı ittifaklarının yeni emir erleri ve vesayet odakları, elinize verilen silahları bırakın. Artık yeter. Kandan ve katliamdan beslenmeyi bırakın. Van'ı, Bitlis'i, Elazığ'ı, Hakkari, Şırnak'ı, Gaziantep'i cinnet yerine çeviren insanların huzuruna kast eden alçakça saldırıları bırakın diyoruz. Milletin kardeşlik atmosferine kendinizi bırakın."

 

YALÇIN: SALDIRILARINIZA SON VERİN

Yalçın, Yenikapı'da Türkiye'nin bütün renkleriyle yeniden resmedildiği 5 milyon insanın meydanları doldurarak ortaya koyduğu iradenin görmezden gelinemeyeceğini aktararak, 21 ilden bin 113 STK'nın bin yıllık kardeşliğini yeniden deklare etmek için alanları doldurduklarını söyledi. Terör örgütlerine silah bırakma çağrısı yapan Yalçın, konuşmasını şöyle tamamladı: "Sabrımızı sınamayın ve unutmayın çünkü biz yaptıklarınızı asla unutmayacağız. Bu bölgenin şehirlerini kan gölüne çeviren alçakça saldırılarınıza son verin ve milletin birliğine, beraberliğine kast etmeyin diyoruz. Çocuk canlı bombalarla bebekleri katlediyorsunuz, düğünü yasa, sevinci mateme dönüştürüyorsunuz. Darbecileri ve onların cani katliamcılarını bir kez daha kınıyoruz. Bir ölüp bin dirilen bu milletin asla teslim olmayacağını, diz çökmeyeceğini Van'dan bir kez daha haykırıyoruz. Vatan için hayatını ortaya koyan kahraman şehitlerimize, Allah'tan rahmet diliyoruz. Bütün terör örgütlerine, buradan teslim olmayacağımızı, dik çökmeyeceğimizi buradan bir tırnak bile koparamayacaklarını haykırıyoruz."

 

Miting, konuşmaların ardından kılınan öğle namazı ile sona erdi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim