Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cumhur Dülger ve Van Özel Lokman Hekim Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzman Doktoru Ömer Bilgehan Poyrazoğlu sindirim sistemleri ve yemek borusu kanseri ile ilgili yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmada mide kanserine yol açan ve halk arasında mide mikrobu olarak bilinen Helikobakter Pilori'nin (HP) gereksiz yere tedavi edilmesinin yemek borusu kanserini arttırdığı ortaya çıktı. Dünyada şimdiye kadar yapılan araştırmalarda ise HP'nin yemek borusu kanseri de yaptığı biliniyordu.

Bölgede yoğun olarak görülen yemek borusu kanseri üzerine araştırma yapan YYÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cumhur Dülger ve Van Özel Lokman Hekim Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzman Doktoru Ömer Bilgehan Poyrazoğlu, tıp dünyasında yeni bir buluşa imza attı. 

 

KORUYUCU GÖREVİ YAPIYOR

Şimdiye kadar yemek borusu kanseri yaptığı bilinen HP'nin her hastada tedavi edilmemesi gerektiğini ortaya çıkardıklarını belirten YYÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cumhur Dülger, "Bizim bölgemizde yemek borusu kanseri çok görülüyor. Yani riskli bir bölge. Biz 2 yıl boyunca 135 hastamız üzerinde araştırma yaptık. Yaptığımız çalışma sonucunda tıp dünyasında şimdiye kadar yemek borusu kanseri de yaptığı bilinen Helikobakter Pilori'nin aslında yemek borusu kanseri yapmadığını ortaya çıkardık. İnsanların bir çoğunda bu bakteri var. Ama eğer midede ülser, gastrit ve kansere varacak derecede oluşmuşsa tedavi edilmeli. Ancak en küçük ağrılarda ve gereksiz yere HP tedavi edilirse yemek borusu kanserini arttırmış oluyoruz. Aslında HP adeta yemek borusu kanserinde koruyucu görevi yapıyor" dedi.

 

TEDAVİ STRATEJİSİ DEĞİŞEBİLİR

Dünyada ilk defa böyle bir sonucun ortaya çıktığını belirten Özel Lokman Hekim Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzman Doktoru Ömer Bilgehan Poyrazoğlu, bundan sonra tedavi stratejisinin değişebileceğini söyledi. Poyrazoğlu,"Daha önce bilinenin aksine biz HP'nin yemek borusu kanserinde etkin olmadığını ortaya koyduk. Çünkü daha önce mide mikrobu her  şartta tedavi edilip temizleniyordu. Bundan sonra bu mikrop çok ilerlememiş ise tedavisi yapılmayabilir. Yani tadevi startejisi farkli yöntemlerle olabilir. Bizim bu araştırmamızda ABD'nin önemli tıp dergisi olan Clınıcs'te yayımlandı.

Editör: TE Bilisim