ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / Başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediye ve odanın her yıl geleneksel olarak kurduğu “Geleneksel Ramazan Çadırı” bu yıl kurulmadı. Vatandaşların gözü yolda kaldı…

 

Ramazan aylarının geleneklerinden birisi olan belediyenin iftar çadırı bu yıl Van’da kurulmadı. Geçtiğimiz yıllarda her Ramazan ayında kurulan iftar çadırı Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl kurulmazken kent sakinleri gelenek haline gelen çadırı görmeyince şaşkınlık yaşadı. Yeni bir dönemin başladığı kentte özellikle iftar vakitlerinde evlerine gidemeyen esnaflar, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar ve yoksulların uğrak yeri olan çadırların kurulmaması sosyal medyada da gündem oldu. İstanbul, Ankara gibi bir çok büyük kentte de simge haline gelen Ramazan çadırları ile ilgili beklenti vatandaşlar tarafından da dile getirirken kent merkezindeki vatandaşlar Büyükşehir’in bu anlamda iftar yemeği desteğini sunması gerektiğini belirttiler. Bu yıl Ramazan’da en büyük iftar çadırı Edremit Belediyesi tarafından kurulurken belediyenin dolu dolu Ramazan etkinlikleri de vatandaştan takdir aldı. Van merkez sınırlarının hâkimi olan İpekyol Belediyesi ise Ramazan ayı içerisinde farklı tarih ve yerlerde iftar yemeği sunacak. Büyükşehir Belediyesi ise iftar çadırı yerine iftar yemeklerini vatandaşa götürmeyi tercih ediyor. Buna rağmen vatandaşlarda hala bir gelenek haline gelen merkezde iftar çadırı kurulması beklentisi sürüyor.

 

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GELENEĞİ BOZDU

2014 yılında yapılan seçimler ile Van Büyükşehir oldu. Daha önceden de belediye ve Valilik eliyle kurulan iftar çadırları kentin büyükşehir olmasından sonra Büyükşehir eliyle devam etti. Van Büyükşehir Belediyesi 2014 yılının ardından şehir merkezinde bulunan eski belediye binası arkasında sürekli geleneksel ramazan çadırı kurdu. Belediyenin kurmuş olduğu çadır hem vatandaşa kolaylık sağladı hem de maddi durumu iyi olmayan insanlar aş evi oldu. Ancak Büyükşehir Belediyesinin kurulduktan sonra geleneksel hale getirdiği ramazan iftar çadırı bu yıl kurulmadı. Dışarda kalan vatandaşın gözü gidecek iftar çadırı aradı.

 

 

MERKEZDE ÇADIR KURMADI AMA...

Van Büyükşehir Belediyesi şehir merkezinde çadır kurmadı ancak ilçelerde verdiği iftarlar ve maddi durumu iyi olmayan ailelere götürdüğü iftar yemekleri ile yine ramazan desteklerini sürdürüyor. Belediyeden edindiğimiz bilgilere göre Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait aş evinde hazırlanan yemekler ilçelerde iftar yemekleri olarak dağıtılıyor. İlçelerin yanı sıra maddi durumu iyi olmayan ve iftar için yemek yapamayan ailelerin de evlerine aş evinde yapılan yemekler götürülüyor.

 

 

İPEKYOLU FARKLI BİR PROGRAM İLE RAMAZAN’I SÜRDÜRECEK

2015 yılında yıkılan Van Devlet Hastanesi arazisinde iftar çadırı kuran İpekyolu Belediyesi, geçtiğimiz yıl ise iftar çadırı kurmadı. Ramazan ayı boyunca iftar çadırı kurmayan İpekyolu, yaptığı açıklamada iftar çadırı ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayının manevi atmosferini ve bir şenliği andıran coşkusunu hep birlikte yaşaması adına birbirinden güzel etkinlikler ve sokak iftarları gerçekleştirecek. Binlerce vatandaşı bir araya getirerek, bu kutsal ayın bolluk ve bereketinin paylaşılmasını sağlayarak Ramazan ayını hep birlikte idrak etmenin mutluluğu yaşanacak. İftar öncesi ve sonrasında çeşitli etkinlikler, ikramlar olacak. Ramazan ayının manevi atmosferine uygun hayata geçirilecek sosyal ve kültürel faaliyetlerle Ramazan coşkusunu yaşatmak için ve 7’den 70’e her yaştan insana hitap eden hazırlıklar devam ediyor.”

