Van’da İran kara ulaşımı anlamında önemli bir adım Kapıköy’ün yeni projesi ile atılırken gözler proje bittekten sonra başlayacak olan yeni sürece çevrildi. İran ile yeni dönemde önemli bir ticari ilişki geliştirmek isteyen Van’ın geçtiğimiz aylarda başlayıp iptal edilen karşılıklı uçuşları da kent için önem arzediyor. Zor kazanımlarla başlamasına bir süre sonra durdurulan o uçuşlar için işin uzmanları da sahiplenme sıkıntısı olduğunu belirtti.

 

Van yıllardır gündeminde olan havalimanı sorununa en yetkili ağızdan cevap geldi. Havalimanı Müdürlü Veysel Göl gazetemize yaptığı özel açıklamalarda, havalimanın Van için önemli olduğunu söyledi. Yapılan işlerden, havalimanının geleceğine, yolcu yoğunluğundan yeni projelere kadar birçok konuda gazetemiz aracılığıyla okuyuculara seslenen Göl, 2012 yılında başlayan havalimanı genişletme çalışmalarının neden bitmediği sorusuna ise net cevap verdi. Havalimanıyla ilgili yeni projeler hakkında da bilgiler veren Göl, havalimanının kendi elektriğini üreteceğini söyledi.

 

GÖL: FİRMA YETERLİLİK SAĞLAYAMADI

2012 yılında ihaleye çıkılan ve çalışmalarına 2013 yılında başlanan havalimanı çalışmaların neden bitmediğiyle ilgili konuşan Veysel Göl şunları söyledi: “2012 yılında 17 milyon 265 bin liralık, şu anda hali hazırda mevcut olan ve inşaatı devam eden binanın ihalesi yapılmış. 2013 yılının Mart ayında yer teslimi yapılmış. Yetkili firma çalışmaya başlamış olup Ocak 2014 yılında firma iş yapamamasından dolayı yüzde 79’luk bir oranla işi feshetmişiz. Bunun da sebebi şudur. Firma yeterlilik sağlayamadığı iş konusunda tıkandı. Bazen basın bu yetkili firma sahiplerinden ‘Bizi kovdular, bize şunu yaptılar’ diyorlar. Bu onların iddiası ve kesinlikle böyle bir şey yoktur. Biz Devlet Havalimanı olarak bugüne kadar hiçbir esnafımızı mağdur etmedik ve etmeyiz de. Çünkü biz kurumsal anlamda Türkiye’de ilk 10’un içindeyiz.”

 

“HİÇ KİMSE ‘YOĞURDUM EKŞİDİR’ DEMEZ”

Yapılan fesih işlemleri ve diğer çalışmaların hukuk çerçevesinde yapıldığını ifade eden Göl, “Hiç kimse yoğurdum ekşidir demez. Bizim yetkili firmayı buradan tek taraflı bir şekilde göndermek gibi bir durumumuz yok. Çünkü bu süreçteki her şey mevzuatlar gereği yürür. O dönemde bu yeterliliği ve bu işi bitirme planına uyum olmayınca sıkıntılar oluşmaya başladı. İş bitirme takvimini bitirdiler. Biz kendilerine bu konuda sürede verdik. Bitirmeleri için çok bekledik ancak bunu yapamadılar. Bizde yüzde 79’luk oranla mahkemeye gittik. Mahkeme de bizleri haklı buldu. Eğer ki onlar haklı bulunsaydı zaten bizim ihaleye çıkma gibi bir durumumuz olmazdı.” Dedi.

 

GÖL: 6 EKİM’DE BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ

2016 yılında yeniden ihale çıkıldığını ve bu ihale kapsamında işin 6 Ekim’de bitirilmesi planlandığını dile getiren Göl şöyle devam etti: “2016 yılının Ocak ayında yeniden ihaleye çıktık. Yeni ihale Süphan Petrol A.Ş’ye verildi. Mart ayında yer teslimi yapıldı. Ekim ayının 6’sında işin bitim takvimi önümüzde duruyor. Geriye kalan yüzde 21 birlik iş için bu ihale yapıldı. Şu anda fiziki yapısı tamamlanmış. Elektronik ve elektrik boyutundaki çalışmamızda devam ediyor. İnşallah bu takvim doğrultusunda işin bitirilip bize verilmesini bekliyoruz. İşin bu kadar uzun sürmesinin nedeni budur. Dolayısıyla bunun sonuçlanmasını beklemek süreç alıyor. Bu konularda bizleri ve genel müdürlüğümüzü aşan konulardır.”

