Van’da yaz ayının başlamasıyla birlik en büyük sorunu olan dilenci sorunu bu yılda vatandaşın ve esnafın canına tak etti.

 

Van ardı arkası kesilmeyen dilencilerin kente akın etmesinin sıkıntısını yaşamaya devam ediyor. Son yıllarda Türkiye’nin dilenciler bakımından en uğrak kentlerinden biri haline gelen Van’da, dilencilik tam anlamıyla bir sektör olma yolunda ilerliyor. Hem Türkiye’nin belli ilerinden gelen hem de Suriye’den kente akın eden bir çok dilenci adeta vicdan hırsızlığı yaparken, vatandaşların iyi niyetlerini suiistimal ederek büyük miktarda paralar kazanarak yaz sonlarında Van’dan ayrılıyor. Caddelerde, sokaklarda, trafik ışıklarında, banka önlerinde, market girişlerinde bekleyen dilenciler kentte tam anlamıyla bir huzursuzluk haline gelirken bu kişilerle ilgili bir işlem yapılmaması can sıkıyor. Zabıta ekiplerinin paralarını toplayıp geri bırakmaktan başka bir işlem yapma yetkisinin olmadığı kentte sabah araçlarla caddelere bırakılan akşam toplanan dilenciler ile ilgili vatandaş artık ‘ciddi’ yaptırımlar bekliyor.

 

 

VATANDAŞ ÇOK RAHATSIZ…

Van’ın belalıları olarak görülen dilenciler yaz, sıcak hava ve ramazan ayı nedeniyle Van’da dilenciler türemeye başladı. Her yıl vatandaşın ve esnafın şikâyetçi olduğu dilenciler bu sene de Vanlıların bezdirmiş durumda. Gazete olarak daha önce dilencilerin araçlarla belli noktalara bırakıldığını haber yapmış ve bu konuda çalışmaların yapılması için yetkili kurumları göreve davet etmiştik. Tüm bu çağrılara rağmen Van’daki dilencilerin her geçen gün sayısı artmaya devam ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda dilencilerin durumunu ve rahatsız olan vatandaş ile esnafın rahatsızlığı konuştuk.

 

DURĞUN: DİLENCİLER HIRSIZLIK YAPIYOR

Toptancı esnafından Mikail Durğun dilencilerin hırsızlık yaptığını da söyledi. Durğun şunları söyledi: “Van’daki dilencilerin sayısı her geçen gün artıyor. Buda bizim canımızı her geçen gün daha fazla sıkıyor. Çünkü kadın ve çocuk dilencilerin yanı sıra artık erkeklerde dilencilik yapıyor. Dilenciliğin yanı sıra bu insanlar hırsızlıkta yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bizim Sıhke Caddesi üzerinde bulunan dükkânımıza bir tanesi girmişti. Sabah dilencilik için gelen genci akşam dükkanımızda yakaladık. Polise de teslim etmedik. Kovduk gitti. Zaten polis ya da başka yere teslim etsek ne olacak yarım saat sonra salınıyorlar.”

 

 

YÜCEL: PARA DIŞINDA BİR ŞEY ALMIYORLAR

Dilencilerle ilgili görüştüğümüz vatandaşlarda Vahap Yücel, “Cadde ve sokaklarda artık dilenciler yüzünden geçilmez oldu. Özellikle ramazan ayında insanların kendini daha çok dine verdiği dönemlerde çok daha fazlalaşıyorlar. İnsanların dini duygularını sömürerek para dileniyorlar. Benim başıma bu konuda çok garip bir olay geldi. Fırının önünde kucağında bebekle oturan bir kadına evime aldığım sıcak ekmekten aldım kadın ekmeği kabul etmedi ve para varsa para ver dedi. Düşünebiliyor musun bunların tek derdi para. Bende o günden sonra hiçbir dilenciye ne para ne da başka bir şey verdim.” Dedi.

 

ACAR: VANLILARI SOYUYORLAR

Kasap esnafından Davut Acar dilencilerin gerçek ihtiyaç sahibi olmadığını ifade etti. Acar şunları söyledi: “Ben mi dilenciyim yoksa dilenci olarak dükkânımıza alışveriş yapmaya gelenler mi anlamış değilim. Ben evimde pirzola yiyecek durumum olmuyor kasap olmama rağmen ama dilencilik yapanlar benden pirzola alıyorlar. Ben bunların gerçekten ihtiyaç sahipleri olduğu sanmıyorum. Gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olan insanlara biz yeri geldiğinde et bile veriyoruz. Ama bunlar ihtiyaç sahibinden çok Van’ı soymaya gelen çetelerdir. Bunun için acil çözüm bulunmalıdır. Vanlıların bu şekilde soyanları yanına kalmaması gerekiyor.”

 

 

GÜL: KİM MAĞDUR BİLEMİYORUZ

Feyyaz Gül adlı vatandaş dilencilerin din sömürü yaptığını ifade etti. Gül, “Trafik ışıklarında, toplumun yoğun olduğu yeri kendilerine mesken ediyorlar. Allah’ın ismini kullanarak para dileniyorlar. Çoğunun eli ayağı da tutuyor. Gidip çalışmak yerine işin kolayına kaçarak dilencilik yapıyorlar. Bende zaman zaman bazılarına para veriyorum ama elimden geldikçe ihtiyaç sahibi olanlara yardım etmeye çalışıyorum. Yine de kimin mağdur kimin yalan konuştuğunu bilmemiz çok zor. Bizde ne yapacağımızı bilmez hale gelmiş durumdayız. Ancak bu konuyla ilgilenen yetkililer şunu iyi bilmeli ve o göre çalışmalı artık herkes dilenmeye başlıyor ve sayıları gün geçtikçe artıyor.” Şeklinde konuştu.

 

ALAN: ÇOCUKLAR İÇİN ÇALIŞMA YAPILMALI

Trafikte araç kullanan vatandaşlardan Emrullah Cengiz Alan dilencilerle ilgili şunları söyledi: “Dilencilerin kendileri yetmiyor birde yanına aldıkları çocuklar var. Özellikle trafik ışıklarında çocuklar araçların önüne atıyorlar kendilerini. Kent olarak zaten trafikte çok iyi değiliz. Bu çocuklarında kendilerini bu şekilde atması büyük bir tehlikedir. Çocuklar hızlı bir şekilde araçların önüne atlıyor. Cama vuruyorlar ya da ışık yanana kadar arabanın başında ayrılmıyorlar. Her yeri geçtim dileniyorlar ama şu trafik ışıklarına bir yasak getirilmeli. Allah korusun bir gün bir çocuğun başına bir iş gelirse o zaman ne olacak. Bu sefer bunlar insanların başına bela olacaklar. Bu soruna bir çözüm bulunmalı.”

 

 

AŞİN: HOŞ GÖRÜNTÜ OLUŞTURMUYORLAR

Cadde esnafından Hüseyin Aşin dilenciler ile ilgili, “Dini ve vicdani yönden baktığınızda onları boş çevirmek istemiyorsunuz. Ancak bir noktadan sonra da insan artık rahatsız oluyor. İnsan rahatsız oluyor çünkü. Hele bazıları var değil, kolun bacağın sağlam gelip dileniyor. Ya kardeşim gidip şerefinle çalışmak dururken hem bebeğini istismar ediyorsun hem de gerçekten muhtaç olan kişileri de zan altında bırakıyorsun. Van’a çok sayıda yabancı insanlar geliyor. Bu insanlarda çok rahatsız oluyorlar. Bu yüzden yetkili kurumları şehir merkezinde dilenen dilenciler için bir çözüm bulması gerekiyor. Van’ımızda hoş olmayan görüntüler oluşturuyorlar. Allah bilir, çoğunun bir sürü parası da var.” İfadelerine yer verdi.

 

SÜZER: İŞ ARTIK KOLAYLIĞA KAÇIYOR

İşyerlerine günde 10-15 dilencinin geldiği ifade eden Salih Süzer şunları söyledi: “İş yerimize günlük en az 10-15 kişi geliyor. Ve bunların hemen hepsi kadın ve kucağında bebekler var. Bizlerden para istiyorlar, para vermediğimiz zamanlarda küfürler edip gidiyorlar. Sanki insanların onlara para verme mecburiyeti varmış gibi. Yaşanan bu durum bizlere yakışmıyor. Biz şehir olarak dilenciler ile baş edemiyorsak yazıklar olsun bize. Dilencilerin sayısı her sene artıyor ve böyle gittikçe artmaya devam edecek. Bu dilencilerin çoğu da Vanlı olmayan, dışarda gelen dilencilerdir. Dilencilik artık ihtiyaca değil, kolay yoldan para dönüşmüştür. Bunun kesinlikle önünün alınması gerekiyor.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim