ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Madde bağımlılığı son dönemlerde tüm kesimlerin olduğu gibi Van’ın da sorunu. Sayısı her geçen gün artan madde bağımlılığı ile birlikte, kentte madde satışı da yasa dışı yollarla artarak devam ediyor. Dört koldan bağımlılık ile mücadele etme çabalarına rağmen madde kullanım yaşı sokaklarda 10 yaşının altına kadar düştü. Bu nokta da Van’da da sadece bir AMATEM yeterli değil. Duyarlı çevreler bir de YEDAM olsun istiyor. Yeşilay tarafından birçok alanda kurulan YEDAM’ın Van’da kurulması da talep ediliyor.

 

Yeşilay'ın alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal destek verdiği Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) Türkiye’de yaygınlaşmaya devam ediyor. 40 ilde daha kurulması planlanan merkez için Van’ın da talebi var. Van’da yapılan araştırmalara göre 15 binin üzerinden madde bağımlısı bulunuyor. Madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında kentte Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) 2014 yılında Bölge, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete açılırken, Van’ın ilk özel AMATEM’i ise Özel İstanbul Hastanesi bünyesinde hizmete açılmıştı. Özel İstanbul Hastanesi’nin kapanmasıyla birlikte Van’ın ilk özel AMATEM’i de kapandı. Bölge, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan AMATEM ise hizmet vermeye devam ediyor. Vanlıların şimdi ki talebi ise Van’daki madde bağımlıları için YEDAM’ın Van’da kurulması.

 

VAN’DA 15 BİNİN ÜZERİNDE BAĞIMLI VAR

Van, özellikle Afganistan’da üretilen uyuşturucunun sevkiyatında önemli geçiş noktalarından biri. Her yıl yapılan operasyonlarda tonlarca uyuşturucu madde ele geçiriliyor. Van’da uyuşturucu kullanımında da rakamlar dikkat çekici boyutlarda. Van Emniyet Müdürlüğü'nün resmi rakamlarına göre, kentte yaklaşık 15 bin madde bağımlısı bulunuyor ve bu rakam her geçen gün artıyor. Üstelik başlama yaşında da değişiklikler var. Uyuşturucuya başlama yaşının 14’lere kadar düştüğü madde bağımlıları için Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde AMATEM kuruldu. Merkeze yedi ayda 981 bağımlı başvurdu. Başvuranlardan 127 bağımlı yatarak tedavi olmak istedi. Merkeze başvuranların yüzde 95'inin eroin kullandığı tespit edilirken, bağımlıların yüzde 70'i ise 23 yaşın altında uyuşturucu kullanımına başlamış.

 

AKTİVİSTLER: MADDE BAĞIMLILIĞI AİLELERİ TEHDİT EDİYOR

YADEM’in Van’da kurulmasıyla ilgili Şehrivan Gazetesine konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği yetkilileri şunları söyledi: “Günümüzde madde bağımlılığı giderek artmakta ve kullanım oranı çocuklara kadar inerek toplumumuzu ve geleceğimizi tehdit etmektedir. Madde bağımlılığının azaltılması ve bitirilmesi için aileler ve bireyler bilinçlendirilmelidir. Madde bağımlılığı riski taşıyan yetişkinler, gençler ve çocuklara eğitimler verilmelidir. Madde bağımlısı birey düşünme ve sorgulama yetilerini kaybeder.”

 

 

“MERKEZİN KURULMASI ÖNEMLİDİR”

Aktivistler, “Son zamanlardaki istatistiklere göre madde bağımlılığı konusunun en etkin olduğu illerin başında Van gelmektedir. Biz de Vangölü Aktivistleri olarak madde bağımlılığıyla mücadele ile ilgili Van TSO kurumuyla beraber bir proje hazırlıyoruz. Bu projemizde madde bağımlısı riskini taşıyan gençlerimize yönelik sanatsal bir çalışma yürüteceğiz. Bu yıl içinde İnşallah bu projeyi gerçekleştirme şansı bulacağız. Hükümetimizin madde bağımlılığıyla mücadele politikasına paralel olarak madde bağımlılığı ile mücadele ve kullanıcıların tedavisi konusunda tüm bölgeye hizmet edecek bir merkezin Van’da kurulması büyük önem arz etmektedir.” İfadelerine yer verdi.

 

URARTU-DER MÜCADELE İÇİN PROJE HAZIRLADI

Gazetemize konuşan rartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği (URARTU-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak, madde bağımlılığı için proje hazırladıklarını ve bu projenin kabul olduğunu söyledi. Van’da madde bağımlılığına karşı etkili bir mücadele vermek istediklerini belirten Kıpçak, şöyle konuştu: “İlimizin ve ülkemizin hayati sorunlarından biri olan madde bağımlılığı sorununun yanı sıra dijital bağımlılık, duygusal bağımlılık gibi gençlerimizi ciddi manada tesir altında bırakan ve hayatlarını kötü yönde etkileyen bağımlılık sorunlarına çözüm bulma noktasında bizler de imkanlar dahilinde katkı sunabilmek amacındayız. Madde bağımlılığına karşı en etkili mücadele, bu konuda bilgi ve bilinç sahibi olmakla mümkündür. Gençlerin, ailelerin, okul idarecilerinin ve öğretmenlerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, verilen mücadelede hayati önem taşır.”