 

 

FARKLI TARİHLERDE FARKLI MAHALLELERDE ÇADIRLAR KURULACAK

Belli zamanlarda iftar programının yapılacağı ifade edilen açıklamada, “İpekyolu Belediyesi ile Ramazanın manevi coşkusu sadece merkez de değil ilçenin uzak mahallelerinde de yaşanacak.

2 Haziran cuma şehit ve gazi ailelerine iftar yemeği verilecek.

3-11 Haziranda 9 gün boyunca tüm halkımıza Sanat Sokağı’nda iftar yemeği verilecektir.

5 Haziran pazartesi günü engelli vatandaşlarımız ve ailelerine iftar yemeği verilecektir.

10 Haziran cumartesi günü yetim, öksüz ve ailelerine iftar yemeği verilecektir.

12 Haziran pazartesi günü Erçek Mahallesinde,

13 Haziran Salı günü Bostaniçi Mahallesinde,

14 Haziran Çarşamba günü ise Kevenli Mahallesinde iftar sofraları ve çeşitli etkinliklerle Ramazan coşkusu yaşanacaktır.” Denildi.

 

 

EDREMİT’TE İFTARLAR VANGÖLÜ KIYISINDA AÇILIYOR

Van’da bu yıl merkez ilçelerde sadece 2 belediye iftar çadırı kurdu. Bunlarda bir tanesi Edremit diğeri ise Tuşba Belediyesi. Edremit Belediyesi ramazan çadırını Vangölü kıyısında kurarak vatandaşı iftar çadırında bir araya getirdi. Kurulan ramazan çadırı ile günlük olarak bin 500 kişi iftar açabilecek. Edremit’te geçtiğimiz yıllarda ise yine buna benzer iftar programları düzenlenmişti.

 

 

TUŞBA’DA GELENEK DEVAM EDİYOR

Çadırın kurulduğu bir diğer çadır ise Tuşba Belediyesi oldu. Kurulduğu tarihten itibaren her ramazan ayında çadır kuran Tuşba Belediyesi bu yılda Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde iftar çadırı kurdu. İlk olarak İskele ve ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla Otogar kavşağında iftar çadırı kuran Tuşba Belediyesi 3’üncü yılında da bu geleneği devam ettirdi. Belediye sabit kurulan çadırın yanı sıra 2 günde ya da günlük olarak farklı mahallelerde iftar organizasyonu yapıyor. Gezici iftar çadırı ile merkez mahallelerin hemen hepsinde iftar çadırı kurulması planlanıyor.

 

ERCİŞ ÇADIRDAN ÖDÜN VERMEDİ

Erciş Belediyesi de Tuşba Belediyesi gibi yıllardır devam ettirdiği zaman çadırına bu yılda devam etti. Yaklaşık 7 yıldır aralıksız devam eden ramazan çadırı geleneği bu yılda sürdü. Ercişlilerin büyük bir beğenisini toplayan ramazan çadırı geleneği vatandaşların bir sonraki yıl da en büyük temennisi. Belediyeden edindiğimiz bilgilere göre Van’ın en büyük ilçelerinden bir tanesi olan Erciş’te geleneğin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği söylendi.

 

 

GEVAŞ İLÇESİNDE ÇADIR YOK

Van merkeze yakın ilçelerden bir diğeri ise Gevaş ilçesi. Gevaş’ta bu yılda ramazan iftar çadırı kurulmadı. Gazeteniz Şehrivan olarak görüştüğümüz belediye yetkilileri rutin olarak ramazan çadırı kurmadıklarını söyledi. Belediye yetkilileri çadırdan ziyade haftalık olarak verdikleri iftar yemekleri ile Gevaşlıları bir araya getireceklerini kaydetti.

