Van ekonomisinin can suyu İranlılar... Son yıllarda yaşanan büyük sıkıntılara rağmen Van’dan ayaklarını tam olarak kesmediler. Sadece sayıda nispeten bir düşüş yaşandı. Buna rağmen alışveriş ve eğlence için Van’a bağlılıkları sürüyor. Tüm çatışmalar, saldırılara rağmen kış boyunca da esnafın siftahında payları büyük oldu. Baharın habercisi Nevruz Van’da aynı zamanda İranlıların kente gelip ekonomiye sıcak para bırakması anlamına geliyor. Böyle bir süreçte esnaf, ülkelerindeki 13 günlük Nevruz tatilini Türkiye'de geçirmek isteyen İranlı turistleri ağırlamak için çalışmalara başladı.

 

İran'da Nevruz Bayramı tatili dolayısıyla her yıl Türkiye'ye akın eden İranlı turistlerin bu yıl da hem alışveriş yapmak hem de tatillerini geçirmek için Van'ı tercih etmeleri bekleniyor. Nevruza sayılı günler kala otellerde doluluk oranının yüzde 60'ları bulduğu kentte, İranlı turistlerin ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçiren esnafa adeta "can suyu" olacağı belirtildi. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir, yaptığı açıklamada, Nevruz Bayramı öncesi esnafı ziyaret ederek yabancı konukların ağırlanması konusunda bazı hassasiyetleri aktaracaklarını söyledi. Vanlı esnaf İranlıların Van’a büyük bir katkı sunacağını ifade ederek, İranlılara sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

 

"1,5 MİLYON İRANLININ GELMESİ BEKLENİYOR"

İran'ın Van için çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden Aydemir, "Geçen sene 1 milyon civarında İranlı Van'a geldi. Bu sene ise bu sayının 1,5 milyon olmasını bekliyoruz. Bu konuda birtakım çalışmalar yürütüyoruz. Kentteki otel, lokanta ve mağazalarımızı ziyaret ederek esnafımızı fiyat konusunda uyaracağız. Bu sene inşallah İranlı turistlerin Van'da daha uzun süre kalmalarını sağlayacağız." dedi.

 

 

AYDEMİR: EVLERİMİZDE MİSAFİR EDECEĞİZ

Aydemir, İranlı turistler için tüm olanakları seferber edeceklerini belirterek, şunları kaydetti: "Onları çok iyi ağırlayacağız. Gelen her kişinin bir daha ki sefere berberinde en az 4 kişiyi getirmesini sağlayacağız. Esnaf olarak bu konuda ne fedakarlık varsa yapacağız. Otellerimizin bu süreçte dolmasını bekliyoruz. Eğer kalacak yerleri olmazsa konuklarımızı gerekirse evlerimizde misafir edeceğiz. Onlar her geldiğinde kentimizde önemli oranda döviz bırakıyorlar bu da bizi memnun ediyor. Onların gelişiyle kente müthiş bir canlılık da geliyor. Özellikle giyim konusunda alış veriş yapıyorlar. Esnafımız da duyarlı olmalı ve onları buraya daha fazla çekmek için çaba sarf etmelidir."

 

TATİL ÖNCESİ İRAN'A ZİYARET YAPILACAK

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de sektör temsilcileriyle nevruz tatili öncesi İran'a "çıkarma" yapacaklarını ve çeşitli görüşmeler gerçekleştireceklerini anlattı. İranlı turistlerin Türkiye'yi ve Van'ı çok sevdiğini, bu nedenle kente akın ettiğini anımsatan Özgökçe, esnafın İranlılara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özgökçe, esnafın uzun süredir İran'daki Nevruz Bayramı'nı beklediğini belirterek, "İranlıların önemli bir kısmı burayı geçiş güzergahı olarak kullanıyor. Yani Van üzerinden batı illerine gidiyorlar. Onların tatillerini burada geçirmeleri için bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Van Gölü'nde mavi bayrak alan sahilimiz var. Buralarda plajlar yaparak, İranlılar için tatil olanakları yaratmamız gerekiyor. Sonuçta onlar yüzmek ve eğlenmek için geliyorlar. Bunları hayata geçirirsek İranlıların burada konaklama gün sayıları artar." diye konuştu.

