ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Şehrivan Gazetesi’nin geçtiğimiz haftalarda manşetine taşıdığı Van-İran arasındaki tren seferlerinin yeniden başlaması ile ilgili talep karşılık buldu. En son  Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir’in gazetemiz aracılığı ile yaptığı Van-İran tren çağrısında ardı ardına yapılan hamleler sonuç verdi. Konu ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Van TSO ve son olarak da Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan’ın Van’daki turizmciler ile görüşmeleri sonrası yaptığı girişimler mutlu son ile noktalandı. İranlılar’ın yoğun olarak geldiği ve rekor kırdığı şu sıralar çokça talep edilen tren yolcu taşımalığı konusunda müjde bayram öncesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan geldi. Arslan Türkiye-İran arasındaki tren ile yolcu taşımacılığının Ramazan Bayramı'ndan sonra 18 Haziran’da (bugün) başlayacağını bildirdi. Bölgedeki terör olayları nedeniyle 2015’te duran seferler 3 yıl sonra yeniden başlarken, Bakan Arslan, Tebriz-Van arası seferlerin bilet ücretinin de 55 TL olduğunu duyurdu. Seferlerin başlaması Van’da büyük memnuniyet ile karşılanırken gözler turizmcilerin bir diğer talebi olan karşılıklı uçak seferlerinin başlamasına çevrildi.

 

 

3 yıldır yapılmayan İran-Van yolcu treni seferleri yeniden başladı. Kara, hava ve demiryolu taşımacılığında önemli bir yere sahip olan Van’a, bundan böyle İranlılar trenle de gelebilecek. Van’a İranlıların trenle geleceği müjdesini ilk olarak Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva verdi. Bu müjdenin ardından Van Valiliği ve Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından trenin bilet ücreti ve detayları hakkında bilgiler verildi. Tüm bu gelişmelerde önce tren seferlerinin ilk başlaması noktası ise Gazeteniz Şehrivan’a konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir’in çağrısı üzerine başladı. Uzun süredir Fatih Çiftci ve Van TSO’nun griişimlerinin de sürdüğü, Tunçdemir’in çağrısı sonrası Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ak Parti 27. Dönem Van Milletvekili Adayı Gülşen Orhan’ın da girişimler yaptığı seferlerden sonra müjde Bakan Arslan’dan geldi.

 

 

İLK GÜÇBİRLİĞİ’NDE GÜNDEME GELDİ

 

Van-İran tren seferlerinin yeniden başlaması fikri ilk olarak Güçbirliği Platformu’nun “Ulaşım Toplantısında” gündeme geldi. Kentte düzenlenen Güçbirliği Platformu Toplantısına katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a, platform üyeleri tarafından Van-İran tren seferleri hatırlatıldı. Kentin önemli isimlerinin özellikle Van-Tebrik tren seferlerinin başlaması gerektiği vurgusu yaptığı, toplantıda bakandan ayrıca Van Gölü Ekspress’i ve ekonominin gelişmesi adına Kuzey Van Gölü Demiryolu hattının da yapılması vurgusu yapıldı. Bakan’ın seferler için söz verdiği toplantının meyvesi bayramdan önce müjde olarak verildi.

 

 

ŞEHRİVAN YİNE GÜNDEM YAPTI

 

Tren seferlerinin gündeme gelmesinin ardından Şehrivan Gazetesi olarak seferlerin başlaması adına kentin turizm yetkilileriyle görüşmüştük. Van turizminin ileriye dönük büyük katkı sunacağını söyleyen turizmciler seferlerin acil başlaması gerektiğini ifade etmişti. Gazete olarak görüştüğümüz Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemiri tren hattının açılmasının turizme katkısının çok olacağını söylemişti. Tunçdemir şunları söylemişti: “Turizme katkısı daha büyük olacak. Özellikle trende yataklı vagon ve diğer koltuklarda artışa gidildiğinde, düzenli olarak trenin geliş gidiş günlerinde artışta sağlanırsa memnun oluruz. Bunlar güzel şeyler aslında. Acilen bu zor şartlarda tren hattının açılması hatta günlük olarak seferlerin yapılması gerekiyor.” Tunçdemir’in bu açıklamasından kısa bir süre sonra seferler tam anlamıyla başladı.