 

“YURT DIŞI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Devlet Havalimanları Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım’ın Van konusunda hassas davrandığını vurgulayan Göl, “Yarım kalan işin ihalesi için kendileri start verdi. Kendilerine bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Birçok havalimanında gösterdiği duyarlılığı bizim havalimanımızda da gösterdi. Yurt dışı çıkışlarımız için çalışmalarımız var. İnşallah bunu da yapacağız. Yani Van’a çok özel bir ilgi ile yaklaşım gösterdiler. Sıkıntıyı uzun vaade yaymadan kısa sürede halledip işin devamı sağlandı. İnşallah Ekim ayının ilk haftası yeni yerimiz tamamlanacak. Burası giden yolcu, diğer taraf gelen yolcu olacak. Aynı zamanda dış hat sorunumuz ortadan kalkmış olacak. Dolayısıyla bundan sonra daha rahat ve konforlu bir havalimanımız olacak.” İfadelerine yer verdi.

 

GÖL: YAKIŞIK BULMUYORUM

İşinde yetersiz kalan firmanın tavrının yanlış olduğunu ve bir kovulmanın olmadığını ifade eden Göl şunları söyledi: “Ben ihaleyi daha önce alan arkadaşlarla tanışmam. Genel Müdürlük bazında kimlerle görüşmüş bunu da bilmiyorum. Şunu söyleyeyim yaka paça dışarıya atacak kadar hiçbir sorun bizden kaynaklı değil. Bu sorun kendilerinden kaynaklanan bir süreçtir. Hatta ilk ihale yapıldıktan sonra bina yapımı o kadar hızlı yapıldı ki biz 3-4 ayda bu iş biter demeye başladık. Ancak sonradan gördük ki bizim kurumumuz dışında birçok kurumda iş almışlar. İşler iyi gitmediği zamanda sıkıntılar bize yansımaya başladı. Diğer ortakları da sıkıntının bizden yana olmadığını kendileri ifade ettiler. Burada zaten bizden yana bir sıkıntı olmuş olsa bizim ihaleye çıkma gibi bir şansımız oldu. Bunun üzerinde zaten hukuki bir süreç var. Ben bunları yakışık bulmuyorum. Firma tarafından kaynaklanan bir sıkıntı var. Bu açık açık söylenmelidir. Her işin hak edilişi vardır. Siz buna uymadığınız zaman bizde size hak edişinizi veremeyiz.”

 

“YENİ FİRMAYA 7 AY VERDİK”

Havalimanı işinin 2014 yılında teslim edilmesi gerektiğini dile getiren Göl, “2014’ün Aralık ayı itibariyle işin bize teslim edilmesi gerekiyordu. 2015 yılının Ağustos ayına kadar süre tanınmasına rağmen iş bitilemedi. 2 yıldır buranın bize teslim edilmesi gerekiyordu. Bizim şu anda orayı tamamıyla kullanmamız gerekiyordu. Şimdi ise yapılan ihaleden sonra işin Ekim ayında bitirilmesi planlanıyor. İşin uzama süresini görebiliyor musunuz? Yeni ihaleyi alan firmaya da 7 aylık bir süre verdik. Süreç bu şekilde uzadıkça uzadı. Tam olarak işin uzaması ve sıkıntıların yaşamasının nedeni budur. Firma buradaki işi bitiremediği için mahkeme araya girdi. Ardından firma hak edişi, işi bitirmediği halde alma arayışları içine girdi. Akıl mantık var bitmeyen işin biz parasını nasıl verelim. Bu para devletin parasıdır. Ben firma yetkilisinin bu tavır ve konuşmalarını doğru bulmuyorum. İnsan dürüst olacak. İnsan konuştuğu zaman hakkaniyetli konuşması gerekiyor. Ben size burada bunları söylüyorum. Yarın bu yazı yayınladığı zaman bana demezler mi Veysel Bey sen bunu yalan söyledi, yanlış konuştun diye. Bu süreç hukuki sonuç ortaya koymuş olduğu bir süreçtir.” Şeklinde konuştu.

