ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Son yıllarda yaptığı fuarlar ile ön plana çıkan Van, 28 Eylül ile 1 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan turizm fuarına odaklandı. Van’daki aktörlerde fuarı konuştu, birlik mesajı verdi.

 

Van’da bu yıl 8’incisi düzenlenecek olan “Van Turizm ve Seyahat Fuarı” öncesi Van Valiliği’nde toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Van’daki aktörler fuarın daha iyi yerler gelmesi için konuştu. Toplantı da konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van’ın turizm anlamında iyi bir noktaya geldiğini, daha ileriye gitmesi için el birliğiyle çalışmaları gerektiğini söyledi. Toplantıda konuşan Kültür Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nezafettin Aydoğan ise diğer illerin artık rahatlıkla Van’a geldiğini ifade etti.

 

“VAN TURİZM İÇİN ÇOK PARLAK BİR SENE”

Van Valiliği Ali Paşa Toplantı Salonunda düzenlenen toplantının başkanlığını yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, yapılacak olan fuarın geleneksel hale geldiğini söyledi. Bu yılın Van turizm için parlak bir yıl olduğunu söyleyen Zorluoğlu şunları söyledi: “Bu sene Van turizm için çok parlak bir sene. Esnafımızın ve turizmcimizin yüzü gülen bir sene, otellerimizde çoğu kere boş yer kalamayan bir sene. Bizde bundan memnuniyet duyuyoruz. Van yavaş yavaş daha fazla bir turizm şehri olarak anılmaya başlıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bu adımları atacağımız yıllar olacak. Gerçek manada bir turizm şehri olacağımız yıllar olacak.”

 

İRAN, GÜRCİSTAN VE ERMENİSTAN’DAN KATILIM OLACAK

Valilik, belediye, kurumlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve yatırımcılarla Van'ı ileri ki yıllarda cazip bir hale getireceklerini ifade eden Zorluoğlu, eksiklerin olduğunu ve bu eksiklerin stratejik çalışmalar ile giderileceğine işaret etti. Bu yıl düzenlenecek olan fuara İran, Gürcistan ve Ermenistan'dan da katılım olacağını söyleyen Zorluoğlu, “Yapılan fuar kapsamında gerek içeriden gerekse de dışarıdan turizm ile uğraşana yatırımcı ve taraflar buraya getiriliyor. Bu yıl ki fuarda maksadına uygun bir şekilde gerçekleştirilecek. Bu yıl İran Gürcistan ve Ermenistan'dan sektörel anlamda katılım bekliyoruz. Yurt içerisinde 35 ilimizde il kültür ve turizm müdürlerinin katılımını bekliyoruz. Fuarımıza bu yıl 66 katılımcı bekliyoruz. Bu sayı biraz daha artabilir. Komşu ülkelerimizden de katılım bekliyoruz." dedi.

 

ZORLUOĞLU: KIYMETLİ BİR ŞEYDİR

Van'ın huzurlu ve güvenli bir şehir olduğunu söyleyen Zorluoğlu, bu yıl ki fuar için bir zorlama olmadan illerin Van'a gelmek istediğini ifade etti. Zorluoğlu şöyle konuştu: "Van’ın artık huzurlu ve güvenli bir kent olduğunun açık işareti olarak bunu değerlendiriyorum. Bu sene her hangi bir zorlama ve yönlendirme yapmaksızın, davet ettiğimiz il kütür müdürlüklerimizin bizim ilimize memnuniyetle davetimize icabet etmelerini görüyoruz. Bu ilimizin hem görülmeye değer bir il olduğunun göstergesi hem de artık insanların Van’a gelirken bir güvenlik tereddüttü yaşamadığının göstergesidir. Bu çok kıymetli bir şeydir. İlimizde huzur, güvenli ortam sürdüğü ve arttığı müddetçe turizm bakımından ve diğer yatırım alanları bakımından çok önemli bir potansiyel olduğunu biliyoruz. İnşallah bu potansiyel daha fazla açığa çıkacaktır.”

 

AYDOĞAN: VAN’I ÖNEMSİYORUZ

Kültür Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nezafettin Aydoğan ise 4 yıldır Van’da fuarlara katıldıklarını söyledi. Van’ı çok sevdiğini söyleyen Aydoğan, “2 yılda terör belası bizi çok uğraştırdı. Bu anlamda bakanlık olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Çok ciddi baskılar kurmamıza rağmen firmalar terörden dolayı buraya gelmiyordu. Bu yıl ise hiçbir baskı olmadan 35 il tereddütsüz bir şekilde buraya geliyor. Van fuar anlamında önemli bir yere geldi. Bizde bakanlık olarak Van’ı önemsiyoruz.” ifade etti.

 

“MİSAFİRLER MEMNUN EDİLMELİ” DEDİ

Van’a gelen misafirlerin memnun edilmesi gerektiğini söyleyen Aydoğan şöyle konuştu: “Van’a gelen misafirleri memnunun etmemiz ve burada tutmamız gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman daha fazla insanı buraya çekebiliriz. Bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Azerbaycan, Gürcistan ve İran’dan buraya gazeteci getirmeye çalışıyoruz. Buraya gelen gazetecileri bakanlık olarak ağırlayacağız. İlk gün akşamı bir kokteyl vereceğiz. 35 il müdürlüğümüz kalemini bakanlık karşılıyor. Bu da teşvik amaçlı yapılmaktadır. Bunun da Van’a ve ülkeye iyi hizmet olarak yansıyacağını düşüyoruz.”

 

“HEDEFİMİ ULUSLARARASI FUARCILIĞA YÜKSELMEK”

Toplantıda konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise fuarların illerin kalkınmasında önemli rol oynadığına işaret etti. Güler, “İran’dan hem ziyaretçi hem de firma anlamında ciddi bir katılım bekliyoruz. İran’dan 3-5 bin arasında ziyaretçi bekliyoruz. Gelen 35 ilimiz önemli illerdir. Fuara sadece katılımcı olarak katılmıyorlar. Emitt’e katılır gibi geliyorlar. En az 25 kişi ile geliyorlar. Hedefimiz bu fuarı iyi geçirip önümüzdeki yıllarda uluslararası fuar düzeyine gelmektir.” Diye konuştu.

 

GÜLER: FUARLAR KENT İÇİN ÖNEMLİDİR

Fuar içeriğiyle ilgili de bilgi veren Güler son olarak şunları söyledi: “En güzel Van Kedisi yarışması düzenlenecek. Anadolu Ateş’ini fuara getireceğiz. Çok büyük bir teveccüh bekliyoruz. Van Balığı Festivali yine bu sene yapacağız. Balıktan yapılan 10 çeşit yemeği insanlara ikram edeceğiz. Flamingo gözlem günü yapacağız. Ziyaretçi beklentimiz 50 bin ziyaretçidir. Yapmış olduğumu çalışmamız bu doğrultudadır. Sadece Van değil çevre illerde de bu çalışmayı yapıyoruz. Bu yıl Travel Türkiye’ye ziyaretçi olarak geçmek istiyoruz. Bunu başarmak istiyoruz. Van’ın bu potansiyeli de var. Bölgedeki turizm 4 gün boyunca burada izleyeceğiz. Bölgesel turizm kalkınması ve turizm alanındaki diğer çalışmalar anlamında çalışma yapılacak.”

 

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. Toplantıya; İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Demirel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, kamu kurum amirleri ve işletme belgeli otellerin ve tur firmalarının temsilcileri katıldı.

Editör: TE Bilisim