 

 

OTELCİLER GÜLŞEN ORHAN’A AKTARDI, ORHAN DA ANKARA’YA

 

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ak Parti 27. Dönem Milletvekili Gülşen Orhan Ramazan ayı içinde kentteki turizm yetkilileriyle bir araya geldi. Burada turizmcilerin sorunlarını dinleyen Orhan, tren seferlerinin başlaması adına önemli bir işe imza attı. 30 Mayıs tarihinde Van Otelciler birliği ve turizmciler ile yapılan toplantıda Van turizmi enine boyuna konuşulurken turizmciler Gülşen Orhan’a mevcut sıkıntı ve talepleri aktardı. Toplantıda İran ile tren seferlerinin başlaması, Ferit Melen’e Charter uçuşların yapılması, Tahran-Van uçuşlarının başlaması gibi önemli konular aktarıldı. Turizmcilerin özellikle de Abdullah Tunçdemir’in toplantıda dile getirdiği ve talepte bulunduğu tren seferleri için Orhan önemli telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Başta yetkili bakanlık olmak üzere birçok hükümet yetkilisi ile seferlerin başlaması adına görüşmeler yaptı. Seferlerin başlamasında büyük emeği olan Orhan’ın bu görüşmelerinin ardından hükümet ciddi şekilde adımlar atmaya başladı.

 

 

BAYRAM ÖNCESİ İLK MÜJDE VERİLDİ

 

Kentte herkesin seferber olduğu konusunda ilk haber Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ile Van TSO Başkanı Necdet Takva yaptıkları açıklama ile müjdelendi. Geçmiş yıllarda yapılan İran'dan trenle yolcu seferlerinin bazı sorunlar nedeniyle durduğunu anımsatan Çiftci, bayramın birinci günü başlayacak seferlerin sürekli hale gelmesini diledi. Çiftci, Vanlıların her zaman Kapıköy Sınır Kapısı'na ciddi hassasiyet gösterdiğine dikkati çekerek "Biz sınır kapımıza büyük önem veriyoruz ancak buraya gelen misafirlerimizi de sahiplenmeliyiz. İnşallah buradaki kapasiteyi artıracağız ve turistlerin daha uzun konaklamalarını sağlamak için yeni çalışmalar yapacağız." Diye konuştu.

 

 

TAKVA “VAGONLAR HAZIR” DEMİŞTİ

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva da İran ile ilişkilerin geliştirilmesini sağlamak amacıyla Ankara'da İran Büyükelçisi ile bir görüşme yaptıklarını, tren seferleri konusunun da bu toplantıda gündeme geldiğini söyledi. İranlı turistlerin Kapıköy Sınır Kapısı'ndan trenle ülkeye gelişlerinin sağlanması gerektiğini büyükelçiye ilettiklerini aktaran Takva, şu değerlendirmeyi yaptı: "Büyükelçinin ifadesi çerçevesinde, buna hazır olduklarını, yolcu vagonlarının hazır olduğunu sadece yerel kaynakların özellikle Van Valiliğinin güvenlikle ilgili sorunun olmayacağına dair beyanda bulunmasını talep etmişlerdi. Bunun ardından kente gelerek valimize yazıyla bildirdik. İlgili mercilere valiliğimizin bu yönde bir girişimde olduğunu biliyoruz. İranlı yolcuların trenle ülkemize girişinin sağlanacağı müjdesini aldık."

 

VALİLİK AÇIKLADI: 18 HAZİRAN’DA BAŞLADI

 

Van-Tebriz treni, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları ile İran Demiryolları arasında 7 Haziran 2018 tarihinde Van’da gerçekleştirilen toplantıda alınan karara istinaden yeniden seferlerine başlayacak. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Güvenlik gerekçesiyle ara verilmiş olan tren seferleri, 18 Haziran 2018 günü saat 23.30’da Tebriz’den hareketle yeniden başlatılacak. 240 yolcu kapasiteli aynı trenin Van’dan İran’a ilk seferi ise 19 Haziran 2018 Salı günü saat 21.00’de gerçekleştirilecek. Öte yandan Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki eski ve yetersiz gar binasının yıkılması sonrası, 2018 sonuna kadar tamamlanması planlanan daha işlevli ve yeni bir gar binasının yapımına başlandı” denildi.

 

 

İŞTE FİYATI VE DETAYLARI

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise seferleri detaylarını verdi. Arslan yaptığı açıklamada, Van'da saldırılar nedeniyle 1 Ağustos 2015'ten beri ara verilen Tebriz-Van tren seferleri için TCDD Taşımacılık AŞ ile İran İslam Cumhuriyeti Demir Yolları arasında mutabakata varıldığını ve yolculuğun yeniden başlayacağını söyledi. İlk seferler için 18 Haziran'da Tebriz'den, 19 Haziran'da da Van'dan trenlerin hareket edeceğini aktaran Arslan, "Her pazartesi Tebriz'den her salı Van'dan trenler kalkacak. Tebriz-Van hattındaki tren işletmeciliği toplam 4 adet kuşetli vagonla gerçekleştirilecek. 240 kişi kapasiteli tren Tebriz'den Van'a 8 saatte varacak. Bilet ücreti 10,8 avro olacak." Diye konuştu. Arslan, Türkiye parkurunun 107 kilometre, İran parkurunun da 224 kilometre olmak üzere toplamda 331 kilometre olduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilisim