Van’da 2011 yılından bu devam eden ekonomik krizin etkileri devam ederken, Van’daki krizi, vergi borçlarının silinmesi talebini, sicil affını ve daha birçok tedbiri dile getiren isim bu kez de HDP Van milletvekili Lezgin Botan oldu. İki dönemdir sık sık meclis gündemine taşınmaya çalışılan konu ile ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal’a yazılı soru önergesi sunun HDP’li Botan Sakarya depreminden sonra vergi borçları silinmesine rağmen Van’da böyle bir uygulamaya gidilmediğini kaydederken; “Bu durum Van esnafı ve halkını önemli bir ekonomik felaketle karşı karşıya bırakmıştır.” Dedi. Botan, Van’daki krize dair bakan Ağbal’a sorular yöneltirken vergi terkini konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

 

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Van’ın depremden sonra yaşadığı ekonomik sıkıntıları Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebi ile soru önergesi verdi.

 

BOTAN: İŞ YERLERİ 15 AY BOYUNCA KAPALI KALDI

Botan, “Van ilimizde 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda nüfusun önemli bir bölümü uzun süre şehir dışında yaşamak zorunda kalmış ve iş yerleri 15 ay boyunca kapalı kalmıştır. Dolayısıyla esnaf uzun bir süre iş yapamamıştır. Yine deprem sonucunda küçük esnaf mal ve hizmet satımında olsun, satılan mal ve hizmetin bedelinin tahsilinde olsun ciddi sıkıntı yaşamıştır. 2355 Sayılı kararname ile Van esnafının vergi ve kredi borçları mücbir sebep hali nedeniyle ertelenmiştir. Mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra esnaf ciddi bir vergi borcu ve kredi geri ödemeleri sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum Van’da ticaretin tıkanmasına, esnafın iş yapamamasına ve lokal bir ekonomik krize neden olmuştur.” İfadelerine yer verdi.

 

“VAN ESNAFI ÖNEMLİ BİR EKONOMİK FELAKETLE KARŞI KARŞIYA BIRAKMIŞTIR”

Sakarya depreminden sonra çok doğru ve yerinde bir kararla 4731 sayılı kanun ile Sakarya’da bulunan esnafın bir kısım vergi borcunun silindiğini kaydeden Botan, “Ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması ve Sakarya ilinden daha düşük milli gelire sahip olan Van ilimizin de böyle bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu aradan geçen zaman içinde sürekli dile getirilmiş olmasına rağmen; hükümet bu konuda Van esnafını rahatlatacak adımları atmamıştır. Bu durum Van esnafı ve halkını önemli bir ekonomik felaketle karşı karşıya bırakmıştır.” Diye belirtti.

 

VAN’IN ZARARINI SORDU…

Botan Ağbal’ın yanıtlaması için şu soruları yöneltti: “2011 depremleri öncesinde Van ilimizde faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı ile deprem sonrasında faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı kaçtır? Van ilimizde depremde zarar gören kayıtlı esnaf ile zarar gören işyeri sayısı kaçtır? Zararların maddi karşılığı ne kadardır? Bu işyerlerinde çalışırken işsiz kalan kişi sayısı kaçtır? Deprem sonrasında vergi ve kredi borçlarının ertelenmesi kanununda kaç esnaf yararlanmıştır? Ertelenen vergi ve kredi borçlarının toplamı kaç TL tutarındadır? Vergi ve kredi ödemlerinin ertelenmesi süresinin dolmasından sonra borçlarını düzenli ödeyemediği için riskli duruma düşen esnaf sayısı kaçtır? Van ilimizde 2011 depremlerinden önce ve depremlerden sonra ödenemeyen ve karşılıksız çıkan çek ve senetlerin sayısı ve bu çek ve senetlerin parasal tutarı ne kadardır? Sakarya depremi vb. depremler sonrasında mağdur olan esnafın vergi ve kredi borçlarının terkin edilmesi yönünde alınan kararların benzeri Van esnafı için neden uygulanmamıştır?”

 

VERGİ, TERKİNİ, SİCİL AFFI… HER ŞEY VAR!

Van Sanayi ve Ticaret Odası ile Esnaf Odalarının ısrarlarına rağmen Van esnafının borçlarının terkin edilmesi yönünde bir yasal düzenlemenin bu güne kadar yapılmamış olmasının nedeni nedir? Bundan sonra böyle bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Van ilimizin ekonomik olarak kalkındırılması için almayı düşündüğünüz önlemler var mıdır, varsa bu önlemler nelerdir? 2016 yılı bütçesinde Van ilimiz için öngördüğünüz yatırımlar ve bu yatırımlar için tahsis ettiğiniz parasal tutar ne kadardır? Depremden dolayı 15 ay iş yapamayan Van esnafı çeklerini ödeyemediği için kara listeye alınmış olduğundan kredi kullanamamaktadır. Önceki hükümet bir sicil affıyla bu durumu düzelteceğini vaat etmesine rağmen bu yönde bir iyileşme görülmediği aksine iş ihaleleri sürecinde ve banka kredisi kullanma talebinde bulunan esnafın karşısına engel olarak çıkmaya devam etmektedir. Bu da ciddi bir mağduriyete ve ekonomik sıkıntılara neden olmaktadır. Van esnafının önüne çıkan bu sicil sorununu gidermek için sicil affı yoluyla bir çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?” 

Editör: TE Bilisim