ŞEHRİVAN GAZETESİ/HAMİT KARAKUŞ – Hak-İş Konfederasyonu tarafından Van’da, “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi” projesi toplantısı yapıldı. Van’da Hak-İş Konfederasyonu tarafından düzenlenen iki gün sürecek olan toplantıda kadınların eğitim yoluyla güçlendirilmesi konusunun enine boyuna ele alınacağını toplantı başladı. Toplantı da kadınların yenilikçi yöntemlerle kadınların çalışma hayatında ve eğitim alanında güçlenmesi hedefleniyor.

 

 

Hak-İş Van Şubesinde düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Hak-İş Sendikası Van İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, iki gün sürecek olan toplantıda kadınların eğitim yoluyla güçlendirilmesi konusunun enine boyuna ele alınacağını ifade ederek, “Bu toplantının özellikle Van’da yapılması bizim için çok önemliydi. Bizim bölgemizde kadın çalışanların büyük problemleri var. Özellikle geçmişte bu bölgede kadınlara bırakın çalışmayı, bırakın toplum içerinde gezme imkânı bile verilmiyordu. Son zamanlarda gelişmememizle birlikte bunları aşıyoruz. Hizmet İş Sendikası Genel Başkanımız her ilde kadın komitesi kurmamız yönelik talimat verdi. O tarihte Van’da kadın komitesi kurmak istedik ama üç kadın bulup komiteyi kurma konusundan zorluk çektik. Ama Allah’a çok şükür şuanda Hizmet İş Sendikası Van Şubesi olarak 520 kadın üyeye sahibiz. Bunlar önem teşkil eden gelişmelerdir. Kadın çalışanların problemleri çok büyük biz bunun farkındayız. Bu problemlerle ilgili olarak çalışmalar yapıyoruz. Özellikle işverenlerle görüşüyoruz ve bu problemleri azami düzeye düşürmek için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz. Buradan özellikle Hak-İş ve Hizmet İş Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür ediyorum. Çünkü sendikamızda kadın komiteleri kurulmasına öncülük ettiler.” Dedi.

 

 

EFEOĞLU;“KADINLARIN BİZLERE DESTEK VERMESİNİ YAKINDAN GÖRDÜM”

 

Efeoğlu; “Kadın komitesi kurulduktan sonra kadınların çalışması, kadınların bizlere destek vermesini yakından gördüm. Buradan kendi kadın komite başkanıma ve yönetimime teşekkür ediyorum. Ayrıca üyelerimize ve kadın üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Erkek arkadaşlarımız bizleri yanlış anlamasın kadın üyelerimiz bizim arkamızda daha çok durabiliyorlar. Sendikada toplantı olsun il dışına gitme konusunda erkek arkadaşlarımızı toplama konusunda sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Ama kadın arkadaşlarımız ve kadın üyelerimiz, arkamızda dimdik durmuşlardır. Hakikaten kadınların çalışması, cesareti kadınların bağlılığını görmek istiyorsak işte bir örneği Ak Parti kadın kolları başkanı ve yönetimidir. Bu bölgede bizler bile çoğu şeyden çekinirken ve bazı bölgelere giremezken biz görüyoruz ki kadın kolları başkanı ve yönetimi gece gündüz demeden çalışıyorlar. Buda bizler için büyük bir örnektir.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ZENGİN; “ULUSLARARASI ARENADA ETKİN BİR ROL ÜSTLENMEKTEYİZ”

 

Türkiye’de bütün bölgeleri gezmeyi hedeflediklerini belirten Hak-İş Konfederasyonu Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim yoluyla güçlendirilmesi projesini daha önce Yozgat ve Aydın’da düzenledik. Türkiye’deki bütün bölgeleri gezmeyi hedefliyoruz. Projemiz bakanlık tarafından finanse edilmektedir. Hak-İş Kadın Komitesi olarak, gerek ulusal gerek uluslararası arenada çalışma yaşamını aktif ve saygın elçileri olarak kadınlara çalışan, kadınlara yakışan etkinliklerimizi sürdürmekteyiz. Kadınların toplumsal hayatına yönelik olarak toplantı, eğitim, çalıştay ve eylemler düzenlemekteyiz. Uluslararası arenada etkin bir rol üstlenmekteyiz. Uluslararası kadın eğitim seminerleri düzenlemekteyiz. 4 yıl önce Sudan ile kadınlara yönelik eğitim anlaşması imzaladık. İlkini 4 yıl önce düzenlemiştik. İkincisi ise, geçen hafta Sudan’da gerçekleştirdik. Sudan’da çalışma ve yaşama kadın üzerine kurulmuş ve yüzde 51 oranından kadın çalışma oranı var. Türkiye’de yüzde 34,5 oranında ve 6 yıl önce Türkiye’de 24,5 idi. Şuan Türkiye’de 10 oranında yükseliş yakalayarak yüzde 34,5 oranına geldi. Sudan’daki kadın komitesi ile ortak işlem yapıyoruz. Kadın komitesi çalışan kadınlar için çalışmıyor artık, çalışmayan kadınların çalışma hayatına adapta olması, iş sahibi olabilmesi ve girişimci olabilmesi için çalışmalar yapıyor. Türkiye’de anne olmak hem anne, hem iş kadını hem de eş olarak bütün vasıfları birlikte güzel bir şekilde ve etkin bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Hâlbuki çocuk bakımı sorunu çözülmesi lazım. Eş ile uygunluk bir kenara bırakılmaması lazım. Çalışan kadınların eşlerini ya da eşlerin çalışan kadınları anlaması lazım. Hak-İş kadın komitesi olarak ve Hak-İş konfederasyonu olarak bunları önemsiyoruz.” Dedi.

 

 

Toplantıda konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Osman Yıldız ise, “Biz sendikacılar olarak bütün işçi arkadaşlarımıza ulaşmak zorundayız. İşçi arkadaşlarımızın sendikalara teşrif etmelerini bekleyemeyiz. Bu bir hizmettir. Bu hizmet, bir hak ve özgürlük mücadelesidir. Dolayısıyla bu hizmeti bizim arkadaşlarımıza ulaştırmamız lazım ” dedi.

 

 

Hak-İş Konfederasyonu Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, AK Parti Van Kadın Kolları Başkanı Havva Duran ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdurrahman Çohaz’ın konuşmaları ile devam etti. Toplantıya, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fazıl Tamer, Oley-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Doğu Anadolu Şube Başkanı Yavuz Ulusoy, Özfinans-İş Sendikası İl Başkanı İlyas Alparslan, STK temsilcileri ve Hak-İş Sendikasına bağlı kadın üyeler katıldı.

Editör: TE Bilisim