 

GÖL: 12’NCİ SIRAYA GELMEK İSTİYORUZ

Havalimanının yolcu kapasitesine uygun olduğunu söyleyen Göl, pist alanında 7 uçağın bir anda hizmet verebileceğini söyledi. Göl şunları kaydetti: “Şu an ki mevcut havalimanı yolcu kapasitesini kaldırabilecek bir havalimanıdır. Bizim şu an ki hali hazırdaki havalimanımız yıllık 1,5 milyon yolcu kaldırabilecek kapasitededir. Bu havalimanında sıkıntı bitmeyen işlerden dolayı yaşadığımız bir sıkıntı var. Bu sorun her anlamda bize kötü olarak yansıyor. Dolayısıyla diğer gelen yolcu bölümümüz bittiği zaman daha rahat, konforlu, hızlı olacak. Şu anda uçak park alanımız 7 uçaktan oluşuyor. Fakat salonlarımız yeterli olmadığı için biz saatler içerisinde uçakları 2 ya da 3’e yaya biliyoruz. Çünkü 4-5 uçak olduğu zaman yolcular kaldırmıyor. Yeni terminalimiz bittiği zaman Türkiye’de 14’üncü sırada olan yolcu kapasitemizi 12’ye çekmeyi istiyoruz. Zaten şu anda 1 milyon 500 bine ulaştık bu hedefi de aşmayı düşünüyoruz. Yeni binamızla birlikte 2 milyonluk bir hedef koymuşuz kendimize. Bu gittikçe de artmaya devam ediyor.”

 

OTOPARK KAPASİTESİ 420 ARACA ÇIKARILDI

Giriş-çıkış ve otoparkta yaşanan sıkıntılarla ilgili de bilgiler veren Göl, “Giriş-çıkışlardaki yoğunluğun sebebi bölgedeki terör sorunudur. Elbette ki salonumuz dar ancak bu sorun en büyük sorunumuzdur. Çünkü yolcuların hassas bir şekilde aranması gerekiyor. Hızlı bir şekilde geçiş olduğu zaman gözden kaçan çok sıkıntılı süreçler yaşanıyor. Dolayısıyla titiz aramadan dolayı o kuyruklar oluşuyor. Yoksa bunun dışında kapılarımız ve cihazlarımız yeterlidir. Sırf güvenlik sıkıntısına mahal vermemek adına bu kuyruklar ve yoğunluklar oluşuyor. Daha önce var olan otopark kapasitemiz 120 araçlıktı. Şimdi ise bu sayı 420’ye çıkarıldı. Artı dışardaki yoğunluğun bir başka sebebi de projeye çizimidir. Projeye bu şekilde çizildiği için çalışmalar bu proje kapsamında yapılıyor. Biz şu anda bu projeyi değiştiremiyoruz. Ancak ileri ki süreçte bu sıkıntıyı çözmek adına ek bir çalışmamız olacak.” Dedi.

 

“OTOPARK İÇİN HUKUKİ YOLLAR AÇIKTIR”

Otoparkın çok büyük olmasına rağmen havalimanına gelenlerin araçları yolun kenarında park ettiğine dikkat çeken Göl şöyle devam etti: “Yollara koymuş olduğumuz engeller var. Biz bunları kaldırdık. Vatandaş daha rahat bir şekilde burada manevra yapmaları ve dönmeleri için bunu yaptık. Ancak vatandaş burada yolcusunu uğurlama ve karşılamaya gelince otoparklara girmiyor. Otoparklar neden yapılır? Bir düzen, konfor ve imkân olsun diye yapılır. Bizde bunları göz önünde bulundurarak yaptık. Hiç otopark olmasaydı ne olurdu? Otoparka şu anda 5-10 liralık bir para veriliyor. Burada herkes özgürdür ve tepkisini de dile getirebilir. Ancak bize o engelleri kaldırdıktan sonra insanlar araçlarını bu engellerin yerine park etmeye başladı. Adam arabasını aracını bırakıyor. Polis memuruna iki dakikaya geliyorum diyor. O araç orada 1 saat duruyor. Biz ülkemizde kurallara uyduğumuz zaman her şey bir düzene girer. Ancak bize kendimize göre kurallar uydurduğumuz zaman sıkıntılar çıkıyor. Ben ücretler konusunda bir şey diyemem. Belli saatler aralığında alınan belli ücretler vardır. Bunun hukuki yolu da açıktır. Orada bir dayatmada olmaz. Bu birim prosedürümüze de uygundur. Vatandaşımız şikayetçiyse bu konuda hukuki yollara başvurabilirler.”

