Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2012 yılında başlatılan ‘Kültür ve Turizm Envanteri’ çalışması çerçevesinde Van kayıt altına alındı. 


Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, çok zengin bir tarihe, doğaya ve kültüre sahip olan Van’ın kayıt altına alınması gerektiğini belirterek, bu amaçla böyle bir çalışmanın yapıldığını söyledi. 2006 yılında yapılan “Kültür ve Turizm Envanteri -1 Tarihsel Değerler” ile Van tarihi ve tarihsel değerlerin kayıt altına alındığını ifade eden Aktuğ, “Dönemin Valisi Niyazi Tanrılır tarafından yapılan bu çalışma, yapılan restorasyonlar nedeniyle güncellenmesi gerekiyor. Gerek Van Kalesi’nin etap ve sur restorasyon çalışması, gerek Horhor Cami’nin tekrar ayağa kaldırılması, gerekse Süleyman Han Camimizin yapılmasından dolayı bunların da bu envanter üzerinde yeniden güncellenmesi gerekiyor” dedi.


Tarihsel değerler envanterinin ardından Van’ın doğal değerleri, dağları, gölleri, akarsuları, hayvanları ve bitkileri için de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Aktuğ, “Kültür ve Turizm Envanteri-2 Doğal Değerler adı altında yapılan akademik ve bilimsel çalışma ile Van’ın doğası da kayıt altına alınmış oldu. Daha sonra kültürel alanda çalışmalarımızı başlatarak, ‘Kültür ve Turizm Envanteri -3 Halk Kültürü- 1’ adı altında kültür envanterinin birinci sayısını yapmış olduk. Lakaplar, deyimler, atasözleri, fıkralar, hikayeler, masallar, Van türküleri ve şarkıları gibi akla gelen ne varsa bu envanter içerisinde toplandı. Halk Kültürü-1’i yaptıktan sonra bir takım eksikliklerimizin olduğunu fark ederek, bu çalışmamızın da bir an önce yapılması gerektiğine kanaat getirdik ve ‘Kültür ve Turizm Envanteri -3 Halk Kültürü -2’ kitabımızı da iki yıllık bir çalışmanın sonunda basımını gerçekleştirdik, dağıtımını yapacağız” ifadelerine yer verdi.

 


Halk Kültürü -2 envanteri ile Van’ın artık kayıt altına alındığını vurgulayan Aktuğ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Halk hekimliğinden el sanatlarına, halk oyunlarından çocuk oyunlarına kadar kültür anlamında Van’a ait ne varsa Halk Kültürü -1 ve Halk Kültürü -2 envanterimizde mevcut. Amacımız, kaybolmaya yüz tutmuş bu kültürümüzü bir an önce kayıt altına almak ve gelecek nesillere ulaştırabilmekti. Bunu şu anda gerçekleştirdiğimiz için mutluyum, gururluyum. Çünkü bunlar, maddi ve manevi destekler alınmadığı sürece kolay yapılacak işler değil. Yıllarca emek, zahmet ve özveri isteyen bir çalışma. Bu çalışma ile tarihsel değerler ve doğal değerler anlamında, halk kültürü anlamında bu saatten sonra Van kayıt altına alınmıştır. İnşallah bundan sonra yine Van’a özgü birinci derecede düşüncemiz, tarihsel değerler envanterinin bir an önce güncellenmesi konusudur. Onu da en kısa zamanda gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bu kapsamda maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen başta Van Valimiz İbrahim Taşyapan olmak üzere YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’a ve envanterlerin hazırlanması konusunda YYÜ akademisyenlerine teşekkür ediyorum. Van halkına hayırlı ve uğurlu olsun.”


Yapılan çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yapan Aktuğ, “Bütün illerin çalışmalarına baktığımızda; o ilin kültürü, tarihi, doğası birlikte anlatılmış ve bir envanter içerisine sığdırılmış. Biz ise onlardan farklı olarak tarihsel değerlerimizi, doğal değerlerimizi ve kültürel değerlerimizi ayrı envanterler içerisinde topladık. Bunları tek kitapta toplamamız mümkün değil. Çünkü Van, hakikaten tarih, doğal ve kültür anlamında o kadar zengin bir kent ki, biz en ayrıntısına kadar bu envanterde mevcut her şeyi toplamaya çalıştık. O yüzden de ortaya 4 tane faklı envanter çıkmış oldu. Her şey çok ayrıntılı, çok bilimsel ve çok akademik oldu. Bu konuda çok mutlu ve gururluyuz” şeklinde konuştu.


Van envanterlerinin biner adet basıldığını dile getiren Aktuğ, bu envanterlerin 80 ilin üniversitelerine, kültür merkezlerine, kütüphanelerine ve bakanlık düzeyindeki tüm birimlerine gönderildiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim