ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ-   Son dönemlerde ardı ardına gelen değişikliklerle trafikteki aksaklıklara ve kural tanımayan sürücülere son verilmeye başlandı. Ardı ardına gelen denetim, yeni ceza uygulamaları ve sıkı kontrollerle Türkiye genelinde adeta bir seferberlik oluşturuldu. Haftalardır ülke gündeminden düşmeyen yeni ceza uygulamaları konuşulmaya devam ederken bu uygulamalarla Van’da da trafikte kendisini göstermeye başlandı. Emniyet kemeri kullanımından trafiği ihlal eden dikkatsiz sürücülerin cezalandırılmasına kadar bir çok uygulama ile Van’ın trafiğini düzene koyan Van Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri bu anlamda ciddi bir aşama katetti. Kimi yerlerde radarların, kimi yerlerde drone’ların saniye saniye trafik akışını izlediği kentte kural tanımayan sürücüler adeta 7/24 izlenirken tüm bu çalışmaların başındaki isim olan Van Trafik Denetleme Şube Müdürü Tanju Özmen de çalışmaları Şehrivan’a anlattı. Özmen, amaçlarının kuralsızlığın önüne geçmek olduğunu söylerken, kimseye özellikle ceza yazılması gibi bir çaba içinde olmadıklarının altını çizdi.

 

 

‘Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Kabul edilen tasarıya göre, trafik cezaları arttı. Tasarının kabul edilmesinin ardından yurt genelinde uygulamalar sıklaştırıldı. Van’da trafik Şube Müdürlüğü ve jandarma işbirliği ile trafik kurallarına uymayanlara göz açtırılmıyor. Şehrivan Gazetesine açıklama yapan Van Trafik Denetleme Şube Müdürü Tanju Özmen, “Yol her iki tarafına levhalar bırakıyoruz. Biz vatandaşlarımız görsün istiyoruz. Devlet tuzak kurmuyor. Amacımız ceza yazmak değil. Oraya geldiğinde vatandaş ayağını gazdan çeksin istiyoruz.” Dedi.

 

 

KURALLARA UYMAYANA GÖZ AÇTIRILMIYOR!

 

7148 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, 2918 sayılı Kanunun 7, 21, 26, 32, 34, 46, 51, 67, 68, 73, 74 ve ek 2 maddelerinde değişiklik yapılmış ve değişiklikler 26 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklik yapılan maddelerin yer aldığı güncel ‘Trafik Ceza Rehberi’ www.trafik.gov.tr adresinde de yayımlandı. Değiştirilen cezalarla ilgili olarak bugünden itibaren yeni ceza miktarları uygulanmaya başlandı. Tasarının kabul edilmesinin ardından yurt genelinde uygulamalar sıklaştırıldı. Van’da trafik Şube Müdürlüğü ve jandarma işbirliği ile trafik kurallarına uymayanlara göz açtırılmıyor.

 

 

MÜDÜR ÖZMEN SIKI DENETİMLERİ ŞEHRİVAN’A ANLATTI

 

Şehrivan Gazetesine konuşan Van Trafik Denetleme Şube Müdürü Tanju Özmen, Eylül ayının başından bu yana uygulamaları arttırdıklarına dikkat çekerek, “Özellikle bazı önemli konuların üzerinden durduk. Çadırımız devam ediyor. Gün içinde arkadaşlarımız oraya uğruyor. Orada kırmızı düdüklerimizi dağıttık. Ayrıca okullarda eğitimlerimiz oldu. 9 ayrı okulda yaklaşık 1400 öğrenciye eğitim verildi. Bunlar devam edecek. Önümüzdeki haftalarda da bu eğitimlerimiz ilkokul düzeyindeki öğrencilere yönelik eğitimlerimiz devam edecek. Okullarla alakalı arkadaşlarımız geçitlerle alakalı çalışmalarını yapacak. Bunlar eğitim büromuzun faaliyetleri.” Dedi.

