İlki 2013 yılında gerçekleştirdikten sonra bir sessizlik yaşayan Van Kitap Fuarı 2. Kez kapılarını açtı. Halkın yoğun bir ilgi gösterdiği fuara ilk iki günde 40 bini aşkın kitapsever akın etti. İsmail Beşikçi’nin ilgi odağı oldu, İpekyolu Belediye Başkanı Veysel Keser’in dikkat çektiği fuarda buna rağmen önemli isimlerin eksikliği yaşanmasına rağmen Van Kitap Fuarı’na büyük ilgi gösterdi.

 

Okur yazarlık oranının Türkiye’nin en düşük olduğu, kitaba erişim konusunda Türkiye’nin alt sıralarında yer alan Van’da 2. Kitap Fuarı heyecanı yaşanmaya devam ediyor. 22 Nisan’da kapılarını açan 2. Büyükşehir Kitap Fuarı fuarın ilk iki gününde on binlerce Vanlıyı ağırladı. İlk fuara göre eksiklikler olmasına rağmen haftasonu Vanlıların akın ettiği fuar katılımcıları ve vatandaşı memnun etti. Kitap fuarında tanınmış isimlerin eksikliğine rağmen hem kitap satışları hem kitaba olan ilgi üst düzeyde olurken, fuarda yer alanlar ve fuarın paydaşları Şehrivan’a konuştu. Paydaşlardan birisi olan Van TSO başkanı Necdet Takva da fuar alanında gazetemize konuşurken ilgi alakanın ilk fuarda olduğu gibi yüksek olduğunu belirtti. Takva, kurumlar arası diyalog sorunu yaşandığı konusuna da değinirken: “İlgi ve alakanın bu yıl da olduğunu görüyoruz. Fakat bu yıl kurumlar arası diyalogsuzluğun yaratmış olduğu bir belirsizlik var. Üçüncü fuarda bunu aşabilirsek çok daha etkin, çok daha verimli ve beklenen etkiyi yaratacağına dair inancımı koruyorum.” Dedi. Fuar’ın organizasyonunu yüklenen Ajans Asya Fuarcılık yetkilisi Süleyman Güler de: “Kurumlar arası diyalogsuz biraz etkilese de çok güzel bir fuar oluyor. Van’ın buna ihtiyacı var.” Dedi. Vanlı Yazarlar standında yer alan yazar Gülşen Çağan ise fuardaki isimlerin eksikliğini: “Önemli bir eksik de dikkatimizi çekti. Edebiyat ve sanat dünyasında ülkenin ekolleri olarak bilinen hiçbir kalem fuara dâhil edilmemiş. Üstelik coğrafyamızda kendini kanıtlamış ünlü yazarlarımız da kitaplarını yeteri kadar tanıtma imkânı bulamadılar. Bütün bunlara rağmen iki yıl aradan sonra Doğunun İncisi Van'da kültürel sanatsal anlamda atılan en önemli adım ve değerli bir hamledir. Devamını bekliyoruz.” Dedi.

 

 

FUARI ŞEHRİVAN’A ANLATTILAR

Şehrivan Gazetesi olarak geçtiğimiz hafta içi okuyucularına kapılarını açan 2. Van Kitap Fuarı’nda yer alan yayınların, yazarların ve okuyucuların değerlendirmesini aldık. 2013 yılında yapılan ve ardından Vanlıların dört gözle beklediği Van Kitap Fuarı 2 yıl aradan sonra yeniden yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Ajans Asya Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen fuara ilk gün protokolde belediye ve birkaç STK dışında katılım sağlanmadı. Geçen hafta sonunda iyi bir katılım olduğu fuar çok fazla doyurucu olmazsa da kitap fuarı Van’a renk kattı. Gazete olarak fuarda görüştüğümüz yayın evleri, yazarlar ve okuyucuların değerlendirme şöyle...

 

 

ERTEKİN: ÇOK GÜZEL BİR DUYGU

Mehmet Zahir Ertekin Şehrivan’a yaptığı konuşmada fuarda bulunmaktan ve yeniden doğduğu ve yıllarını verdiği Van’a dönmekte büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Ertekin, “Yeni büyükşehir olmuş bir kentte böyle güzel bir fuarın düzenleniyor olmasından çok mutluyum. Kentimize yakışan bir etkinlik aslında yıllarımın geçtiği Van’a yeniden dönüp, bir imza gününde gelip Nûpelda Dergisinin standında bulunmak çok güzel ve özel bir duygu. Temennim bu tr etkinliklerin şehrimizde ve hatta tüm illerimizde sık sık yapılması. Fuar çok güzel geçiyor bence. Her ne kadar küçükte olsa güzel bir görüntü ve enstantane var. Aslında çok fazla bilgi sahibi değilim fuar hakkında. Üniversitede ne kadar tanıtımı yapıldı fuarın bilmiyoruz. Üniversitedeki hocalarımız ne kadar bilgi sahibi fuar hakkında bilmiyorum. Eğer akademik camiaya, okuyan kesime yansıması iyi olmuş ise çok faydalıdır ama gerekli yansıma olmamışsa biraz eksik olduğunu düşünebiliriz. Konu hakkında pek bilgi sahibi değilim doğrusu. Umarım çok daha iyi olur.” Şeklinde konuştu. 

 

 

“KIZIMA ATFEN YAZDIM BU KİTABI”

İnşaat işçisi olan ve aynı zamanda üçüncü kitabını yazıp yayınlayan Muhsin Öztokçu, Fuarın Van için büyük bir önem taşıdığını dile getirerek, “İnsanların böyle güzel bir ortamda birbiri ile dayanışması, birbirini tanıması Van için artı bir puandır. Çok güzel bir etkinlik, Van’a büyük bir katkı sunacağına eminim.” Dedi. Bir inşaat işçisi olduğunu belirten Öztokçu, 3’üncü kitabını çıkardığını kaydetti. Öztokçu, “İlk kitabımı gönülden dile dökülen dizeler adlı kitabımı çıkardım. İkincisi de bahçemde ötmüyor bülbül adlı şiir kitabımı da çıkardım. Şimdi de yani üçüncü kitabım olan Zelal adlı kitabımı çıkardım. Satışlar çok iyi. Allaha şükürler olsun ki çok iyi gidiyor. Umarım bundan sonra da çok iyi gider. Talepte var kitaplara. Özellikle Zelal adlı kitabım çok dikkat çekti. Zelal’de aynı zamanda benim kızımın adı. Kızıma atfen yazdım bu kitabı.” Diye belirtti.

 

 

ALTIOK: HİÇBİR ŞEY KİTAPLARIN KOKUSUNU, TADINI VEREMEZ

Türkiye’nin en genç yazarı unvanını alan Ahmet Can Altıok da fuara dair düşüncelerini ve kitabını Şehrivan’a anlattı. Altıok, “2014 yılında Berçem adlı şiir ve aforizma kitabımız çıktı. Ve o tarihte Türkiye’nin en genç yazarı unvanını aldık. Kentimizde bu tür kültür faaliyetlerin ikinci kez yapılıyor olması bizi ziyadesiyle memnun etti. Van halkının daha da katılmasını bekliyoruz. Katılımcı olsunlar. Kitaplarla dost olsunlar istiyoruz. Teknolojinin çığır açtığı bir çağda E kitap diye bir şey çıktı. Hiçbir şey kitapların kokusunu, tadını veremez. En azından Van halkını kitap almak değil, kitaplara dokunmalarını istiyoruz. Gelsinler görsünler. Fuar Cumartesi ve Pazar günleri biraz yoğundu. Aslında kuru bir kalabalıktı. Tabi yine çok memnun olduk. Gelip kitapları görmeleri bile yeterlidir aslında. Şu an çok sakin görünüyor olabilir. Bunu da haftanın ilk günü olmasından kaynaklandığını belirtebiliriz. Bu tür kültür ve faaliyetlerin devamını bekliyoruz. Memleketimiz açısından daha iyi olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu. 

 

 

“YEREL BASIN DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERMELİ”

Aydın Altay isimli bir okuyucu da 7 eser yayınlamış bir yazar olduğunu ancak fuara bir okuyucu olarak geldiğini dile getirerek, “İki eserim 28 Şubat sürecinde toplatıldı. Son yazdığım kitabıma ise İsrail tarafından 3 ayrı dava açıldı. Aslında yazılmaması gereken bir kitap yazdık. Ben buraya bir Vanlı ve bir okuyucu olarak geldim. Güzel geçiyor alında. 2 saattir fuarda zaman geçiriyorum çok eğlenceli olduğunu belirteyim. Fuar alanı çok güzel. Farklı eserlerin olması fuara ayrı bir renk kattığını söyleyebilirim. Birçok farklı dilden kitap var. ancak reklam ve tanıtım konusunda eksiklik olduğunu düşünüyorum. Eksiklik olduğunu düşünüyorum. Özellikle yerel basının daha çok ilgi göstermesi gerektiğine inanıyorum.” diye belirtti.

 

 

TAKVA: KURUMLAR ARASI DİYALOG ETKİLİ SONUÇLAR ÇIKARACAK

Fuar alanını ziyaret eden Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kitap fuarının Van’da ciddi bir karşılığı olan bir etkinlik olduğuna dikkat çekerek, “Bunun ilki 2013 yılında yapılmıştı. 2013’ten bu yana 3 yıl gibi bir zaman geçti. Fuarın ikincisi bu yıl düzenleniyor. İlgi ve alakanın bu yıl da olduğunu görüyoruz. Fakat bu yıl kurumlar arası diyalogsuzluğun yaratmış olduğu bir belirsizlik var. Üçüncü fuarda bunu aşabilirsek çok daha etkin, çok daha verimli ve beklenen etkiyi yaratacağına dair inancımı koruyorum. Kurumlar arası iş birlik ile bu tür faaliyetlerin gerçekleştirilmesi özellikle kitap fuarlarına olan ilgi ve alakanın daha yoğun bir şekilde gündeme taşıyabiliyor. Bunu da görüyoruz. Yayınevleri ile yaptığımız görüşmelerde ve ziyaretçilerle yaptığımız konuşmalarda kurumlar arası diyaloğun etkili sonuçlar çıkarabileceğini gözlemlememize yardımcı oluyor. Ama her şeye rağmen gayet iyi. Biz de desteklemekte, lojistik imkânları sağlayan bir kuruluş olmakta iyi bir çalışmaya imza attığımıza inanıyoruz. Başarılar diliyorum. Keyifle sürüyor. Daha 5 günümüz var. 5 günün ardından daha detaylı bir açıklama yapabiliriz.” İfadelerini kullandı.

 

 

GÜLER: BU FUARLAR YILDA İKİYE ÇIKARILMALI

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler Şehrivan’a yaptığı kısa açıklamada, “4 gündür fuarımız açıldı. Çok güzel gidiyor. Bizim hedefimiz 100 bin ziyaretçi idi. İlk iki gün yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. Kalan 6 günde de bu yoğunluğu yakalayacağımıza inanıyorum. Çok güzel ve verimli bir fuar oldu. Sayın Takva’nın dediği gibi kurumlar arası diyalogsuz biraz etkilese de çok güzel bir fuar oluyor. Van’ın buna ihtiyacı var. Bunun daha da gelişerek ve büyüyerek devam etmesi lazım. Bu konulardan da ders çıkarıp önümüzdeki yıllarda daha verimli iş çıkarmayı planlıyoruz. 2013 yılında yapılan fuarla karşılaştırdığımız zaman arada fark olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü o zaman işin içinde valilik vardı. Daha derli toplu idi. Ziyaretçi anlamında değil de yazarlar noktasında zorlandığımızı söyleyebilirim. Korkularımız vardı, endişeliydik ilk zamanlar. Ama iyi ki de yaptık fuarı. Bizimle eş zamanlı yapılan fuarlara göze bizim fuarımız daha verimli geçiyor. Bunun büyüyerek devam etmesi lazım. Bu fuarlar bence her yıl yapılmalı. Hatta yılda bir ya da ikiye çıkarılmalı.” Diye konuştu.