 

GÖL: İLK 15 DAKİKAYA DA İTİRAZ ETTİLER

Bir aralar otoparkı ilk 15 dakikasını ücretsiz yapmalarına rağmen itiraz aldıklarını ifade eden Göl, “Biz havalimanlarını yönetirken minimum ücreti biz veririz. Üstündeki rakamı oradaki otoparkçı arkadaşlar kendilerine göre ele alırlar. Bizim asla orada müdahil olma gibi bir durumumuz olmaz. Orası ihaleye çıkmış ve onlar tarafından işletiliyor. Süreç onların sürecidir. Bizim verdiğimiz fiyatın üzerine onlarda kendi kafalarına göre fiyat belirleyemiyor. Oranın bir saati ve buna göre bir yapılandırması var. Zaman zaman bize de şikayetler geliyor. Bizim burada 1 saatlik 6 liradır, onlar 5,5 lira alıyorlar. İnsanlar girip 5 dakika kalıyor sonra diyorlar ki niye bu kadar fazla. Bu 1 saatlik bir fiyattır. Bir saatte kalsa aynı fiyattır, 5-10 dakika kalsa da aynı fiyattır. Biz büyükşehir toplantısında 15 dakikanın ücretsiz olmasını istedik. Buna bile itiraz ettiler.” İfadelerine yer verdi.

 

“SORUNU VATANDAŞIN ÇÖZMESİ GEREKİYOR”

Yaşanan sorunu vatandaşın çözmesi gerektiğine değinen Göl şunları kaydetti: “Biz kurallara uyarsak ve sıkıntılarımız medeni ve hukuki yollarla ararsak emin olun sıkıntılarımız çözülür ve hatta sıkıntılarımız olmaz. Bizim bu konuda sorunlara toplumsal bakmamız gerekiyor. Bu süreçte onun gibi işliyor. İlk 15 dakikayı ücretsiz yaptık. Adam içerde 16 dakika kaldı para istendi adam kalkıp ‘Ben 16 dakika kalmadım’ demeye başladı. İçeride sayaç var, içeri girerken fiş veriliyor. Her şey açık bir şekilde ortadadır. Bu sorunu vatandaşın kendisi çözmesi gerekiyor. Biz bunun için şartları oluşturmuşuz. Memur arkadaşlarımız bu konuda üzerlerine düşeni iyi bir şekilde yapıyorlar. Yaşanan sıkıntılarda dolayı bizde bugün sizinle bir araya geldik ve bu sorunlara cevap veriyoruz.”

 

FİDANLIK PROJESİNİ AÇIKLADI

Havalimanının fidanlık bölgesinde genişletmesiyle ilgili konuşan Göl, yapılan olan proje hakkında bilgiler verdi. Göl, “Havalimanının fidanlığa genişlemesiyle ilgili bizim bir çalışmamız var. Şunu ifade edeyim. Türkiye’deki tüm havalimanlarında olduğu gibi Van’daki havalimanında da gece ve gündüz iniş-kalkışlarda hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu konuda piyasa ciddi bir bilgi kirliliği var. Havalimanı sıkıntılıdır, karşıda TOKİ’ler var şeklinde konuşmalar oluyor. Bizim şu anki pistimiz 2 bin 750 metreye 45’tir. Dolayısıyla iniş ve kalkışlar hiçbir sorun yaşamıyoruz. Bir uçağın iniş kalkışı için bin 800 metre yeterli oluyor.” Dedi.

 

GÖL: CİDDİ YATIRIM SÖZ KONUSUDUR

Pist alanının yeterince büyük olduğunu söyleyen Göl bu çalışma ile daha konforlu bir havalimanı oluşacağını söyledi. Göl şöyle devam etti: “Ancak biz yine de konfor olması açısından Emin Paşa Mahallesi tarafından bir kamulaştırma talebine gittik. Orada yaklaşık 200 bin metre karelik bir alanı imara kapattık. Bu imar planında da var. Biz onu yakın zamanda himayemize almak için çalışmaları başlattık. Kaynağı oluşturduğumuzda bunu yapacağız. Türkiye’nin her yerinde havalimanları için modernizasyon çalışmaları başlatıldı. Dolayısıyla ciddi bir yatırım söz konusudur. Bizde bu konuda bütçelerimiz olanak verdiği takdirde bizim gibi havalimanların elzem olan iyileştirme çalışmaları yapılıyor.”

 

“HAVALİMANININ YERİ GÜZEL VE GÜVENİLİR”

Van’a yeni bir havalimanın yapılması ve yeriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Göl, “Biz bu 200 metre kare alanının imara kapatılmasından ve kamulaştırma bedelinin ödenmesinden sonra kendi himayemize alacağız. Nasip olursa pisti 200 metre daha uzatacağız. Pistin başındaki ışıkları ve diğer malzemeleri tamamıyla kurmak. Hedefimizde böyle bir çalışma var. Şu anda alet bizde var ve gayet iyi de çalışıyor. Udu sistemli bir iniş sistemidir bu. Çokta güzel bir şekilde çalışıyor. Van havalimanı çok uzun vadede buradan da taşınmasına veya başka bir yerer götürülmesine gerek yok. Bu çok ciddi ve pahalı bir yatırımdır. 750 milyon liraya havalimanları yapılıyor. Bir havalimanı yapıldığı zaman neden buradan gitsin ki. Vatandaş 10-15 dakikalık mesafede aracıyla buraya gelebiliyor. Yer olarak neresi düşünülüyor bilmiyorum ama burası deniz kıyısın da olması nedeniyle müthiş bir güvende sağlıyor. Bu birçok ile nasip olmayan bir nimettir. Dolayısıyla bizim havalimanımızdaki çalışmalar bu şekilde devam ediyor. Taşınma konusunda bir düşüncemiz yok.” Şeklinde konuştu.

 

VAN’A İKİNCİ BİR HAVALİMANI GEREKLİ Mİ?

Van’a ikinci bir havalimanının konuşulmasını da değerlendiren Göl ikinci havalimanı için şunları söyledi: “Ben sektörde yer alan ve bir Vanlı olarak şunu sorarım neden ikinci bir havalimanı? Burası yetmiyor mu? Burası fazlasıyla yetiyor. Sadece bazı alanlardaki sıkıntıların giderilmesi yeterli olacaktır. Bizim bu konuda böyle bir talebimiz yoktur. Emin olun bu havalimanında olan sıkıntıların çoğu havalimanında olan sıkıntılardır. Buda kışın kötü koşullarda bazı teknolojik aletlerimiz artık pes diyor. Bizde bununla birlikte pes diyoruz. Bu Yeşilköy havalimanında, Esenboğa Havalimanında ve dünyanın her tarafından yaşanıyor. Bunun dışında 1943 yılında Türkiye’de kurulan 3 sivil havalimanından bir tanesi Van Havalimanıdır. Asla iniş ve kalkışlar bir sıkıntı yaşanmamıştır. Burası çok uzun vadede Van’a yeterli olacaktır.”

 

GÖL: VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEYECEK

Fidanlık bölümünde yapılacak çalışma için vatandaşın mağdur edilmeyeceğine dikkat çeken Göl, “Fidanlık için ne kadarlık bir bütçe hazırlanır bunu şimdiden söylemek doğru olmaz. Çünkü her yıl değişimler oluyor. Oradaki vatandaş için fiyatı da Tapu Kadastro belirliyor. Bu konuda vatandaşlarımızın mağdur edileceği bir meblağ olmayacak. Vatandaş bu konuda aksine ok mutlu olacaklar. Yüksekova’da yapılan havalimanı için arazisi alınan vatandaşa gidip bir bakın. İnsanların hepsi mutludur. Devletimiz bu konuda üzerine düşeni en iyi şekilde yapıyor. Kesinlikle hava meydanları olarak arasa sahipleri çok iyi bir şekilde sahiplenilmiştir. Çoğu kendine o paralar ile işler kurmuşlardır. Şu an için fidanlıkta var olan bir sıkıntımız yok. Şu anda orada her şey iyi bir şekilde işliyor.” Dedi.

 

“İNSANIMIZ BU ÇALIŞMALARI HAKKEDİYOR”

Yapılan çalışmalarla havalimanın çok daha güzel olacağını söyleyen Göl şunları kaydetti: “Her kurum kuruluşta projeler yapılırken o günün şartlarında düşünülerek yapıldığı zaman ileri görülmeden projeler yapıldığı zaman önünüze çıkan sorunlar olur. Ben şunu söyleyeyim bu çalışmalarımızın bitmesi ile birlikte Van gerçek anlamda çok konforlu bir havalimanına sahip olacak. Şu anki aksamalar bu hukuki süreçten ve bölgedeki yapıdan dolayı etkiler oluyor. Her kurum olduğu gibi bizde bu bölgede var olan sıkıntılardan etkileniyoruz. Sevinçli olduğum en önemli nokta yolcu sayımızın hiç düşmemiş olması oldu. İnsanımız gerçekten hava yolunu iyi kullanıyor. Bizim insanımız da bunu çok iyi bir şekilde hakkediyor.”

 

GÖL: YATIRIM VE GÖÇ YOĞUNLUKTA ETKİLİ OLUYOR

Yolcu trafiğinin çok fazla olmasının nedenleriyle ilgili de konuşan Göl, “Sürekli yükselen bir yolcu profilimiz var. Ben bunu yoğun göçe ve burada yatırım anlamında bir sirkülasyon olmasından dolayı söylüyorum. Gelen giden insanların birçoğu sohbet ediyor ve bunu iyi bir şekilde görebiliyor. Terör dolayı insanların otobüs yerine uçakları tercih etmesi de bizi bu konuda etkiler. Olmaz değil ancak ben bu yükselişi genel anlamında bölgenin ziyareti, ticari amaçla gelen gidenleri, bölgedeki insanların tatillere gitmesi özellikle de kendi konseptleri ile alakalı bir durumdur.” İfadelerine yer verdi.

 

GÖL: İRAN UÇAĞI SAHİPLENİLMEDİ

İranlılar için daha önce başlatılan uçak seferleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Göl Van’ın uçağı sahiplenmediğine dikkat çekti. Göl son olarak, “İranlıların uçaklara rağbeti var. Yüksekova’da olduğu gibi Van’da da bu söz konusudur. Özellikle Kapıköy’deki çalışmanın bitmesiyle birlikte bunun bize büyük bir avantajı olacaktır. Bu Van için büyük bir potansiyeli ortaya çıkaracaktır. Van-Urmiye arası uçak seferleri yapıldı. Bir firma sponsor oldu ve Van-Urmiye, Urmiye-Tahran aynı şekilde Van’a da dönüş şeklinde seferler yapıldı. Bunun için çok çaba sarf ettik ancak STK, oda başkanları bunu hiç sahiplenmediler. Bir tur organizasyonu yapılabilirdi. Bizim bu konuda beklentilerimiz vardı. Acenteler, üniversite, STK, odalar, öğrencilere yayarak bunu sahiplenmek adına çalışmalar yapılabilirdi. Çok da büyük bir uçak değildi. İran tarafı bu jesti yaptı ancak biz sahip çıkamadık. Bizim bu konuda turizm acentelerine sitemimiz var. Necdet Takva dışındaki tur acenteleri, STK ve odalar sahip çıkmadılar. Otobüslerle saatlerce gitmektense kısa sürede konforlu bir şekilde gidilebilirdi. Ancak sahiplenilmedi.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim