Van İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği uygulaması yaptı. Araçları güvenli bölgeye çekten ekipler, lastikleri kontrol etti.


Şehiriçi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğunun başlamasının ardından İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Van’ın Edremit ilçesi İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan Gebze Su Sporları Merkezi civarında okul servisleri ve ticari araçlarda kış lastiği kontrolü yaptı.
 

Kar lastiğine geçmeyen sürücülere 602 TL para cezası

Sürücülere trafik kurallarına uyma noktasında uyarılarda bulunan ekipler rutin kontrolleri de yaptı. Araçları önce güvenli bölgeye alan ekipler burada kimlik, ehliyet ve ruhsat kontrollerini yaptıktan sonra araçların kış lastiği kontrollerine geçti. Öğrenci servisleri ve ticari araçları durduran ekipler, lastik ölçer aleti ile lastiklerin kış şartlarına uygunluğunu kontrol etti. Araçlarına kış lastiği takmayan sürücülere ise 602 TL cezası kesildi.
Kış lastiğindeki dişlerin en az 4 santim olması gerektiğini belirten trafik ekipleri, kış lastiği olarak geçen lastik türlerinin üzerinde 'M+S' veya 'kar tanesi' (snowflake) işareti bulunması gerektiğini bildirdi.
 

Sürücüler uygulamadan memnun

Okul servisi şoförü Bilgehan Bicek, uygulamalardan memnun olduklarını belirterek, "Bizler de kışın gelmesiyle birlikte tedbirimiz aldık. Burada kar erken yağdığı için lastikleri erkenden taktık. Okul taşımacılığı yapıyoruz. Uygulamalardan çok memnunuz. Çünkü bizim güvenliğimiz ve yol güvenliği için bunlar yapılıyor memnunuz. Allah razı olsun" dedi.
 

Uygulamalar devam edecek

Öte yandan Van Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada uygulamaların devam edeceği belirtilerek "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 27/11/2012 tarih ve 2012/KDGM-07/DENETİM sayılı genelgesi ve Van Valiliğinin 01.12.2016 tarih ve 2016/584 sayılı oluru ile 01 Aralık 2016 ile 01 Nisan 2017 tarihleri arasında 'Kış Lastiği Takma Zorunluluğu' uygulamasına başlandı. Gerek şehirlerarası, gerekse ilimiz sınırları içerisinde, merkez ve civar mahallelerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm ticari araçlar (kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri ile kamyonet minibüs ve -A- türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri) bu uygulama gereği 'kış lastiği' takmak zorundadırlar. 'Kış lastiği' takmadan yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm ticari araçlar Taşıtlarının Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesinin 1./j bendi gereği teknik şartlara uygun hale getirilinceye kadar seyahatten men ve 602 TL para cezası ile cezalandırılacaklardır Ayrıca otogara giriş ve çıkış yapacak olan şehirlerarası otobüslerin de kış lastiksiz olarak trafiğe çıkışlarına izin verilmeyecektir" denildi.


Ayrıca araçlarda zincir, çekme halatı ve benzeri aletlerin de bulundurulması gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı.
"Bu nedenle kış mevsiminde trafik ortamında güvenliğin sağlanması ve mağduriyet yaşanmaması için vatandaşlarımızdan kış lastiği kullanmaları ve taşıtlarında bulundurulması zorunlu olan avadanlıklarını (zincir, çekme halatı vb.) tamamlamaları ve taşıt lastiklerinin mevzuata uygun duruma getirmeleri gerekmektedir"

Editör: TE Bilisim