 

 

KIPÇAK: MERKEZLERDEN BİRİ VAN’DA KURULMALI

Uyuşturucu kullanımı konusunda herkesi duyarlı olamaya davet eden Kıpçak, “Madde bağımlılığı ile ilgili yerel ve de ulusal ölçekte verdirilen mücadeleye bizler de her anlamda destek olacağımızı önemle belirtmek istiyoruz. Bununla birlikte devlet büyüklerimizin bilhassa gençlerimizin geleceklerinin karartılmaması adına, madde bağımlılıklarına karşı sürdürdükleri etkin mücadelelerini saygıyla takdir ediyor ve de minnettar olduğumuzu özelikle belirtiyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin birçok şehir ve bölgesinde hizmet veren YEDAM’ın Van’da kurulması önem taşımaktadır. Kurulması planlanan merkezden bir tanesinin Van’da kurulmasını talep ediyoruz. Gençliğimize sahip çıkmak adına ortaya konulacak proje ve kurulacak olan merkezler önemlidir.”

 

IRAK: VAN’A KURULMASI İYİ OLUR

İşadamı Feridun Irak da, “Dünyanın her yerinde ciddi sorun olan, bizimde başımızdaki en büyük belalardan biri sigara, alkol, uyuşturucu ve bilgi sayar bağımlılığıdır. Bilgisayar bağımlılığından başka başta sigara olmak diğer kötü alışkanlıklar çocuk yaşlara kadar gelmiş bulunmaktadır.

 

 

Toplumun geleceğini tehdit eden bu illetlerle ciddi mücadele etmek lazımdır. Bu konuda mücadele veren kuruluşlardan biri olan YEŞİLAY kısa adı YEDAM olan ve bağımlılık konusunda sorunları olanlara ücretsiz hizmet veren merkez kurmaktadır. Şimdilerde Türkiye’de 5 yerde hizmet veren bu merkezlerin sayısı 40’a çıkarılacak, bu bilgiyi ben 02/03/2018 de tweet hesabımdan paylaştım. Bu merkezlerden birinin Van’a kurulması çok iyi olur. Bu merkezlerin kuruluşlarını Kalkınma Ajansları destekliyor. Başta DAKA olmak üzere bütün kurum kuruluşlar bu konuda elinde geleni yapmalıdır.” Dedi.

 

YEDAM NE YAPIYOR?

Öte yandan Yedim’ın kurumsal çalışma prensipleri ise kendi tarafından şu şekilde dile getiriliyor: “Alkol ve madde ile ilgili bir sorun mu var? Yalnız değilsin. Yardımcı olmaya hazırız. YEDAM olarak alkol ve madde ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesini destekliyoruz. (*Tedavi hizmetimiz yatarak değildir.)”

 

İŞTE VERİLEN HİZMETLER

“Bağımlılık konusunda ÜCRETSİZ ve AYAKTAN danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Alkol-madde kullanan kişinin bağımlılık düzeyini saptıyoruz.

Alkol-madde kullanımını bırakması konusunda yardımcı oluyoruz.

Tekrar kullanmaya başlamaması yöntemler öğretiyoruz.

Eşlik eden ruhsal sorunlar varsa (öfke kontrolsüzlüğü, kaygı vb) bunların düzelmesi için psikolojik destek veriyoruz.

Nasıl davranmaları konusunda aileleri bilgilendiriyoruz

Danışanlarımızı evlerinde ziyaret edip, gidişatı takip ediyoruz

Bunları başarabilmek için bireysel görüşmeler ve grup çalışmaları yapıyoruz

Sosyal destek sağlıyoruz

Değişim demek yeni alışkanlıklar, yeni bir çevre, yeni bir hayat demektir. Danışanlarımızın sağlık güvencesi, işsizlik, boş zaman değerlendirmesi gibi sorunlarının giderilmesinde diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışıyoruz

Rehabilitasyon (YEDAM Atölye) çalışmaları yürütüyoruz

İyileşmenin kalıcı olması ve hayata uyumun sağlanabilmesi için YEDAM Atölyede uzun süreli aktivitelerimizi sunuyoruz.”

 

 

KİMLER BAŞVURABİLİR?

“Aşağıdaki durumlarda bize başvurabilirsiniz:

Alkol kullanımınız fazlaysa

Madde bağımlılığı tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız

Eğer aile üyelerinizden biri bunları yaşıyor ama danışmanlık için gelmiyorsa, bilgi ve danışmanlık almak için siz de doğrudan YEDAM'a gelebilirsiniz.”

Editör: TE Bilisim