 

 

COŞĞUN: KİTAP BİZİ HOŞGÖRÜLÜ VE ANLAYIŞLI YAPIYOR

TUİK Van Bölge Müdürü Özel Coşğun ise Şehrivan’a yaptığı konuşmada, “Fuar gerçekten harika görünüyor. Çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Van’da böyle bir fuarın olması gerçekten çok sevindirici. İnsan gezmeye doyamıyor. Daha iyi ortamlarda daha iyi bir katılım olduğu kitap fuarların yapılmasını bekliyoruz. Birçok büyük yayın var burada. Can yayınları, yapı kredi yayınları gelmiş. Çok güzel yayınlar gelmiş. Ve en önemlisi her görüşten yayınlar var burada. Çok zengin bir fuar olduğuna inanıyorum. Kente kitap okuma anlamında okuma alışkanlığını kazandırabilirse ne mutlu. İnşallah faydası olur. Kitaplar gerçekten her zaman başucumuzda ayırmamamız gereken, boş zamanlarımızda sürekli elimizin altında olması gereken önemli şeylerdir. Okumamız gereken kitaplar her geçen gün artıyor. Biran önce bir taraftan başlamamız gerekiyor okumaya. Çünkü kitap bizi daha hoşgörülü, daha anlayışlı ve daha empatik yapıyor. Umuyorum inşallah kente büyük bir katkısı olacak bu fuar.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ÇAĞAN: FUAR BİRLEŞTİRİCİ ROL OLDU

Görüştüğümüz isimlerden bir diğer ise gazetemizin de yazarı olan Ateşten Güller Doğurdum kitabının yazarı Gülşen Çağan oldu. Çağan fuarların birleştirici rol olduğunu söyleyerek şu sözlere yer verdi: “Bu yıl ikincisi yapılan Van Kitap Fuarı'na şair olarak kitabımla katıldım. Fuar, ülkemizin dört yanından birçok şair ve yazarı buluşturması açısından önemli bir organizasyon, bize de önemli bir katkısı oldu. Şöyle ki merkezi Erciş olan fakat bugün ülkemize ve yurt dışına hitap eden, Kültür Bakanlığı tarafından da desteklenen Hayal Bilgisi isimli bir dergimiz var. Yıllardır edebi dünyada kalemini kanıtlamış onlarca şair ve yazar ağırladı. Aynı dergide yazan şair ve yazarlar olarak fuarda tanışma imkânı bulduk. Zira çoğuyla daha önce yüz yüze gelememiştik. Bu yönüyle fuarın birleştirici rolü oldu bizim için.”

 

 

“SINIRLI BİR KİTLEYE HİTAP ETMEKLE KALDI”

Fuarda eksiklerinde olduğuna değinen Çağan, “Fakat önemli bir eksik de dikkatimizi çekti. Edebiyat ve sanat dünyasında ülkenin ekolleri olarak bilinen hiçbir kalem fuara dâhil edilmemiş. Ülke ve dünya genelinde haklı bir üne sahip sanatçıların bir kitap fuarına dâhil edilmemiş olması fuarı eksik ve aksak kıldı maalesef. Üstelik coğrafyamızda kendini kanıtlamış ünlü yazarlarımız da kitaplarını yeteri kadar tanıtma imkânı bulamadılar. Zira fuar sınırlı bir kitleye hitap etmekle kaldı. Bütün bunlara rağmen iki yıl aradan sonra Doğunun İncisi Van'da kültürel sanatsal anlamda atılan en önemli adım ve değerli bir hamledir. Devamını bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

AÇAR: BÜYÜK BİR İLGİ BEKLİYORUZ

Nûpelda Dergisi Yayın Kurulunda yer alan Zafer Açar ise dergi olarak çok fazla ziyaretçi beklediklerini ifade etti. Açar şöyle konuştu: “Biz Lorya yayınları ve Nûpelda Dergisi olarak fuara katılıyoruz. Bildiğiniz gibi bu fuar Van’da gerçekleştirilen ikinci fuar. Birinci fuardan bu yana bir ara verildi. Uzun sürenin ardından yapılan fuara biz büyük bir ilgi bekliyoruz. Hafta sonu itibariyle fuara çok güzel bir ilgi var. Bizde Van’daki eski dergi yayınlarından bir tanesiyiz. Nûpelda Dergimizin Van’da 7 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Van’da çıkan bu dergimizin yazarlarının geneli Van ve çevre illerinde bulunan yazarlardır. Yayın evinde yeniyiz 3-4 baskı yapmış bulunmaktayız. Ancak dergi de iyi bir geçmişimiz var. Bölge ve ülke genelinde ilgi bekliyoruz. Dergimiz yüzde yüz Kürtçe olduğu için, daha çok Kürtçe okurlara hitap etmektedir. Bu yüzden biz bölgeden büyük bir rağbet bekliyoruz. Standımıza ilgi var. Kürtçe yazıların ve yazarların pazarı biraz kısıtlıdır. Bu anlamda bir gelişim kat etmesini umut ediyoruz. Genel itibariyle ilgi var. İnşallah bu ilgi gidecek artacaktır.”

 

KESER: FUARA BÜYÜK BİR İLGİ VAR

Fuarda görüştüğümüz bir diğer isim ise İpekyolu Belediye Eş Başkanı ve ayrıca kitap yazarı olan Veysel Keser oldu. Keser ilk olarak fuar değerlendirmesi bulundu. Keser, “Her şeyden önce büyük trajedilerin ve çatışmaların yaşandığı bu ortamda bir nebzede olsa kültürel ve sanatsal olarak kitaplarla nefes aldırmak önem arz ediyor. Burada emeği geçenleri kutluyoruz. İlgide çok kötü değil iyi bir ilgi var. Bizimde biz imza günümüz vardı. Bizde kitap imzalarken epeyce bir yorulduk. Şu bir gerçektir kendi toplumsal inşasını ve sistemini bilgi üzerine kuran toplumlar sürdürülebilir bir durum yaratmışlardır. Ancak şiddete ve zora dayalı yönetimsel rejimler kuranlar çok uzun ömürlü olmamışlardır. Van birçok medeniyete başkentlik bir medeniyettir. Burada en uzun süren medeniyet Asurlar olmuştur. Sebebine gelince ülke savaşa dayalı yönetiliyordu En sürdürebilir sistemler demokratik sistemlerdir.” Dedi.

 

 

“BURASI BİR HARMAN YERİDİR”

İpekyolu Eş Başkanı Keser son olarak şunları kaydetti: “Tüm halkımızın siyasi eğilimi, etnik eğilimi ve dini eğilimi nasıl olursa olsun, benim ümmetim insandır demek gerekiyor. İnsanlar arasında sorunlar ve çatışmalarda olabilir. Her ne olursa olsun bir şeyleri konuşarak, tartışarak ve bir araya gelerek sorunlar çözülür. Bu yüzden kitap ortamları insanlara bu şekilde güzel şeyler geliştirebiliyor. Bazı şehirlerde, üniversitelerde bu tür etkinlikler her zaman yapılır ve bu şehirlerde okuma kültürü belli bir yüzeye geliyor. Bu yüzden kimin yaptığına bakılmaması gerekiyor. Burada 60 tane yayın evi var. Bu yüzden herkesin gelip burayı görmesi gerekiyor. Bana göre burası bir harman yeridir. Tüm halkımızın buraya gelerek bu ortamı görmesi gerekiyor. Çatışmalı ortama rağmen ben yoğun bir ilgili gördüm. Daha fazla halkın katılımını bekliyoruz. Herkesi de davet ediyoruz.”

 

EN İYİ DOST KİTAPTIR

Mehmet Şeref Keskin adlı okuyucu gazetemize yaptığı konuşmada fuarın çok güzel ve verimli olduğunu belirterek, “Van’a büyük bir katkı sunduğuna inanıyorum. En azında okumayı alıştırmak açısından büyük bir katkı sunduğuna inanıyorum. Halkın biraz daha katılım yapması gerektiğini düşünüyorum. Daha önceki fuara da katıldım. Ama sanki bu yıl öncekine göre daha sönük geçiyor. Genel itibari ile söylenecek en güzel şey ve en iyi dost kitaptır.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim