Bir süre önce Van Gölü’nde Van İl Jandarma Arama Kurtarma ve Su Altı Timi tarafından bulunan yeni balık türüyle ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) kurulan araştırma ekibinin çalışmalarının ilk sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Yapılan çalışmalara göre, tespit edilen balığın Oxynoemachailus genusuna ait bir tür olduğu belirtildi.

 

Van Gölü'nde Van İl Jandarma Arama Kurtarma ve Su Altı Timi tarafından bulunan yeni balık türüyle ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) kurulan araştırma ekibinin çalışmalarının ilk sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Araştırma ekibinin yaptığı sualtı dalışlarıyla ortaya çıkan ilk bilgilere göre tespit edilen balığın Oxynoemachailus genusuna ait bir tür olduğu tahmin ediliyor.

 

GÜÇLÜ BİR EKİP KURULDU

 

Van Gölü’nde inci kefali dışında yeni bir balık türünün bulunması üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın talimatıyla bir araştırma ekibi kuruldu. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde Prof. Dr. Fazıl Şen'in başkanlığında Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mahmut Elp, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Yaşar Özvarol, YYÜ Su ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Ertuğrul Kankaya, Dr. Öğretim Üyesi Ataman Altuğ Atıcı ve Araştırma Görevlisi Ahmet Sepil’den oluşan bir komisyon kuruldu.

 

 

“ÇEŞİTLİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA KAYIT ALTINA ALINMIŞTIR”

 

Çalışmaların sürdürülebilmesi için balığın bulunduğu yerin tespitinde Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan'ın görevlendirmesi ile Van İl Jandarma Arama Kurtarma Su Altı Timi ile çalışmalara başlandı. Araştırma komisyonun yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Van Gölü’nde dikitlerin varlığı 1990’lı yıllardan itibaren çeşitli bilimsel çalışmalarda kayıt altına alınmıştır. Çalışma alanı olan ilgili dikitler Van ili Edremit ilçesi açıklarında bulunmaktadır. Bu kapsamda farklı günlerde üç dalış gerçekleştirilmiştir. Su altında keşif dalışları sırasında fotoğraflamalar ve video çekimleri gerçekleştirilmiş ve ilgili alanın farklı su özelliklerine sahip olduğu düşünülen bölgelerinden su numuneleri alınmıştır.

 

 

YENİ TÜR: OXYNOEMACHAİLUS GENUSU

 

Dikitlerde yapılan incelemede girinti çıkıntılar arasındaki alanlarda basına görüntüleri yansıyan balık türünün varlığı tespit edilmiştir. Bireylerin oyuklardan uzaklaşmadan girinti çıkıntılar arasında yaşadığı gözlenmiştir. Gözlenen bu balık türünün daha önce varlığı bilinen inci kefali türü olmadığı görülmüştür. Dolaysıyla gözlenen tür Van Gölü için yeni bir türdür. Bu balığın Oxynoemachailus genusuna ait bir tür olduğu düşünülmektedir.

 

 

Dikitin farklı noktalarında bulunan fauna ve flora örnekleri ile dip çamuru alınmış. Bu örnekler Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Su Kalitesi ve Su Kirliliği Laboratuvarı ile Balıkçılık Biyolojisi Laboratuvarı’na getirilerek incelemeler başlatılmıştır

 

DAHA GENİŞ BİLGİ EDİNİLMESİ PLANLANMAKTADIR

 

Laboratuvarda mikroskop altında yapılan ön incelemede bitkiler arasına yerleşmiş mikro boyutta omurgasız canlıların varlığı tespit edilmiştir. Alınan dikit ve su örneklerinde mevcut olan bitki ve omurgasız canlıların tür teşhisinin yapılabilmesi için çalışmalar devam ettirilmektedir. Sualtı dalış ekibinin yaptığı gözlemler neticesinde dikitlerin çok kolay tahrip olduğu ve temas edildiğinde kolaylıkla kırılarak çok ufak parçalara ayrıldığı belirtilmiştir. Yapılan bu sualtı dalışları ile birlikte elde edilen bilgiler neticesinde çalışmanın proje haline getirilmesi, böylelikle Van Gölü’ndeki dikitlerdeki canlı yaşamı hakkında daha geniş bilgi edinilmesi planlanmaktadır."

 

,

 

“SU ÖRNEKLERİ ÜZERİNDE ANALİZLER YAPIYORUZ”

 

Van Gölü’nde inci kefali dışında yeni bir balık türünün bulunması üzerine Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen'in başkanlığında Prof. Dr. Mahmut Elp, Doç. Dr. Yaşar Özvarol, Doç. Dr. Ertuğrul Kankaya, Dr. Öğretim Üyesi Ataman Altuğ Atıcı ve Araştırma Görevlisi Ahmet Sepil’den oluşan bir komisyon kuruldu. Balığın bulunduğu yerin tespitinde Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan'ın görevlendirmesi ile Van İl Jandarma Komutanlığı Arama Kurtarma Su Altı Timi ile çalışmalara başlandı.

 

ÇALIŞMALAR HALA SÜRÜYOR!

 

Konuyla ilgili açıklama yapan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen, Van Gölü'ndeki yeni balık türünün bulunduğu alanla ilgili çalışma başlattıklarını ifade ederek, bu kapsamda 6 Kasım tarihinde ilk dalışları gerçekleştirdiklerini söyledi. Dalışlar için Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden iki hocanın geldiğini dile getiren Şen, “Bu hocalarımız su altı kısmını tamamladılar. Biz de balığın yaşadığı bölgeden hem fotoğraf hem de video çekimlerini gerçekleştirdik. Aynı zamanda bölgedeki su çıkışlarının olduğu yerden ve farklı bölgelerden su örnekleri aldık. Şu anda su örnekleri üzerinde analizler yapıyoruz. Onun dışında yine o bölgeden yosun, plankton ve alg örnekleri aldık. Onların üzerinde de çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 

“ÇEŞİTLİ PROJELER YAPIYORUZ”

 

Çalışmaların uzun zaman devam edeceğini dile getiren Şen, “Bu alanla ilgili ve göldeki buna benzer diğer alanlarla ilgili de proje hazırlığı aşamasındayız. Bu projeleri de tamamladıktan sonra üniversitemize sunacağız. O projeyle ilgili Van Gölü'nün çeşitli yerlerindeki dikitlerle ilgili de çalışmalarımızı devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı. Yeni balığın tür tespiti ile ilgili çalışmayı başka bir grubun devam ettirdiğini de sözlerine ekleyen Şen, “Fakültemizin öğretim üyelerinin de içerisinde bulunduğu başka bir grup arkadaşımız, yeni balığın tür tespiti ile ilgili çalışmalarını devam ettiriyorlar. Ne zaman sonuçlanacağını bilemiyoruz. Çünkü bu çok kısa sürede elde edilebilecek bir sonuç değil. Biz, bu balığın şu andaki yaşama ortamıyla ilgili çalışmaları detaylandırmak için çeşitli projeler yapıyoruz” şeklinde konuştu. (ŞEHRİVAN HABER – İHA)

Editör: TE Bilisim