Van'ın Tuşba İlçesi'ne bağlı Akköprü Mahallesi'nin Akköprü İlkokulu Öğretmeni Yeliz Sevin ve okul müdürü Mehmet Tahir Arslan, sıraları karalanmaktan kurtarmak ve öğrencilerin motivasyonunu artırmak için ilginç bir yönteme başvurdu.

 

Öğrenci sıralarını satranç, dama ve yöresel oyun masasına dönüştüren Arslan ve Sevin, çocukların bu sayede hem zekâ oyunu olan satranç ve yöresel oyunları öğrendiklerini, hem de iyi vakit geçirdiklerini söyledi.

 

Tuşba İlçesi sınırları içerisinde yer alan Akköprü İlkokulu ve Ortaokulu sınıf öğretmeni Yeliz Sevin ve okul müdürü Mehmet Tahir Arslan, sıraları karalanmaktan kurtarmak ve öğrencilerin motivasyonunu artırmak için farklı bir yönteme başvurdu. 4'ncü sınıf öğretmeni Sevin, öğrenci sıralarını satranç, dama ve yöresel oyun masasına dönüştürerek, öğrencilerin okula motivasyonunu arttırdı.

 

HER GÜN YENİ BİR SÜRPRİZLE KARŞILAŞIYORLAR

Öğrencilerin her okula geldiğinde yeni bir sürprizle karşılaştığını söyleyen Sevin şöyle konuştu:

 

"Okul olarak dezavantajlı bir bölgedeyiz. Çevre koşullarına baktığımız zaman fiziksel olarak okulun olduğu yer, yolların durumu çocukların okula geliş gidişleri çok sıkıntılı. Fakat bu zorluklara rağmen okul olarak öğretmen ve müdürümüz ile birlikte hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık. Çocuklar için her zaman ne yapabiliriz diye çalışmalar yürüttük. Çocuklar okula her geldiklerinde yeni bir sürpriz ile karşılaşıyorlar. Okulda yeni projeler üreterek öğrencilerin yaşamlarında yeniliklere ve onlara faydalı olabilecek projelere imza atıyoruz. Şimdi yeni proje geliştirdik ve sınıf masalarının üstüne geleneksel oyunları çiziyoruz.

 

Bölgemizde 3 Bin yıllık geleneği olan ve halen günümüzde de devam eden oyunları masaların üstüne çizip öğrencilerin zihinsel becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyoruz. Çok eski olan geleneksel zeka oyunlarının bir kısmını bende bilmiyordum okul Müdürümüz bizlere öğretti ve oyunların sınıfta masalara çizilebileceğini söyledi. Bizde masaların üzerine satranç, dama ve geleneksel olan kurt-kuzu oyununu çizdik. Kurt-kuzu oyunumuz bizim bölgemizde özellikle Başkale, Hakkari ve Özalp bölgelerinde oynanan bir oyundu. Özellikle köylerde bizim yaşlılarımız oynardı. Okul müdürümüz bu oyunu öğrencilerimize öğretti. Öğrencilerimiz model olarak bu oyunları öğrendiklerinde ve uygulamanın içerisinde yer aldıklarında okulla daha aktif bir uyum sağlayabiliyorlar. Bu tarz projelerin sınıflarda uygulanmasının en büyük avantajı, çocukların sırf okula bir şeyleri zorunlu olarak gelmek için değil de okulda o gün ne öğrenebiliriz merakı ile okula koşa koşa gelmelerine fayda sağlıyor."

 

ÇOCUKLAR ARTIK UMUTLA OKULA GELİYOR

Öğrencilere oyunlarla okulu sevdirmeyi amaçladıklarını anlatan Sevin, bu yöntemle okul devamsızlık oranında ciddi bir düşüşün yaşandığını belirtti. Sevin, "Devamsızlık bizim okulumuzda bölgeye nazaran çok az bir seviyede. Okulumuzun en büyük avantajlarından birisi de geri dönüşüm projelerinin içinde yer almasıdır. Okulumuzda çöp kavramı yoktur. Çocuklar ile birlikte eğitimin içerisinde yer aldığımız zaman müfredatın dışında da eğitimin devam edebileceğinin en büyük kanıtı şuan öğrenciler ile birlikte yaptığımız çalışmadır. Yaşama felsefesini öğretmenliğin içinden geçiren herkes çocuklara aynı faydayı sağlar ve çocuklarda aynı umutla okula gelir. Bizler geleneksel oyunları çocuklara faydalı bir hale getirip öğrencilerimize fayda sağlayabiliyoruz. Bu nedenle çocuk okula umutla geliyor. Bizim buradaki hedefimiz çocukların okula umutla gelmesi ve zihinsel becerilerini daha da geliştirmelerini sağlamaktır." dedi. 

Editör: TE Bilisim