 

 

ÖZGÖKÇE: EN ÇOK DÖVİZ İRANLILAR BIRAKIYOR

İranlı turistlerin sadece Nevruz Bayramı'nda değil yılın her ayında Van'a geldiğini anlatan Özgökçe, "Yabancı ülkelerden ülkemize gelen ve en çok döviz bırakan millet İranlı turistlerdir. İngiliz, Alman ya da Rus turist geldiği yerde suyunu bile beş yıldızlı açık büfesi olan otelden karşılıyor. İran'dan gelen konuklar öyle değil. Kentimizi geziyorlar, yemek yiyorlar, ardından da alışveriş yapıyorlar. İran'dan gelen her turist en az cebinde bin dolarla geliyor. Alışverişleri de genelde giyim, süs eşyaları, zücaciye ve perde üzerine oluyor. Geçen yıl yaşanan olaylara rağmen 1 milyon 125 bin İranlı turist geldi. Bu yıl da onları kentimizde ağırlamak için hazırlıklarımızı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

"VANLI'DAN ÇOK İRANLI OLACAK"

Acente sahibi ve tur rehberi Murat Beyaz da son yıllarda İranlıların Van ve Türkiye için önemli bir değer haline geldiğini söyledi. Van'ın en çok Nevruz Bayramı sürecinden turistlerden faydalandığını belirten Beyaz, geçen sene olduğu gibi bu sene de alış veriş festivali düzenleyerek turist sayısının artmasını sağlayacaklarını kaydetti. Beyaz, İranlıların gelişinin kente büyük ekonomik katkı sağladığını ifade ederek, "Bu yıl geçen seneden daha çok turist beklentimiz var. Konaklama yerleri, tur operatörleri, mağazalar ve lokantalarla İranlıları karşılamaya hazırız. Nevruz Bayramı'nda yoğunluk yaşanacağını tahmin ediyoruz. Otellerimizdeki doluluk oranları da artmaya başladı. İlerleyen günlerde kentte Vanlı'dan çok İranlının olacağını düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Ekonomik durgunluk yaşayan esnafımız bu tatille rahatlayacaktır." dedi.

 

 

"İRANLILAR VAN İÇİN CAN SUYU OLACAK"

Kuyumcu Cevdet Anterili de uzun süredir İran'daki nevruz tatilini beklediklerini, bu kapsamda hem ürün çeşidini arttırdıklarını hem de fiyatlarda iyileştirmelere gittiklerini anlattı. İranlıların gelmesiyle kentte alışveriş yoğunluğunun iki katına çıkacağını aktaran Anterili, "Bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle uzun zamandır ekonomik durgunluk yaşıyorduk. Bu nedenle uzun zamandır gözümüz İran'dan gelecek konuklarımıza döndü. İranlı turist Van için can suyu olacak." değerlendirmesini yaptı.

 

DEMİRCİ: İRANLILARI EL ÜSTÜNDE TUTMALIYIZ

Otel işletmecisi Gülbin Demirci de İranlıların otellerde rezervasyonlarını yapmaya başladığını dile getirdi. Nevruz Bayramı'ndan çok umutlu olduklarını anlatan Demirci, "İranlıların kente gelişi her yönden canlılık getiriyor. Bu konuda onlara standart davranmak gerekiyor. Onları el üstünde tutmalıyız." diye konuştu. Mağaza sahibi Muzaffer Çiftçi de durgun olan piyasanın İranlılar ile hareketleneceğini, bunun için hazırlıklara başladıklarını belirtti. İranlı Sahire Hekkani ise Türkiye ve Van'ı çok sevdiklerini, fırsat buldukça ziyaret ettiklerini ifade ederek, "Van'ın yemek kültürü çok hoşumuza gidiyor. Her gelişimizde burada alışveriş yaptıktan sonra dönüyoruz. Bu sene biraz erken geldik ama Nevruz Bayramı'nda İranlıların önemli bir kısmı buraya gelecek." Dedi.

 

 

DURGUN: ÇOK İYİ PARA BIRAKIYORLAR

İranlı turistlerin Van için önemine de değinen Enes Durgun, “Van’ın ve esnafın en büyük ekonomik kaynağı İranlılardır. İranlılar bu memlekette ciddi alışverişler yapıyor ve burada çok iyi para bırakıyorlar. Biz esnaf olarak İranlılar buraya geldikleri zaman çok iyi günler geçiyoruz. Bunun içinde esnafın iyi bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Gerek oteller gerekse de turistler büyük önem taşıyan esnaflar bu konuda bilgilendirilmeli ve İranlılar şehrimizde tutulmalıdır. Esnaf zaman zaman turistlere zarar veriyor bunun önüne geçilmeli.” Dedi.


(ŞEHRİVAN-AA)

 

 

 

Editör: TE Bilisim