Geçtiğimiz yıl Van’a giriş yapan İranlı turist sayısı 500 bin olarak ölçülürken bu yıl 1 milyona yakın turistin gelmesi ile ilgili temenniler de yapılmaya başlandı.

 

Van’ın İranlıları daha çok kente çekme girişimleri sürerken bu anlamdaki en önemli tarih olan 21 Mart da geldi çattı.  Son yıllarda Van’ın ekonomik anlamdaki en büyük sirkülasyon sebebi olan İranlılar 21 Mart Nevruz bayramı ile birlikte kente akın etmeye başladı. Van’ın son dönemlerdeki ekonomisinin en önemli çarkı olan İranlı turistler son bir kaç gündür yaptıkları girişleri Nevruz tatilinin başlamasıyla birlikte artırırken kentte bir anda İranlı patlaması yaşandı. Son bir kaç gündür otellerin tam doluluğa ulaştığı, alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda kuyrukların oluştuğu Van’da, dün itibariyle yoğunluk da zirveye ulaştı. Kente gelen İranlılar gündüz alışveriş yapıp akşam da eğlence mekanlarına akın ederken, Van Alışveriş Festivali (Van Shopping Fest)’nin de etkisiyle kentteki ışıl ışıl görüntü İranlıları da mutlu etti.

 

 

İranlı turistler ülkelerindeki 13 günlük nevruz tatilini Türkiye'de geçirmek için, Kapıköy Sınır Kapısı'ndan Van'a geldi. Nevruz Bayramı tatili dolayısıyla her yıl Türkiye'ye gelen İranlı turistler bu yıl da Van'ı tercih etti. Kentte devam eden Van Alışveriş Festivali'ni (Van Shopping Fest) fırsat bilerek bol bol alışveriş yapan İranlılar, otellerde yoğunluk oluşturdu. İranlı turistlerin bir kısmı kentte konaklarken bir kısmı da başta Antalya olmak üzere Türkiye'nin diğer illerine gidiyor. Van Ferit Melen Havalimanı'nda yaşanan yolcu yoğunluğundan dolayı 8 ek sefer konuldu.

 

 

ESNAF YOĞUNLUKTAN MEMNUN

Van'daki bir otelin yetkilisi Reşat Yeşilağaç, İranlı turistleri ağırlamak için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Esnafın memnun olduğunu ifade eden Yeşilağaç, "Kentteki otellerin doluluk oranı yüzde yüzlere ulaştı. Otellerin yanı sıra apart otel ve günlük dairelerimiz de var. Buralar da dolu. Esnaf bu durumdan çok memnun. Kente gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor. Demek ki Van'dan memnun ayrılıyorlar." dedi. Esnafın kazancının nevruz tatilinde arttığını söyleyen Yeşilağaç, Van'ın İranlı turistler için el birliği ile çalışması gerektiğini dile getirdi. Yeşilağaç, "Devam eden bir festivalimiz var. Bu festival biraz daha genişletilmeli. Örneğin İranlı sanatçılar burada konser verebilir. Bu şekilde daha renkli bir festival olur." diye konuştu.

 

 

TARHAN: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ

Mağaza sahibi Ercan Tarhan da İranlıların ilin ekonomisi için önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Geçen yıl 500 bin İranlı turist Van'a gelmişti. Her bir turist bir mağazadan bir parça kıyafet alırsa bu 500 bin kıyafet demektir. Her bir turist otelde bir odada kalırsa bu 500 bin oda demektir. Bu yüzden bu ilin ekonomisi için çok büyük bir katma değerdir. Devlet büyüklerimiz bu anlamda her türlü çalışmayı yapmış. Biz de esnaf olarak üzerimize düşeni yapıyoruz."

 

 

ESNAFTAN MEMNUNLAR

İranlı turist Zehra Bayis ise Van'ın ülkelerine çok yakın olduğunu anımsatarak, "Konser, alışveriş ve gölü görmek için Van'a geldik. Burada çok güzel zaman geçireceğiz. Van esnafı bize çok iyi davranıyor." ifadesini kullandı.

 

 

GÜNDÜZ ALIŞVERİŞ GECE EĞLENCE

İranlılar, ülkelerinde 20 Mart’ta başlayan Nevruz Bayramı tatilini Van’daki çeşitli eğlence merkezlerinde sabahlara kadar eğlenerek geçiriyor. İran’dan gelen binlerce turist, Nevruz Bayramı’nı Van’daki çeşitli eğlence merkezlerinde kutladı. Gündüz alışveriş yapan İranlılar, geceleri de eğlence merkezlerinde gönüllerince eğleniyor. Ülkelerinde 20 Mart’ta başlayan Nevruz Bayramı için Van’daki eğlence merkezlerine gelen İranlı turistler, baharın gelmesi ve yılın yenilenmesini burada kutladı.

 

 

“İNŞALLAH BU SEFER GÜZEL GEÇER”

Nevruz Bayramı’nın baharın gelmesi ve yeni yılın başlangıcı olarak kutlandığını ifade eden kafe işletmecisi İranlı Semira Razemi, “İran’da Nevruz Bayramı 20 Mart’ta başlıyor ve 13 gün sürüyor. 13 gün boyunca kutlamalar devam edecek. Biz de kafemizde böyle bir program düzenledik” dedi. Nevruz Bayramı’nın güzel geçmesi dileklerinde bulunan Razemi, “İnşallah bu sefer yılbaşı çok güzel geçer. Yılbaşında inşallah her şey yeni olacak. Her şeyden önce yeni yılda sağlık diliyorum.” Şeklinde konuştu.

 

GÜZELLİĞİN SEMBOLÜ: S

Gelenekleri gereği masada ‘yedi sin’i eksik etmediklerini de belirten Razemi, “İranlılar eski inançlarına göre heft (yedi) sin, yani ‘s’ harfiyle başlayan şeyler bırakılır. Bunlar bereketin, bolluğun, sağlığın, mutluluğun, şansın ve güzelliğin sembolü olarak yer alıyor” ifadelerini kullandı. Kafede gönüllerince eğlenen İranlı misafirler ise Nevruz Bayramı’nın güzel geçmesi dileklerinde bulundu.

Editör: TE Bilisim