 

VATANDAŞ: ÇADIR KURULMALIYDI

Belediyelerin kurduğu ya da kurmadığı çadırlarla ilgili vatandaşın da tepkisi oldu. Özellikle sosyal medya üzerinden gösterilen tepkiler ile merkezde Büyükşehir Belediyesi’nin neden çadır kurmadığına yönelik sorular soruldu. Çadırın kurulması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, “Her yıl büyükşehir belediyesi tarafından kurulan iftar çadırı bu yıl kurulmadı. Kesinlikle kurulması gerekiyordu. İnsanlar işleri bitirdiklerinde ve iftara yetişemediklerinde burada iftar açabiliyordu. En önemlisi de dışarda kalan insanlar, maddi durumu olmayan insanlar hatta dilencilere kadar herkes buradan faydalanıyordu. Çadırın kurulması gerekirdi.” Dedi.

 

 

ESNAF ÇADIRIN KURULMASINDAN YANA

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz vatandaşlardan Emrullah Arslan çadırın kurulmaması ile ilgili şunları söyledi: “Biz esnaf olarak büyükşehir belediyesinin çadır kurduğu bölgede esnaf olarak çalışıyoruz. Ramazan ayında evimize gidip gelmemiz çok zor oluyordu. Bizde esnaf olarak ezan okunduğu zaman belediye çadırına gidiyor ve burada iftarımızı açıyorduk. Ardından yeniden işyerimize geliyorduk. Hem işlerimiz aksamıyordu hem de bizim için büyük bir avantaj oluyordu belediye iftar çadırı. Bizim dışımızda maddi durumu olmayan insanlar burada iftar yaparlardı. Ancak bu yıl çadırın kurulmaması bu insanların da aç kalmasına neden oldu. İlk gün çok sayıda insan buraya geldi ancak boş dönmek zorunda kaldı.”

 

BAYRAMOĞLU: BELEDİYENİN GÖREVİDİR

Gazete olarak çadır kurulması ile ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan Hakan Bayramoğlu ise, “Ramazan çadırı bizim için çok büyük bir avantajdı. Bazen iftara yetişemediğimiz zaman burada yemeğimizi yiyorduk. Ancak bu yıl ilk gün geldiğimizde çadır kurulmadığını gördük. Biz yetişemediğimiz ya da ilk gün yemekleri güzel oluyor diye geldik. Ancak bizim dışımızda aç olan, maddi durumu kötü olan insanlarda buraya gelmişlerdi. Bu insanları oruç olması ve aç kalması çok kötü oldu. Belediyenin birinci önceliği bu çadırlar olmalı. Gerekirse sadece burada değil birçok noktada iftar çadırları kurulması gerekiyor.” Dedi.

 

 

GÜZEL: ÇADIR GELENEĞİ BOZULDU

Konuyla ilgili görüştüğümüz Zahir Mithat Güçlü Van’daki iftar çadırı geleneğinin bozulduğunu söyledi. Güçlü şöyle konuştu: “Van büyükşehir olduktan sonra burada sürekli büyükşehrin iftar çadırı kurulurdu. Ancak bu yıl çadır kurulmadı. Her yıl çadır kurulduğunda geleneksel deniliyordu. Bu yıl kurulmaması geleneğin bozulması anlamına geliyor. Sokakta kalan, aç olan ve bu tür çadırlı yerlere ihtiyacı olan insanlar var. Bu çadırların kurulması ve insanlara hizmet vermesi gerekiyordu. Geleneğin bozulması güzel olmadı.” Mahmut Karul adlı vatandaş ise, “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda çadırın kurulması gerekiyordu. Ben çadırın kaldırılmasını doğru bulmuyorum. Her ne kadar aş evinde yemek yapılıp kapı kapı dağıtılsa bile ramazan çadırları bu şehirde şarttır. Çadırı kurmamaları yanlış oldu.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim