ŞEHRİVAN ÖZEL /HAMİT KARAKUŞ - Van Defterdarlık hizmet binasının yapım çalışmaları yüklenici firma tarafından yarıda bırakıldı. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ihalesi gerçekleştirilen binanın yapımı haftalar önce bir anda dururken yapılması gereken işler yapılmadan bina kaderine terkedildi.

 

Van’da son yıllarda bir çok yatırım benzer kaderi yaşadı. Devlet eliyle yapılan yatırımlar ya yüklenici firmaların ya da süreçte yaşanan çevresel faktörler nedeniyle yıllarca çürümeye terkedildi. Erciş Devlet Hastanesi, Çevre Yolu, Van City AVM’nin inşaatı gibi bir çok yatırımın tamamlanması yılan hikayesine dönerken, Van Defterdarlık Binası da uzatmalı işler arasına adını yazdırdı. 2011 depreminden sonra dar ve kentin yükünü kaldırmayan binalarda hizmet veren Defterdarlık için tam çile biterken bu kez de müteahhit firma kaynaklı bir sıkıntıdan dolayı inşaat yarıda kaldı. İnşaatı geçtiğimiz yıl başlayan otogar kavşağındaki yeni binanın işi bir anda dururken akıllara yıllarca bitmeyen diğer binalar geldi. TOKİ eliyle yaptırılan bina için, TOKİ kanadından “halen yüzde 48’lik bölümü tamamlanmadı” açıklaması gelirken Van Defterdarlık İl Müdürü Şehrivan’a yaptığı açıklamada “Bir aydır yapılmıyor.” Diyerek işin yarım kaldığını doğruladı. Gözler ise yıllardır kiralık hizmet binalarında hizmet veren kurumun durumunun ne olacağına ve TOKİ’nin nasıl bir adım atacağına çevrildi.

 

 

TESLİM EDİLMESİ BEKLENİRKEN...

 

Bilindiği gibi Van’ın Vali Mithat Bey Mahallesinde bulunan Defterdarlık binası mülkiyeti hazineye ait bin 778 metre kare arsa üzerinde bulunan depremde ağır hasar görmesi sonrası İskele Caddesi üzerinde kiralanan bir binada hizmet vermeye başlamıştı. Eski alandan ayrılan Defterdarlık’ın yeni hizmet binası için de Otogar civarındaki bir alan tahsis edilmişti. Toplu Konut İdaresi tarafından (TOKİ) yapılacak olan Van Defterdarlığı yeni hizmet binası yapımı 2017 yılı yatırım programına alınarak yüklenici firma tarafından yapımına başlanmıştı. 28 Mart 2017 tarihinde yüklenici firma ile ihalesi gerçekleştirilen binanın sözleşmesi 8 Mayıs 2017 tarihinde imzalandı. Yüklenici firma tarafından sözleşme imzalandıktan sonra Tuşba İlçesi, Akköprü Mahallesinde bulunan 10 bin metre kare yüzölçümlü üzerine temeli atılan Defterdarlık Hizmet binası 500 gün içerinde yani 2018 yılı sonu teslim edilmesi beklenirken, yapım çalışmalarının bayramdan hemen sonra durdurulduğu öğrenildi.

 

 

KAMAR: ÇALIŞMALAR DURDURULMUŞ DURUMDA

 

Defterdarlık binasının durdurulmasının ardından Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van Defterdarlık Müdürü Murtaza Kamar da inşaatın durduğunu doğrularken, “Bu işin takibini TOKİ yapıyor. Biz TOKİ’ye bildirdik. Yaklaşık olarak 1 aydır iş yapılmıyor. İş yapılmadığını ve işlerin durduğu yönünde TOKİ’ye sözlü olarak illetim. TOKİ’den yetkililer buraya gelecek.”

 

 

LOJMANLARI DA YAPMADILAR!

 

“İlanda yeni hizmet binasının 500 iş günü içerisinde teslim edilmesi gerekiyor. Kısa bir zaman önce TOKİ’den yetkilerle görüştüm. 1-2 ayları falan var denilmişti. Hizmet binası dışında lojmanlarımızda var. Mayıs ayı içerisinde teslim edilmesi gerekiyordu. Bina Ağustos’ta teslim edilecekti. Tabi bu süreden önce teslim edilmesi planlanıyordu. Yüklenici firma iflas etti veya mali krize girdi. Ş uan hizmet binası ve lojmanlarda herhangi bir çalışma yok maalesef. Burada tabi takibi TOKİ’de bizde değil. TOKİ bizim adımıza ihale yaptı. Bitince de TOKİ bize teslim edecek.” İfadelerini kullandı.

 

 

TOKİ DEVAM EDECEK DİYOR AMA...

 

Bitmesi gerekirken yarım bir şekilde kalması nedeniyle dikkatleri çeken o binanın durumunu Şehrivan ele aldı. Apar topar yapımı devam eden binayı bırakın giden yüklenici firmanın durumundan haberdar olmadığı anlaşılan TOKİ yetkilileri Şehrivan Gazetesi’ne yaptığı açıklamada çalışmanın devam ettiğini söylerken açıklamada; “28 Mart 2017 tarihinde yüklenici firma ile ihalesi gerçekleştirilen Defterdarlık hizmet binası yapım çalışmaları devam ediyor. Kaldığı yerden devam edecektir. Van’da bulunan yetkili arkadaşlarımız yapım aşamasını takip ediyor. İnşaat’ın yapım aşaması devam edecektir.”

 

 

SADECE YÜZDE 52’Sİ TAMAMLANDI, GERİSİ KALDI...

 

“Defterdarlık hizmet binasının durdurulduğu yönünde bizim tarafımıza o yönde bir bilgi paylaşılmadı. İnşaatı devam eden hizmet binası şu an yüzde 52’lik dilimi bitmiş durumda. Şu an 48’lik bir dilim kaldı. Yüklenici firmayla 8 Mayıs 2017 yılında sözleşme imzalanmış olup, en geç 500 gün içerisinde teslim edilmesi gerekiyor. Eğer yüklenici firma bu süreci geciktirirse, idame tarafından cezalı olarak çalıştırılmak zorunda bırakılır.” denildi.

 

FİRMAYLA SÖZLEŞME 8 MAYIS'TA İMZALANMIŞTI

 

Toplu Konut İdaresi tarafından yapılacak olan Van Defterdarlığı yeni hizmet binası yapımı 2017 yılı yatırım programına alınarak inşaatına başlanmıştı.  28 Mart 2017 tarihinde ihalesi gerçekleştirilmiş yüklenici firmayla sözleşme 8 Mayıs'ta imzalanmıştı.

 

 

7 KATLI 14 BİN 528 M2 KAPALI ALANA SAHİP

 

Tuşba İlçesi, Akköprü Mahallesinde bulunan 10 bin m2 yüzölçümlü olan hizmet binası tek girişli, gider ve gelir ayrımlı iki blok, bodrum (otopark) + zemin kat dahil her blok 7 katlı ve her katın bin m2'nin üzerinde olacağı toplam 14 bin 528 m2 kapalı alanı, çevre düzeni, ihata duvarı ve kapalı devre güvenlik sistemi yer alıyor. 

 

 

BİRÇOK BİRİM YER ALIYOR

 

Defterdarlık hizmet binasında Vergi Dairesi, Müdürlüğü, Gelir Müdürlüğü, Muhasebe Müdürlüğü, Hazine Avukatlığı, Sağlık Kurumları Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü, Personel Müdürlüğü birimleri yer alıyor. 2018 yılının sonlarına doğru tamamlanması taahhüt edilen Van Defterdarlığı hizmet binası ve lojmanları altyapı ve çevre düzenleme inşaatı konvansiyonel kalıp sistemiyle inşa edilecekti.

 

 

KURUMLAR AYNI KADERİ YAŞIYOR

 

Bilindiği gibi Van’da son yıllarda bir çok yatırım da aynı kaderi yaşamıştı. Çoğu müteahhit firmalardan kaynaklı, kimisi de terör nedeniyle yarım kalan yatırımların sayısı son dönemde artarken bunlar arasında akla ilk gelenler ise Çevre Yolu, City Van AVM, Erciş Devlet Hastanesi gibi yatırımlar olarak eklenmişti. Erciş Devlet Hastanesi de 10 yılı aşan inşa süresinde müteahhitlerden kaynaklı inşaatı uzayan yapılar arasında yer almış ve nihayet geçtiğimiz haftalar itibariyle hizmete başlayabilmişti.

Editör: TE Bilisim