Van’da yapılması planlanan ‘Yeni Yaşama Merhaba’ mitingi Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesinin ardından iptal edildi. Elçi’nin öldürülmesi Van’da düzenlenen kitlesel basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi. HDP’nin yanı sıra birçok STK’da Elçi’nin öldürülmesinden dolayı yazılı açıklamalar yaptı.

 

HDP OTURMA EYLEMİ YAPTI

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesi nedeniyle Van’da önceki gün yapılması planlanan ‘Yeni Yaşama Merhaba’ mitinginin iptal edilmesinin ardından kitle HDP Van İl Binası önünde topladı. Sık sık, ‘Elçi’ye uzanan eller kırılsın’ sloganları atan kitle ardından Cumhuriyet Caddesine doğru yürümek istedi. Ancak polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine gerginlik yaşandı. Bunun üzerine kitle polisin tutumunu protesto etmek amacıyla Hastane Caddesini trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine DBP Van İl Eş Başkanı Münir Aras, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Derya Hayva, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer,  Belediye Eş Başkanları, HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri, STÖ temsilcileri ve halk katıldı.

 

ARAS: CEVAP VERECEĞİZ

Yaklaşık bir saat süren oturma eyleminin ardından konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Münir Aras,  Diyarbakır’da Tahir Elçi’yi katleden korku imparatorluğu ve kanlı ellerin döktükleri kanda boğulacaklarını söyledi. Aras, “DAİŞ çetelerinin Kürdistan’da farklı yüzlerle kendini göstermeye başladı. Bunu çok iyi görüyor ve Tahir Elçi’yi ellerin alçakça, hunharca katledildi. Tüm sindirme ve vahşet politikalarına Kürt halkının mücadelesini yükselterek cevap vereceğiz. Musollini, Franco’yu, Hitler’i kendilerine örnek alarak bunu Kürdistan ve Türkiye’de uygulamaya çalışanlara halkların izin vermeyecektir. Elçi’yi katledenler şunu bilsinler ki bu halk asla korkmadı, korkmayacak.” Şeklinde konuştu.

 

HEZER: HEDEF GÖSTERİLDİ

Aras’ın ardından söz alan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, bir kez daha Kürt halkına, barışa, kardeşliğe ve insanlığa kurşun sıkıldığını söyledi. Tahir Elçi’ye yönelik gerçekleşen alçakça saldırıya Kürt halkına ya cezaevi ya da ölümün gösterildiğini kaydeden Hezer şu ifadelere yer verdi: “Elçi 2 ay önce ‘PKK terör örgütü değildir’ dediği için hedef gösterildi. Önce cezaevine atmak istediler ancak bunu başaramayınca bu seferde katlettiler. Kürt halkı 40 yıldır her güne ölümlerle, katliamlarla uyanıyor. Her yerde katliamlar var ve her katliamda devletin kanlı elleri var. Ey devlet sen katilsin ve suç işliyorsun. Halkımızdan sessiz kalarak katliama ortak olmasını istiyorlar, ama biz bu katliama ortak olmayacağız. Bundan sonra ki süreçte bu tutum devam ederse Van haklıda cevabını verecektir.”

 

VASİAD SALDIRIYI KINADI

Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (VASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Yakut, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’ye yapılan saldırıyı kınayarak, zanlıların bir an evvel yakalanmasını istedi.

 

VASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Halit Yakut, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin dün sabah saatlerinde yapılan hain saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından taziye mesajı yayınladı. Başkan Yakut mesajında, “Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi'nin, sabah saatlerinde silahlı bir saldırı sonucunda yaşamını kaybettiğini öğrenmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Yaşanan bu saldırı şokunu hâlâ üzerimizden atamadığımızı belirtmek isterim. Sayın Tahir Elçi’ye Allah’tan rahmet, başta ailesi ve Diyarbakır Barosu mensubu çalışanları olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Ayrıca aynı olayda iki polisimizin şehit düştüğü haberini almış bulunmaktayız. Şehit polislerimizin ailelerine, sevdiklerine başsağlığı diler, böyle bir olayın bir daha yaşanmaması temennilerimizi sunuyorum” dedi.

 

‘Kimden gelmiş olursa olsun, bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz’ ifadelerine yer veren Yakut, şöyle konuştu: “Bir baro başkanının bu şekilde katledilmesi, ülkede gelinen noktayı, şiddetin ne boyutlara ulaştığını çok çarpıcı bir biçimde göstermektedir. Bu saldırı birliğimize, kardeşliğimize yapılmış saldırıdır. Faillerin bir an önce bulunup en ağır şekilde cezalandırılması temennisi içerisindeyim. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması en temel arzumuzdur. Sayın Tahir Elçi ve iki polisimize Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

 

BORSA’DAN ‘ELÇİ’NİN AÇIKLAMASI

Ticaret Borsası, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini kınadı. Van Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada, “Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan ve daha önceki çatışmada zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukatla birlikte açıklama yaptıktan sonra silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda Tahir Elçi ile 1 polis memuru hayatını kaybetmiştir. Van Ticaret Borsası olarak yaşanan hadiseden büyük üzüntü duyduğumuzu belirtiyor ve saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik yapılan her türlü girişimin karşısında, sağduyu ile yer almamız gerektiğine inanıyor, Diyarbakır Baro Başkanı merhum Tahir Elçi’ye ve polis memurumuza Allah’tan rahmet, ailesi ve geride kalanlara başsağlığı ve sabır diliyoruz” denildi.

 

EKONOMİ KONSEYİ SALDIRIYI KINADI

Van Ekonomi Konseyi, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’ye yapılan saldırıyı kınadı.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Van Ekonomi Konseyi Başkanı Emin Tuğrul, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin; 90’lı yıllardan bu yana bölgede gerçekleşen faili meçhullerin ve siyasi cinayetlerin aydınlatılması noktasında büyük mücadele sarf ettiğini belirterek, Elçi’nin bir faili meçhul cinayetle katledilmesinin ülkeyi ve tüm demokrasi savunucularını derinden yaraladığını söyledi.

 

Elçi’ye yapılan saldırının bir an evvel aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Tuğrul, şöyle konuştu:“Diyarbakır’ın göbeğinde hunharca planlanmış bir saldırının, ülkemiz demokrasisinin ilerlemesinde yoğun mesai harcayan Elçi’nin aramızdan ayrılmasına sebep olması, acilen aydınlatılması gereken bir vakadır. Meslek hayatı boyunca zalimin karşısında, mazlumun yanında yer alan ve her platformda bölgedeki tüm olumsuzluklar karşısında sesini kısmadan mücadele gösteren Elçi, coğrafyamızda nadir yetişen hukukçularımızdan biridir. Böylesine acı bir olayla aramızdan ayrılması, tüm insanlarımızı birbirine kenetlemelidir. Bu ve geçmişte gerçekleşen benzeri katliamların aydınlatılması için ülkemizdeki tüm aydınların bölgede ortak çalışma yürütmesi, ivedi olarak yapılması gereken konuların başında gelmektedir. Son olarak bir daha benzeri faili meçhul cinayetlerin gerçekleşmemesi için taraf, görüş ve siyasi yapı fark etmeksizin ortak hareket edilerek bölgede cirit atan karanlık ve derin güçlerin ortaya çıkarılması yönünde birlik ve beraberliğimizi göstermenin kaçınılmaz olduğunun bilinmesini, bu elim cinayetin acilen aydınlatılmasını temenni ediyoruz.” 

Editör: TE Bilisim