Vanlılar öncki gün ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesine sessiz kalmayarak, yaptıkları basın açıklamasıyla Tramp’ın açıklamasını tanımadıklarını belirtti. 

 

ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Önceki ABD Başkanı Donald Trump tarafından Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi üzerine dünyanın birçok yerinden sert açıklamalar yapıldı. Türkiye’de bu duruma sessiz kalmayarak, Filistin halkının yanında olduğunu belirtti.

 

Tüm bu olaylar yaşanırken Türkiye’nin 81 ilinde aynı saatte vatandaşlar bir araya gelerek İsrail ve ABD’ye tepki göstererek, verilen kararın geçersiz olduğuna vurgu yapıldı. Van’da 54 sivil toplum kuruluşu Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi ortaklığında bir araya gelerek ABD’nin açıklamasını tanımadıklarını belirtti. Hz. Ömer Camide namaz sonrası bir araya gelen 200’e yakın vatandaş pankartlar ve sloganlar eşliğinde ABD’nin kararını tanımadıklarını belirtti.

 

“BU KARAR GEÇERSİZ VE GAYRI MEŞRUDUR”

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi adına açıklamaya yapan Nurullah Arvas, Kudüs'ü İsrail’in başkenti ilan etmenin Müslümanlara savaş açmak olduğunu ifade ederek, ABD Başkanı Trump'ın "İşgal altındaki Kudüs'ün işgalci İsrail devletinin başkenti olarak tanınması veya ABD elçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması kararı” İslam ümmetinin kalbine vurulmuş bir hançer olduğunu söyledi. 

 

Arvas, “ABD’nin ve İsrail'in bu kararı asla kabul edilemez. Orta Doğudaki kargaşadan ve İslam devletlerinin içine düştüğü zillet halinden faydalanan ABD, 1995 yılında yasallaştırdığı bu kararını hayata geçirmeye çalışmaktadır. Alınan bu karar geçersiz ve gayrı meşrudur. Bu, uluslararası kanunlar ile kayıt altına alınan Filistin halkının haklarını ihlal eden ve barış imkânını tamamen ortadan kaldıran bir girişimdir.” Dedi.

 

ARVAS: SİYONİZM'İN KUKLASI ABD

Arvas konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siyonizm'in kuklası durumuna gelen ABD ve Trump üzerinden tüm siyasi emellerine ulaşmanın hesabını yapan İşgalci İsrail devleti, her gün işgal ettiği yerlere bir yenisini daha ekleyerek alanını genişletmektedir. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması girişimi, siyasi açıdan İsrail'in işgal politikalarını meşrulaştırmanın bir adımıdır. ABD eliyle yıllardır yürütülen Filistin meselesinde çözüm yolu konusunda bir arpa boyu yolun gidilmemiş olması ve bu son adımda da görüldüğü gibi bu konuda hiç de gerçekçi olmadıklarını ortaya koymuşlardır. Trump'ın bu Siyonist ve anarşist tavrını Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak telin ediyoruz.”

 

“HIRİSTİYAN ALEMİNE DE BİR HAKARETTİR”

Kudüs sadece Filistin halkının değil aynı zamanda tüm Müslüman halklarında kırmızı çizgi olduğunu belirten Arvas, “Trump bu küstah girişimiyle Müslüman halkları ve devletleri tanımadığını bir kez daha kanıtlamış olmaktadır. Kudüs'ü siyonistlere peşkeş çekmek sadece Müslümanlara değil aynı zamanda tüm Hıristiyan alemine de bir hakarettir. Hıristiyanlarında Amerika'nın ve Israil'in bu kararına itiraz etmeleri gerekmektedir. Çünkü Kudüs Siyonizm'in değil, tüm insanlığın maneviyat başkentidir. İnsanlığın ve inançların ortak değeri olan Kudüs'ü Siyonizm'in başkenti haline getirmek, bütün dinlerin medeniyet değerlerine hakarettir. Diğer dinleri ve mensuplarını yok saymaktır. Kendinden başkasını düşünmeyen, bu uğurda çocuk katili olmaktan çekinmeyen bir devlet anlayışının, barış ve hoşgörünün başka bir adresi olan Kudüs'ü ele geçirmesi bölgeyi yeniden daha büyük çatışma ortamına sürükleyecek bir adımdır.” Şeklinde konuştu.

 

MÜSLÜMANLARI KUDÜS'E SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ

Arvas, başta İslam işbirliği teşkilatı ve Arap birliği olmak üzere Müslüman ülkelerin bu hadise karşısında seslerini yükseltmeleri gerektiğini dile getirerek,

 

“ABD ve İşgalci İsrail'e karşı yaptırımlar uygulaması gerekmektedir. Bu hadiseye sessiz kalmak tüm Müslümanlar için bir vebal olarak yeter. Sayın Cumhurbaşkanımızın "Kudüs Müslümanların kırmızıçizgisidir, İsrail'le diplomatik ilişkilerimizi koparmaya kadar gidebiliriz.” çıkışının arkasında olduğumuzu ve işgalci Israil ve ABD'ye karşı atılacak her türlü adımı destekleyeceğimizi ilan ediyoruz. Biz Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak ABD'nin bu küstah tavrına karşılık tüm Müslümanları Kudüs'e sahip çıkmaya ve aktif eylemselliğe davet ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

Yapılan açıklamanın ardından imam hatipli bir genç yaşanan haksızlığa tepki göstermek amaçlı yürüyüş yaptı.

Editör: TE Bilisim