 

 

ÖZMEN: KİMSE ÖLMESİN DİYE UĞRAŞIYORUZ

 

Denetleme faaliyetlerinin bölge trafikte ve şehir içinde radarla hız kontrollerinin devam ettiğine vuru yapan Özmen, “Van halkıda buna alıştı. Yol her iki tarafına levhalar bırakıyoruz. Biz vatandaşlarımız görsün istiyoruz. Devlet tuzak kurmuyor. Amacımız ceza yazmak değil. Oraya geldiğinde vatandaş ayağını gazdan çeksin istiyoruz. İpekyolu şehrin içinden geçiyor. İnsanlar her yerden yola atlayabilir. Diğer caddelerde trafikten kaynaklı insanlar bir nebzede olsa yavaşlayabiliyor. Çarpsa bile çok hafif yaralanmalar oluyor. Ama çevreyolu üzerindeki güzergahlarda durmak daha zorduk. Çarpmalar ölümle sonuçlanabiliyor. Kimsenin canı yanmasın, kimse ölmesin diye uğraşıyoruz. Vatandaşlar şunu anlasın istiyoruz. Devlet tuzak kurmaz. Özellikle uygulama noktalarımıza varmadan önce uyarı levhalarımızı bırakıyoruz. Ondan dolayı levhaları koyuyoruz görsünler diye. Radara yakalanan araçları ekiplerimiz direk çeviriyor. Eskiden plakaya yazılıp gönderilirdi ama artık ekipler direk çevirip cezayı şahsın yüzüne tebliğ ediliyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

“5 DEFA RADARA GİREN KİŞİNİN EHLİYETİ GİDİYOR”

 

Özmen şunları söyledi: “Buradaki yaptırım şu. 5 defa radara giren kişinin ehliyeti gidiyor. İnsanların en büyük korkusu bu. Yeni tasarıda da kırmızı ışıktan geçenlere farklı yaptırımlar var. Bir yıl içerisinden 3 defa radara yakalanırlarsa 15 gün, ikinci 3 defa geçilirse 60 gün, 40 gün diye kayda giriyor. Ceza alındığı zaman hem puan düşüyor hem ehliyet gider. Artık insanlar paradan ziyade ehliyeti gitmesin diye uygulamaya takılmak istemiyor. Radarda 3’üncü kademe geliştirildi. Bin lira cezası var. İkinci kademe 480 lira, ilk kademe 235 lira. Üçüncü kademe bin lira oldu. Belki para çok sorun yapılmıyor ama ehliyetten puan gittikçe bu sefer insanlar daha dikkatli olmaya çalışıyor. Ehliyet ellerinden alındığında bu defa her uygulamada ehliyetsiz araç kullanmaktan araba çektiriliyor. Bunun da 3 liraya yakın bir cezası var.”

 

ÖZMEN: ŞEHİRLERARASI OTOBÜSLERDE KONTROLLERİNİ SÜREKLİ DEVAM ETTİRİYORUZ

 

Emniyet kemeri uygulamalarını sıklaştırdıklarını kaydeden Özmen, “3 saat öğleden önce 3 saat öğleden sonra olmak üzere bütün ekiplerimizle emniyet kemeri uygulamamız var. Radar uygulamamız var. Bu uygulamaya girildiğinde emniyet kemeri takılı değil diye bir bakıyoruz sigortası yok, muayene yok, ehliyet yetersiz ise ben tüm kontrollerimi yapmış oluyorum. Bölge trafikteki ekiplerimiz şehirlerarası otobüslerde kontrollerini sürekli devam ettiriyorlar. Kamyon ve tırlarla alakalı kontrollerimiz sürekli var. Burası Van ve son nokta burası. Sonrası yurtdışı. İnsanlar buraya kadar yorularak geliyor. Otobüs ve kamyon gibi büyük araçlarda takometre diye bir şey var. Takometreye göre bu araçlar günlük sadece 9 saat yol gidebilir. Bir buçuk saatte bir yarım saatlik mola vermesi gerekiyor. Buna uyulup uyulmadığına dikkat ediyoruz.

 

 

 

“TUZAK KURMAKTAN ZİYADE UYGULAMAMIZI YAPIYORUZ”

 

Denetimlerin sıklaştığını söyleyen Özmen, “Vatandaşların buna karşı tavırlarını eskiye oranla karşılaştırdığımız zaman, eskiden bu denetimler arkadan plakaya yazmak suretinde oluyordu. Şimdi yüzüne karşı yazdığın zaman vatandaş tavrı daha farklı oluyor. İlk zamanlar Ağustos başında başladık biz bu uygulamaya. O zamanlar biraz tepki oluyordu. Plakama yazın, ehliyetime yazmayın gibisinden. Ama şimdi oturdu diyebiliriz. Vatandaşta alıştı yeni uygulama tabelaları da koyduğumuzdan dolayı insanlarda biliyorlar. Yaşadığımız tek sıkıntı ehliyetinin puanının dolmasıyla alakalı sıkıntı yaratacak olan kişiler. Bunlarda ticari araçlar, ticari araç şoförleri, özel sektörde çalışan insanlar. Onlarda mümkün olduğu kadar kurallara uyuyorlar. Tuzak kurmaktan ziyade uygulamamızı yapıyoruz. Tabelamızı koymuşuz zaten dubalarla yolu daraltıyoruz. Yol daraltmasından dolayı belli bir yoğunluk oluyor. Orada insanlar anlıyorlar. Ama çıkıyor mu, çıkıyor. Bizim kontrollerimiz baya bir fazla. Fazla derken şöyle söyleyeyim size, sayısal değer olarak verecek olursak, 2018 Eylül ayında sekiz bin kontrol yapmışız. On sekiz bin araç kontrol edilmiş ve bu on sekiz bin kişi içerisinde mutlaka üç kişi, on kişi, yüz kişi çıkacaktır. Bu da her yerde olan şeylerdir.” Şeklinde konuştu.

 

HER ŞEYE DİKKAT EDİYORLAR…

 

Özmen, “Uygulamaya girildiği zaman bütün her şeye bakılıyor. Bu uygulamamız emniyet kemeri, hız, cep telefonu ile görüşme, aşırı fazla yolcu. Ama fazla yolcuda da şu sıkıntı var, Mavi otobüsler ve minibüsler bazen yeterli olmuyor. Özellikle yağışlı havalarda. Bu sefer yolda kalanlar şikâyet ediyor, biz yolda kalıyoruz diye. Kalmadığı zamanda oturan kişiler tepesinde üç tane, beş tane insan olunca onlar şikâyet ediyor.” Dedi.

 

İŞTE O YASAYA GÖRE YENİ TRAFİK CEZALARI...

 

- Tescil belgesi olmayan araçlara bin 2 lira idari para cezası ile cezalandırılır.

- Hurdaya çıkartılan araçların trafiğe çıktığının tespiti halinde iki bin 18 lira para cezası verilir ve bu araçlar trafikten men edilir.

-Işıklı ve sesli uyarı veren cihazları mevzuatta uymayan araçlara takanlara bin 2 TL idari para cezası ile cezalandırılır.

-Araç üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişiklikler 30 gün içindeki araç tescil belgesine iletilmesi zorunludur ve bu fıkra hükmüne uymayan işletenlere 108 TL idari para cezası verilir.

-Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenmeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda bin 2 TL idari para cezası uygulanır.

-Muayenesi yapılmamış araçla trafiğe çıkanlara 235 TL, muayene sonucu emniyetsiz raporu verilen araçlarca trafiğe çıkılması halinde araç sahibine 488 TL ceza verilir.

-Emniyet şeridini ihlal edenlere 488 lira ceza verilir...

-Trafiği aksatacak şekilde araç sürenlere ve şerit değiştirenlere bin 2 TL idari para cezası verilir.

-Hız sınırlarını yüzde 10 ila 30 arası ihlal edenlere 235 TL, yüzde 30-50 arası aşanlara 488 TL, yüzde 50'den fazla aşanlara bin 2 TL idari para cezası verilir.

-Sürücülerin el freni çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın yönünün değiştirilmesine yönelik 5 bin 10 TL idari para cezası verilir.

-Araç hareket halinde cep telefonu kullananlara 235 TL idari para cezası uygulanır.

-Sürücüler yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.

-Araçların maksadı dışında kullananlara ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine bin 2 TL idari para cezası uygulanır.

Editör: TE Bilisim