ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / SONER İZGİ - Son dönemlere kadar sadece tarım ve hayvancılık ile anılan, turizm potansiyeli çok doğru bir şekilde avantaja çevrilmeyen, sanayide adı bile anılmayan Van üretim kendi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

 

Güneş enerjisi üretimi, OSB’deki yatırım atakları ve diğer bir çok adımdan sonra Van bir yönüyle Tekstil anlamında da önemli bir merkez haline gelirken Tekstilkent ile birlikte yeni sürece girdi. Birbirinden önemli ve büyük firmalar tekstil üretiminde rotayı Van’a çevirirken Vanlı üreticiler de bölgeye ve dış ülkelere ihraç edilecek üretimler için çarkları çevirmeye başladı. Bu anlamda Runis Tekstil de Colin’s gibi dev markalarla işbirliği içinde üretim yapan firmalar arasında yerini aldı.

 

Vanlı 2 iş adamı Van’a yaptıkları bir seyahat sırasında kendi memleketlerine yatırım yapma kararı alıp, ilk etapta 170 kişiyi istihdam etmeye başladı. Van OSB’de Runis Tekstil adı ile açılan yeni tekstil firması Vanlıların yeni istihdam kaynağı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.  İstanbul’da yaşayan Ferit Hangül ve Suat Gürgülü isimli 2 iş adamı bir gezi sırasında kendi memleketleri Van’a yatırım yapma kararı alarak Van Organize ve Sanayi Bölgesinde (OSB) tekstil fabrikası açtı. Yatırım yapma kararlarını Şehrivan’a anlatan Runis Tekstil’in ortakları Ferit Hangül ve Suat Gürgülü, ilk etapta 170 kişilik kapasiteli olan tekstil firmalarının kapasitesini 3 ay içinde 4002e çıkarmayı planladıklarını söyledi.

 

 

COLİNS VAN’A YATIRIM YAPTI

Yaptıkları yatırıma dair konuşan Runis Tekstil’in ortağı Suat Gürgülü, tekstilde şimdilik 170 kişinin istihdam edildiğini ifade ederek, kısa bir süre içinde bu sayıyı 400’e çıkarmayı planladıklarını belirtti. Günlük hedeflerinin 10 bin pantolon olduğunu dile getiren Gürgülü, Türkiye’nin büyük firmalarından olan Colins ile çalıştıklarını söyledi.

 

HER ŞEY BİR KAHVALTI SALONUNDA BAŞLADI

Gürgülü, bir bayram tatilinde Van’a geldiklerini belirterek, “Sütçü Kenan’da ortağımla birlikte kahvaltı yapıyorduk. O sırada genç bir arkadaşımız geldi. Bende kendisine ne kadar para ile çalıştığını söyledim. Bana 600 lira kazandığını söyledi. Kaç gün çalışıyorsun dedim, 29 çalışıyorum dedi. Bir tuhaf oldum. İnsanlarımızın nasıl sömürüldüğünü anladım. Devlet kanununda 22 gün çalışma günü varken, bu insanlar 29 gün çalışıyor. Kanunlara uymamız lazım.” Dedi.

 

 

GÜRGÜLÜ: YATIRIM GÜCÜMÜZÜ DAHA DA BÜYÜTECEĞİZ

Gürgülü, Van’a gezi için geldiklerinde yatırım kararı aldıklarını belirterek, “O gün karar verdik. Gidip geldik, görüşmeler yaptık ve son olarak Van OSB’de bu yeri bulduk. Bizim işe ihtiyacımız yok ama buranın insanının ihtiyacı var. Bizim İstanbul’da zaten fabrikalarımız var. Uzun bir süre incelemeler yaptık buralarda. Tekstil kentte araştırmalar yaptık. Detaylı bir fizibilite çalışmasının ardından yatırım kararı aldık ve burada fabrikamızı açtık. İlk etapta Colins ile anlaştık. İnşallah birkaç ay içinde Zara ile de anlaşıp var olan kapasitemizi daha da arttıracağız. Ve yatırım gücümüzü daha da büyüteceğiz inşallah. Bütün kanunları uygulayacağız. İşçilerimiz en az 2 bin lira maaş alacak. En büyük hedefimiz insanları az para karşılığında çalışma ortamından kurtarmak. Şuan itibari ile 170 kişilik bir istihdamımız var. Bir diğer hedefimiz bu sayıyı daha arttırmak.” Şeklinde konuştu.

 

 

“DAHA ÖNCE BÖYLE KOLAYLIKLAR YOKTU”

Vanlı olduklarını vurgulayan Gürgülü, “Biz Vanlıyız ama Van’da hiç yaşamadık. Hep İstanbul’da geçti hayatımız. Yatırım kararı aldığımızda OSB başkanımızla görüştük sağ olsun çok yardımcı oldu. Vali bey keza öyle. Biz İstanbul’da tekstil işini yapan büyük bir firmayız. Amacımız inşalara buraları teşvik etmek. Bizim gelişimizle daha çok insan buralara gelmeye başlayacaktır. Teşvikten yararlanacağız. Şimdilik sigorta primlerinin indiriminden ve İşkur üzerinden destek alıyoruz. Daha önceleri böyle kolaylıklar yoktu. Şimdiki sistem daha mantıklı. Daha önce devlet parayı peşin verirdi ve inşalar parayı aldıktan sonra yatırım yapmazdı. Ama şimdi öyle bir şey yok. Bu şekilde olması yatırımın yapılmasını daha da kolaylaştırıyor.” Diye konuştu.

 

 

GÜRGÜLÜ: ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRMIYORUZ

Gürgülü konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Biz firmamız olarak mümkün olduğunca insanları mağdur etmeden zamanında maaşlarını veriyoruz. Van’da birçok yer böyle yapmaz. Özellikle tekstil işi ile uğraşan firmalar. Biz bunların aksine maaşları zamanında ödeyerek, insanların mağdur olmaması için çabalıyoruz. Bizim bu tavrımız karşısında çalışanlarımız da çok memnun oluyoruz. Çocuk işçi çalıştırmıyoruz. Yaş sınırımız 16’ın altında kesinlikle olmaması. Yani 16-45 arası insanları çalıştırıyoruz. Genellikle kadınlar tekstil işinde olur ama bizde hem kadın hem de erkek çalışan var. Zaten Van genç bir nüfusa sahip. Talepte çok fazla. İşsizlik fazla olduğundan haliyle çalışmak için talepte çok fazla var.”

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN!

 

“KALİFİYELİ ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ”

İşçileri ile aile olduklarını ve büyük bir bağ kurduklarına dikkat çeken Gürgülü, “Biz burada işçilerimizle bir bağ kurduk ve aile gibiyiz. Şuan günlük 2 bin 500 pantolon çıkarıyoruz. Dışarıdan gelen tekstilci arkadaşlarımız bu duruma çok şaşırıyorlar. 2018 yılından sonra biz kendi kumaşımızı kendimiz kesip kendimiz hazırlayacağız. Yani bize gelen mal direkt mağazaya gidecek. Buranın insanı tekstili çok bilmez. İlk etapta eğitim verdik. 2 aylık süre zarfında çalışanlarımıza makine hakkında eğitimler verdik. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz biz aslında. Yetiştirdiğimiz elemanlarımız daha sonra bu işte daha iyi yerlere geliyor. En büyük amacımız bölge insanımıza hizmet etmek aslında.” Dedi. 

 

Editör: TE Bilisim