Şehri Van Haber - Van'da 4 ilçeye kayyum atanmasının yankıları sürerken kayyuma tepki ile beraber yeni bir tartışmanın da fitili ateşlendi. Dün yapılan eylemler ve açıklamalar ile kayyuma tepki gösteren DBP cephesinden tepkiler sürerken, DBP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya da sert sözlerle kayyum atanmasına tepki göstermişti. Kayyum atanması ile sözler sarfederken Van'daki STK'lara da yüklenen ve omurgalı olun diyerek STK'ların sessizliğini sert sözlerle eleştiren Kaya'nın açıklaması gündeme bomba gibi düşmüştü. Kayyum açıklamasının önüne geçen Kaya'nın o sözlerinin ardından Van'daki önemli STK'lar ortak bir açıklama ile Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'ya tepki gösterdi.

Van'daki STK'lar ortak bir açıklama ile Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın STK'lara yönelik sözlerine tepki gösterdi. Kaya'nın belediye meclisindeki sert sözlerine "Açıklama talihsiz ve üzücüdür" diyerek cevap veren STK'lar ortak bir açıklama ile o sözlerinden dolayı Kaya'yı eleştirdi. Van TSO, Van Ticaret Borsası, Van OSB, Van İŞGEM, MÜSİAD, TÜMSİAD, TEKNOKENT, VANSİAD gibi önemli STK'ların ortak imzası ile yayınlanan açıklamada şu sözlere yer verildi:

 

STK'LARIN HEDEF ALINMASI KABUL EDİLEMEZ!

"19 Eylül 2016 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında Belediye Eşbaşkanının STK’ları hedef alarak yaptığı açıklama talihsiz ve üzücü beyanlarla doludur. İlimizde İlçelere Kayyum atanması üzerine yapılan açıklamanın örgütlü STK’ları hedef alması kabul edilemez. STK’lar halkın örgütlü biçimidir. Belediyeler ne kadar halka ait ise STK’lar ve Meslek Odaları da bu şekilde halkın malıdır. Bu bağlamda Ülkemizde meydana gelen toplumsal meselelere anında tepki gösteren, politika belirleyen Van’daki STK’lar bugüne kadar hiçbir kamu ve yerel yönetimin ihale takipçisi olmamış, kirli ilişkiler içerisinde bulunmamışlardır."

 

OMURGASIZ OLMAK İFADESİ HADDİ AŞAN BİR İFADEDİR!

Omurga meselesi patolojik bir belirlemeyi gerektirir ki, kendisi de savunucu olan Eşbaşkanın bu konuda STK’ları omurgasız olmakla itham etmesi haddi aşan bir beyan olarak tarafımızca değerlendirilmektedir. Aşağıda imzası bulunan STK’ların önceliği kent yararı ve halkın menfaatidir. Kayyum meselesi demokrasinin gerektirdiği bir enstrüman olmamakla beraber, konu henüz tartışıldığı dönemde STK’lar bu konudaki tavrını alenen demokratik siyasetin gerekliliği çerçevesinde ortaya koymuşlardır. O dönemde hiçbir beyanı olmayan Eşbaşkanın bugün STK’ları dizayn etme çabası anlamını yitirmiştir.

 

KİMSENİN YARDAKÇISI DEĞİLİZ!

Açıklamanın son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: "STK’lar iktidar dışı örgütlenmelerdir. Yerel ve merkezi hiçbir iktidarın yardakçısı değildir. Asıl görevi kentteki tüm sivil toplum örgütleri ile etkin iletişim içerisinde birleştirici ve bütünleştirici bir kentsel ruh yaratmak iken, aksine yapılan açıklamayı üzücü, talihsiz ve haddini aşan bir beyan olarak değerlendiriyoruz. Takdir halkımızın ve değerli kamuoyunundur.

 

Editör: TE Bilisim