Başkanlığını Türkiye’nin yaptığı ve 10. Genel Kurulu’nu İstanbul’da yapan APA’nın genel kuruluna APA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk katıldı. Kayatürk İstanbul’da Van basının konuştu.

 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ / İSTANBUL: İstanbul’da düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 10. Genel Kurulu’na, APA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk katıldı. Gerçekleştirilen Kurul’da bir konuşma yapan Kayatürk Van ve Türkiye’yi dünya ülkelerine anlattı. Kayatürk konuşmasının ardından toplantıya katılmak üzere İstanbul’a giden Van basınına konuştu. Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı APA’dan bahseden Kayatürk, tüm çalışmalarını Van ve Türkiye için yaptıklarını söyledi. Kayatürk, “Bir yanda bu çalışmaların ülkemize ne kadar fayda sağlayacağı içerisindeyken, diğer taraftan gittiğimiz her yerde acaba Van’a, Van insanına bunu nasıl bir kazanca çevirebilir, Van’ı nasıl anlatabiliriz bunun çabasını veriyoruz.” Dedi.

 

 

2 YIL BİZ BAŞKANLIK EDECEĞİZ

Gerçekleştirilen Genel Kurulun Türkiye ve özelde Van için önemli olduğuna değinen Kayatürk ilk olarak şunları söyledi: “Bu Asya Parlamentolar Birliği veya İngilizce ismiyle Asya Parlamenter Asamblesi (APA) olarak da kabul ettiğimiz birlik, 42 asil üyesi olan bir birlik. Bu 42 ülkeden şu anda 32 ülkesi burada bulunuyor. Ayrıca Asya’dan üye olmayan birkaç ülkede bugün burada yer aldı. Bugün burada 40’a yakın ülkeden insan var. Bu dönem başkanlığı daha önce Kamboçya’daydı. Bu dönem bizde, önümüzdeki dönem Rusya, Pakistan ve Sirlanka gibi birkaç ülke bunun başkanlığını almak istiyor. Dönem 2 yıllık bir süreçtir. Bildiğiniz gibi biz 2016 yılında seçimi kazandık. 2016 yılının sonunda bu görev bize geçti. 2017 ve 2018’de bu görev bizde olacak.”

 

 

KAYATÜRK: TÜRKİYE KURUCU ÜYEDİR

APA Birliği bünyesinde ekonomi, enerji, sosyal ve kültürel, finans komisyonu ve idari bir komisyon olduğunu belirten Kayatürk, “Bugün Avrupa Birliği Parlamentosu’nda Türkiye var mı? Yok. Ama Türkiye tartışılıyor mu? Evet, tartışılıyor. Ancak APA’da Türkiye kurucu üyelerden biridir. Türkiye orada yeterince etkili olmadığı zamanlar bakıyorsunuz Türkiye aleyhine bir sürü karar çıkıyor. İşte bu uluslararası kurumlarda Türkiye’nin güçlü olması gerekiyor. Biz bu nedenle APA Birliği’ne asil artı yedek üyelerle Birleşmiş Milletlerden (BM) sonraki en büyük kuruluştur.” Dedi.

 

 

FAYDALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

APA’nın Türkiye için faydaları hakkında da konuşan Kayatürk şöyle devam etti: “Bunun ilk faydası. Biz bu örgüt ve aldığı kararla FETÖ’yü bütün Asya ülkelerinden terörist organizasyon olarak ilan ettik. Bunu ilan ettiğimizde Amerikan’a Adalet Bakanı gidiyor. Adalet Bakanı dosyasını açıyor. Oradaki Adalet Bakanlığı, yargı bize diyor ki. Sizin devletin FETÖ’yü terör örgütü ilan ediyor ama başka kim terörist ilan ediyor. Hemen bizim Kamboçya’da aldığımız karar çıkıyor ve masanın üzerine konuluyor. 60’ın üzerinde üyesi olan APA Birliği bu örgütü terör örgütü ilan etmiş ve demiş ki ‘Bu örgüt tehlikeli ve kirli bir terör örgütüdür. Bu örgütün büyümesine herkesin engel olması gerekiyor.”

 

 

“BU DA TÜRKİYE’Yİ RAHATLATIYOR”

“Bu tür organizasyonlar bütün dünyada ses getiriyor” diyen Kayatürk, “Mesela parlamentolar bir karar alıyor. İşte A ülkesinin parlamentosu, Avrupa Birliği parlamentosu veya Afrika Birliği parlamentosu Ermenistan ile ilgili Türkiye aleyhinde şu kararı aldı deniliyor. O zaman ne oluyor. Türkiye uluslararası arenada sıkıntıya giriyor. Başka bir parlamento kalkıp diyor ki Ermeniler Türkiye’de her hangi bir soykırıma tabi tutulmamıştır. O dönemde gözyaşı olmuş, sıkıntı olmuş dolayısıyla Türkiye’nin yaşadığı dramatik bir olaydır. Bu dramda bütün o gün ki bütün Türkiye halkının sıkıntı yaşamasına neden olmuştur. Bu da Türkiye’yi rahatlatıyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

“2 YIL KULLANACAĞIMIZ BİR PLATFORM”

Türkiye son dönemde uluslararası atak içinde olduğuna değinen Kayatürk şöyle devam etti: “Bu yüzden de uluslararası konularda girişimlerde bulunuyor. Bu girişimlerinde şu anda en başarılı olanlarından bir tanesi APA Birliği’dir. APA Birliği bizim 2 yıl kullanacağımız bir platformdur. Toplamda 4 toplantı yapmak istiyoruz. Bu toplantılara belki binlerce insan katılmıyor ama aldığı kararlar sadece binleri değil yüzbinleri, milyonları haberdar eden ve etkilen kararlardır.”

 

 

KAYATÜRK: VAN’DA TOPLANTI YAPACAĞIZ

Toplantıların 2 yıl boyunda Türkiye’de yapılacağına değinen Kayatürk, “İlk toplantıyı İstanbul’da yaptık. 2 Genel Kurul. Birini İstanbul’da yaptık. Diğerini de Antalya’da düşünüyoruz. Aynı zamanda 2 tane de başkanların ve başkan yardımcıları, ayrıca her ülkeden 2 milletvekilinin katılacağı toplantılar yapacağız. Onun da birini Ankara’da birini de Van’da yapmak istiyoruz. Bu ülkemiz için iyi olduğu gibi ilimiz içinde iyi oldu.” Dedi.

 

 

TÜRKİYE’YE HER YERDE ANLATIYORLAR

Yaptığı konuşma hakkında da bilgiler veren Kayatürk şu ifadelere yer verdi: “Bugün ki konuşmamda Türkiye’nin Çin’le birlikte başlattığı bir İpekyolu projesi var dedim. Bu projede biz geldiğimizde 4 tane önemli destinasyondan bahsettik. Pekin, Londra, İstanbul ve Van’dan bahsettik. Bu şekilde hem ilimizi anlatıyoruz hem ülkemizi anlatıyoruz hem de ülkemizin teröre karşı yaşadığı sıkıntıları da dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin ne kadar yardımsever olduğunu söylüyoruz. Türkiye bugün milli gelir noktasında dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi. Ancak yardımlar konusunda dünyanın en fazla yardım yapan ikinci ülkesi olduğunu anlatıyoruz. Türkiye’nin ne kadar demokrasi için mücadele ettiğini ve Asya darbelerin olabileceği bir kıta olmasına rağmen bu darbelere en büyük direncin Türkiye tarafından verildiğini söylüyoruz. 15 Temmuz darbe girişimine karşı Türkiye’nin verdiği mücadelenin bütün dünyaya ve özellikle Asya ülkelerine örnek olması gerektiğini anlatıyoruz.”

 

 

“VAN ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLACAK”

“Gittiğimiz her yerde Van’ı ve ülkemizi anlatıyoruz” diyen Kayatürk, “İster Kamboçya, ister Buta, ister Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Rusya, Pakistan ülkelerinin başkentlerine gidelim. Nereye gidersek gidelim. Biz Türkiye’deki meseleleri anlatmakla birlikte Van’ı anlatıyoruz. Van’ın güzel bir yer olduğunu, muhteşem bir coğrafya olduğunu, bu muhteşem coğrafyayı insanların gelip görmesini söylüyoruz. Bu nedenle bizim bu Helsinki forumu bir sınavdı. O sınavı Allah’a hamdolsun ki 20 ülkeden 24 ilim adamı, eski bakan, üniversite hocası insanlar geldi ve Ortadoğu’nun barışı konuşuldu. Şimdi Asya’nın barışı ve gelişimini Van’da konuşacak. O gün 25 kişi geldi, şimdi ise inşallah 100 kişi gelir. Van böylece önemli toplantıların merkezi olur. Bu amaç içerisindeyiz.” Diye konuştu.

 

 

KAYATÜRK: VAN İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

Kayatürk konuşmasında son olarak şunları söyledi: “Bir yanda bu çalışmaların ülkemize ne kadar fayda sağlayacağı içerisindeyken, diğer taraftan gittiğimiz her yerde acaba Van’a, Van insanına bunu nasıl bir kazanca çevirebilir, Van’ı nasıl anlatabiliriz bunun çabasını veriyoruz. İnsanlar platformlar ve komiteler oluşturuyor. O komite gidip Londra’da Van’ı anlatıyor, Paris’te, New York’ta Van’ı anlatıyor. Bunlar tabi bir araya getirmek gitmek, anlatmak zordur. Çünkü platformlar mevcut değil. Ama bu APA Birliği burada hazır bir platform. Her ülkeye gidiyor ve gittiğimiz her ülkede de Van’ı anlatıyoruz. Van kalıbını kırmak zorundadır. Bugün biz Van’da 450-500 İranlı turistle, 1 milyon turistle övünüyoruz. Bu çok güzel, çünkü geçmişte bu yoktu. Bundan sonra biz bununla yetinmeyeceğiz ve belki de 15-20 milyon turistin gelebileceği bir Van potansiyeli var. 10-15 yıl sonra. Bunun altyapısını hazırlayacağız. Ancak şimdi dünya ülkelerine Van’a anlatacağız ki Van’a turist gelsin.”

 

Editör: TE Bilisim